Turvallinen kesä koiran kanssa

tiistai 26. toukokuuta 2020

Kaupallinen yhteistyö Agria Eläinvakuutus

En tiedä kumpi meistä pitää enemmän kesästä, minä vai Lyyli. Lämpö, vihreys, luonnossa liikkuminen ja runsas ulkoilu ovat asioita, joita me molemmat rakastamme kesässä. On todella kiva huomata kuinka koirakin selkeästi nauttii pidentyneistä aamulenkeistä, tuntien oleilusta ulkona ja tiuhempaan muuttuneista lenkkimaisemista, koska ulkoiltua tulee tehtyä enemmän lähimaastojen ulkopuolella.

Siinä missä meidänkin on huomioitava turvallisuus ja suojautuminen kuumuudelta ja auringolta, on myös nelijalkaisen kaverin hyvinvointiin kiinnitettävä erityistä huomiota kesän aikana, sillä koirat ovat alttiimpia muun muassa kuumuuden haitoille.

Koirien, ja ylipäätänsä lemmikkien, kesäturvallisuutta ei voi liikaa korostaa, joten yhdessä Agrian kanssa jaamme muistilistan siihen, kuinka viettää turvallinen kesä lemmikin hyvinvointi huomioiden.

Kuumuus ja lämpöhalvaus
Koirat sietävät kuumuutta huonosti ja koiran ainoa keino kehonsa viilentämiseen on läähätys. Kuumuus ja lämpö ovat vaarallisia kaikille koirille, mutta erityisesti se vaikuttaa vanhoihin, sairaisiin ja lyhytkuonoisiin koiriin, pentuihin ja rotuihin, joilla on paksu turkki. Kesällä tulisi huomioida, että koiralla on jatkuvasti mahdollisuus siirtyä halutessaan varjoiseen paikkaan, raikasta ja puhdasta vettä saatavilla ja tarvittaessa koiraa voi viilentää viileällä vedellä kastelluilla pyyhkeillä, uittamisella, viilentävillä makuualustoilla tai turkin kastelulla viileällä vedellä.

Koirat ovat herkästi alttiita lämpöhalvaukselle, jonka oireita ovat läähätys, apaattisuus, levottomuus, horjahtelu, kuolaaminen, kirkkaanpunaiset limakalvot, oksentelu ja ripuli. Jos koira menee shokkiin ja tajuttomaksi, on tila hengenvaarallinen, jolloin koira on vietävä välittömästi eläinlääkäriin. Ensiapuna koiran lämpöhalvaukseen käytetään viilentämistä varjoisaan paikkaan viemisellä, pienillä määrillä veden juottamista sekä viilentämisellä viileällä vedellä tai märillä pyyhkeillä. Agrian sivuilta löytyy kattavasti tietoa, kuinka voit auttaa koiraa helteessä.

Ulkoilutuksen ajoitus
Helteellä koiran pidemmät ulkoilutukset kannattaa ajoittaa aikaisiin aamuihin ja iltoihin, jolloin on viileämpää ja varjoisampaa. Myös polttava asfaltti voi satuttaa koiraa, sillä kun ilman lämpötila nousee 25 asteeseen, on asfaltin lämpötila noin 52 astetta. Asfaltin kuumuuden voi kokeilla asettamalla oman kämmenen asfaltille noin 7 sekunniksi - mikäli asfaltti on polttavaa, ulkoiluta koira nurmikolla tai varjossa.

Kuuma auto ja matkustus
Vaikka kävisit vain nopeasti kaupassa, älä koskaan jätä koiraa yksin lämpimällä säällä autoon, vaikka ikkuna olisi rakosellaan. Vuosittain koiria menehtyy kuuman auton aiheuttamaan lämpöhalvaukseen, sillä lämpötila kohoaa autossa nopeasti.

Koiran kanssa autolla matkustaessa on tärkeää tarkistaa säännöllisesti koiran olotila kuumuuden ja pahoinvoinnin varalta, pitää koira kytkettynä tai kuljetusboksissa matkustamisen ajan sekä pitää säännöllisesti juomataukoja.

Sinilevä
Sinilevä on vaarallista myös koirille ja mikäli vesistössä on sinilevää, ei koiraa saa uittaa tai antaa juoda vettä merestä tai järvestä. Jos koira ui vedessä, jossa on sinilevää tai juo kyseistä vettä, sille voi tulla sinilevämyrkytys. Sinilevämyrkytyksen oireita ovat muun muassa levottomuus, tärinä tai vapina, oksentelu, huojuminen ja krampit, jotka johtavat pahimmassa tapauksessa koiran nopeaan menehtymiseen. Myrkytystä epäillessä koira tulee viedä välittömästi eläinlääkäriin.

Pistot ja puremat koiralla
Hyönteisten pistot ovat useimmiten koiralle vaarattomia, mutta koiraa tulee tarkkailla mahdollisen allergisen reaktion varalta. Mikäli kyy puree koiraa, tulee pureman saanutta koiraa liikuttaa mahdollisimman vähän ja viedä se välittömästi eläinlääkäriin. Kyytablettia ei suositella annettavaksi, ellei purema ole pään alueella ja uhkana on hengitysteiden turpoaminen.

Turvallisesti veden läheisyydessä
Pue koiralle pelastusliivit aina laiturilla tai veneessä oleskellessa. Moni koira pitää veneilystä (mm. Lyyli!), mutta silloinkin on muistettava turvallisuus. Pelastusliivien lisäksi koiralle tulee varata veneestä varjoisa, oma paikka, koiran tulee olla ilman hihnaa, jottei uhkaa kuristumiselle synny mikäli koira yrittää hypätä veteen tai laiturille. Myös vettä on varattava riittävästi, mikäli veneily on pidempikestoista.


Punkit
Punkit ovat varmasti sään lämmetessä se yleisin riesa niin koirille, kuin koirien omistajillekin. Punkkikarkote, kuten spot-on- eli paikallisvaleluliuokset, punkkitabletit ja punkkipannat ovat hyvä keinoja punkkien ennaltaehkäisyyn ja torjumiseen on. Punkkikarkotteita myydään eläinklinikalla ja apteekissa ja lisäksi monet punkkikarkotteet auttavat torjumaan myös muita hyönteisiä, kuten hyttysiä ja kirppuja. Punkkiaikana koiran turkki tulisi käydä säännöllisesti läpi myös käsin. Jos koirasta löytyy punkki, poista se käsin. Kiinnittynyt punkki irrotetaan kokonaan joko punkkipihdeillä tai pinseteillä (jommat kummat kannattaa pakata aina mukaan koiran kanssa matkustaessa tai mökkeillessä!).

Hotspot
Pitkäkarvaisille, uimista rakastaville koirille voi syntyä  Hotspot eli märkivä ja kostea pinnallinen ihotulehdus. Hotspotin oireena on kutiseva ja tulehtunut ihoalue, jossa tulehdusalue on punoittava, karvaton sekä kosketusarka. Tulehdus saattaa levitä jo muutamassa tunnissa huomattavasti laajemmalle ihoalueelle ja tästä syystä se tulee puhdistaa ja desinfioida välittömästi, sekä pitää puhtaana. Ps. Agrian sivuilta löytyy kattavat ensiapuvinkit kesään!

Ulkopaikkakunnan eläinlääkäriasemat
Mikäli mökkeilet tai matkustat ulkopaikkakunnalle, ota selville jo valmiiksi kohteen lähin eläinlääkäriasema. Agrian asiakkaat voivat vierailla yli 100 suorakorvausklinikalla ympäri Suomen sekä hyödyntää vakuutuskauden aikana kolme maksutonta videopuhelua FirstVetin eläinlääkäreille.

Mitä paremmin valmistautuu kesään koiran kanssa, sitä nautinnollisempaa aika on molemmille ja parhaimmillaan ennaltaehkäisee ikävät tilanteet - tai on vähintään varautunut niihin parhaalla mahdollisella tavalla. ❤️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela