Itsekehu ei haise - Muutama hyvä piirteeni

maanantai 19. marraskuuta 2018

Harvoin tulee mietittyä omia hyviä piirteitä. Paitsi, jos joutuu kirjoittamaan työhakemusta! Silloin näppäimistö usein naputtelee kliseiset iloinen, tulen kaikkien kanssa toimeen ja esimerkiksi luotettava. Helposti tuntuu, että pää lyö ihan tyhjää ja tuntuu epämukavalta kehua itseään - "Enhän mä ole mitenkään erityinen". Me suomalaiset olemme aika vaatimattomia ja omien  hyvien puolien miettiminen helposti tuskanhien kohoamaan otsalle. Ei meinaa keksiä mitään kliseitä lukuun ottamatta.

Viikonloppuna mietin paljon ihmisten hyvyyttä, jonka ohessa pohdin omia hyviä piirteitäni. Mitkä ovat ne jutut, joista olen omassa luonteessani ylpeä? Ylipäätänsä ihan liian harvoin tulee kehuttua spontaanisti ympärillämme olevia ihmisiä. Miksei töissä tule useammin kerrottua kollegalle, kuinka työnteko on aina sujuvaa hänen kanssaan tai lähetettyä läheiselle spontaani viesti, jossa kehutaan tai kiitetään. Omassa mielessä on niin paljon helpompi miettiä kaikkea, mutta sanojen saaminen ulos suusta tai kirjoitetuksi on toisinaan hirveän vaikeaa.

Mitkä sitten koen omiksi hyviksi piirteikseni? Niiden kliseisten tulen hyvin toimeen kaikkien kanssa, olen positiivinen ja helposti lähestyttävä. Juu, olen kyllä noita kaikkia (ainakin suurimman osan ajasta!), mutta entä syvemmin? Mitkä piirteet ovat niitä, joista olen itsessäni ylpeä?

Olen myötätuntoinen. Osaan kysyä miten toinen voi tai mitä kuuluu. Minulle ei ole myöskään vaikeaa asettua toisen nahkoihin ja luonnostaan kohtelen kaikkia tasa-arvoisesti. Pystyn myös olemaan itseäni kohtaan myötätuntoinen. Vaikka olen aika kriittinen omia suorituksia kohtaan, pystyn puhumaan itselleni lempeästi. Aivan kuten kaikille muillekin.

Sopeudun tilanteeseen kuin tilanteeseen. Pystyn olemaan kuin kotonani missä tahansa ja nopeatempoinen ympäristön tai tilanteen muuttuminen ei hämmennä. Luonteeni pitää vaihtelevuudesta, joten en koe muutoksia negatiivisina. Ehkä tästä syystä ulkomaille muutot ovat olleen minulle niin helppoja, enkä ole koskaan kärsinyt kulttuurishokista.

Pidän omaa ja muiden puolta. Vihaan epäkunnioittavaa käytöstä, joka kohdistuu itseeni tai muihin - niihin tuntemattomiinkin. Kohdatessani tällaiset tilanteet minun on vaikea pysyä hiljaa ja vaadin perustelua käytökselle tai kohtelulle. 

Pyrin antamaan jonkin muun, kuin "ihan sama" vastauksen. Argh, ihan sama-vastaukset kaikkeen ovat ärsyttäviä! Jos kysytään mielipidettä, haluan antaa vähintään vaihtoehtoja.

Sanon kiitos ja pyydän anteeksi. Kiittäminen ja anteeksipyyntö on opetettu minulle jo pienenä. Jos tiedän loukanneeni tai olleeni epäreilu, pystyn tilanteen tasaannuttua pyytämään anteeksi ja ilmapiirin puhdistaminen on vallitsevien energioiden takia minulle tärkeää. Kiitän myös herkästi ja ihan pienistäkin asioista. Kiitos työpäivästä! Kiitos, kun autoit. Kiitos seurasta.

Täsmällisyys. Stressaannun, jos tiedän myöhästyväni tai jos minulle tulee liian kiire. Useimmiten olen minuutilleen täsmällinen, mutta jos myöhästyn, ilmoitan jopa minuutin-tai parin myöhästelystä. Mielestäni on tärkeää arvostaa toisen aikaa ja olla ajoissa. Täsmällisyys pätee myös hoidettaviin asioihin, kuten deadlineihin ja haluan kaiken olevan varmasti valmista sovittuna ajankohtana.

Muiden arvostaminen ja avarakatseisuus. Myötätunnon lisäksi pystyn suhtautumaan jokaiseen arvostavasti. Minulle on myös helppoa ymmärtää muiden kanta asioihin, joista olisin täysin toista mieltä. Poikkeuksia saattaa tehdä ainoastaan suuresti etiikkaani vastaan sotivat mielipiteet, mutta tällöinkin pyrin olemaan korrekti. Arvostan myös muita kulttuureja ja heidän tapojaan.

Uteliaisuus. Olen todella utelian luonne ja jos en tiedä jotain, otan siitä selvää tai opettelen. Tämän ansiosta olen oppinut monia pieniä taitoja tai knoppitietoja, koska olen ollut utelias.

Kärsimättömyys. Piirteenä kärsimättömyys on hyvä ja huono. Omalla kohdallani kärsimättömyys ei muutu hermostumiseksi vaan kärsimättömänä ihmisenä haluan asioiden tapahtuvan nopeasti ja sujuvasti. Tästä syystä pystyn tarvittaessa ottamaan ohjat omiin käsiini, jotta asiat etenevät.

Hassua, kuinka omituiselta omien hyvien piirteiden kirjoittaminen tuntui. Tuli olo, että olenko itserakas, koska tuon ilmi positiivisia asioita itsessäni. Siinä missä pystymme kehumaan muita, olisi todella tärkeää pystyä myös kehumaan ja kiittämään itseään. Itsekehu ei todellakaan haise, jos kehuja osaa antaa myös muille.

Positiivista viikkoa ja kertokaa teidän parhaat piirteenne kommentteihin!


Ps. Muistakaahan edellisen postauksen Mádaran arvonta, jossa voi voittaa kolme tuotetta itselleen!

Kuvat Jutta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela