Voiko tekoturkistuote olla ekologinen?

torstai 10. lokakuuta 2019

Kaupallinen yhteistyö Globe Hope

Onko olemassa vastuullista turkistuotetta? Ja onko tekoturkis yhtään sen vastuullisempi valinta, kuin aito turkis? Toisaalta kyllä, mutta molemmissa on puolesta. Luonnon kannalta turkistuote on ekologisempi, kuin tekokuidusta valmistettu tekoturkis. Tekoturkis valmistetaan öljystä peräisin olevasta keinokuidusta, akryylista tai polyesteristä, joka ovat muovia ja jonka maatumiseen menee jopa satoja vuosia. Onko parempi käyttää kestävää luonnonmateriaalia vai uusiutumatonta keinokuitua? Haluaisin sanoa, että on parempi olla käyttämättä kumpaakaan, mutta tästä päästään ongelmaan, jossa tuotteita ei käytetä loppuun tai uusiokäytetä.

Minulla on pari aitoa turkista, jotka pitävät minut talvella lämpimänä. Molemmat ovat reilusti yli 50 vuotta vanhoja ja famuni, eli äitini isoäidin, alkuperää. Molemmat ovat täysin virheettömässä kunnossa ja istuvat minulle hyvin, joten olisi sääli jättää ne käyttämättä vain siksi, että ne ovat turkistuotteita. Kertakäyttökulttuuria vastustaakseni koen huomattavasti ekologisempana vaihtoehtona pukeutua vintage-turkikseen, kuin ostaa uutena keinokuidusta valmistettua tekoturkista. Toki monien maailmankatsomus ei ymmärrä lainkaan aitoon turkikseen pukeutumista, mutta se on täysin ymmärrettävää. Itsekään en voisi enää ostaa uutena tuotetta, jos se olisi valmistettu aidosta turkiksesta.

Tekstin alun perusteella voisi tulla lopputulokseen, ettei ole olemassa vastuullisesti hyväksyttävää turkistuotetta - ei aitona, eikä feikkinä. Toki tekoturkista olevan tuotteen ostaminen on huomattavasti ekologisempaa, kuin täysin uuden, on niidenkin alkuperä usein pikamuotia myyvät ketjut, joiden tuotteet on tarkoitettu yhteen sesonkiin. Vaikka itse ostaisi tuotteen käytettynä, tulee väistämättä jossain vaiheessa vastaan tilanne, kun tuote, kuten tekoturkistakki, on jo niin aikansa elänyt, ettei sitä halua enää kukaan. Tällöin siitä syntyy se ongelmallinen ylijäämäjäte.

Mikään ei poista sitä faktaa, että tekokuidut ovat huonoksi ympäristölle tai kiistelyä sen väliltä, onko parempi valita aito (vintage-)turkis vai tekoturkis, jos jätetään eläinten hyvinvointi taka-alalle keskustelusta. Nythän tekoturkisasusteet ovat pinnalla ja eettistä, ekologista, kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista tuotteita valmistava Globe Hope toi tämän syksyn mallistoon tekoturkislaukut sekä uusia tekoturkisasusteita. Kyllä, eettisiä ja ekologisia tekoturkistuotteita.

Globe Hopen tämän syksyn tekoturkistuotteiden tarina sai vuosia sitten ostetusta, Suomessa valmistetusta tekoturkiksesta, joka oli kotimaisen vaatevalmistajan ylijäämää. Vuosia tuo upea, laadukas tekoturkis odotti uutta elämäänsä ja tänä syksynä se pääsi käyttöön. Eli kyllä, voi olla myös vastuullisia tekoturkistuotteita, sillä pahimmassa tapauksessa kangas olisi päätynyt kaatopaikalle. Jotenkin mahtavaa, että täysin lähituotannolla (kotimaiset materiaalit ja suunnittelu sekä ompelu Virossa) saa valmistettua trendikkään ja ennen kaikkea kestävän, ekologisen ja vastuullisen tuotteen. Globe Hope myös valmistaa tuotteensa ajattomuus edellä, joten vaikka materiaali on tekoturkista, palvelee se laadukkaalla valmistuksella, materiaaleilla ja ajattomalla mallilla vuosia.

Kuvissa minulla on Globe Hope Havu -laukku, josta tuli viime keväänä ihana purjekankainen versio ja nyt tämän syksyn uutuutena tekoturkislaukku neljässä eri värissä. Laukku on ylijäämä-tekoturkiksen lisäksi valmistettu ekologisesti kierrätysnahasta valmistetuista olkahihnoista, ylijäämä-tekstiilivahakankaasta (sisävuori) ja laukku suljetaan kierrätetyllä metalliklipsulla. Pidän Havu -malliston laukuista, koska niihin mahtuu koko elämä läppäriä ja treenikamoja myöten. Ihan huippua!


Tämä laukku on niin minun tämän syksyn statement-asuste ja nyt jo ahkerassa käytössä laukun tekoturkis ei ole mennyt miksikään ja nahkaiset kantohihtat vain paranevat käytössä. Annan tälle laukulle täydet 5/5!

Globe Hope on muuten I love me-messuilla ja laitoimme yhdessä heidän kanssa arvontaan kahden lipun paketin kyseisille messuille. Lippujen lisäksi voittajalle on luvassa yllätys, jonka voi noutaa Globe Hopen osastolta messujen aikana. Eli kurkatkaa myös Instagramin puolelta yhteistyön julkaisu, jossa voi osallistua tähän arvontaan!

Kuvat Joanna Suomalainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela