Haaveena Au pairiksi lähteminen?

maanantai 14. maaliskuuta 2016


Lukiosta tai ammattikoulusta valmistuttua monia alkaa kiinnostamaan ulkomaille lähteminen ja samalla ottaa selvää miltä elämä tuntuu muualla kuin Koto-Suomessa. Au Pairin työt ovat usein se ykkösvaihtoehto, varsinkin jos haluaa olla muilla mailla kauemmin. Au pairiksi lähteminen on erinomainen tapa tutustua uuteen kulttuuriin ja samalla itsenäistyä sekä avartaa maailmankatsomustaan. Kokemuksista voin kertoa, että olen viettänyt elämäni yksiä parhaimpia kuukausia Au pairina ollessani. Aikoinaan viisi vuotta sitten Ruotsissa sekä nyt täällä Hollannissa. Syytänkin tuota Ruotsissa oleskelua siitä, että siitä lähtien olen kokenut tarvetta asua ulkomailla. Jotenkin vain tunnen itseni enemmän "itsekseni" muualla kuin Suomessa.

Postausidea Au pair aiheiseen postaukseen syntyi siitä, kun Suomessa alkoi juuri kolmas tuotantokausi Au pairit-sarjasta. Tällä tuotantokaudella seurataan neljän Au pairin elämää Australiassa ja olen kerennyt muutaman jakson katsomaan YLE Areenasta. Sain vihdoin Hola!n toimimaan koneellani, joten pystyn seurailemaan mitä Suomen telkkarissa tapahtuu. Jes! Syvällä rintaäänellä voin sanoa, ettei Au pairina oleminen ole ihan niin dramaattista, kuin ehkä tuo sarja antaa ymmärtää. Viihde on viihdettä sekä tietenkin oma asenne, persoonallisuus ja maalaisjärki ovat ne kolme tekijää, jotka vaikuttavat host-perheen ohella millaisen kokemuksen tulee saamaan.

Itse olen toista kertaa Au pairina, joten voisin melkein sanoa olevani "ammattilainen" näissä hommissa. Tai ainakin käytännön asioissa, ihmissuhdetaidot taas ovat sellaisia joita kehitämme koko elämämme ajan. Halusinkin jakaa muutamia vinkkejä miten päästä alkuun, mitä kannattaa ottaa huomioon ja miettiä mitä loppupeleissä hakee Au pair-ajastaan. Jos motiivina on päästä bilettämään ulkomaille tai löytää unelmiensa ulkomaalainen mies, ei Au pairiksi lähteminen ole välttämättä se paras vaihtoehto. Euroopan ulkopuolelle lähteminen poikkeaa hieman Euroopan sisällä olemisesta, mutta toivon näistä vinkeistä olevan hyötyä kaikille Au pairiksi mieliville.

1. Hanki itsellesi Host-perhe

Itsenäisesti Au pairiksi lähteminen alkaa profiilin luomisesta. Au pair World on todella hyvä sivusto siihen tarkoitukseen ja täysin ilmainen Au paireille. Nykyisen perheeni löysin sitä kautta. En muistaakseni lähettänyt yhtäkään hakemusta itse vaan sain lukuisia yhteydenottoja perheiltä. Profiilin luomiseen kannattaa käyttää aikaa ja suhtautua siihen samalla tavalla kuin työhakemukseen. Kuvat, kirjoitustapa ja tekstistä huokuva persoonallisuus vaikuttavat todella paljon. Perheen voi myös löytää esimerkiksi Facebookin kautta liittymällä kohdemaan Au pair-ryhmiin. Itsellä ei ollut 100% varmuutta mihin maahan halusin, joten omassa tapauksessa sivuston kautta perheen löytäminen itseä kiinnostavista maista oli helpompaa.

2. Suunnittele tarkkaan ajankohta

Au pairina tulet olemaan omalla tavallasi osa perhettä ja lasten kannalta on aina parempi mitä kauemmin sama henkilö työskentelee perheelle. Tästä syystä monet perheet haluavatkin Au pairin viettävän perheessä vähintään puoli vuotta, mieluiten koko lukuvuoden. Tietenkin on poikkeuksia, jos esimerkiksi perheen edellinen Au pair lähtee sovittua aikaisemmin ja hänen tilalleen haetaan jatkajaa. Viime keväänä perheitä selaillessa erityisesti Välimeren maissa asuvat hakivat Au paireja kesäksi lasten loma-ajaksi. Itsellä loppuu työt perheessäni heinäkuun alkupuolella, jolloin lasten kesäloma alkaa ja heidän uusi Au pair aloittaa syyskuun alussa. Keski- ja Pohjois-Euroopassa ei ole niin yleistä tarvetta Au paireille kesäkuukausille, koska vanhemmat viettävät pääsääntöisesti lomaa.

3. Organisaation kautta vai itsenäisesti

Löysin molemmat Au pair-perheeni itse, mutta täällä Hollannissa olen rekisteröity myös Au pair-organisaatioon perheen toiveesta. Positiivista siinä on, että mahdollisten konfliktien vastaan tullessa niitä on selvittämässä kolmas osapuoli, josta saa tukea. Jouduin lähettämään organisaatiolle muun muassa syntymätodistuksen Apostolin leimalla (muistaakseni sitä vaaditaan kaikilta Hollannissa pidempään kuin kolme kuukautta oleskelevilta), otteen rikosrekisteristä sekä todistuksen, etten ole avioliitossa tai holhusvelvollinen lapsesta. Alkujärjestelyiden jälkeen organisaation olemassaoloa ei ole edes huomannut satunnaisia sähköposteja lukuunottamatta.

3. Haluatko aikaa matkustelulle

Tämä vinkki koskee ehkä enemmänkin niitä, jotka lähtevät viisumia vaativiin maihin. Jos on saanut vuoden viisumin ja haluaa töiden päätyttyä matkustella kohdemaassa, pitää se muistaa ottaa huomioon työjaksoa suunnitellessa.


4. Kuinka paljon töitä

Au pair ei missään nimessä ole töissä 24/7! Perhe ei voi myöskään vaatia Au pairia tekemään töitä hänen vapaapäivänään. Jos palkkasi on esimerkiksi 70€ viikossa, ei todellakaan voida vaatia klo 07-20 pituisia työpäiviä viitenä tai kuutena päivänä viikossa. Esimerkiksi Hollannissa on lainsaadäntö Au pairin työtunneille, joka on maksimissaan 30 tuntia viikossa ja viikossa on oltava vähintään kaksi vapaapäivää sekä tietty määrä palkallisia lomia riippuen työsopimuksen pituudesta. Myös työtehtävien laatua on säädelty laissa. On ok sanoa ei tai lähteä perheestä, jos perhe vaatii aivan mahdottomia.

5. Iso vai pieni kaupunki, välimatkat

Yksin lähteminen uuteen maahan on aina jännittävää. Vaikka löytäisit todella ihanan perheen, mutta he asuvat pienessä kylässä, kannattaa pohtia haluaako viettää mahdollisesti kokonaista vuotta sellaisessa paikassa. Au pairin palkka ei ole suuri, joten tuskin kukaan haluaa kuluttaa siitä suuria summia viikoittain päästäkseen ihmisten ilmoille tai tapaamaan uusia kavereita. Itse asun pienehkössä kaupungissa, mutta sijainti on loistava ja esimerkiksi Utrechtiin pääsen 10 minuutissa parilla eurolla per suunta.

5. Lasten ikä

Näetkö itsesi pitämässä huolta vauvasta tai pienestä lapsesta? Jos vastaus on ei, ei kannata lähteä sellaiseen perheeseen. Itse olen pian 26-vuotias, mutta en todellakaan kokisi olevani valmis työskentelemään täysipäiväisesti vauvan kanssa. Jos kokemusta lasten kanssa olemisesta ei ole kertynyt kauheasti, suosittelen nuorimpien lasten iäksi 4-5 ikävuoden luokkaa.

6. Odotukset

Onnistuneeseen Au pair kokemukseen vaikuttaa kaikista eniten perhe ja se, miten arki sujuu yhdessä. Perheitä kartoittaessa mieti tarkkaan mtä odotuksia sinulla on ja täytätkö varmasti perheen odotukset. Esimerkkinä voisi olla lasten vieminen autolla kouluun ja harrastuksiin, joka voisi olla yksi päätehtävistä. Vaikka ajokortti löytyisikin niin se ei riitä. Ajatus mahdollisesti suurkaupungin ruuhkissa ajamisesta ei saa kauhistuttaa ja perhe varmasti toivoo, että Au pair on turvallinen ja kokenut kuski. Tietenkin kaikkeen tottuu, mutta jos ajokerrat autolla on laskettavissa yhden käden sormilla, kannattaa siitä mainita. Muita odotuksia perheen puolelta voi olla muun muassa tupakoimattomuus.

Myös omat odotukset, haaveet ja mielikuvat tulevasta Au pairiudesta tulee täyttää. Itseasiassa tämä on kaikista tärkein seikka. Jos haluat ehdottomasti olla kuin perheenjäsen ja viettää paljon vapaa-aikaa perhen kanssa, tuo se esille mahdollisessa profiilissasi. Jos taas olet todella itsenäinen ja haluat tavallaan pitää työt työnä ja oman elämän erikseen maintse olevasi itsenäinen ja yritä löytää perhe, joka olettaa sitä Au pairilta. Ennen mitään lukkoon lyömistä ehdottomasti juttele perheen kanssa Skypessä vähintään kerran. Näin on mahdollista saada paljon realistisempi kuva perheestä, työtehtävistäsi ja siitä, mitä he haluavat sekä samalla itsekin kysellä. Jos perheellä on ollut aikaisempia Au paireja, pyydä saada lähettää viimeisimmälle sähköpostia.


7. Palkka, auton käyttö, matkakortti, salijäsenyys, puhelinliittymä, lennot, viisumi, kielikurssi... Mitä kuuluu?

Kuka maksaa mitäkin ja paljon sinulle maksetaan on hyvä kysymys. Palkkaukseen liittyvissä asioissa kannattaa tehdä itse pientä tutkimusta ja vertailla eri perheiden kesken sekä käyttää Googlea apuana. Palkan lisäksi sinulle maksettavat jutut ovat tärkeä huomioitava. Esimerkiksi joudutko maksamaan mahdollisen kuntosalijäsenyyden/muun harrastuksen itse palkastasi vai suostuuko perhe maksamaan siitä summan X. Saatko auton käyttöösi/lainaan, maksetaanko sinulle julkisen liikenteen matkakortti tai tietty summa siihen ladattavaksi kuukausittain (Isot kaupungit kuten Tukholma tai Lontoo), hoitaako perhe sinulle puhelinliittymän ja lataa siihen tietyn summan kuukausittain. Jos maassa ei puhuta englantia etkä puhu itse maan kieltä, maksaako perhe sinulle mahdollisesti kielikurssin, jos perhe ei ole suomalainen. Euroopan sisällä on tavallista, että perhe maksaa Au pairin lentoliput tullessa ja työsopimuksen päättyessä takaisin kotimaahan, mutta poikkeuksia tietenkin on. Euroopan ulkomaille matkustettaessa kannattaa varautua siihen, että joudut maksamaan viisumit, rokotukset ja lentoliput itse. Tuossa on muutamia oleellisia juttuja.

Kannattaa kysellä tarkasti mitä kaikkea sinun oletetaan maksavan itse ja mitä perhe tarjoutuu maksamaan palkan ohella. Pääsääntöisesti Au pairille maksetaan vähintään palkan lisäksi ruoka kotona otten huomioon erityisruokavalio/mieltymykset, asuminen, hygieniatarvikkeet (perus shampoo, suihkusaippua, hammastahna) sekä jos menet lasten kanssa esimerkiksi kahville (=työaikaa).

8. Ystävien löytäminen

Ystäviä löytää helpoiten Facebook-ryhmistä Au paireille. Kannattaa itse olla aktiivinen ja avarakatseinen. Kuten kaikissa ihmissuhteissa, voi kestää aikansa löytää kavereita, jotka ovat samanhenkisiä kuin itse.

9. Älä ole rasite tai "ylimääräinen" lapsi

Au pairin on tarkoitus auttaa perhettä arjessa, ei olla ylimääräinen rasite tai lapsi. Jos sinulta oletetaan kokkaamista, opettele edes keittämään pastaa ennen lähtöä! Myös omaa järjenkäyttöä ja oma-aloitteisuutta arvostetaan, joten ole mieluummin aktiivinen kuin passiivinen. Itse esimerkiksi pyykkipäivinäni viikkaan pyytämättä samalla perheen kuivat pyykit pois kuivaustelineestä, kun laitan omani kuivumaan, vaikka omat vaatteeni mahtuisivat telineeseen poistamatta muita vaatteita. Pieni juttu, mutta varmasti asia josta he ovat kiitollisia. Pienillä asioilla ja huomioon ottamisella tekee oleskelusta paljon miellyttävämpää. Mikään ei ole ärsyttävämpää, kuin jos joutuu huomauttelemaan toiselle jostain pienistä, mahdollisesti itsestäänselvistä asioista. Voin kuvitella, ettei perheet halua nurkkiinsa notkumaan aloitekyvytöntä teiniä.

10. Tee työsi hyvin

Ole luotettava! Lasten kanssa ollessa sinun oletetaan viettävän aikaa heidän kanssaan, ei räpläävän puhelintasi tai räpsien snäppejä kavereille. Kun ollaan töissä, ollaan töissä. Sama juttu kuin millä tahansa työpaikalla. Jos lapsilla on päivässä jokin tietty hetki, kun he saavat esimerkiksi katsoa iPadia, tällöin on ihan ok viettää itsekin hetki puhelimen parissa, jos sinulla ei ole täksi ajaksi jotain tehtäviä, kuten siivousta tai kokkausta, Kun hoitaa oman osuutensa töistä parhaalla mahdollisella tavalla välttyy luonnollisesti ikävisä konflikteista perheen kanssa. Ole myös sanasi mittainen ja luotettava mikä tulee kaikkiin sinulle asetettuihin sääntöihin.


11. Vuorovaikutus

Jos jokin painaa mieltä, puhu siitä perheelle. Vieraan perheen kanssa asuminen on ikävää, jos koko ajan tuntuu pahalta tai ei vain sopeudu. Aikuisten ihmisten tulee pystyä keskustelemaan asioista asiallisesti. Tietenkin on luonnollista jännittää mainita, jos itsestä tuntuu ettei kaikki mene ihan kuin pitäisi, mutta kokemuksesta voin kertoa, että olo on varmasti parempi keskustelun ja ilman puhdistamisen jälkeen. Puhu, puhu, puhu! Kerro myös, jos koet kaiken menevät todella hyvin. Se pitää kuitenkin muistaa, että aina ei ole kivaa ja huonoja päiviä tulee. Aivan kuten jokaisessa työssä.

12. Säästöt

Säästöt eivät ole mikään välttämättömyys, mutta suosittelen lämpimästi keräämään edes vähän rahaa jemmaan ennen lähtöä. Itsellä säästöt mahdollistavat muun muassa matkustelun sekä sen, ettei tarvitse jokaista penniä laskea erikseen.

13. Vakuutus

Älä missään nimessä ole maassa ilman vakuutusta! Suomen matkavakuutuksen eivät ole voimassa, jos oleskelu kestää yli kaksi tai kolme kuukautta ellei ole hankkinut pidempiaikaista matkavakuutusta. Ota selvää saatko vakuutuksen kohdemaasta vai joudutko hankkimaan pidempikestoisen vakuutuksen Suomesta. Itsellä on hollantilainen sairausvakuutus, josta maksan kuukausittain, mutta saan valtiolta tukea vakuutusmaksuihin, koska olen rekisteröitynä Hollantiin.


Huh, tulipas pitkä postaus. Toivottavasti ei ollut liian raskas lukea, vaikka aika informaatiopainoitteinen teksti onkin kyseessä. Itsellä alkaa olemaan silmät jo niin ristissä, että kunnon oikoluku siirtyy huomiselle, joten pahoittelut jos on ajoittain sekavaa! Löytyikö näistä mitään ajatuksia herättäviä vinkkejä tai pointteja?

2 kommenttia:

  1. Samaa mieltä tosta sarjasta! Aika dramaattiselta kyllä vaikuttaa. Itsekin 6kk au pairina olleena sanoisin, että tosi hyvä postaus. Paljon hyvää asiaa ja vinkkejä. Just toi pointti, että oikeesti jos mielessä on vaan biletys ja idea on päästä vieraaseen maahan asumaan halvalla, ni au pairius ei oo se oikee vaihtoehto. Siinä mennään kuitenkin toisten ihmisten kotiin ja he maksaa sulle siitä, että oot niiden lasten kanssa ja vietät oikeasti aikaa ja olet läsnä lapsille. Lapsille kauhee pettymys, kun sieltä tuleekin joku ketä ei oo heistä ollenkaan kiinnostunu ja haluaa vaan mennä pää kolmantena jalkana... Tottakai vapaa-aikaa saa olla ja itsekkin tuli viihdyttyä hyvin Tukholman yössä ei siinä mitään ;D mut muistan edelleen kun jäin poikkeuksellisesti joku viikonloppu kokkailemaan ja viettämään aikaa perheen kanssa, niin lapset oli ihan onnessaan ja sanoivatkin sen mulle, että tosi kiva kun jäin kotiin enkö lähtenykkään ulos. Kyllä siinä sydän suli ja tuli hyvä mieli :) voin kyllä suositella kaikille kenellä vaan on aitoa kiinnostusta lasten kanssa työskentelyyn ja rohkeutta lähteä seikkailuun! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos tosi paljon tästä postauksesta! Itse olen miettinyt jo jonkin aikaa jos lähtisin lukion jälkeen au pairiksi ja tämä selvensi asioita todella paljon! :-) Jos saan kysyä niin kuinka paljon sinulle on maksettu viikossa/kuukaudessa au pairina olemisesta ja mitä kaikkea sinulle ollaan maksettu? Jos olet käyttänyt perheen autoa omiin pikku menoihin niin maksatko itse bensat? :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela