Avaimet ympärivuotiseen treenimotivaatioon

keskiviikko 14. elokuuta 2019

Monet valittelevat sitä, etteivät saa pidettyä treenimotivaatiota yllä ja liikkuminen on usein kausittaista, kaikki tai ei mitään-tyyppistä puurtamista. Ehdottomasti silloin kannattaa hyödyntää into treenaamiseen, kun sellainen tulee, mutta ympärivuotisesta säännöllisestä liikkumisesta on muodostunut monille haaste. Mielestäni on väärin etsiä intoa treenaamiseen tiukista, lähes ammattimaista kehonrakennusta muistuttavista nettivalmennuksista, koska juuri nuo ovat usein niitä kompastuskiviä. Aloitetaan hirveällä innolla, usein täysin nollasta ja ehkä hieman liian haastavastakin treenistä, jonka noudattamiseen ei loppupeleissä olekaan realistisia resursseja.

Olen onnekas, koska säännöllinen liikkuminen ei ole minulle ongelma ja olen saanut ylläpidettyä systemaattisen liikkumisen osana arkeani jo lähes kuuden vuoden ajan. Vuosien myötä treenityylini ja tiukkuun treenaamista kohtaan on muuttunut, mutta koko ajan treeni on ollut sellaista, joka haastaa minua tarpeeksi. Kuitenkin olen pitänyt todella tärkeänä seikkana sen, että minun tulee nauttia liikunnasta. Tai ainakin suurimmaksi osaksi, koska esimerkiksi spinning on kamalaa, mutta siitä huolimatta masokistina eksyn toisinaan spinningpyörän selkään... 😄

Nyt, kun kesästä ja sen rentoudesta luopuminen alkaa olemaan ajankohtaista halusin jakaa teille seitsemän vinkkiäni siihen, miten itse olen pitänyt treenimotivaatiota yllä ympärivuotisesti jo monien vuosien ajan.

Liiku omien resurssiesi mukaan. Tästä puhuin jo postauksen alussa. Kannattaa tehdä realistinen suunnitelma siitä, kuinka monta kertaa sinulla on mahdollisuus liikkua ilman, että se vaikuttaa elämänlaatuusi esimerkiksi sosiaalisten suhteiden osalta. Jos olet pienten lasten äiti, joka käy töissä, tuskin haluat sitoutua viiteen treenikertaan viikossa. Hyvä nyrkkisääntö on tehdä itsensä kanssa sopimus X-määrästä liikuntaa viikossa ja mikäli ehtii liikkumaan enemmän, antaa mennä! Itse olen tehnyt sopimuksen itseni kanssa kolmesta treenistä viikossa, mutta useimmiten treenaan neljästä viiteen kertaan.

Haasta kehoa monipuolisesti. Liikkuminen ei ole kovin mukavaa, jos jokainen treenikerta on sellainen, että kroppa viedään äärirajoille ja seuraavat päivät menevät kipeiden paikkojen kanssa. Muutenkaan liian yksitoikkoinen treeni ei ole hyväksi tuki- ja liikuntaelimistömme kunnolle vaan kehoa tulisi haastaa monipuolisesti notkeutta, lihasvoimaa ja lihaskestävyyttä haastavilla harjoitteilla. Täydellinen yhtälö on, jos on mahdollista treenata salilla lihasvoimaa ja sen oheen monipuolisesti aerobisia kuntoa ja lihaskestävyyttä lisääviä lajeja. Yksitoikkoinen liikkuminen alkaa myös usein kyllästyttämään, joka vaikeuttaa treenimotivaation ylläpitoa.

Harrasta mielekästä tai mielekkäitä lajeja. Jos et pidä kuntosalilla käymisestä, älä käy. Jos et pidä juoksemisesta, älä juokse. Jos et pidä "perinteisestä" lihaskuntoharjoittelusta, yhdistä salitreeniin toiminnallisuutta tehdäksesi siitä mielekkäämpää. Tapoja liikkua on yhtä monta, kuin meitä liikkujiakin.

Haasta itsesäsi sopivasti. Se, että saa itsensä esimerkiksi salille on jo puoli voittoa, mutta silloin kannattaa myös oikeasti treenata, eikä polkea laiskasti kuntopyörää Netflixiä katsellen. Tee siitä itsestäänselvää, että treenin aikana ollaan treenaamassa ja haastetaan itseä. Aivan veren maku suussa ei tarvitse jokaisella kerralla treenata eikä treeni saa olla sellainen, että kokee aina suorituksen olleen huono. Itsensä sopiva haastaminen on helppoa erityisesti silloin, kun harrastaa mielekästä lajia.

Muista olla tarpeeksi tiukka itsellesi. Omalla kohdalla säännöllistä liikkumista on helpottanut se, että merkkaan treenikerrat kalenteriini muiden menojen joukkoon ja niistä pidetään kiinni, ellei tule jotain oikeasti tärkeämpää tai esimerkiksi sairastuminen tai todella kova väsymys. Ei minullekaan se treenille lähtö ole aina kaikista helpointa, mutta kummasti treeni-into tulee, kun on vain saanut puettua treenivaatteet hammasta purren ja lähdettyä liikkeelle.

Liiku yhdessä ja pidä sopimuksesta kiinni. Monet haluavat tukea säännölliseen liikuntaan ja tällöin joko Personal trainer tai säännölliseen liikkumiseen sitoutuva kaveri ovat oiva apu. Jo pelkstään se, että sovit meneväsi samaan aikaan salille samalla salilla käyvän kaverisi kanssa on suuri motivaattori olla skippaamatta treenejä, vaikka treenin tekisikin itsekseen.

Rutiinit, rutiinit, rutiinit. Ota oma hyvinvointisi osaksi viikottaista rutiiniasi ja pidä siitä kiinni. Tiedän omakohtaisesti, että tulee haastavia ja raskaita viikkoja, lomamatkoja ja sairastumisia, jotka saattavat aiheuttaa muutoksia tähän rutiiniin. Muista olla itsellesi tarpeeksi lempeä, silloin kun rutiinista on pakko poiketa, mutta pyri pitämään liikuntarutiinista kiinni, jos siitä poikkeamiselle ei ole pätevää syytä. Jälleen painotan suunnitelmallisuutta, jotta liikunnan saa mahtumaan viikkoihinsa ja jotta siitä olisi helpompi pitää kiinni. Tämä on oikeasti todella tärkeä rutiini, jolla investoimme myös tulevaisuuteen.



Näillä keinoilla olen ylläpitänyt omaa treenimotivaatiota. Toivottavasti vinkeistä on hyötyä ja jos herää yhtään treeniaiheisia kysymyksiä, vastailen niihin mielelläni kommenteissa tai Instagramin puolella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela