Mitä kehollemme tapahtuu kuukautisten puuttuessa

tiistai 19. maaliskuuta 2019

Kaupallinen yhteistyö Vuokkoset

Vuonna 2015 sain diagnoosin toiminnalliseen hypotalaamiseen amenorreaan eli sekundaariseen amenorreaan. Kuukautiset olivat tuolloin olleet poissa jo yli puoli vuotta. Olen sivuuttanut kuukautisten puuttumista aina silloin tällöin, mutta en ole kertaakaan kirjoittanut kunnolla siitä, miksi kuukautiset ovat meille tytöille ja naisille niin tärkeät.

Vuokkoset kuukautissiteet kuukautissuojat
Nuorten naisten kuukautisten poisjäänti on normaalia joidenkin ehkäisyvalmisteiden käytön myötä, mutta jos kuukautiset jäävät pois ilman selkeää syytä tai ilman raskautta, on se merkki siitä, että jokin on vialla omassa hyvinvoinnissa. Aina kyse ei ole mistään kriittisestä, vaan kuukautiset voivat jäädä satunnaisesti pois esimerkiksi stressistä, joka aiheuttaa kehossamme hormonaalisia muutoksia. Usein stressiperäiseen kuukautisten poisjääntiin auttaa tahdin hellittäminen ja lepo, eikä lyhytaikainen epäsäännöllinen kuukautiskierto ole lisätutkimuksia välittömästi vaativaa. Usein tilanteen tarkkailu riittää, mutta jos menkat ovat karkuteillä useita kuukausia, kannattaa hakeutua lisätutkimuksiin. Omalla kohdallani kuukautiset jäivät pois hormonaalisesta ehkäisystä kuparikierukkaan siirtyessä ja aluksi luulinkin syyn kuukautisten poisjääntiin olevan ainoastaan ehkäisymenetelmän vaihtaminen. Odotin lähes puoli vuotta kuukautisten paluuta, jonka jälkeen hakeuduin tutkimuksiin ja lähdin selvittämään tarkemmin mistä amenorrea voisi johtua. Muutaman kuukauden kävin useamman kerran lääkärillä ja useammassa verikokeessa, kunnes sain lähetteen tarkempiin tutkimuksiin naistentautien poliklinikalle. Ensimmäisellä käynnillä ja tarkkojen tutkimusten jälkeen sain vihdoin diagnoosin kuukautisten poisjääntiin. Hormonitoimintani oli kirjaimellisesti täysin pysähtynyt liiallisen liikunnan, laihdutuksen ja vähäisen ravinnon vuoksi. Kyseisen diagnoosin saaminen oli helpottavaa, koska menkattomuuden taustalla olisi voinut olla myös esimerkiksi PCOS tai rakenteelliset muutokset, jotka olisivat voineet pahimmassa tapauksessa estää tulevaisuudessa raskautumisen täysin.

Sukundaarinen amenorrea aiheuttaa kuukautisten pitkäaikaisen poisjäännin ja itselläni suuri laihdutus, liikuntamäärät ja pitkäaikainen liian alhainen ravinnonsaanti jättivät kuukautiseni pois reiluksi neljäksi vuodeksi. Hormonitoiminta ei todellakaan palaudu nopeasti, eikä viikon ja parin parempi syöminen ja vähempi liikunta korjaa tilannetta, koska muun muassa aivolisäkkeen etulohkon toiminta häiriintyy, jolloin munasarjojen toimintaa säätelevät aivolisäkehormonit eivät erity normaalisti. Vaikka viime joulukuussa kuukautiseni palasivat yli neljän vuoden tauon jälkeen, ovat ne edelleen epäsäännölliset.

Vuokkoset kuukautissiteet kuukautissuojat
Vaikka voisi kuulostaa oikealta lottovoitolta, ettei kuukautisia olisi lainkaan, kuukautisten puuttuminen vaikuttaa kehoomme vajavaisen ja muuttuneen hormonitoiminnan lisäksi muillakin tavoin. Hormonaaliset muutokset vaikuttavat negatiivisesti sydän- ja verisuoniterveyteen, jolloin muun muassa kolesteroli nousee ja verisuonten seinämän toiminta häiriintyy. Vaikka voisi luulla, että vajavainen hormonitoiminta ja PMS-oireiden puuttuminen tasaisi mielialaamme, vaikuttaa amenorrea myös kognitiivisiin toimintoihin ja mielialaan, jolloin masennus ja ahdistuneisuus lisääntyy ja keskittymiskyky sekä muisti heikkenee. Suurin vaikutus kuukautisten pitkäaikaisella puuttumisella on kuitenkin luustoomme. Luukato alkaa syntyä muun muassa pitkäaikaisen aliravitsemuksen, ravintoköyhän ravinnon sekä pitkäaikaisen kuukautisten puuttumisen seurauksena. Ja vaikka ravitsemustila ja amenorrea korjaantuisivatkin, muutokset luuston tiheydessä voivat olla pysyviä.


Kuukautisia on mahdollista lähteä käynnistämään esimerkiksi dydrogesteroni-kuurilla, joka vaikuttaa keltarauhashormonin tavoin kohdun limakalvoon. Pitkin hampain kokeilin yhden kymmenen päivän dydrogestroni-kuurin, jos kuukautiset olisivat palautuneet sillä, mutta senkään avulla ei saatu minkäänlaista reaktiota aikaiseksi. Koska vaihdoin aikoinaan ehkäisypillerit kuparikierukkaan juuri siitä syystä, että haluan kehoni toimivan täysin luonnollisesti ja omilla ehdoilla, emme lähteneet hoitamaan omaa amenorreaani muilla hormonaalisilla toimenpiteillä. Miten kuukautiset sitten saa palautettua ilman hormonihoitoja? Tekemällä monet asia päin vastoin, kun ennen. Itselläni tämä tarkoitti liikuntamäärän huomioimista, rajoittuneesta ruokavaliosta luopumista, fyysisen ja psyykkisen stressin vähentämistä, pitkää odotusta ja seurantaa, lukuisia tutkimuksia ja noin 10 kilon painonnousua. En ole koskaan ollut painoindeksiltäni alipainoinen, mutta silloinen painoni ei ollut kehoni hyvinvoinnille ja normaalille toiminnalle optimaalinen. Piti pystyä päästämään irti vanhoista tavoista ja lähteä elämään kehoani kuunnellen ja hormonitoimintaani ajatellen.

Nyt kun olen päässyt jälleen kiinni kuukautisiin, olen joutunut vuosien tauon jälkeen miettimään miten suojaudun kuukautisvuodolta. Viime joulukuussa tilanne kuukautisten alkamishetkellä oli lähes sama, kuin aikoinaan ensimmäisten kuukautisten alkaessa - en ollut varautunut niihin mitenkään ja tuntui siltä, kun olisin tutustunut täysin uuteen maailmaan tutkiessani kuukautissuojia.

Vuokkoset kuukautissiteet kuukautissuojat
Vuokkoset kuukautissiteet kuukautissuojat
Haluan tehdä arjessani mahdollisimman paljon valintoja, jotka huomioivat ympäristön kokonaisvaltaisesti. Naisilla muun muassa kuukautissiteet ja pikkuhousunsuojat aiheuttavat paljon jätettä ja suurin osa markkinoilla olevista tuotteista kuljetetaan Suomeen ulkomailta, joka lisää tuotteen hiilijalanjälkeä. Kuukautisiltahan voi suojautua myös ilman yksittäisiä kuukautissiteitä, mutta kaikki eivät esimerkiksi pysty kohdun rakenteen vuoksi käyttämään kuukuppia tai ei muuten vain tunne oloaan mukavaksi muiden kuutautissuojien, kuin kuukautissiteiden, kanssa. Ja nyt, kun meneillään on muoviton maaliskuukin ja menkat toivottavasti tulee myös tässä kuussa, monet, minut mukaan lukien, haluavat tarkastella entistä enemmän aiheuttamaansa muovijätteen määrään.

Kotimainen Vuokkoset valmistaa täällä Suomessa täysin biohajoavia siteitä, jotka mahdollistavat paljon puhumieni pienien ja jatkuvien ympäristötekojen toteuttamisen. Sertifioidusta luomupuuvillasta valmistetut Vuokkoset 100% Bio -suojat ovat täysin kompostoituvia ja valmistettu täysin biohajoavista raaka-aineista. Yksittäispakatut ohutsiteet on pakattu biopohjaiseen, ympäristöystävälliseen Green PE-pakkauspussiin. Vaikka Green PE ei ole täysin biohajoavaa, on se ekologinen valinta ja valmistetaan aina 100% uusiutuvista luonnonmateriaaleista, käyttäen sokeriruokoa pääraaka-aineena. Tuotteiden valmistuksessakin on huomioitu luonto ja Vuokkoset valmistavat siten, ettei tuotannosta synny lainkaan kaatopaikkajätettä. 100% Bio-tuotesarjan siteet ovat muuten myös herkkäihoisille todella hyvä valinta, koska pintakerros on 100% luomupuuvillaa ja nekään eivät sisällä, kuten muutkaan Vuokkoset-tuotesarjat, turhia lisättyjä kemikaaleja tai hajusteita. Kaikille Vuokkoset-tuotteille on myös myönnetty Joutsenmerkki, Avainlippu sekä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton tunnus. Jos Vuokkoset-tuotteet ovat ennestään tuntemattomia, voi tuotteista tilata ilmaisen näytepakkauksen.

Vuokkoset kuukautissiteet kuukautissuojat
Vuokkoset kuukautissiteet kuukautissuojat
Vuokkoset kuukautissiteet kuukautissuojat
Vuosien menkattomuuden jälkeen on ollut mahtavaa, kun meikkipussiin tulee sujautettua varmuuden vuoksi kuukautisside, ostoskoriini päätyy säännöllisesti sidepakkaus ja huomaan mielialassani sekä kehossani muutoksia hormonikierron eri vaiheissa. Se, että se aika kuusta tapahtuu, on ainoastaan merkki siitä, että olemme hyvinvoivia tyttöjä tai naisia. Vaikka menkkoihin liittyy monia negatiivisia fiiliksiä, kuten se, että ohivuoto ärsyttää ja väärällä hetkellä tapahtuessa nolottaa, kuukautiset turhauttavat ja saattavat vaikuttaa seksielämäämme, on menkat huippujuttu ja merkki siitä, että raskautta tavoittelemattomien keho toimii siten, kuten kuuluukin.

Ps. Kannattaa muuten kurkata Instagramini puolelle, sillä sinne on tulossa arvonta yhdessä Vuokkosten kanssa toteutettuna!

Ihanaa alkanutta viikkoa!

3 kommenttia:

 1. Hei, mihin noi siteet lajitellaan käytön jälkeen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekajätteeseen, koska bioon ei saa laittaa biohajoaviakaan kuukautissiteitä tai vaoppoja😊

   Poista
 2. Kerrankin itselleni ajankohtainen teksti. Itselläni on ollut kuukautiset pois useamman kuukauden enkä ole hakeutunut lisätutkimuksiin, vaikka syytä olisi.. Noh kappas vaan tänä keväänä tuli pitkästä aikaa kuukautiset ja olin sekä yllättynyt että helpottunut. Olen pohtinut syitä kuukautisten poisjäämiseen niin voisin lyödä vetoa, että kaksi syytä on ainakin todella kova stressi ja painonnousu.. Paino lienee pysynyt samana, mutta stressi on helpottanut niin liekö se syynä miksi kroppa alkaa vähitellen palautua "normaalitilaan".

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela