10 Suoraa kysymystä rahasta

lauantai 9. maaliskuuta 2019

Hei ihanaa lauantaita! Tällä kertaa halusin ottaa osaa vaikuttajien avoimeen rahakeskusteluun ja vastata kymmeneen suoraan kysymykseen rahasta. Olen julkaissut muutamia rahapäiväkirjoja ja toisinaan sivuuttanut raha-asioita, mutta mielestäni tämän teeman postaukset ovat olleet ihan mahtavia, koska yhdessä postauksessa tulee käsiteltyä rahaa ja varallisuutta niin laajasti. Toivottavasti tämä aihe jaksa vielä kiinnostaa! Itse puhun mielelläni rahasta ja on kiinnostavaa tietää paljonko muut tienaavat tai saavat palkkaa. Aihe ei kiinnosta minua negatiivisella uteliaalla tavalla, vaan mielestäni raha on kiinnostava keskustelunaihe ja mitä avoimemmin rahasta ja palkkatasoista puhutaan, sitä parempi mahdollisuus meillä on saada samantasoista palkkaa muiden omalla alalla olevien kanssa. Erityisesti sometyössä hinnoittelu on todella vaikeaa ja hintahaitari on todella laaja. Tämän takia kaikki rahapuhe on todella tärkeää ja muutenkin on hassua, että rahasta puhumista ja omien tulojen paljastamista pidetään edelleen epämiellyttävänä.

Paljonko tienaat?
Tällä hetkellä kuukaudessa keskitulo taitaa olla bruttona 3 500€ luokkaa. Riippuu eniten siitä, miten kaupallisten yhteistöiden laskutusten eräpäivät menevät. Tällä hetkellä noin puolet tuloistani tulee palkkatyöstä, jota teen keskimäärin 22-28 tuntia viikossa. Toki tiedostan, että voi tulla kuukausia, jolloin bruttotulot voivat olla esimerkiksi noin 2500€ kieppeillä, jos en vain ole saanut myytyä sille kuukaudelle yhtäkään kaupallista yhteistyötä, mutta sitten taas voi olla kuukausia, jolloin tuloja tulee bruttona esimerkiksi 5000€ edestä tai enemmänkin. Tästä syystä on hyvä, että säästän jatkuvasti, enkä kuluta tiliä nollille palkkapäivien välillä. Nyt muuten tienaan huomattavasti enemmän, kuin ikinä ollessani suuremmilla tunneilla palkkatyössä! Eli sosiaalisella medialla tosiaankin tienaa ihan kivasti ja minä en edes laskuta mitenkään kovin suuria summia moniin muihin verrattuna.

Paljonko sinulla menee keskimääräisesti rahaa viikossa ruokaan ja mikä osa siitä ulkona syömiseen?
Yritin miettiä keskivertoa mahdollisimman tarkkaan Wallet-sovelluksen perusteella. Keskimäärin viikossa menee ruokaan ja ulkona syömiseen arviolta 140€, josta ulkona syömiseen varmaan 40-60€. Nykyisin tulee syötyä todella paljon enemmän ulkona verrattuna vaikka viime vuoteen ja etäpäiviin kahvilassa kuluu yllättävän paljon rahaa. Onneksi Green Hippo Cafe on vakkarini, koska siellä pelkkä kahvi maksaa ainoastaan 1,50€!

Miten rahan arvo on muuttunut, kun tulosi ovat kasvaneet? Mitä raha merkitsee sinulle?
Mietin rahaa vähemmän, mutta yhtä lailla huomioin mihin laitan rahaa, koska sitä ei todellakaan ole liikaa ja haluan saada kuukausittain rahaa myös säästöön. Olen luonteeltani nykyään aika säästäväinen, enkä ymmärrä ihan turhiin juttuihin tuhlausta, kuten laiskuutta noutokahveihin tai ettei tee ikinä hintavertailua minkään suhteen. Raha merkitsee myös sitä, että voin elää stressittömämmin ja mukavammin, mutta en todellakaan suhtaudu siihen intohimoisesti tai pakkomielteisesti. Olen kiinnostunut taloudesta, mutten rikastumisesta.

Suunnitteletko taloutesi kuukausikohtaisesti tai pidätkö kirjaa menoista ja kuluista?
Kuukaudet menevät pitkälti tulojen mukaan, koska tuloni eivät ole tasaiset. Koitan aina mahdollisimman hyvin tietää kuukausitasolla miten on tulossa laskutettavia yhteistöitä ja mihin niiden laskujen eräpäivät asettuvat ja onko muita suurempia maksuja, kuten vakuutusmaksuja. Kirjaa en kuluista pidä ja kaiken kaikkiaan kulutukseni on usein aika tasaista. Tietenkin spesiaalit tilanteet, kuten matkat ja kampaajat nostavat kulutusta kuukausina, joille ne osuvat, mutta niihin osaan aina varautua.

Sijoitatko rahastoihin/osakkeisiin? Paljonko rahaa sinulla on säästössä?
Sijoitan. Kuukausittain menee Nordean Säästä 75 Kasvu-rahastoon sekä Norwegianin säästötilille. Minulla on myös Nordnetin rahasto, mutta se oli kauan unohduksissa. Sinne säästäminen ja sijoittaminen tulisi taas aktivoida. Tällä hetkellä minulla ei ole säästössä ihan kamalasti, vain muutamia tuhansia. Viime vuonna käytin säästöjä aika paljon, koska uusin kamerakalustoa, ostin vanhan autoni lunastussummaa kalliimman auton sekä olin hetken ilman palkkatyötä.

Miten aloitit säästämisen?
Matalakorkoisesta säästötilistä, mutta nyt säästän ainoastaan korkeakorkoiselle säästötilille sekä sijoitan rahastoihin pitkällä aikavälillä.

Onko sinulla koskaan ollut pulaa rahasta?
On totta kai. Esimerkiksi Tallinnassa asuin todella niukoilla tuloilla.

Mistä pihistät ja mihin panostat?
Olen kirjoittanut tästä aiheesta postauksen, jonka voi lukea täältä. Panostan muun muassa ruokaan (kaupassa, mutta nykyään myös ulkona syömiseen), asumiseen ja omaan hyvinvointiin. Pihistystä teen muun muassa vertailemalla hintoja, matkustaessani (mm. majoituksessa) ja paikasta toiseen liikkumisessa eli kävelen tai pyöräilen mahdollisimman usein enkä käytä julkisia ainakaan laiskuuttani, koska en edes omista kuukausikorttia julkisiin.

Kallein ostoksesi?
Viime vuonna tuli tehtyä tähän astisista kalleimmat ostokset, jotka olivat autoni, eli Mini (8500€, joka maksettiin kauppahetkellä) ja toisiksi kallein ostokseni on viime syksynä ostamani Sony A7 iii-kameran runko, joka maksoi 2000€ antaessani vanhan rungon vaihdossa. Muut kalleimmat ostokseni ovat pitkälti elektroniikkaa, kuten läppäri ja kameran objektiiveja.

Viiden vuoden ura-/taloussuunnitelma?
Kasvattaa tulojani tekemättä kuitenkaan hirveästi enempää työtunteja eli rakentaa uraani ja tulotasoani lisäämättä työkuormaa. Sekä saada säästöön enemmän rahaa ja perehtyä osakkeisiin sijoittamiseen, joka on jo pidempään kiinnostanut, mutta kuitenkin jäänyt. Ja lisäksi haluan ehdottomasti ostaa oman asunnon heti, kun se tuntuu ajankohtaiselta ja käsirahaa on tarpeeksi.

Mitä mieltä olette olleet näistä raha-aiheisista postauksista? Ovatko nämä herättäneet jotain mietteitä?


Neule H&m (2nd hand)
Farkut Cubus
Kengät Tamaris
Korvakorut Mine Günrör (saatu)

Kuvat Maiju

10 kommenttia:

  1. Mistä kahvilasta kuvan postaukset ovat? :)

    VastaaPoista
  2. Oletko tietoinen että Norwegian antaa vakuudettomia lainoja ja mitä mieltä olet siitä kun säästät sinne rahaa? Ei kovin vastuullista. :/ Kannattaa lukea jumiaihmisen postaus aiheesta https://www.lily.fi/blogit/juliaihminen/sijoitin-vastuuttomasti-ja-nyt-kadun/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästä, minulta oli meinaan mennyt tämä täysin ohi. Täytyy tutkia aihetta, koska eettisesti vakuudettomien lainojen myöntäminen on todella väärin.

      Poista
  3. mielenkiintoinen postaus :) oon tykännyt tosi paljon niistä sun aiemmista rahapäiväkirja-postauksista, niitä lisää! oot oikeessa että jos näistä asioista puhuttais enemmän, niin ehkä jengi alkais ymmärtämään että somekin on oikea työ :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ei some ole työnä vain hengailua ja valokuvausta :)

      Poista
  4. Tosi hyvä postaus. Mun mielestä on hyvä, että myös raha-asioista uskalletaan puhua ääneen.

    VastaaPoista
  5. Oon samaa mieltä, että rahasta pitäisi pystyä puhumaan enemmän. Juuri puhuminen vähentäisi myös virheellisiä käsityksiä, joita monille muodostuu eri aloista ja ammatinharjoittajista/yrittäjistä jne.

    Pakko sanoa vielä, että mä tykkään aina vaan enemmän sun blogista. Tyylikästä, mutta silti yhtä aikaa helposti lähestyttävä!

    VastaaPoista
  6. Superhyvä postaus! Musta rahasta puhuminen on outo tabu, ollaan jo 2019 luvulla.. Kuten tuolla anonyymi sanoi niin vältettäisiin virhekäsityksiä, joka muodostuu mm. yrittäjistä, uusista ammateista kuten vaikuttajana olo, markkinointi jne. Kaikkia kuitenkin raha kiinnostaa, kaikki sitä käyttää ja tarvitsee. Tykkään myös sun blogista aina enemmän ja enemmän!

    Mun tulot on tosi pienet, elän aika lailla kädestä suuhun menetelmällä. Olen virallisesti yhä opiskelija, joten suurin osa tuloistani tulee ihan tuista, loppu free töistä (kuten valokuvaus ja kuvitus), mutta ne vaihtelevat kuukaudesta kuukauteen. Ison kamppiksen jälkeen rahaa on tosi hyvin, joskus sitä tekee makaronidieetillä töitä deadlinea kohti mutta saa maksun vasta myöhemmin. :) Pystyn silti maksamaan vuokrani, pitämään huolta kissastani jne., joten koen että minulla menee oikein hyvin pienituloisenakin. Pystyn myös harrastamaan ja ostamaan silloin tällöin luksus kosmetiikkaa, josta bloggaan, mutta sitä varten säännöstelen, säästän ja pidän kirjaa rahastani. Ihanaa viikkoa Mikaela!

    xx Laura / Laura Loukola Beauty Blog

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela