Nukahtamislääkkeistä luopuminen ja miten nukun nykyään

sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

Kaupallinen yhteistyö NORDIQ Nutrition

Olen ollut lähes koko aikuisikäni todella huono nukkumaan. Viime vuosina oma unettomuuteni on ollut pääasiassa sitä, etten nuku yhtenäisesti ja uneni katkonaisuus alkaa usein aamuyöstä, noin kello neljä, ja jatkuu siihen asti, etten saa enää nukuttua. Usein katkonaiseen yöuneen liittyy se, että saatan valvoa reilusti yli tunninkin, eikä unensaantiin auta sängystä nouseminen, ajattelu, että minun on pakko nukahtaa tai muutkaan keinot unensaantiin, joita yritän etsiä yön pikkutunneilla netistä. Riittävä uni on ehdottoman tärkeää ja jos kärsitte unettomuudesta, kehotan ehdottomasti tekemään asialle jotain. Sen lisäksi, että vireystasomme palautuu unen aikana, myös aivot pääsevät nollaamaan itsensä, iho uudistuu, lihakset vahvistuvat ja jopa suolisto korjaa itseään. Aika monta hyvää syytä siihen, että hyvästä unesta ei kannattaisi tinkiä.

Olen ollut hiljaa siitä, että lähes kymmenen vuotta elämästäni nukuin lääkkeiden voimin ja vasta reilu kolme vuotta sitten luovuin nukahtamiseen ja nukkumiseen auttavista lääkkeistä. Kemiallinen unihan ei ole lainkaan verrattavissa oikeaan, luonnolliseen uneen, eikä se palauta vireystasoa lähellekään normaalia, vaikka takana olisi kymmenen tunnin yöunet. Jos nyt voisin muuttaa menneisyyttä, olisin luopunut nukahtamiseen auttavista lääkkeistä vuosia sitten.

Nukahtamisvaikeuksien ja uniongelmien takana on usein psykologiset syyt, kuten stressi, mielenterveysongalmat tai suru, ei fysiologiset syyt. Jokainenhan meistä osaa nukkua ja jos minulta kysytään, nukkuisin oikein mielelläni kunnon yöunet ihan jokainen yö. Omalla kohdallani nukahtamista auttavista lääkkeistä luopumista hidasti pelko, etten saa nukahdettua. Vaikka tiesin, ettei nukkumani uni ole oikeaa, pelkäsin todella paljon sitä ahdistusta, joka tulee siitä, kun ei saa unta. Itse sorrun aina miettimään sitä, kuinka vähän aikaa heräämiseen on, jos en meinaa saada unta, joka vain vaikeutti entisestään nukahtamista. Tunsin itseni levolliseksi, kun tiesin, että lääkkeen ottamalla nukahdan tunnin-parin kuluttua. Olin tavallaan riippuvainen siitä, että nukun joka yö vähintään kahdeksan tuntia hinnalla millä hyvänsä.

Lopetin nukahtamislääkkeet omasta tahdostani asuessani Hollannissa. Aloin vasta viimeisinä kuukausina havahtumaan siihen, kuinka paljon sivuvaikutuksia lääkkeillä oli, vaikka söin aivan minimaalista annosta ja lopulta tein päätöksen, että nyt loppuu tämä noidankehä. Alkupaniikkiin ja pelkoon kävin hakemassa melatoniinia ja join iltaisin monta kupillista rauhoittavaa ja nukahtamista helpottavaa teetä. Melatoniini ei ole todellakaan terveellistä ja mielestäni sopiva ainoastaan satunnaiseen käyttöön, mutta "nukahtamisriippuvaisena" koin tarvitsevani toisen valmisteen, jonka tiedän auttavan unensaantiin. Tuolloin tajusin sen, että olen riippuvainen nukahtamislääkkeistä ja nukahtamisongelmani oli enemmän pääni sisällä, kuin oikeaa nukahtamisongelmaa.

Nykyisin nukahdan ongelmitta ilman apukeinoja - onneksi! Huomasin todella pian nukahtamislääkkeiden lopettamisen jälkeen huomattavan eron vireydessäni ja heräämisen helpottumisen. Lääkkeitä syödessäni en olisi voinut ikinä luottaa siihen, että herään ilman kelloa ennen puoltapäivää. Vaikka olisin nukkunut kuusi tai kaksitoista tuntia, olin aamuisin aina yhtä väsynyt. Vietin yöni unessa, mutten oikeastaan nukkunut. Vireystilan paranemisen lisäksi huomasin, että aloin muistamaan unia paljon useammin ja painajaiset vähenivät. Nykyisin en pahemmin näe painajaisunia, kun ennen ne toistuivat useita kertoja vuodessa. Uskotte varmasti, kuinka helpottunut olen siitä, että pystyn nykyään nukkumaan luonnollisesti hyvää, vireystasoa nostavaa ja kehoa palauttavaa unta.

Vaikka saan nykyisin helposti unen päästä kiinni, on uneni aika usein katkonaista. Onneksi yön ensimmäiset neljä-viisi tuntia on yleensä katkeamatonta, mutta aamuyöstä uni alkaa katkeamaan ja toistuvasti heräilen kello neljän aikaan aamuyöstä. Toisinaan saan todella hyvin nukahdettua uudestaan, mutta toisinaan hereilläolo kestää reilusti yli vartin - joskus jopa parikin tuntia. Uudelleen nukahtamisen jälkeen biologinen kelloni alkaa herätellä minua seitsemän ja puoli yhdeksän välillä. Toisaalta tuo on todella ihanaa, koska en laita lähes koskaan herätyskelloa aamuisin soimaan, ellei minun tarvitse olla jossain aamusta tai aamupäivällä. Voin luottaa siihen, ettei kehoni nukuta minua yli aamuyhdeksän. Negatiivisena puolena tässä on, että vaikka olisin mennyt kuinka myöhään, vaikka vasta aamuyöstä, nukkumaan, en pysty nukkumaan tuota pidempään ja unet jäävät selkeästi liian lyhyiksi,

En enää koe kärsiväni unettomuudesta, ainakaan pahasta sellaisesta, mutta yritän parhaani mukaan tukea unensaantia iltaisin. Muun muassa en mene koskaan sänkyyn klo 23 jälkeen, ellei kyseessä ole erikoistapaus, jolloin olen vasta myöhään kotona. En myöskään laita tai vastaa viesteihin vähintään tuntiin ennen nukkumaan menoa. Paha tapani on edelleen ottaa läppäri mukaan sänkyyn ja katsella koneelta jotain sarjaa, mutta työt pidän aina poissa sängystä. Sänky on ainoastaan nukkumiseen, ei työskentelyyn tai edes rentoutumiseen kesken päivän. Näiden periaatteiden ansiosta olen saanut huomattavasti helpotettua unensaantia ja pystyn psykologisesti valmistautumaan unensaantiin siirtyessäni illalla sänkyyn.

Paremman unen tukena olen käyttänyt pidemmän aikaa erilaisia luontaisia ravintolisiä. Aikaisemmasta oppineena olen oppinut, ettei heti tule suinkaan sännätä apteekkiin, jos havahtuu huonontuneeseen uneen tai nukahtamiseen. Suosittelen todellakin kokeilemaan ensiksi luonnollisia keinoja nukkumisen parantamiseen, kuten erilaisia rohtoja, eteerisiä öljyjä tai sitten rauhoittumisharjoituksia ja meditaatiota - tai kaikkien yhdistelmää.

Minulla on ollut nyt noin kuukauden säännöllisessä käytössä NORDIQ Nutritionin Night Complex, joka on luonnollinen ravintolisä parempaan uneen ja yliviritteisen mielentilan purkamiseen. Käytän parin eri merkin lisäravinteita, jotka ovat molemmat luonnollisia, lisäaineettomia ja vegaanisia. NORDIQ Nutrition on toinen suosikeistani, koska jokainen ravintolisä on yhdistelmä tuorepakastekuivattuja ja puhtaita kasveja ja rohtoja, joiden tehoa ja synergistä vaikutusta yhdessä kehon kanssa on tuettu tärkeimmillä kivennäis- ja hivenaineilla. Night Complex sisältää mieltä rentouttavaa, unen laatua parantavaa ja unensaantia helpottavaa magnesiumia sekä kasvijauheseoksen, jossa on muun muassa lehmuksenkukkaa, joka auttaa mielen tyynnyttämiseen, sekä lehtikaalin lehteä, jonka sisältämä kalsium auttaa katkottomaan REM-uneen. Kalsium on myös tärkeä kivennäisaine edistämään kehon luontaista melatoniinin tuotantoa.

Edellä mainitsemieni syiden lisäksi monilla unensaantia ja nukkumista vaikeuttavat liian raskas syöminen liian lähellä nukkumaan menoa tai vaihtoehtoisesti nälkä. Parasta olisi syödä iltaisin hyvä hiilihydraatteja sisältävä iltapala, josta monet saavat apua nukahtamiseen ja parempaan uneen. Kannattaa myös pitää huolta perusasioista, kuten mukavasta sängystä, makuuhuoneen viileydestä sekä tarpeeksi pimeästä nukkumistilasta. Ja tietenkin kofeiinipitoisia tuotteita kannattaa välttää liian lähellä nukkumaan menoa (huomioi myös, että jotkin teet sisältävät kofeiinia). Myöskään alkoholi ei paranna lainkaan unenlaatua, vaikkakin nukahtaminen saattaa olla alkoholin voimin helpompaa. Alkoholi haittaa meidän REM-unen laatua sekä hidastaa kehomme ja aivojemme palautumista, koska keho käyttää energiaa alkoholin polttamiseen pois elimistöstä.

Onko teillä vastaavia kokemuksia nukahtamislääkkeistä tai oletteko kärsineet unettomuudesta? Kuulen myös mielelläni teidän parhaat vinkit hyvään uneen!

2 kommenttia:

  1. Hei. Olen kärsinyt eriasteisista univaikeuksista ja jopa vakavista unihäiriöistä oikeastaan koko ikäni. Tuota melatoniinia mietin, että miksi se on vaarallista?

    VastaaPoista
  2. Niin miksi melatoniini on vaarallista?

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela