Positiivinen piittaamattomuus ja yhdeksän vinkkiä tehokkuuteen ja ajanhallintaan

lauantai 23. maaliskuuta 2019

Viime aikoina olen ollut häkeltynyt saamistani kehuista. Parasta näissä kehuissa vielä on se, että ne ovat liittyneet muuhun, kuin ulkonäköön. Näytän kuulemma hyvinvoivalta ja onnelliselta ja saan ihastelua siitä, kuinka rento olen, vaikka arkeni on aika kiireistä ja teen jatkuvasti jotain. Miksen ole todella stressaantunut ja pinna kireällä? Salaisuuteni on, että talven aikana opin uuden tavan. Opin olemaan piittaamatta.

Luonteeni ei sentään ole muuttunut piittaamattomaksi. Päin vastoin piittaan entistä enemmän, mutta ainoastaan asioista, joilla on merkitystä. Meillä on päivissä, viikoissa ja koko elämässämme rajallinen määrä aikaa ja olen oppinut priorisoimaan kiireenkin keskellä energiani asioihin, joista välitän ja jotka edistävät kokonaisvaltaista hyvinvointiamme. Tästä syystä jaksa helposti tehdä koko päivän jotain ennen illan rentoutumista, koska käytän suurimman osan ajastani asioihin, jotka ovat minulle merkityksellisiä. Voi kuulostaa hullulta, mutta olen alkanut osittain tekemään asioita, jotka eivät merkitse minulle niin paljon, niin sanotusti vasemmalla kädellä. Olen huomannut kehittäväni itseäni ja vieväni itseäni eteenpäin paljon paremmin, kun keskitän suurimman osan energiastani ja ajastani asioihin, jotka oikeasti merkitsevät minulle jotain ja joissa haluan kehittyä. Ihan kaikkea ei tarvitse tehdä verenmaku suussa tai täydellisesti.

Kuulin myös tällä viikolla, että olen oikeastikin yhtä iloinen ja positiivinen, kuin someni antaa ymmärtää. Kehu oli siitä ihan mieletön, koska olen pyrkinyt olemaan somessa itseni, se epätäydellinen, välillä vähän liian innokas minä. Se, että olen alkanut olemaan piittaamattomampi, on poistanut sensuuria, jonka myötä on tuntunut, että minä ja sosiaalinen media olemme viettäneet viime aikoina kunnon kuherruskuukautta ja muun muassa kaikki lisätyt IG Storyt ovat tulleet sen kummemmin suunnittelematta. Päivittäminen tuntuu kivalta ja luonnolliselta, en stressaa liikaa ja päivitän somea, koska haluan. En, koska on pakko.

Olin perjantaina Andiatan tilaisuudessa, jossa oli paikalla yksi maailman inspiroivimmista uratykeistä, ruotsalainen Isabella Löwengrip. Hymyilytti, koska olin juuri edellisenä iltana aloittanut tämä postauksen ja kirjoittanut yllä olevat pari kappaletta. Isabella kertoi meille miten pitää kaikki narut käsissään ja kuinka on onnistunut olemaan samaa aikaan menestynyt yrittäjä, vaikuttaja sekä kahden lapsen äiti. Isabella tiivisti hyvin taidon ajanhallintaan: näe tavoitteesi koko ajan kirkkaana edessäsi ja ole nirso siitä, mihin käytät aikasi. Aamen!

Minulta toivottiin jo aikoja sitten vinkkejä ajanhallintaan ja siihen, miten minä selviän päivistäni. Päiviini sisältyy usein kahden työn tekemistä sekä erinäisiä työtä tukevaa puuhailua, kuten valokuvaamista yksin tai muiden kanssa ja PR-tilaisuuksia. Ihan 24/7 ei voi kukaan suorittaa ja tehdä jotain ja jos en olisi lainkaan järjestelmällinen tai osaisi päästää irti asioista, jotka eivät merkitse minulle niin paljon, en pystyisi tähän kaikkeen. Alla vinkkini tehokkuuteen ja ajanhallintaan.

1. Kirjoita kaikki ylös
Omaan ajanhallintaan käytän paperikalenteria, puhelimen kalenteria sekä Trelloa. Erityisesti Trello on auttanut ajanhallinnassani todella paljon ja minulla löytyy omat taulut kaikille töilleni. Esimerkiksi blogin suhteen olen jakanut taulun muun muassa seuraaviin listoihin: Mahdolliset yhteistyöt, yhteistyöehdotus lähetetty, yhteistyöehdotukset, joihin on tullut jokin vastaus, to do-lista, postausideat ja hoidetut asiat. Tällä tavalla pysyn todella hyvin kärryillä siitä, mitä on meneillää, mitä on tehtävänä ja mitkä asiat on hoidettu. Teen myös päiväkohtaisia, käsinkirjoitettuja muistilappuja, johon on kirjattu päivän tavoitteet ja tehtävät asiat.

2. Priorisoi asioita
Tämä on tärkein neuvoni stressittömään tehokkuuteen. Usein stressaamme tekemättömistä, tärkeistä asioista, joten hoida ne heti ilman selityksiä. Tämän jälkeen tulee vasta vähemmän tärkeät asiat, jotka voivat odottaa. Eli aina ensimmäisenä päivän tavoitteet ja sen jälkeen muut asiat. Päivän tavoite voi olla myös ystävän näkeminen tai salille meno. Jos olet asettanut nämä tavoitteeksesi sille päivälle, tee ne äläkä käytä niihin suunniteltua aikaa johonkin muuhun, joka "mukamas" olisi pitänyt hoitaa. Oma hyvinvointi on asia, johon kannattaa myös priorisoida.

3. Valitse tarkkaan ympärilläsi olevat ihmiset
Jim Rohnia lainaten: "Olet viiden lähimmän ihmisen keskiarvo”. Kuinka sitten löytää elämäänsä tällaiset ihmiset? Aivan ensiksi mieti mitä haluat. Toiseksi mieti millaisen ihmisen seurasta olisi positiivista vaikutusta haluamasi saavuttamiseen. Kolmanneksi etsi sellainen ihminen ja vietä aikaa hänen kanssaan. Kun vietät aikaa ihmisten kanssa, jotka inspiroivat, kannustavat eivätkä ole energiasyöppöjä, pystyy olemaan paljon tehokkaampi, aktiivisempi ja onnellisempi. Henkilökohtaisesti olen kokenut elämäntilanteita, kun olen valinnut yksinolon, koska ympärilläni ei ole ollut oikeita ihmisiä.

4. Löydä syy kaikelle tekemisellesi
Jokaisen tekemämme asian ja valintamme tulisi johtaa johonkin. Älä kuluta liikaa aikaa selaamalla Instagramia, ellei sen taustalla ole rentoutuminen. Älä täytä aktiivista aikaa päivästäsi turhanpäiväisellä. Kun yhden asian tekeminen alkaa tuntumaan puulta, tartu toiseen tehtävään, jonka jälkeen palaa viimeistelemään keskeneräinen.

5. Kaikkea ei tarvitse tehdä yksin eikä kaikessa tarvitse olla paras
Haluaisin ihan aina olla aamusta iltaan tehokas, haluaisin osata sitä ja tätä, mietin, miksi joku on parempi asiassa X, kuin minä. Mitä voisin tehdä paremmin, jotta voisin olla yhtä hyvä jossakin kuin tuo, vaikka koko asia ei ole minulle edes merkityksellinen. Vuosia käytin aikaani siihen, että halusin tehdä asioita täydellisesti ja oli vaikea tehdä mitään sillä näkökulmalla, että kunhan saan asian hoidettua, se riittää. Nyt olen oppinut turvautumaan toisiin asioissa, joita en osaa itse ja hyväksynyt sen, että joissakin asioissa riittää ihan hyvä. Varsinkin niissä, jotka eivät ole tavoitteideni tiellä.

6. Opi luovuttamaan ja kuuntele intuitiotasi
Jos keho ja mieli huutaa lepoa, lepää, vaikkei päivän tavoitteita ei olisi vielä toteutettu. Oman kehon ja intuition kuunteleminen on tärkeää, jotta jaksamme arkeamme ja jotta osaamme myös luovuttaa tavoitteidemme suhteen, jos ne ovat täysin epärealistiset tai ne eivät enää tunnu ajankohtaisilta. Innostun todella helposti kaikesta ja jos olisi aikaa, minulla olisi tuhansia rautoja tulessa. Kaikkea ei kuitenkaan voi tehdä ja on täytynyt oppia luopumaan ja luovuttamaan joidenkin unelmien suhteen, koska nyt ei ole niiden hetki.

7. Rakenna rutiineja
Oma rutiinini on muun muassa se, että hoidan kaikki meilit heti aamusta. Omat rutiinit, niin isot, kuin pienet, auttavat todella hyvin päivän rytmityksessä sekä tekemään edes jotain tehokkaasti.

8. Affirmoi ja visualisoi
Mietin usein mitä haluan saavuttaa asiassa X, mietin hetkiä ja lähitulevaisuutta hyvinkin tarkasti mielelessäni. Mielikuvilla on minun tehokkuuteen todella iso merkitys, koska tällöin pystyn näkemään selvästi asiat, joiden vuoksi teen asioita.

9. Lepää ja anna itsellesi offline-aikaa tavoitteistasi
Lepo on tärkeää ja lepoa tulee olla joka päivä. Minulle useimmiten illat ovat omaa aikaa, jolloin vastaan todella hitaasti viesteihin (usein vasta seuraavana aamuna), syön iltapalaa, luen blogeja tai kirjaa, selaan Instagramia ja olen rehdisti tekemättä mitään kehittävää. Voisin esimerkiksi muokata kuvia tv:n katselun ohessa, mutten ikinä tee sitä. Jokaisessa päivässä on oltava hetki minulle.


Takki Gina Tricot (2nd hand)
Huivi Balmuir
Mekko ja aurinkolasit H&M
Kengät Dr.Martens

Ihanaa viikonlopun jatkoa!

Kuvat Maiju

6 kommenttia:

 1. Ah ihana postaus, ihania positiivisia muistutuksia!

  VastaaPoista
 2. ❤️tää tuli oikein oikeaan hetkeen!

  VastaaPoista
 3. Niin hyviä pointteja ja vinkkejä muistaa ihan joka päivä! Tekis ihan hyvää itelle priorisoida enemmän ja tehä loput sillä vasemmalla kädellä, kaiken ei tartte olla niin täydellistä ��

  VastaaPoista
 4. Tosi hyvä postaus, tuli todellakin hyvään hetkeen. Kuuntelin joskus viime vuonna(?) kirjan "The life-changing magic of not giving a fuck" ja siinä kanssa puhuttiin miten omat lusikkansa pitää opetella jakaa vain sellaisiin soppiin, mistä välittää. Kirja ei oikeastaan napannut, mutta tämä postaus kyllä! x

  xx Laura / Laura Loukola Beauty Blog

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela