Ympäristöystävällisempää arkea ja parempia valintoja siivoukseen

keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Kaupallinen yhteistyö Lumme

Voi vitsit, kesä on todellakin täällä ja juhannuskin on ihan nurkan takana. Koen kesän olevan paljon huolettomampaa aikaa ja pyrin ottamaan kesästä kaiken irti - nauttimaan auringosta, lämmöstä, Suomen luonnosta. Kesällä on ihana viettää iltaa ystävien kanssa pitkälle kesäyöhön, rentoutua mökillä, käydä piknikillä ja ei enää kauaa, kun marjasesonkikin alkaa ja minä aion ihan ehdottomasti olla heti marjametsässä, kunhan sen aika koittaa! Uloskaan lähtiessä ei tarvitse muistaa ottaa mukaan oikeastaan kuin aurinkolasit, vesipullo, aurinkorasva ja hyttysmyrkky. Ihanan huoletonta! Minulla ei ainakaan ole ikävä toppatakkiin vuorautumista tai sateenvarjoa ja syystakkia.

Kesän huolettomuuden rinnalla unohtuu helposti kesän ikävä puoli, jolla on suuret vaikutukset luontoon ja meihin. Oletko ajatellut, kuinka paljon oma kemikaalikuormasi ja luonnon altistuminen kemikaaleille nousee aina kesäisin? Iholle sivellään kemiallista aurinkosuojaa ja mökillä hyttysiä hätyytellään hyttysmyrkyllä. Mökillä monilla on tapana kaataa kaikki pesuvedet luontoon niin keittiössä, kuin peseytyessään. Ihan jo sekin, että käytetään PVC-uimaleluja tai -välineitä jättää jälkensä luontoon ja lisää myös meidän päivittäistä kemikaalikuormaa. Miksi sitten kesäisin ja erityisesti vesistöön joutuvien kemikaalien kanssa tulisi olla todella tarkkana? Kemikaalien päätyminen vesistöön edistää vesistöjen rehevöitymistä, joka näkyy muun muassa sinilevänä. Vesistöihin joutuneet kemikaalit vaikeuttavat myös kalojen lisääntymistä ja vaikuttavat negatiivisesti muihin vesieläimiin, kuten lintuihin.

Viime vuonna aloin kiinnittämään entistä enemmän huomiota omaan kemikaalikuormaani. Koska minäkin olen vain ihminen, en kykene tekemään niin suurta muutosta, että siirtyisin elämään täysin kemikaalitonta elämää, mutta teen jatkuvasti tietoisempia, parempia valintoja. Olen painottanut täällä blogissakin sitä, että jokaisella pienellä, ympäristön eduksi tehdyllä valinnalla on merkitystä. Viikko viikolta aloin ja olen alkanut tekemään askeleittain muutoksia kohti vihreämpää arkea. Kaikkea ei kannata laittaa uusiksi kerralla, vaan isompi muutos siellä ja täällä tai jokin ihan pienikin asia kerran päivässä on tarpeeksi. Kaikki on tarpeeksi, jos sen tarkoitus on edistää luonnon hyvinvoitia. Olen ihan rakastunut sanontaan "there is no planet B", koska tuo on niin totta.

Oma "vihreämpi" elämäni alkoi pikkuhiljaa tekemällä muutoksia arkisissa valinnoissani. Aloitin  vihreämpään arkeen siirtymisen muutamia vuosia sitten helpon kautta opettelemalla kantamaan kestokassia mukanani, kieltäytymällä ylimääärisistä muovipusseista ja vähentämällä huomattavasti autoilua. Myöhemmin lopetin lihansyönnin ja aloin kiinnittämään entistä enemmän huomiota ruoan alkuperään - luovuin kaukomaista tuoduista superfoodeista, ostin useammin luomua ja kotimaista. Myöhemmin tein vielä enemmän vihreitä valintoja elämässäni, kuten välttämällä mahdollisimman pitkälle kaiken kertakäyttöisen muovin käyttämisen, vaihdoin sähkösopimukseni vihreään ja aloin hankkimaan asioita enemmän kierrätettynä tai vaihtoehtoisesti mahdollisimman vastuullisesti valmistettuna.

Vannon, että vihreiden valintojen tekemiseen jää koukkuun! Viime talvena aloin tarkkailemaan arkeani entistä enemmän ja aina merta rakastaneena kiinnostuin entistä enemmän kemikaalien ja meidän elintapojemme vaikutuksesta vesistöön. Vaikka minut on pienestä pitäen opetettu siihen, ettei pesuvesiä kaadeta luontoon ja mökillä tuotteiden tulee olla biohajoavia, tuli harvemmin mietittyä oman kodin seinien sisällä omia valintoja, jotka mutkien kautta vaikuttavat vesistöön ja ympäristöön. Kuten alussa mainitsin, en voisi siirtyä täysin kemikaalittomaan elämään, on tällaiseen havahtuminen silti todella tärkeää. Kaikki synteettiset shampoot, kosmetiikkatuotteet ja pesuaineet kuormittavat vesistöä ja nostavat meidän kemikaalikuormamme.

En voisi luopua kaikesta synteettisestä, mutta voin luopua edes yhdestä. Päätin vaihtaa kaikki kodin pesuaineeni ympäristöystävällisiin tuotteisiin ja vaikka kotona kemikaalit eivät mene suoraan luontoon, päätyy osa niistä luontoon vedenpuhdistamoista. Tällaisen muutoksen teko ei vaikuttanut minun eikä vaikuta meidän kenenkään arkeen millään tavalla - valitaan vain kaupasta sitä mukaan se ympäristöystävällinen tuote tilalle, kun edellinen loppuu tinkimättä lainkaan tuotteen puhdistustehosta. Ja jos ei malta odottaa tuotteiden loppumista, voi vanhat antaa kiertoon ja hankkia kerralla kotiin ekologiset valinnat. Ympäristöystävälliset tuotteet eivät edes ole kalliimpia muihin verrattuna. Esimerkiksi Lumme puhdistus- ja pesutuotteiden hinnat ovat noin 3-3,40€ välillä.

Ensi kerralla pesuaineostoksille suunnatessa kannattaa kurkata hyllystä kotimainen Lumme, jolta löytyy ekologiset, joutsenmerkityt tuotteet kaikille kodin pinnoille sekä pyykinpesuun. Lumme käyttää tuotteissa ainoastaan ainesosia, joilla ei ole negatiivisia vaikutuksia ympäristöön ja erityisesti itämeren hyvinvointi on otettu huomioon. Lumme puhdistussuihkeet ja pyykinpesuaineet ovat Joutsenmerkittyjä, joka tarkoittaa sitä, että tuoteet kuuluvat ympäristön kannalta parhaimpiin puhdistusaineisiin ja ovat käyttäjälle vaarattomia ollessa kuitenkin yhtä tehokkaita, kuin muutkin puhdistusaineet. Kaikille Joutsenmerkittyjen tuotteiden ainesosille ja pakkauksille asetetaan ympäristövaatimuksia. Joutsenmerkin kriteerit on asetettu elinkaarinäkökulmasta, joka huomioi myös tuotteen käyttötavan ja koko tuotannon ympäristöystävällisyyden.

Lumme valmistaa uudet kodinpuhdistussuihkeensa tehtaassa, joka toimii 100% tuulivoimalla ja kaikkien Lumme-tuotteiden tuotantoprosessissa on otettu huomioon ympäristö kokonaisvaltaisesti. On huomioitu jopa tuotteiden kuljetuksesta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt ja tuotteen hiilijalanjälki ja tästä syystä kaikki Lumme-tuotteet valmistetaan mahdollisimman lähellä Suomea. Oletteko muuten ajatelleet, että iso osa tuotteen kokonaisympäristövaikutuksesta tulee siitä, miten me kulutamme tuotteita. Esimerkiksi annosteluohjeiden noudattaminen mututuntuman sijaan on jo yksi ympäristöteko ja minimoi tuotteen ympristövaikutukset. Tätä puolta on ajateltu Lumme-tuotteissa siten, että pakkausmateriaali on minimoitu, on käytetty kierrätettyä muovia ja tuotteisiin on laitettu selkeät kierrätysohjeet.

Lumme-tuoteperheeseen tuli pyykinpesuaineiden rinnalle tänä vuonna kaksi toivottua uutuutta: puhdistussuihkeet sekä biohajoavat puhdistusliinat. Lumme puhdistusliinat on valmistettu 100% selluloosasta, joten kertakäyttöiset puhdistusliinat voi heittää käytön jälkeen biojätteeseen ja kompostiin. Yleensä olen kertakäyttöisiä asioita vastaan, mutta puhdistusliinojen ollessa biohajoavia ja ne ovat saaneet Bra Miljöval-merkin, on se merkki siitä, että puhdistusliinojen ympäristöhaitta  on minimaalinen. Puhdistusliinoja on kolmea erilaista: lattiapinnoille, keittiöön ja kylpyhuoneeseen/WC:hen. Erityisesesti kesää varten kertakäyttöiset puhdistusliinat ovat ihan mahtavia, kuten pitkille automatkoille, veneelle ja mökille. Itse olen ainakin sellainen rähmäkäpälä, että siivousvälineiden on oltava helposti ja nopeasti saatavilla sekä mahdollisimman hygieenisiä. Ps. Puhdistusliinoja kannattaa ihan ehdottomasti säilyttää aina autossa! Niillä puhdistaa kätevästi pölyt ja liat auton pinnoilta ja hätätapauksessa myös tahroja vaatteista!

Ympäristöystävälliset, Joutsenmerkityt Lumme puhdistusssuihkeet on pakattu 100% kierrätetystä muovista valmistettuun pulloon, jonka voi uudelleenkierrättää muovinkeräykseen tuotteen loputtua. Kierrätysmuovista valmistetun pullon lisäksi Lumme käyttää pullon etikettinä sokeriruo'osta valmistettua biomuovia. Puhdistussuihkeiden pesuainelios on suunniteltu siten, ettei siinä ole mitään ylimääräisiä ainesosia ja tehokkaasti likaan tehoava sisältö on pyritty valmistamaan minimaalisella ainesosamäärällä ja mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Suihkeissa on jopa vaahtosuutin, joka vapauttaa normaalia suutinta vähemmän aerosoleja ilmaan samalla vähentäen riskiä tuotteen sisäänhengittämiseen. Kaikki puhdistussuihkeet ovat vegaanisia ja eläinkokeettomia. Kuten puhdistusliinoja, myös puhdistussuihkeita löytyy kolme erilaista: oma keittiöön, yleispuhdistukseen ja kylpyhuoneeseen.

Moni on varmasti suuntaamassa juhannuksena tai kesälomalla mökille tai veneilemään tai muuten vain nauttimaan kesästä luonnon lähelle. Nyt, kun ilmastoasiat ovat pinnalla, kiinnitetään jooko kesällä entistä enemmän huomiota luonnon ja vesistöjen kunnioittamiseen ja huomioimiseen. Kesä on myös ihan mahtavaa aikaa tehdä entistä enemmän vastuullisia ja ympäristöystävällisiä valintoja omassa arjessa, kuten hankkia vihannekset ja marjat lähituotantona, suosia kotimaanmatkailua ja tehdä kesäsiivous kotona, mökillä ja mahdollisella veneellä ympäristöystävällisillä tuotteilla.

Onko teillä kotona ympäristöystävälliset siivoustuotteet tai oletteko ajatelleet siirtyä ympäristöystävällisempiin tuotteisiin?

5 kommenttia:

 1. Ihana postaus! Tällaiset vihreämpien valintojen pohdiskelut lämmittävät sydäntä 💚 Mahtavaa, että markkinoilla on moisia kotimaisia noin ekologisesti teetettyjä vegaanisia siivoustuotteita! Olen ostanut luontaistuotekaupoista mm. biohajoavia pesupähkinöitä (jotka tosin tuodaan kaukaa) ja ulkomaisia Attituden myrkyttömiä tiski- ja kylppärinpesuaineita. Nämä Lumme-tuotteet pidän mielessä. 😊 Kauniit kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! Itsekin pidän tällaisista postauksista todella paljon, koska olen kiinnostunut näistä asioista ja tekstiä koostaessa oppii paljon itsekin :) Ja mun pitääkin testata myös nuo pesupähkinät! Olen kuullut niistä todella paljon. Ja Lumme kannattaa pitää ehdottomasti mielessä. Nämä uutuudet on tosi hyviä!

   Poista
 2. Meillä on hankittu Lummen pyyhkeitä keittiöön pikasiivoukseen, lattioille koirien raakaluiden jälkeisen sotkun pikasiistimiseen ja miehelle (kyllä, vain miehelle) vessansiivouksen, kun kerran meinasin pyörtyä, kun hän hinkkasi lavuaaria vessanpöntölle tarkoitetulla siivousliinalla.
  Eli hyvin näille on satunnaista käyttöä, viikkosiivous ja suuremmat sitten kunnon kalustolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuollaiseen ne ovat ihan parhaita! Itsekin tykkään käyttää paljon keittiössä ja kylpyhuoneessa kertakäyttöisiä siivousliinoja juuri hygieniasyistä ja samaa mieltä, että suuremmat siivoukset sitten "kestävemmillä" valinnoilla. Nämä Lumme-pyyhkeet on kuitenkin siitä juuri hyviä, vaikka kertakäyttöisiä ovatkin, että kompostoituu, eikä joudu käsittelemään käsin haitallisia kemikaaleja näillä pyyhkiessä :)

   Poista
 3. Itseäkin on lähiaikoina alkanut huolettaa erilaisten kemikaalien ja jopa ihan vaarallisten aineiden määrä jokapäiväisissä tuotteissamme. Siivouksessa olen jo siirtynyt ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin. Hyvä pointti myös tuo PVC esimerkiksi uimaleluissa. Mietin myös kuinka kotiin kertyvät vaaralliset tuotteet, kuten vaikkapa litiumakut tulisi hävittää ja lähettää oikein.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela