Vaniljainen chia-vanukas arjen herkkuhetkiin (M)

maanantai 20. helmikuuta 2017

Minulla käy todella monien ruokien ja ruoka-aineiden suhteen se, että kausiluontoisesti hullaannun jostain aivan täysin ja seuraavat viikot, tai ainakin muutamat seuraavat päivät, syön sitä samaa joka päivä. Päällekkäin saattaa olla muutamakin ruokavillitys, esimerkiksi välipalalle ja päivälliselle omansa, mutta idea on sama. Himoitsen sitä ruokaa ja tohkeissani ajattelen, etten kyllästy siihen ikinä. Niinpä vissiin ja viimeistään parin viikon päästä olen saanut överit ja vaihdain vihdoin johonkin muuhun ruokaan tai ruoka-aineeseen.

Vähän aikaa sitten minulle tapahtui tämä chia-vanukkaan kohdalla. Hiljattain mantelimaitoon tehty vaniljainen chia-vanukas kuului pari viikkoa ihan muutamaa poikkeuspäivää lukuun ottamatta välipalahetkeeni. Ja nimenomaan välipalahetkeen - sitä ei syöty muuna ajankohtana päivässä. En edes tiedä olisiko se maistunut niin hyvältä muuna vuorokaudenaikana haha! Sitä oli vain pakko saada joka päivä juuri välipalaksi. Nyt olen päässyt hieman yli tuosta villityksestä ja ihan joka päivä en ole enää herkutellut chia-vanukkaalla. Ei sillä, etteikö chia-siementen syöminen olisi hyvästä, koska ne ovat pullollaan kuitua, kasviproteiinia ja hyviä rasvoja omega-3 muodossa.

Chia-vanukas (tai chia-pudding, rakkaalla on monta nimeä) on yltiö helppo valmistaa. Parasta vanukas on mielestäni kunnolla, vähintään pari tuntia kylmässä tekeytyneenä, mutta chia-vanukas on valmis jo vaikka vartissa. Tärkeintä on, että chia-siemenet ovat kunnolla turvoneet. Siemenet itsessään ovat aivan pikkuruisia ja nesteeseen liottaessa ne imevät nestettä ja turpoavat. Tällä tavalla saadaan valmistettua muun muassa chia-geeliä ja chia-hilloakin.

idnosto
Vaniljainen chia-vanukas yhdelle (M)
3 rkl chia-siemeniä
n. 2 dl makeuttamatonta mantelimaitoa*
ripaus luomu vaniljajauhetta tai vanilja-aromia
(makeutusta esim. steviasta tai hunajasta)

Mittaa chia-siemenet ja mantelimaito tarjouluastiaan, lisää joukkoon vanilja sekä halutessa makeutus. Sekoita hetki ja laita kylmään valmistumaan. Noin 5-10 minuutin jälkeen kannattaa käydä sekoittamassa, jotta siemenet eivät geeliydy pohjalle. Jätä tekeytymään vielä ainakin hetkeksi. Chia-vanukkaan voi valmistaa jo vaikka illalla ja syödä vasta aamulla. Chia-geeli säilyy hyvin pari päivää, mutta muista huomioida käyttämän nesteen säilyvyys! Herkuttele vanukas marjojen tai hedelmien kanssa.

*Nesteeksi sopii hyvin mm. makeuttamaton kookos-mantelimaito, suklainen tai vaniljainen kaura- tai riisijuoma, maustetut tai sokeroimattomat soijamaidot tai miksei vaikka kookosmaitokin.

Ihanaa alkanutta viikkoa teille kaikille!

Ps. Lisäsin postauksiin käytettäväksi uuden Reseptit-tagin, jonka alta löydätte kaikki blogissani julkaistut  reseptit.

Pps. Ystävänpäivän arvonnassa arpaonni osui Elisalle, johon otan yhteyttä sähköpostitse.
"Pitkäaikaisiakin ystäviä löytyy, mutta kaikista parhaimman/rakkaimman ystäväni tapasin noin puolitoista vuotta sitten töissä. Aloitimme molemmat yhtä jännittyneinä samaan aikaan perehdytyksen kausiapulaisen tehtävään Stockalla. Meillä klikkasi heti ja jokainen työpäivä oli niin ihana, koska tuntui, että teki töitä ihmisen kanssa, jonka olisi tuntenut aina.

Ajan myötä mentiin työkeikan päätyttyä kahville ja siitä se sitten lähti. Viime syksynä muutin itse ulkomaille ja ystäväni jäin Suomeen, silti tiedän, että me kaksi olemme ikuisesti ystäviä."

Kiitos kaikille ihanista tarinoista, kuinka tapasitte parhaan ystävänne!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela