Minkä värinen on persoonallisuuteni?

lauantai 5. tammikuuta 2019

Teiltä on tuskin jäänyt epäselväksi, että rakastan tehdä kaikkia persoonallisuuteen ja luonteeseen liittyviä testejä, lukea kyseisistä aiheista sekä oppia lisää itsetuntemuksesta. Olen myös todella utelias ihminen liittyen muiden persoonallisuuteen ja tapanani on tarkkailla paljon muita ihmisiä - ei etsien epäkohtia, vaan henkilölle ominaisia piirteitä ja tapoja. Niitä pieniä huomaamattomia juttuja, jotka tekevät sinusta sinut. Piirteitä, joiden vuoksi juuri minä pidän sinusta.

Oletteko kuulleet persoonallisuuksien jaottelusta eri väreihin? Persoonallisuustyypit jaotellaan useimmiten punaiseksi, keltaiseksi, siniseksi ja vihreäksi/valkoiseksi. Viimeinen on kauttaviivalla, koska tutkimuksista poiketen neljännestä persoonallisuudesta käytettiin termiä vihreä (yleisempi suomalaisissa artikkeleissa) tai valkoinen (yleisempi ulkomaalaisissa artikkeleissa ja tutkimuksissa). Innostuin (totta kai!) tekemään muutaman testin selvittääkseni persoonallisuustyyppini värin. Valitsin pari englanninkielistä testiä sekä yhden todella simppelin, suomalaisen testin. Sain jokaisesta testistä saman vastauksen. Olen vahva sininen.

Tuloksen saatuani oloni oli todella ristiriitainen. Tunnistin itseni kaikesta lukemastani - luin sanoja minusta. Siitä huolimatta sisällä oli outo tunne. Tunsin itseni hieman pettyneeksi ja huonoksi. Onko luonteeni liian tarkka ja yksityiskohtainen? Olenko vähän tylsä jäykkis?

"Sinisen elämänfilosofia on, että älä sano mitään, jos ei ole mitään sanottavaa. Siniset kyllä pitävät ihmisistä, mutta he eivät vain perusta turhasta seurustelusta. Tämän takia sininen saattaa vaikuttaa kylmältä ja välinpitämättömältä. Kyse loppujen lopuksi siitä, että siniset eivät vain luota muihin ihmisiin helposti. Sinisiä vain kiinnostaa enemmän mitä heidän oman pään sisällä tapahtuu, ja siellä tapahtuu paljon."
-Idiootit ympärilläni, Thomas Erikson

Hetken ajateltuani persoonallisuuttani, luonteenpiirteitäni ja minua yksilönä, aloin tuntemaan myötätuntoa itseäni kohtaan. Maailmaan tarvitaan erilaisia ihmisiä ja persoonia. Elämän tärkeimmät asiat, kuten ihmissuhteet, eivät toimisi, jos me kaikki olisimme samanlaisia. Kuka meidät täydentäisi, jos toinen palanen olisi täysin identtinen?

Siniset persoonallisuudet elävät paljon tunteiden ja intuition kautta, omaavat korkean moraalin, paljastavat herkästi heikkouksensa ja haluavat autonomiaa elämässä - sininen tarvitsee suhteita ja siteitä, mutta myös omaa tilaa. Työelämässä siniset ovat tarkkoja, luovia ja tekevät paljon työtä työskentelyn ilosta, ei palkkion vuoksi.

Harvemmin kukaan on ainoastaan yhtä väriä, vaan meidän persoonallisuuksissamme yhdistyvät useimmiten kaksi väriä, mutta toisinaan myös useampia. Yleisimmin meissä on pääväri (tapauksessani sininen), jota täydentää useimmiten yksi, vahvasti tunnistettava toinen väri. Persoonallisuuksista lukiessani huomasin minua täydentävän keltainen. Keltaiset ovat persoonallisuustyypeistä kaikista ekstroverteimpiä, ovat optimistisia ja hyväsydämisiä. Utelias ja muutoksenhaluinen kuvastavat hyvin keltaista. Tunnistaessani itsessäni sinisen ja keltaisen yhdistelmän, olin hieman helpottunut. En olekaan ainoastaan sininen, vaan persoonallisuuttani täydentää keltaisen eläväisyys. Innostuessani olen utelias, hieman hätäinen ja kärsimätön enkä pidä siitä, ettei ole mitään, mitä odottaa. Se on kuitenkin selkeää, ettei keltainen voisi olla päävärini. Olen sininen ja haluan hyväksyä sen. Olen lojaali, analyyttinen, tunteikas ja huolehtivainen. Oikeastaan nuo ovat aika hyviä luonteenpiirteitä.

"Sininen rakastaa intohimoa. Sinulle elämän hienommat asiat ovat läheisiä suhteita ja luovia saavutuksia pikemminkin, kuin aineellista omaisuutta. Tunnistat yksityiskohdat ja laadun. Siniset ovat hyvin myötätuntoisia. Sinä välität elämäsi ihmisistä - kaikista, joihin olet yhteydessä. Sininen on hyvin vilpitön. Kun kerrot jollekin, että tulet jonnekin, sinä olet siellä. Kun olet sitoutunut, sinä pysyt siinä."
-Taylor Hartman

"Sininen ihminen on tarkka, looginen, asiallinen, varovainen, laatutietoinen ja yksityiskohtiin juuttuva. Ihmissuhteet eivät kiinnosta häntä."

Erilaisten luonteiden ja persoonallisuuksien sopivuutta toisilleen romanttisessa mielessä on tutkittu paljon. Mitkä luonteenpiirteet ja persoonallisuudet täydentävät ja tukevat toisiaan. En usko täysin horoskooppeihin ja niiden luomiin matcheihin, mutta kuten horoskooppimerkeissäkin, myös eriväristen persoonallisuuksien yhteensopivuuksissa on eroja. Mitkä värityypit luovat parhaita yhdistelmiä ja mitkä yhdistelmät tuovat haasteita.

Olen kirjoittanut jo vuonna 2016 seuraavasti: "Olen todella itsenäinen, omaa tilaa tarvitseva ihminen, jonka takia olen hyvin tarkka siitä, kenen kanssa haluan jakaa elämäni. Viime aikoina ihmissuhdeasioita miettiessä olen tullut tulokseen, että haluan rinnalleni ihmisen, joka on itseäni paljon menevämpi ja ekstrovertimpi. Mielestäni tuollainen henkilö voisi tasapainottaa suhdetta todella paljon, vaikka kuulostaa todella kliseiseltä, että vastakohdat täydentävät toisiaan. Kun toisella on vilkkaampi seuraelämän, saan itse enemmän aikaa itselleni ja omaa tilaa. Tietenkin toisesta pitää löytyä myös piirre, että pystyy pysähtymään kanssani ja viettämään aikaa yhdessä tekemättä jatkuvasti jotain. Sanatonta ja hiljaista yhdessäoloa ilman kiusaantuneisuutta.". Sinisen paras match on ekstrovertti keltainen. Olinko yllättynyt? En oikeastaan.

Sinisen ja keltaisen ihmissuhteen sanotaan olevan "hand-in-glove", eli hyvin läheinen, intiimi ja tiivis - luodut toisilleen. En voisi allekirjoittaa tätä enempää. Mitä enemmän olen tavannut miehiä, sitä enemmän olen huomannut viihtyväni ekstroverttien luonteiden seurassa. Koska saatan itse olla hieman moody, keltaisen innokkuus ja uteliaisuus saa minut toimimaan ja poistumaan mukavuusalueelta. Sininen ja keltainen toimivat synergiassa suhteessa toisiinsa ja heidän persoonallisuuksistaan löytyvät kaikki tunteet, jotka ovat olemassa. Keltainen tuo räiskettä ja eloisuutta parisuhteeseen, sininen vakavuutta sekä pysyvyyttä. Tiesin jo ennen artikkelin lukemistakin, että tuo on se, mitä kaipaan. Kaipaan elämääni henkilön, joka innostaa minua eloisuudellaan, jota saan tarkkailla ja kuunnella ja ihmisen, joka saa minut toimimaan.

"Sininen-keltainen suhde on tunteellinen polku. He kokevat paljon intohimoa ja vihaa. He turhautuvat muita useammin ja ilmaisevat sen, mutta heillä on myös paljon intohimoa, joka vetää heidät yhteen."
-Taylor Hartman

Tämä aihe oli todella mielenkiintoinen ja uppouduin aiheeseen useaksi päiväksi. Luin lukuisia artikkeleita ja tutkimuksia, tein useamman testin. Analysoin ja mietin. Suosittelen ehdottomasti perehtymään aiheeseen ja muun muassa tässä linkitettynä todella hyvät artikkelit sinisestä, keltaisesta, punaisesta ja valkoisesta persoonallisuudesta.

Olitteko te kuulleet tästä aiheesta aikaisemmin? Mitä ajatuksia tämä teissä herätti ja tunnistatteko itsessännekin selkeästi jonkin persoonallisuuden värityppin?

***
Jos luonteeseen ja persoonallisuuteen liittyvät tekstit kiinnostaa, suosittelen kurkkaamaan myös seuraavat postaukset:

Kuvat Jutta
Lähde: https://www.colorcode.com/media/cc/bonus/pdf/blue.pdf

4 kommenttia:

 1. Tein testin ja sain tulokseksi keltainen. Varmaan ihan suuntaa antava, mutta aika suppeahan toi testi kuitenkin on. Tunnistin itseni kuitenkin monesta keltaisen piirteistä kyllä. Mulla on himassa kirja (Thomas Erikson - Idiootit ympärilläni) joka kertoo näitä just, mutta en oo vielä ehtinyt lukea. Mua kiinnostaa paljon kaikki persoonallisuustyypit jne. jutut joten mielenkiinnolla aina lueskelen ihmisten tuloksia. Ja hauskaa on just vertailla, että ketkä tyypit tulee keskenään parhaiten toimeen ja ketkä huonoiten. Aika osuvia usein kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi suomalainen testi oli tosiaan aika suppea. Siksi tein muutaman eri testin :) Mutta sama, että todellakin tunnistin itseni!

   Mä haluisin myös lukea sen kirjan. Täytyy käydä kirjastossa lainaamassa!

   Poista
 2. Mä luin sen Idiootit ympärillä-kirjan ja tein erilaisia testejä, joista sain kaikista vihreän tulokseksi. Ja minusta löytyi myös sinisiä piirteitä. Tunnistin kyllä itseni noista, eli aika nappiin tais mennä! :D Mä rakastan kaikkia persoonallisuustestejä ja muutenkin psykologiaa, joten on ihana lueskella muiden tuloksia ja analyyseja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämmentävän usein nuo osuu oikeaan :D Ja vielä kun itsekin sain tosiaan kaikista sinisen. Ja kyllä, muidenkin tuloksia on ihan parasta lukea!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela