Kuinka löytää se oma juttu mistä tuottaa sisältönsä?
Helpoin keino on miettiä kolme teemaa, jotka kiinnostaa. Seuraavaksi mieti, olisitko valmis tekemään blogia, instaa, tubea tai mikä tahansa onkaan kanavasi, täysin ilmaiseksi. Jos kyllä, olet löytänyt oman juttusi. Mielestäni teemaa ei tarvitse rajata liian tarkasti mikäli genresi on selkeästi laajempi lifestyle.
Kuinka saan lisää kävijöitä blogiini?
Päivitä säännnöllisesti ja kerro uusista postauksista kaikkialla - instassa, omassa facebookissa, Facebookin blogiryhmissä ja niin edelleen. Itsestä kannattaa pitää ääntä sekä olla aktiivinen vuorovaikutuksessa muihin bloggaajiin ja somettajiin.
Voiko introvertti pärjätä somemaailmassa?
Voiko introvertti pärjätä somemaailmassa?
Voi pärjätä. Olen vuosien aikana tavannut varmasti toistasataa somettajaa ja luonteeltaan porukkaa on ollut laidasta laitaan. Usein joukosta löytyy aina joku, joka ottaa sinut "siipien alle" esimerkiksi tilaisuuksissa, kunhan on itse kontaktiin vastaanottavaisen näköinen. Somettajan ei tarvitse olla megasosiaalinen seurapiirityyppi, mutta sen verran kannattaa mennä mukavuusalueen ulkopuolelle ja vähintään käydä aina tervehtimässä ja esittäytymässä esimerkiksi tilaisuuden järjestäjät. Tämän jälkeen voi hyvin ilman kiusaantunutta oloa keskittyä esimerkiksi kuvien ottamiseen tai instan päivityskeen. Ja lopussa tietenkin vielä käydä kiittämässä ja tervehtimässä. Niin sanotut some- ja pr-piirit ovat aika raakoja, joten suosittelen ehdottomasti kiinnittämään huomiota omaan habitukseen ja aina olemaan hieman hyväntuulisempi, kuin ehkä oikeasti on juuri sillä hetkellä. Kuitenkaan mitään roolia ei kannata itsensä ympärille alkaa rakentaa, koska sitä on mahdotonta ylläpitää lopullisesti.
Mitä virheitä toivot aloittelevan somettajan välttävän?
Ehdottomasti liika muihin vertailu. Mielestäni todella iso virhe nyt, kun upeita instatilejä on monella, on iso moka lähteä luomaan samaa mitä moni muukin. Tiedätte varmasti ne kaikki insta- ja blogikliseet, joita näkyy kaikilla (okei, myös minulla välillä!). Jos kaikki kanavat ovat täynnä upeaa, mutta persoonatonta sisältöä, ei ole oikein saumaa nousta esille, ellei käy tuuri. Myös sellainen follow-unfollow -kikkailut kannattaa jättää pois.
Mitä virheitä olet itse tehnyt someurallasi?
Vuosia olin itsestäni niin sanotusti liian hiljainen, enkä uskaltanut lähteä kaupallistamaan sometilejäni. Koska oma blogiurani on yli kymmenvuotias, tunnen hyvin ihmisiä, mutta en tehnyt tarpeeksi uusia kontakteja. Nyt tämä on onneksi muuttunut ja tutustun jatkuvasti uusiin ihan mahtaviin tyyppeihin!
Millainen sisältö toimii parhaiten? Entä mikä huonommin?
Tässä voin puhua vain omista kanavistani ja mikä toimii tai ei toimi minun kanavillani. Blogissa parhaiten toimii arkipäiväiset jutut sekä pohdiskelevat tekstit. Instassa taas matkakuvat (kuten varmasti kaikilla!) sekä ne kliseiset instakuvat, joissa olen itse. Kosmetiikka-aihe ei taas minun kanavillani ole niitä suosituimpia, mutta aihe kiinnostaa minua, joten haluan edelleen pitää ne mukana menossa. Tosin Instagramiin päivitän nykyään harvemmin pelkkiä tuotekuvia, koska ne eivät kiinnosta oikeastaan yhtään minua siellä seuraavia.
Miksi on tärkeää olla stressaamasta liikaa luvuista ja liikenteestä?
Koska ne ovat vain numeroita. Kanavien ja liikenteen kasvattaminen on tuskallisen hidasta. Jos keskittyy vain seuraajien määrän ja blogin analytiikan kyttäämiseen, loppuu motivaatio nopeasti. Ja itse olen tullut siihen tulokseen, että tuotan mieluummin hyvää sisältöä, kuin alkaisin nykyään esimerkiksi päivittämään tänne blogiin lähes päivittäin vain suuremman liikenteen toivossa. Yllätyksekseni olen muuten huomannutkin, että esimerkiksi blogissa on kävijöiden osalta lähes sama, päivitänkö kuusi vai kolmesta nelkään kertaa viikossa! Eli numerojen suhteen ei sisällön määrä, vaan laatu.
Kuinka usein blogia tulisi päivittää?
Tähän ei ole mitään yhtä oikeaa vastausta ja tärkeintä on mielestäni ainoastaan säännöllisyys. Jos olet alusta lähtien päivittänyt kerran viikossa, voi jatkaa samalla. Mutta jos olet ennen päivittänyt monta kertaa viikossa, kävijöitä lähtee varmasti, jos määrä tippuu yllättäen kertaan kuussa. Sen "kuinka usein pitäisi päivittää" löytää kuuntelemalla itseään. Jokin tavoitemäärä postauksille kannattaa asettaa, jotta säännöllisyys pysyy, muttei ole mitään maagista lukua, johon kaikkien tulisi pyrkiä.
Kuinka somella voi tienata?
Suurimmat rahat tienaa kaupallisilla yhteistöillä. Muita keinoja on muun muassa affimainonta, eli ne mainoslinkit ja -bannerit, joiden kautta tehdyistä myynneistä saa oman osuuden. Muita somettajien käyttämiä keinoja ovat myös muun muassa e-kirjat, preset-paketit, workshopit ja luennot.
Milloin on paras aika päivittää blogi tai insta?
Tämäkin riippuu pitkälti omasta seuraajakunnasta, mutta omalta osalta ja monien kanssa käydyn keskustelun perusteella parhaat päivät ovat sunnuntai illan ja torstain välinen aika sekä perjantaisin ennen iltaa. Instan suhteen en taas ole huomannut hirveästi eroa kuvien menestyksellä suhteessa julkaisuaikaan. Stooreja taas katsotaan paljon vähemmän lauantaisin, kuin muina viikonpäivinä.
Miten hoidat blogin SEOn?
Minulla on todella vahva orgaaninen näkyvyys, koska olen kirjoittanut blogia niin kauan. Mutta vahvistan SEOa hyvällä otsikoinnilla, kuvien (erityisesti yhteistöiden) nimeämisellä sekä tekstien hakukuvauksen avulla, josta Google poimii hakuihin sanoja. Wordpressissä on myös mahdollista tehdä vahvaakin hakukoneoptimointia omille sivuille tai blogiin.
Kuinka hoidat tasapainon somen, someammatin ja henkilökohtaisen elämän välillä?
Sallimalla sen, ettei jokaiseen Instan DM:ään tarvitse reagoida heti. Lisäksi pyrin viettämään ystävieni kanssa hetkiä, jolloin pidän puhelimen käden ulottuvilla ja maksimissaan otan äkkiä ruokakuvan, mutta postaan sen stooriin myöhemmin (koska ruokakuvat best!). Myönnän, että elämäni pyörii todella kokonaisvaltaisesti somen ympärillä ja jatkuvasti tiedostan paljon ympärillä tapahtuvaa sen perusteella, olisiko siinä jotain aihetta postaukseen tai kiva kuvauslokaatio. Luovaa sometyötä tehdessä vähän tahtomattakin tekee ajatustyötä taukoamatta ja pienikin ärsyke voi laukasta inspiraation. Tämä on toisaalta hyvä, mutta toisinaan raskastakin, koska se heikentää keskittymiskykyäni ja hetkessä olemiseen keskittymistä.
Yritän myös löytää balanssia kaikkeen tähän jättämällä satunnaisesti puhelimen kotiin lähtiessäni ulos koiran kanssa tai ihan vain käymään kaupassa, en kanna jatkuvasti kameraa mukanani ja sallin itselleni päiviä, jolloin saan olla laiskempi päivittämään, jos ei vain huvita tai ei kerta kaikkiaan ehdi. Joskus on myös ok olla postaamatta, vaikka olisi suunnitellut toisin. On vain opittava sallimaan epätäydellisyys ja faktat, ettei aina ehdi, pysty, jaksa tai halua, koska tämä on niin kokonaisvaltaista työtä, josta on pakko saada myös vapaatakin.
Jakakaa omia ajatuksia kommentteihin ja jos heräsi kysyttävää, jättäkää kommentti tai laiteltaa viestiä minulle instagramissa. Ihanaa perjantaita!
Kuvat Joanna Suomalainen
Todella mielenkiintoinen teksti ja kannustava meille vasta-alkajillekin. Hyvää viikonloppua!
VastaaPoistaKiva kuulla!
PoistaVoi että tää sometyö on kiinnostava aihe! Toisaalta tuo, että sometyö pyörii koko ajan mukana, on tosi mukava etu, mutta sitten taas toisaalta haitta, koska ikinä ei voi kunnolla olla täysin vapaalla. Sometyöstä ois kiva lukea vielä lisää, mikäli jutun juurta löytyy! :)
VastaaPoistaTotta, että aika läsnä tämä on jatkuvasti. Voisin kirjoittaa enemmänkin tähän liittyviä juttuja jatkossa, koska tämä herätti näin paljon mielenkiintoa! :)
PoistaKiva, että avaat tarkemmin bloggauksen saloja ja neuvot "nuorempia" bloggaajia – uskon, että nämä vinkit ovat kullanarvoisia monille! :) Aurinkoista viikonloppua!
VastaaPoista<3 kiitos samoin!
PoistaOlipa hyvä postaus! Varsinkin lukujen tuijottaminen on ihan hiton hermojaraastavaa!! Pitäis päästä siitä eroon 😬
VastaaPoistajep! Varsinkin päiväkohtaisesta, koska ei blogeja enää välttämättä lueta päivittäin :)
Poista