Kuunteletko tarpeeksi tunteitasi?

sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Omien tunteiden sivuuttaminen on todella helppoa ja itse saatan alkaa vähättelemään omia tunteitani. Kyseenalaistan itseäni muun muassa siitä, että loukkaannuinko liian helposti, pahoitinko mieleni oikeasti täysin ilman hyvää syytä tai yritän pienentää oikeita tunteita esimerkiksi jotain henkilöä kohtaan. Ihmissuhteiden tunnepuolella alan itse ainakin kieltämään omia tunteitani todella herkästi, jolloin saattaa käydä siten, että en oikein osaa alkaa tuntemaan mitään.

Olen aika easy going nykyisin kaikessa tunneperäisessä ja osaan hyvin lokeroida tunteita tärkeisiin ja vähemmän tärkeisiin. Jälkimmäisessä ovat ne asiat, joista ei tarvitse oikeasti välittää pätkääkään, kuten muiden mielipiteet ja se, että jokaista tulisi miellyttää. Tärkeitä tunteita taas ovat ne, kun jokin asia jää oikeasti vaivaamaan minua tai tunnen esimerkiksi, että minua on kohdeltu väärin. Tästä syystä olen se hieman ärsyttävä tyyppi, joka haluaa käsitellä kaikki asiat kokonaan ja mahdollisimman pian, vaikka toisaalta voisi vain antaa olla. Tunteet ovat aina henkilökohtaisia, eikä kukaan voi sanoa meille, mitkä tunteet ovat "sallittuja" tai laittaa tärkeysjärjestykseen meidän tunneperäisiä asioita. Jos tuntee, miten tuntee, se on täysin ok.

Omien tunteiden salliminen ja kuunteleminen ei ole aina ollut minulle itsestäänselvää ja olen joutunut opettelemaan olemaan itselleni armollinen ja sallimaan oman tunnemaailmani. Kirjoitin viime toukokuun alussa hieman syvemmin kamppailustani tunne-elämän kanssa. "Ollessani kauan itkemättä ja ajanjakso, jonka aikana en itkenyt tuskin lainkaan, oli jollain tapaa todella raastava. Koin ahdistusta, koska en osannut tuntea suuria tunteita ja pelotti, että tällaiseksiko elämä jää. Tulenko olemaan se, joka ei sure menetyksen kohdalla tai joka ei pysty olemaan onnensa kukkuloilla elämän suurina hetkinä. En todellakaan kokenut olevani vahva siksi, etten näyttänyt tunteitani kenellekään." Omien tunteiden näyttäminen vaatii rohkeutta ja aivan hiljattain jouduin keräämään rohkeutta saadakseni sanottua eräälle ihmiselle, että hänen reaktionsa ja sanomiset minulle tuntuivat pahoilta ja epäoikeudenmukaisilta. Vaikka jännitti ottaa "pikku juttu" uudestaan puheeksi, oli ihana saada kerrottua omista tunteistaan sekä tehdä selvyys asiaan.

Oman itsearvostuksen rakentaminen on ollut minulle pitkä tie ja vasta viimeisen parin vuoden aikana olen osannut arvottaa itseni sen mukaan, mitä ansaitsen. Omia tunteita tulisi kuunnella aina, varsinkin silloin, jos ne aiheuttavat negatiivisia energioita. Muut ihmiset aiheuttavat meissä paljon tunteita, mutta yhtä lailla on tärkeä kuunnella meidän sisimmästä tulevia tunteita - mitä tunnemme ja miksi jokin aiheuttaa meissä kyseisen tunnereaktion.

Tunne-elämän tasapaino on todella tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointiamme. Kirjoitin perjantaina stressistä ja siitä, kuinka se vaikuttaa meihin henkisesti ja fyysisesti. Tunteet ja tunnereaktiot tekevät meille samaa, kuin stressi, ja jatkuva tunteiden piilottelu, vähättely tai jopa ylitunteikkuus määrittelevät pitkälti sen miten voimme henkisesti ja fyysisesti. Halusin jakaa muutaman vinkin tasapainoisempaan tunne-elämään ja itsetuntemukseen.

Puhu moitteettomasti. Mitä enemmän käytät aikaa hyvän puhumiseen, puhut rehellisesti ja puhut asioita, joita todella tarkoitat, sitä tasapainoisempia me olemme. Vältä pahan puhumista muista tai itsestäsi. Älä myöskään juoruile turhaan, koska se vaikuttaa meihin aina negatiivisesti.

Älä ota liikaa asioita itseesi ja muita ei tarvitse miellyttää ollakseen pidetty. Vaikka on tärkeää oikoa asiat, jotka jäävät vaivaamaan, kaikkia asioita ei kannata ottaa liikaa itseensä. Kaikkea ei olla tarkoitettu henkilökohtaiseksi ja on hyvä oppia tunnistamaan milloin asioiden voi antaa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Myöskään muiden meihin kohdistuva kritisointi ei ole asia, jonka tulisi vaikuttaa meihin liikaa. Riittää, että riitämme itsellemme ja koskaan ei tulisi tuntea syyllisyyttä siitä, että emme täytä kaikkien toiveita.

Tunne ylpeyttä pienestäkin tunteesta, että teit parhaasi. Riittää, että teet parhaasi ja myös "ihan hyvästä" voi olla ylpeä. Oli tilanne mikä tahansa, tee parhaasi, vältä itsesi tuomitsemista, moittimista ja katumusta siitä, ettet suoriutunut paremmin. On kuitenkin hyvä muistaa, että on sallittua tuntea pettymystä, mutta älä rankaise itseäsi. Pettymys on vain merkki siitä, että oikeasti välitit siitä, mitä olit tekemässä.

Pysähdy, jos tunnet itsesi epämukavaksi. Epämukavuus viestii usein siitä, että olemme tyytymättömiä ja vietämme aikaamme asioiden tai ihmisten parissa, jotka eivät tee meistä onnellisia. Epämukavuus on mielestäni hyödyllinen tunne, koska se antaa meille mahdollisuuden miettiä uudestaan mitä todella haluamme. Käytä tunne aina hyväksesi!

Hyväksy erimielisyydet ja väärässä oleminen. Kaikkia ei tarvitse miellyttää ja vastavuoroisesti kaikkien ei tarvitse miellyttää meitä. Erimielisyys on upea ja kasvattava asia, joka herättää meissä monia tunteita. Parhaimmillaan erimielisyys on todella opettavaista ja lisää meidän kykyä arvostaa muita, vaikka mielipiteemme poikkeaisivat. Hyväksy myös se, että olet väärässä äläkä käytä sen käsittelyyn liiallista tunnereaktiota. Joskus erehdymme ja se on ihan ok.

Viha on harvoin todellista. Vihaatko oikeasti jotain? Monesti puhumme vihaamamme jotain, kuten tiettyjä ruoka-aineita, ihmisiä tai asioita. Olen jo kauan ollut sitä mieltä, etten todella vihaa yhtään mitään. On asioita, jotka eivät miellytä tai joista en pidä, mutta viha on niin paljon negatiivisuutta lietsova ja herättävä tunne, etten halua ajatella vihaavani yhtään mitään tai ketään. Älä käytä aikaasi vihaamiseen.

Hellitä, jos koet ylisuorittavasi. Ylisuorittaminen ajaa meidät usein negatiiviseen tunne-elämään ja stressin ja kiireen keskellä on vaikea keskittyä tunteisiimme. Liian ylisuorittamisen aikana on tärkeää kuunnella jokaista tunnettamme ja jos sisimpänne sanoo, että nyt tulee levätä, kuuntele sitä tunnetta. Itse ainakin huomaan suhtautuvani asioihin ja elämään paljon negatiivisemmin sekä alan sivuuttamaan muita positiivisia tunteita, koska ylisuorittaminen ja sen aiheuttamat tunteet vietät kaiken energiani.

Anna anteeksi. Tunnepatoumat ja asioiden käsittelemättömyys vaikuttavat meihin sitä syvemmin, mitä pidemmäksi aikaa jätämme ne käsittelemättä. Anteeksianto herättää meissä todella paljon tunteita ja mielestäni anteeksiantaminen on yksi suurimmista eleistä näyttää omaa rakkauttaan ja armollisuutta muita kohtaan. Voi olla todella vaikea antaa anteeksi jotain, joka on satuttanut meitä todella syvästi, mutta itse koen anteeksiannon tekevän olomme kevyemmäksi. Anteeksianto ei tarkoita sitä, että tekisit muiden olon paremmaksi, vaan pohjimmiltaan se on itsekäs teko. Jos pystymme antamaan anteeksi, olemme valmiita jatkamaan eteenpäin.

Kerro mitä oikeasti tunnet ja haluat. Älä tee liikaa poikkeuksia asioiden suhteen, joilla on merkitystä sinulle. Ole tarpeeksi rohkea ilmaisemaan tunteesi ja halusi - ihan kaikessa. Mitä avoimemmin uskallat kertoa tunteistasi ja haluistasi, sitä paremmin muutkin kunnioittavat sinua. Jos pystyy olemaan äärimmäisen rehellinen omista tunteistaan, sitä enemmän vältämme elämässämme väärinymmärrystä, surua ja draamaa.

Tee rauha menneisyytesi kanssa. Se mitä olemme olleet joskus, ei tarkoita, että olisimme sitä nyt. Uskalla tehdä rauha menneisyytesi kanssa ja lopeta tuntemasta häpeää, surua, whatever siitä, mitä olemme olleet tai tehneet joskus. Itse koin pitkään häpeää menneisyydestäni ja jopa hyväksyin sen, että minua kohdellaan väärin siitä syystä. Muutama vuosi sitten pystyin tekemään rauhan menneisyyteni kanssa ja nykyään pystyn jopa vaatia toisenlaista kohtelua, jos kohtelu pohjautuu siihen, mitä olen ollut tai tehnyt jopa vuosikymmen sitten.

Bleiseri ja housut Gina Tricot

Ihana sunnuntain jatkoa!

Kuvat Maiju

4 kommenttia:

  1. Olet todella kaunis! <3

    VastaaPoista
  2. Näytät upealta jälleen kerran!
    Miksi olet kokenut häpeää menneisyydestäsi ja miten pääsit sen yli? Itse kamppailen näiden asioiden kanssa edelleen lähes päivittäin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Häpeä liittyi eniten maineesee, joka minulla oli teini-iässä. Lopulta lopetin miettimästä sitä ja keskityin vain siihen, millainen ihminen olen nykyään.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela