Välikatsaus vuoden 2020 hyvinvointitavoitteisiin

lauantai 30. toukokuuta 2020

Ainiin, olin asettanut ennen vuoden vaihetta joitain tavoitteita vuodelle 2020. Muistinko niitä enää edes tammikuun lopussa? Vahva en todellakaan. Löysin joulukuussa listatut hyvinvointitavoitteet tälle vuodelle sattumalta etsiessäni yhtä vanhaa tekstiä ja halusin ottaa pienen välikatsauksen tavoitteiden etenemiseen. Liian usein tällaisia tavoitteita, tai mitä tahansa pitkän tai lyhyen aikavälin tavoitteita, tehdessä usein se tärkein osa prosessia, eli toteutumisen seuraaminen, unohtuu. Minulla on ainakin huonona tapana vain lähteä suorittamaan ja vasta lopussa todeta onnistuneeni tai epäonnistuneeni. Kesken matkan ei tule analysoitua, että missä mennään, ovatko tavoitteet edes ajankohtaisia tai pitääko tehdä jotain toisin, jotta pääsen tavoitteeseen. Elämässä ei tule olla liian strateginen, mutta tavoitteita asettaessa olisi ihan hyvä ottaa mukaan strategisia steppejä, kuten seuranta, välikatsaus ja tavoitteiden mieleen kirkastaminen tasaisin väliajoin. Helpommin sanottu, kuin tehty, ja oletettavasti itsekin unohdan nämä omat viisaat sanani muutamassa päivässä. 😃

Mitä tavoitteita asetin itselleni viime vuonna? Olen huono tekemään elämässä pitkän ajan suunnitelmia, koska elämä muuttuu jatkuvasti ja eteen voi koska vain tulla jotain, joka heittää kaiken ympäri. Sen sijaan vuoden 2020 tavoitteissa oli vahvana teemana hyvinvointi ja minun jaksaminen sekä läsnäolo.

Seuraavat tavoitteet olin asettanut itselleni joulukuussa:

Jatkaa rentoa suhtautumista ruokaan. - Check, check ja check! Tämä on todellakin toteutunut ja olen monelle kuluneen vuoden aikana puhunutkin, kuinka hyvä fiilis minulla on, kun pystyn syömään rennosti eikä ruoka tai tietyt ruoka-aineet ja kalorit ole mörkö. Mikään ei mene vaa'an kautta, en kompensoi herkuttelua seuraavan päivän niukalla syömisellä ja syön paljon ulkona, niin terveellisesti kuin epäterveellisestikin, ja silti kehoni on hyvinvoiva enkä kamppaile painon kanssa. Tämä on tosi jees ja toivottavasti jatkuu samaan malliin!

Fiksumpaa lomailua. Tämä on toteutunut jollain tasolla ja pidän nykyään enemmän vapaapäiviä. Minulla ei ole vakiona, että pitäisin esimerkiksi viikonloput aina vapaana työstä (nytkin tiesin jo alkuviikoista, että lauantaina on pakko tehdä töitä), mutta viikkoon mahtuu päiviä, jolloin teen vain hieman jotain tai päiviä, kun en tee niin sanotussa työmoodissa mitään päivityksiä. Tarkoitus olisi myös kesällä pitää blogista vähintään yksi kokonainen lomaviikko ja tehdä somea rennommalla otteella. Eli etenemistä on tapahtunut todellakin, enkä enää koe ahdistusta, jos en vastaa meileihin heti tai jätän vastaamisen vasta maanantaille, jos meili on tullut perjantaina.

Vitamiinit joka päivä. Nooooo tämä on toteutunut ehkä 50/50. Aika hyvin muistan ottaa vähintään B12-vitamiinin päivittäin, mutta välillä on päiviä, jolloin unohdan ottaa monivitamiinin ja muut ruokavaliotani täydentävät ravintolistä. Skarpattu kuitenkin on verrattuna viime vuoden loppuun.

#Siivoosome. Tämä on toteutunut todella hyvin ja tasaisin väliajoin seurattavista poistuu tilejä, joiden sisältö ei kiinnosta tai jotka eivät tuo minulle hyvää fiilistä.

Vähemmän on enemmän ja sanoa useammin ei. Tämä oli todella kokonaisvaltainen tavoite, joka ulottuu aina työstä henkilökohtaiseen elämääni. Voisin kuitenkin sanoa, että olen onnistunut suhteellisen hyvin tämän toteuttamisessa ja saanut paljon parempaa balanssia työn määrään, merkittävien sosiaalisten suhteiden ylläpitoon sekä rohkeasti päästänyt ääneni kuuluviin, jos joku ei ole tuntunut hyvältä. Tämä tosin taitaa olla tavoite, jossa ei ole koskaan täysin valmis?

Muutaman kilon pudotus ja kiinteytys. Kiloista en osaa sanoa mitään, koska en ole käynyt vaa'alla maaliskuun alun jälkeen - nytkin vaaka taitaa olla häkkivarastossa muiden ei-tarpeellisten tavaroiden joukossa. Tiedän, että paino oli noussut jonkin verran maalis-huhtikuussa (R.I.P. koronakilot), mutta nyt paino on alkanut tasaantumaan liikunnan lisääntymisen myötä eikä herkkuja tule syötyä välttämättä edes viikottain. Ei siksi, että tarkkailisin syömisiäni, vaan puhtaasti siksi, että tämä tapa syödä on tuntunut tällä hetkellä hyvältä. Joten toisaalta on tullut takapakkia, mutta toisaalta on edistytty. Loppupeleissä tämä kuitenkin on tavoite, jonka voisi melkein kokonaan yliviivata pois listalta.

Vähemmän ruutuaikaa ja enemmän kirjoja. Tästä ei edes puhuta... Mutta lupaan kesän aikana skarpata ja tarttua useammin kirjaan tai edes kuunnella jälleen enemmän äänikirjoja!

Panostaa kehonhuoltoon ja lempeään liikuntaan osana palautumista. Olin lähes koko alkuvuoden liikkumatta ja palailin säännölliseen treenaamiseen vasta muutama viikko sitten. Mutta oikeastaan tämä on toteutunut todella hyvin, koska alkuvuosi liikunta on ollut pääosin pitkiä kävelylenkkejä, jotka jatkuvat edelleenkin. Ehkä tärkein edistyminen tämän tavoitteen suhteen on se, että en vaadi itseltäni jatkuvaa suorittamista urheilussa.

Harrastaan hyötyliikuntaa entiseen tapaan. Tämä on toteutunut todella hyvin ja nykyään sitä tulee jopa vähän enemmänkin, koska muuton myötä ihan keskustan on hieman pidempi (okei, ehkä hurjat 300m 😄) matka.

Vähentää vielä enemmän maitotuotteita. Äh, tämä on mennyt niin huonosti! Tuttuun tapaan erityisesti raejuustoa ostan edelleen kaupasta ja sitä löytyy aina kotoa.

Olla rohkeampi. Tunteiden mukana heittäytymisessä olen ollut tänä vuonna rohkea - toki olen sen myötä myös pettynyt ja ollut surullinen. En kuitenkaan kadu näitä asioita ja kaikesta on jäänyt käteen jotain hyvää. Ehkä yleisestikin muun muassa usko omaan tekemiseen on ollut nyt hyvällä mallilla enkä laskelmoi asioita liikaa, vaan annan ennemmin mennä, jos se tuntuu oikealta valinnalta.

Liikkua enemmän ulkona, myös talvella ja syksyllä. Tänä talvena tämä taisi toteutua ihan ok, koska oli todella leuto talvi. Katsotaan uusiksi syksyllä, että miten syksy ja alkutalvi menee.

Antaa enemmän aikaa läheisille. Tämä on todellakin toteutunut ja korona on vahvistanut halua viettää aikaa läheisten kanssa, olla läsnä sekä kysyä mitä heille kuuluu ja miten menee. Olen viimeisten kuukausien aikana puhunut paljon isovanhempieni kanssa puhelimessa, rajoitusten hellitessä nähnyt perhettäni ja kesästäkin odotan erityisesti sitä, että on enemmän aikaa käydä perheen luona sekä tietenkin viettää aikaa muidenkin minulle tärkeiden ihmisten kanssa. Korona ei ole todellakaan ollut ainoastaan negatiivinen asia, vaan itsellä positiivisena vaikutuksena on ehdottomasti ollut korostunut arvostus omia läheisiä kohtaan.

Kaiken kaikkiaan voisi sanoa, että tavoitteiden osalta ollaan ihan hyvällä mallilla - siitäkin huolimatta, että en edes muistanut näitä! Eli suunta on ehdottomasti oikea. 😊

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela