Rahapuhetta x 10

tiistai 22. lokakuuta 2019

Heippa ja ihanaa tiistaita! Puhuttaisko hieman rahasta? Ja sillain ihan suoraan ja konkreettisten lukujen kanssa, ei kierrellen ja suuntaa antavasti. En ole rahanahne, mutta olen kunnianhimoinen ja haluan tienata sen verran, että voin elää mukavasti. Ehkä sen takia rahasta puhuminen ei ole minulle vaikeaa ja puhun siitä oikein mielelläni. En siksi, että haluaisin tietää paljon muut tienaavat, vaan siksi, ettei se olisi enää aiheena yhtä tabua. Raha ei saisi nolottaa - tienasi sitten vähän tai paljon.

Poimin muutamista blogeista raha-aiheisia kysymyksiä, joihin en ole vielä vastannut. Olen muuten maaliskuussa tehnyt hieman vastaavan postauksen, jonka voi kurkata muistin virkistykseksi täältä. Eiköhän mennä nyt näihin uusiin kysymyksiin!

Mikä on summa, jolla koet tulevasi toimeen /kk, mutta josta ei jäisi ylimääräistä?
Kääk. Tähän on todella vaikea vastata. Joka kuukausi menevät kuluni ovat noin 1000€ (vuokra, kuntosali, puhelinliittymä+netti, asukaspysäköinti, Spotify premium). Lisäksi päälle vuosittaiset pakolliset kulut autosta (n. 500€/vuosi), vakuutukset (n. 300€) sekä tietenkin sähkö, josta en osaa tähän hätään sanoa summaa. Apua, onkohan vielä jotain muita kiinteitä kuluja, jotka liittyvät elämiseen. Eli periaatteessa tulisin toimeen varmaan noin 1500€ kuukaudessa, jos katsoisin tarkkaan miten syön ja luopuisin tietyistä mukavuuksista, kuten spontaanista ulkona syömisestä.

Entä kuinka paljon rahaa sinulla menee kuukaudessa menoihin?Realistisesti kuukausittain käyttämäni rahasumma on varmaankin n. 2500-3000€. Tuossa summassa on mukana aivan kaikki, eli myös rahat, jotka sijoitan, jolla ostan ruokaa, käyn ulkona ja maksan kaikki laskut poislukien YEL, ALVit ja ennakkoverot, joita en tietenkään laske elämiskuluihin. Toisina kuukausina rahaa saattaa mennä enemmänkin, jos on esimerkiksi vakuutusmaksuja, matkoja tai muita kuluja ja menoja.

Mitä raha merkitsee sinulle?
Mukavaa elämää ja turvaa.

Onko sinulla tavoitetta siitä, kuinka paljon haluaisit tienata kuukaudessa tai vuodessa?
Ennen ei ollut, koska joskus muutama vuosi sitten 40 000€ vuositulot kuulostivat jotenkin todella korkeilta. Nyt olen alkanut enemmän miettiä kuinka paljon haluaisin tienata/liikevaihtoni olevan ja tälle vuodelle tavoittelen 50 000€ tuloja, joka koostuu tammi-elokuun bruttotuloista ja nyt elokuun lopusta lähtien yrityksen liikevaihdosta. Ensi vuodesta en osaa sanoa yhtään mitään, koska en tiedä paljon kanavani/laskutukseni kasvavat, mutta ainakaan alle 50 000€ liikevaihtoa en tavoittele.

Säästätkö säännöllisesti? Miten ja mihin?
Säästän. Tällä hetkellä olen keskittynyt säästämään rahastoon (Nordea Säästö 75), mutta seuraava steppi on laittaa kuukausittain rahaa myös Nordean Ilmasto ja ympäristö -osakerahastoon. Ja tämä ei ole mikään Nordean mainos. Olen vain ollut heidän asiakas aina ja helpointa on ollut keskittää sinne kaikki 😃 Plus olen saanut ihan aina 5/5 asiakaspalvelua.

Paljonko blogilla tienaa?
Se riippuu ihan siitä miten hinnoittelee itsensä ja mikä on oman henkilöbrändin arvo. Itse koen olevani keskisuuri bloggaaja/vaikuttaja ja tähän mennessä olen tältä vuodelta laittanut kaupallisista yhteistöistä reilun 20 000€ edestä laskuja menemään.

Miten päätät hintasi esim. yhteistyöpostauksille kun ei oikein oo ”yleistä palkkatasoa”?
Olen todella avoin keskustelemaan yhteistöiden hinnoista ja keskustelenkin niistä mielelläni muiden vaikuttajien kanssa. Eli toisin sanoen ainoa keino on vain päättää se oma hinta ja kokeilla millä summalla yhteistöitä saa myytyä. Jos kukaan ei osta = olet liian kallis. Jos jokainen ehdotus menee ykkösellä läpi = voisiko hintaa nostaa?

Ootko koskaan elänyt yli varojen?
Nuorena olen ja olen puhunut avoimesti siitä, kuinka tilailin osamaksulla ihan järkyttävät määrät vaatetta. Ikinä ei onneksi ole ollut ongelmaa laskujen maksamisessa, mutta ihan älytöntä tuollainen nettishoppailulla yli varojen eläminen on.

Minkä arvokkaan ostoksen hankkimista kadut?
Kaikkien Louis Vuitton-tuotteiden ostamista. Nykyään jäljellä on enää muutama, kuten lompakko ja sekin vain siksi, etten halua ostaa uutta lompakkoa ehjän tilalle, sekä pari vintage-laukkua ja pari iltalaukkua.

Parhaat säästövinkit?
Säästövinkkejä jaetaan niin paljon, enkä halua ihan jokaista kliseistä juttua toistaa, mutta alla neljä mielestäni todella hyvää säästövinkkiä:
- Jos olet nuori, aloita säästäminen jo nyt.
- Karsi turhat kuukausimaksulla olevat palvelut, jos et käytä niitä päivittäin. En ymmärrä miksi porukka maksaa useita kymppejä kuukausittain palveluista, joita ei edes käytä eivätkä välttämättä edes huomaa tililtä meneviä suoraveloituksia.
- Tee hintavertailua ja pohdi voisiko ostaa käytettyä.
- Tee säästöön/sijoituksiin menevästä summasta automaattiveloitus.


Nyt suuntaan leffaan. Kivaa tiistain jatkoa!

1 kommentti:

  1. Olen huomannut, että vaikuttajat monesti sijoittavat rahaa rahastoihin säännöllisesti (ja osa kertonut julkisesti vielä isoja summia) ja silti asutaan vuokralla. Eikö olisi kannattavampaa ostaa asunto ja se summa minkä käyttää vuokraan, lyhentää asuntolainaa? Toki pk-seudulla asuntojen hinnat on pilvissä ja alkuun tarviikin säästää käsirahaa varten. Oletko itse miettinyt omistusasunnon hankintaa jossain vaiheessa? Tietty osa kokee omistusasunnon ahdistavana, kun on tavallaan sidottu sitten yhteen asuntoon ja kaupunkiin, se on ihan ymmärrettävää :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela