Hormonien ja halujen paluu - vihdoin!

perjantai 28. kesäkuuta 2019

Kerroin vajaa vuosi sitten avoimesti seksihistoriastani sekä siitä, miten koin seksin ja seksuaalisuuteni. Oli iso kynnys kertoa, etten ollut vuosiin kokenut halua tai oikeastaan sen suurempaa kiinnostusta seksiin. Miellytyin kyllä ihmisistä, mutta kynnys itse seksiin nousi todella suureksi ja jopa ahdisti minua. Seksin tulee aina olla lähtöisin molempien halusta, eikä seksuaalisesti tarvitse todellakaan olla aktiivinen. Jokaisella on kuitenkin se oma tasonsa, kuinka paljon ja missä tilanteessa seksuaaliset halut nousevat. Sellainen suoranainen, lähes paasausta muistuttava seksuaalisuuden korostaminen mediassa ei mielestäni ole optimaalisin tapa ottaa puheeksi seksuaalisuus, varsinkaan naisten. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että seksin yltiömäinen korostus muun muassa mediassa sai minut tuntemaan itseni riittämättömäksi ja mielessä pyöri miksen ole yhtä seksuaalinen, kuin ehkä kuuluisi.

Olen avoimesti kertonut vuosia kestäneestä kuukautisten puuttumisesta, hormonihäiriöistä ja viime kesänä mainitsemastani seksuaalisuudesta. Tällä hetkellä olen siitä onnekas, että hormonitoimintani on alkanut normalisoitua ja kuukautisenikin palasivat viime joulukuussa yli neljän vuoden poissaolon jälkeen. Kiertokin on nykyisin lähes normaali ja säännöllinen. Huh, tuntuu niin hyvältä, kun vihdoin vuosien hormoniongelmien kanssa kamppailun jäljiltä kroppa toimii normaalisti.

Minulle asennettiin muutamia vuosia sitten kuparikierukka, koska halusin luopua hormonaalisesta ehkäisystä. Kaiken kaikkiaan minun ja kuparikierukan yhteiselo meni oikein mallikkaasti, kunnes kuukautisten palaamisen myötä tammikuussa kierukka irtosi itsestään. Luulin ensiksi, ettei tuo voi olla mahdollista, mutta ilmeisesti muun muassa kuukupin käyttö voi poistaa kierukan paikoiltaan ja runsaiden kuukautisten aikana kierukka saattaa irrota. Aluksi ajattelin, että käyn gynekologilla ja asetan uuden kierukan, mutta päätin antaa olla. Minulla ei ollut mitään tarvetta jatkuvaan ehkäisyyn, eikä asettamisesta aiheutuva kipu houkutellut. Eli viimeisen puoli vuotta olen ollut ilman jatkuvaa ehkäisyä.

Vasta kevään aikana aloin miettimään enemmän syitä seksuaaliseen haluttomuuteeni. Luonnollisesti se, ettei hormonitasapainoni ollut normaali, saattoi olla suuri tekijä siihen, ettei haluja vain löytynyt. Mitä enemmän aloin miettimään asiaa, koin, että myös epämukavuus omassa elämässä ja kehossa oli todella iso tekijä haluttomuudelle. Käytin elämässäni todella paljon energiaa epäkohtiin ja oli todella vaikea löytää sitä oikeaa fiilistä. Mitä syvemmällä olin omassa epävarmuudessani, sitä suuremmaksi möröksi seksuaalisuus muuttui. Ajatuskin tilanteista, joka voisi ajaa seksiin, tuntui todella ahdistavalta. Jo viime kesänä kirjoitin, kuinka haluttomuus koetaan negatiivisena ja jopa omituisena asiana. Kärjistäen aina muka tulisi haluta, ellei taustalla ole esimerkiksi huono parisuhde, vakavat mielenterveysongelmat tai lääkitys. Äh, vihaan niin paljon näitä niin sanottuja normeja, kuinka meidän muka tulisi tuntea, haluta ja elää, koska se on "normaalia".

Rehellisesti olin ihan kauhuissani sinä iltana, kun yht äkkiä epämukavan tunteen myötä seisoin kylpyhuoneessani kierukka kädessäni, jonka olisi pitänyt olla jossain aivan muualla (pahoittelut yksityiskohdista!). Kuitenkin kierukan ulostulo oli oikea lottovoitto. En ollut halunnut myöntää itselleni, että olin kierukan aikana kärsinyt yhdyntäkivuista ja toisinaan kuparikierukan langat tekivät kipeää ja vaikka kävin kierukan ollessa paikoillaan useasti gynellä ja ultrassa, tuntui kierukka usein kivuliaalta seksin aikana. Häpesin sitä, ettei tuntunut hyvältä, josta syntyi kierre, että aloin stressaamaan seksiä. Niin outoa, että tajusin ja myönsin tämän itselleni vasta, kun tajusin kierukan ja yhdyntäkipujen olleen todella iso tekijä siihen, että seksihalut olivat kadonneet vuosiksi. Myös naisten alhaiset estrogeenitasot ohentavat limakalvoja, joka tekee monille yhdynnästä todella kivuliasta, koska limakalvot eivät kostu tarpeeksi. On muuten harmi, että liukuvoiteen käyttö on jollain tapaa häpeällistä ja monet miehet ilmeisesti kokee, ettei nainen haluaisi häntä tarpeeksi Ehei, se ei johdu todellakaan vain siitä, vaan taustalla voi olla juuri esimerkiksi naisen kehon hormonaaliset muutokset, jotka vaikuttavat limakalvojen kosteuteen.

Loppujen lopuksi haluttomuuteni oli todella monen asian summa. Tietenkin mielialani ja tyytymättömyys kehooni ja jonkinlainen epävarmuus siitä, mitä haluan elämälläni tehdä, olivat suuri tekijä, ettei seksi kiinnostanut. Kuitenkin taustalla oli myös todella paljon fyysisia syitä siihen, miksei seksi innostanut. Olen seksuaalisesti hieman "erityisherkkä" ja todella monet ulkoiset asiat vaikuttavat haluihini. Ihan jo huoneen lämpötila ja paikka yleisesti, oma vireystilani, mielialani ja tunne, millaista läheisyyttä haluan, vaikuttavat todella paljon seksihaluihini. Olen todella herkkä kaikkille fyysisesti epämukavalta tuntuviin tuntemuksiin ja ollessani tilassa tai mielentilassa, että joku ei nyt ole kohdallaan, ei yhtään mistään tule yhtään mitään. Tämä on toisaalta hieman harmi, koska menen myös makuuhuoneen puolella fiiliksen kanssa satasesta nollaan todella nopeasti, jos keksin, että joku nyt tuntuu vähän väärältä. Seksuaalisuus ei ole todellakaan yksinkertaista ja on hyvin hämmentävää, kuinka moni asia vaikuttaa haluihimme ja kuinka monen tekijän summa se on, että seksistä oikeasti nauttii. Seksielämästäni en kovin yksityiskohtaisesti halua avautua, mutta sanotaanko, että nyt, kun hormonitoimintani on normalisoitunut, minulla ei ole enää kuparikierukkaa ja selätin pahimman masennuskauden, on seksi jälleen sellaista, josta nautin ja koen myös halukkuutta aivan uudella tavalla. Tavalla, jota en ole kokenut todella moneen vuoteen.

Tämä aihe ei ollut mikään kaikista normaalein aihe tavalliseen lifestyle-blogiin, mutta halusin kuitenkin avata tätä aihetta, koska olen varma, että aivan varmasti lukijoista löytyy muitakin, joilla on samantyyppisiä kokemuksia liittyen haluihin ja yhdyntäkipuihin. Tämä kaikki on oikeasti niin normaalia. Seksi kokonaisuudessaan on normaalia ja tästä tulisi pystyä puhua ilman, että se koetaan pornoksi tai kiusalliseksi.

Minulla alkoi tänään tavallaan kesäloma ja kommentteihin vastaaminen laahaa pahasti perässä viime viikkojen työpuserruksen vuoksi. Pahoittelut siitä ja kommentoikaa edelleen, koska vastaan kyllä. ❤ Ihanaa kesäviikonloppua!

8 kommenttia:

 1. Oon seurannut sua uskollisesti jo pitkään, ja vaikka en aina samaa mieltä olisikaan mielipiteissä tai ajatuksissa, palaan aina silti lukemaan uusimman postauksen, sillä oot vaan niin ihanan aito ihminen. Jaat rehellisesti ajatuksiasi, elämäsi ylä- ja alamäkiä ja muita kommelluksia, ja on ollut todella inspiroivaa olla niissä mukana - vaikkakin vain tälläisenä nimettömänä sivustakatselijana. Puhut paljon aiheista, joihin muut bloggaajat eivät välttämättä koskisi, ja tämäkin teksti on hyvä esimerkki siitä. Kiitos Mikaela, inspiroit edelleen joka päivä omalla blogimatkallani! Ihanaa kesää (ja erityisesti sitä kesälomaa) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsit, kiitos! <3 Aivan ihania sanoja. Ja samoin huippua kesää myös sulle!

   Poista
 2. Itse olen 30v nainen. En ole koskaan käyttänyt hormonaalista ehkäisyä, ehkä juuri siksi, etten halua kadottaa halujani. Kaikenlainen lääkkeiden, hormonien tai päihteiden käyttö tuhoaa tervettä kehoa.
  Olen ollut jo yli kymmenen vuotta parisuhteessa ja vaikka ei aina jaksaisikaan harrastaa seksiä, niin aina seksin jälkeen on rentoutunut ja onnellinen olo orgasmien jälkeen, mikä taas nostaa halukkuutta seuraaville päiville.
  Toivon, että löydät tien sellaiseen seksiin, että haluat sitä päivittäin ja töissä ollessa unelmoit seksistä.
  Olen onnekas, että äitini opetti minulle jo nuorena hormonaalisen ehkäisyn haitat, joten olen saanut aina nauttia hyvästä hormonitasapainosta. Ehkäisynä käytän varmoja päiviä ja ovulaation aikaan kondomia. Homma toimii hyvin, ja vaiva ei olisi katastrofi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, kun saa hyvää seksiä, nostaa se haluja seuraavillekin päiville. Minua harmittaa niin paljon, että söin kymmenen vuotta hormonaalista ehkäisyä, koska kiertoni ja mielialani muuttui täysin sen jälkeen, kun lopetin 2014 loppuvuodesta hormonaalisen ehkäisyn. Nyt en enää koskisi niihin ja mieluummin tosiaan parisuhteessakin käyttäisin ehkäisynä kondomia, kuin hankkisin hormoniehkäisyn.

   Poista
 3. Kierukan poistuminen voi olla myös rakenteellinen ongelma.. en uskonut äitiä, kun mulle sanoi että siltä tuli ihan itsestään pois. Koitin kahdesti, ekalla kerralla pysy melkein 3kk ja sit toisella kerralla alle kaks vkoa. Mysteeri koko homma, ei ollut gyne ikinä ennen moista nähnyt. Ulkoista (tai sisäistä :D) syytä ei edelleenkään osaa kukaan kertoa. Olispa siis ollut varmaan liian helppoa olla 5v kerrallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei! Mäkin tosiaan ravasin naistentautien polilla yhdessä vaiheessa menkattomuuden vuoksi ja aina kierukka oli hyvin paikallaan, mutta ehkä hormonitoiminnan lähes koko puuttuminen ja menkattomuus jotenkin piti sen paikallaan? Ken tietää, mutta onneksi lähti pois kivuttomasti. Laitto sattui niin sairaasti :D

   Poista
 4. Hienoa, että uskallat kirjoittaa rehellisesti ja avoimesti tästä(kin) aiheesta. Itselläni oli kuparikierukka lähes 3 vuotta, koska en halunnut enää käyttää hormonaalista ehkäisyä. Jotenkin siihen turtui, että siitä seurasi sivuoireena ne pitkät ja runsaat menkat. Kun parisuhde loppui, poistatin kierukan. Voin kertoa, että oma elämänlaatuni parani huomattavasti. Haluttomuudesta en sikäli ollut kärsinyt, mutta vällillä tuntui että oli lähes koko ajan menkat, ne oli runsaat ja vaikka kuparikierukan ei pitäisi vaikuttaa mielialoihin, omalla kohdalla ns. menkka-ahdistus (josta olin alkanut kärsiä viime vuosien aikana ja joka vaan yltyi), lieventyi huomattavasti ja välillä en huomaa mitään mielialanvaihteluja menkkojen alussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei! Minulla oli ensimmäiset menkat kierukan kanssa niukat, mutta seuraavat sellaiset, kuin olisi saavista kaatanut, eli ei kovin mukavat :D Niiden jälkeen kierukka sitten irtosikin. Nyt ilman kierukkaa menkat ovat niukahkot, eikä minullakaan ole mitään mielialavaihtelua ennen menkkoja. Ainoastaan muutamia tuntemuksia kehossa, kuten rintojen arkuutta.

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela