Kuinka olla ekologisempi ilman suuria muutoksia - 10 helppoa askelta

keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Ekologisuus on suuressa suosiossa ja esimerkiksi muoviroskan tuottamisen minimointi, jopa poisjättö kokonaan, on kovassa nousussa. Siis ihan huippujuttu! Itse olen muutama vuosi sitten alkanut kiinnittämään entistä enemmän huomiota omaan ekologiseen jalanjälkeeni, joten ei varmasti ole yllätys, että olen tästä vallitsevasta luomu- ja ekotrendistä super innoissani.

Kirjoitan kosmetiikasta ja saan paljon pr-lähetyksiä ja tuotteita kokeiluun, ostan muoviin pakattuja elintarvikkeita ja muita kulutushyödykkeitä sekä omistan auton näin muutaman asian mainitakseni. Vaikka pyrin kantamaan ruokaostoksille omaa kestokassia, joudun aina toisinaan ostamaan muovikassin. Tai pakkaan pienet ostokset vihannespussiin. En todellakaan ole ekologisuuden esikuva, mutta mielestäni tärkein on suurempi kokonaisuus ja se, että välittää luonnosta ja ympäristöstä edes jollain tasolla. Piittaamattomuus on so last season.

Ekologinen elämä on lähellä sydäntäni siitä huolimatta, että elämäntapani ei ole täysin päästötön, tai muoviton enkä syö ainoastaan lähituotettua ruokaa. Joka päivä omassa arjessani teen pieniä asioita, joilla edistän maapallon ja meidän hyvinvointia. Ne eivät ole mitään suuria tekoja, mutta pienilläkin teoilla on vaikutusta. Nämä pikkuiset teot eivät myöskään vaadi arjen ohessa ponnisteluja vaan ne tulee toteutettua huomaamatta, kunhan vain ottaa ensiaskeleen niihin pikkuisiinkin valintoihin.


Helpot vinkkini ekologisempaan elämään:

1. Kierrätä tavaroita, älä heitä roskiin. Kliseinen toisen roska voi olla toisen aarre. Jos nurkissa pyörii tarpeettomia elintarvikkeita, sisustustavaroita tai kengät, joita ei viitsi enää edes jättää kirppiskasaan, kannattaa laittaa ilmoitus esimerkiksi oman paikkakunnan Facebook-ryhmään, että saa tulla hakemaan pois. Käyttökelpoista tavaraa ja ruokaa ei kannata heittää pois.

2. Tarvitsetko jonkin tavaran uutena. Asuntoani sisustaessa selailin paljon tori.fi:tä ja kävin tekemässä löytöjä mummolan ullakolla. Varsinkin urheiluvälineitä kannattaa etsiä käytettyinä.

3. Hyödynnä  nestesaippuan täyttöpakkauksia tai käytä palasaippuaa. Vaikka esimerkiksi käsisaippuan täyttöpakkauksista tulee muovia, on se yleensä paljon luontoystävällisempi valinta ja muovia voi olla jopa yli 80% vähemmän, kuin nestesaippuan alkuperäisessä pullossa. Samalla tulee hankittua nestesaippualle kauniit saippuapullot. Esteettistä ja ekologista!

4. Vaihda tiskiharja vaihtopäiseen versioon ja käytä kestorättejä (tai pese vanhat pesukoneessa!).

5. Siirrä kotona ruoantähteen säilytysrasioihin. Tuorekelmun käyttö aiheuttaa ihan turhaa muoviroskaa ja kuormitusta ympäristölle.

6. Osta vain valkaisemattomia suodatinpusseja ja leivinpaperia, joilla on joutsenmerkki. Tämä on naurettavan helppo ekologinen valinta ja samalla säästää rahaa, koska valkaistut versiot ovat usein kalliimpia. Lisäksi valkaisemattomat suodatinpussit ja joutsenmerkityt leivinpaperit vähentävät meidän kuormittumista erilaisille kemikaaleille, joita joudutaan käyttämään tuotteet valmistuksessa.

7. Ruokakaupassa kannattaa valita mahdollisimman muovittomia elintarvikkeita ja vihannes- sekä hedelmäosastolla ostan aina ainoastaan yksittäin myytäviä tuotteita, jotka punnitsen sellaisenaan tai valitsen paperisen tai biohajoavan vihannespussin. Lisäksi kannan (melkein) aina omaa kauppakassia mukanani ja olen jemmannut autoonkin pari ylimääräistä kestokassia. Tuosta turhasta muovista sen verran, etten ymmärrä, miksi esimerkiksi lähes jokaisen proteiinivanukkaan mukana tulee se pieni lusikka. Juu, hyödyllinen, jos syö on the go, mutta mieluiten ostaisin tuotteen ilman ylimääräistä muovijätettä. Tekee aina yhtä pahaa heittää se lusikka roskiin eikä kaikkia viitsi säästää hyötykäyttöönkään.

8. Suosi sähköistä asiointia ja tee laskuista eLaskuja. Myös mainoslehdet kannattaa kurkkia netistä ja liimata oveen pyyntö, ettet halua mainoksia. Suoraan kierrätykseen ne kumminkin lähes aina menevät.

9. Vältä kertakäyttöjuttuja ja turhaa "roskan" haalimista. Esimerkiksi keittiön tasojen putsausta ei tarvitse tehdä baby wipeseillä (anteeksi Laura Huhtasaari). Turhalle pakkausmateriaalille saa sanoa ei kiitos, kuten ei pakasteita pussiin ja pieniä ostoksia, kuten kosmetiikkaa, ei tarvitse pakata (ilmaiseenkaan) muovipussiin. Uusiokäytä, uusiokäytä, uusiokäytä! Itse pakkaan esimerkiksi aina netissä myymäni jutut uusiokäytettyihin pakkausmateriaaleihin, kuten vaatekaupan muovipusseihin tai pahvilaatikkoihin, joissa olen saanut muita lähetyksiä.

10. Naisille suuri ekologinen teko on siirtyä kertakäyttöisistä siteistä kuukuppiin. Olen kirjoittanut kokemuksiani kuukupista tässä postauksessa, joka kannattaa kurkata läpi!

Näitä pikkuvinkkejä olisi voinut jakaa loputtomiin, mutta tuossa muutamia, joista on helppo aloittaa. Laittakaa myös jakoon teidän parhaita ekovinkkejä! Ja olisi kiva kuulla, millaisia ekologisia valintoja te teette arjessanne?

4 kommenttia:

  1. Tuohon keittiörättijuttuun niin on olemassa sellaisia biohajoavia kuituliinoja, jotka voi siis heittää vaikka kompostoriin :) kestävät käytössä noin pari viikkoa ja sen jälkeen voi kierrättää! Helppoa ja ei tarvitse pestä pesukoneessa 🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpäs tiennytkään! En ole hetkeen ollut rättiostoksilla, mutta pitää ensi kerralla napata tuollaisia mukaan :)

      Poista
  2. Kivoja ja tärkeitä vinkkejä! :) Kestotiskirätit on ylihelppoja ja palasaippuasta ei mulla ole enää paluuta muoviin pakattuun :) Joskus pelottaa, kun fakta on että ns. "pienet teot" ei kuitenkaan millään riitä - suomalaiset vietti viime vuonna ylikulutuspäivää jo 3.4. Siis vaikka me puolitettais meidän kuluttaminen, kulutettais me silti auttamatta yli maapallon luonnonvarojen :(
    Mutta toisaalta, pienistä askelista kaikki hyvä ehdottomasti alkaa!! :) Just näistä niin tärkeistä pienistä postauksista ja arjen teoista. Kiitos tästä tekstistä, aivan mahtavaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun pitäisi ryhdistäytyä taas tuohon palasaippuan käyttöön, edes kylpyhuoneessa ja kestoräteistä olen nyt ihan innoissani. Harmi, että jouduin juuri ostamaan paketillisen uusia rättejä muuton yhteydessä. Ei viitsi turhaan käydä ostamassa, kun ei ole tarve :)

      Aika pysäyttävä tieto, että puolittaminenkaan ei riitä. Onneksi päästöistä ja kuluttamisesta puhutaan jatkuvasti enemmän ja painotetaan, että juuri nämä jokaisen yksilön tekemät pienet asiat ovat yhdessä suurempi kokonaisuus :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela