Tein persoonallisuustestin - millainen persoonani on testituloksen perusteella

tiistai 15. toukokuuta 2018

"Sovittelijoiden tekemistä määrittävät kunnia, kauneus, moraalisuus ja hyveys sekä aikomuksen puhdas olemus, eivät palkkio ja rangaistus. Sovittelijoita on väestöstä vain 4 prosenttia, minkä vuoksi heillä on suuri riski tulla väärinymmärretyiksi."

Muutama viikko sitten Iines kirjoitti mielenkiintoisen tekstin persoonallisuustestin tuloksesta (kannattaa kurkata postaus täältä), jota jäin pohtimaan pitkäksi aikaa. Kirjoitus perustui MBTI-testiin ja sen tulokseen ja välittömästi tekstin luettuani minun oli pakko tehdä sama testi itsekin. Nuorempana pidin kaikkia persoonallisuustestejä ja -analyysejä ihan pötypuheena, mutta iän myötä ja henkisestä hyvinvoinnista kiinnostumisen myötä olen alkanut entistä enemmän havainnoimaan kaikkea ympärillämme olevaa ja sitä, kuinka se kokonaisuus vaikuttaa sen hetkiseen olotilaamme. Vieläkään en täysin usko, että yksi testi voi määrittää täysin luonnettamme, mutta muutamia eri testejä tehtyäni olen löytänyt jokaisesta niistä piirteitä, jotka tunnistan itsessäni. Viime lokakuussa kirjoitin muuten tämän postauksen horoskooppini sopivuudesta luonteeseeni ja yllättävän paljon löysin siitäkin yhtäläisyyksiä luonteeni kanssa.

Kuvat viime elokuulta Mijasin kylästä, josta löytyy postaus täältä

Persoonallisuustestin tuloksena persoonallisuuteni on "Sovittelija". Sovittelijoita kuvaillaan idealisteiksi, jotka pyrkivät löytämään aurinkoisen puolen ihan kaikesta, kuten negatiivisista ihmisistä ja tapahtumista. Itsestään kovin poikkeavassa seurassa sovittelijat saattavat vaikuttaa ujoilta ja varautuneilta, mutta oikeassa seurassa he puhkeavat kukkaan ja sisäinen liekki ja intohimo tulee pintaan. Sovittelijoita on vain 4% väestöstä, jonka vuoksi he voivat tulla helposti väärinymmärretyiksi. Oikeassa seurassa sovittelija saavuttaa sisäisen rauhan.

Sovittelijan tekemistä ohjaa periaatteet, ei niinkään logiikka tai käytännöllisyys. Moraali, kauneus ja hyveys ovat tekemistä määrittäviä tekijöitä ja persoonan ominaispiirteet saattavat johtaa siihen, etteivät kaikki ymmärrä tekemisen tai tunteiden taustalla piilevää motivaatiota. Olen monesti kirjoittanut eläväni tunteiden mukaan ja kaikissa elämänvalinnoissani ei todellakaan ole ollut pohjalla logiikka. En tavoittele valinnoillani mainetta tai rahaa, vaan koen vaurauden koostuvat pikemminkin henkisistä tekijöistä. Koen olevani vauras, kun ympärilläni on sopiva määrä ihmisiä, jotka ymmärtävät minua, joille voin antaa kaiken itsestäni ja saadessani mahdollisuuden toteuttaa unelmiani ja seurata intuitiotani - joskus se vie minut asumaan ulkomaille ja toisinaan ottamaan lopputilin töistä. Mikään valinnoista ei ole tehnyt minusta onnetonta, päin vastoin ne ovat edistäneet hyvinvointiani ja kasvattaneet onnellisuuttani. Sovittelija omaa vahvan intuitiivisen kommunikaatiotavan, joka sopii hyvin luoviin töihin. Olen muuten pienenä halunnut taidemaalariksi ja kerran haaveilin tamburiininsoittajan urasta, josta on edelleen muistona ammattilaiskäyttöön tarkoitettu pinkki tamburiini! Nykyään unelmoin työstä, jossa pystyn hyödyntämään luovia taitojani sisällöntuottajana.

"Jos sovittelijat eivät ole varuillaan, he voivat kadottaa itsensä etsiessään hyvyyttä ja laiminlyödä jokapäiväisistä asioista huolehtimisen. Sovittelijat vaipuvat usein syviin ajatuksiinsa ja nauttivat hypoteettisesta ja filosofisesta pohdinnasta enemmän kuin yksikään toinen persoonallisuustyyppi. Sovittelijat voivat helposti menettää otteensa ja vetäytyä omaan kuoreensa, ja heidän saamisensa takaisin tähän maailmaan saattaa vaatia ystäviltä tai kumppanilta paljon energiaa."

Sovittelija ei ole kaikista sosiaalisin persoonallisuustyyppi ja huomio keskittyy kerralla vain muutamiin ihmisiin tai yhteen hyödylliseen asiaan. Liian suuri verkosto kuluttaa sovittelijan energiat loppuun, joka voi aiheuttaa masentuneisuutta ja musertumista. Sovittelijoita musertaa maailman pahuus, johon he eivät voi vaikuttaa. Kuitenkin sovittelijoiden positiivinen ajattelutapa palaa aina takaisin. Vimeisen vuoden aikana olen kirjoittanut avoimemmin introvertistä luonteestani, joten en ollut yhtään yllättynyt, ettei sovittelijaa kuvata sosiaaliseksi persoonallisuustyypiksi.

Sovittelijan, eli INFP-persoonallisuuden, vahvuuksia ovat demokraattisuus, ennakkoluulottomuus, joustavuus, omistautuneisuus ja intohimo. Tunnistan kaikki piirteet itsessäni todella vahvasti ja olen itse asiassa jo pitkään maininnut monet noista työhakemuksissa sekä -haastatteluissa vahvuuksikseni. Haluan aina kokea intohimoa kaikkeen tekemääni, joka on muun muassa ajanut minut vaihtamaan työtä. Henkilökohtaisessa elämässäni vahvuuteni auttavat minua ymmärtämään kaikkien muiden ihmisten näkemyksiä asioista, vaikka ne poikkeisivat täysin omistani. Olen myös todella tarkka siitä, että minua sekä ympärilläni olevia ihmisiä kohdellaan oikein. Vaikka valintojani ohjaa intuitiivisuus ja intohimo, kykenen olemaan myös joustava juuri sen takia, että haluan kaikkien voivan hyvin.

INFP-persoonallisuuden heikkouksia ovat muun muassa yli-idealistisuus, epäitsekkyys ja se, että heidät on vaikea oppia tuntemaan. Toisinaan olen huomannut etsiväni liikaa positiivisia puolia kaikesta, joka saattaa helposti johtaa siihen, että kohtaan epäoikeudenmukaisuutta. Onneksi vahvuuteni saavat minut nopeasti reagoimaan tilanteeseen ja haluan korjata asian. Yhdeksi heikkoudeksi lueteltiin myös epäkäytännöllisyys, jos oli kuvattu siten, että sovittelija-persoonat saattavat alkaa laiminlyömään päivittäisiä tehtäviä ja nautintoja, kuten vaikka syömisen, työskennellessään intohimonsa parissa. Tuon allekirjoitan täysin, koska joskus (eli usein...) bloggaus vie niin mukanaa, että syöminen unohtuu ja ruokavälit venyvät. Ei vain muista syödä!

Olen monta kertaa kertonut, etten ole kovin avoin uusien ihmisten seurassa ja erityisesti suuressa joukossa saatan vaikuttaa jopa tympeältä. Työelämässä otan pelottomasti kontaktia muihin ja nautin kohtaamisista, mutta silloin en ole mukana täysin omana itsenäni - tilanne ei ole henkilökohtainen. Henkilökohtaiselle tasolle mentäessä minulla saattaa mennä pitkään ennen kuin kykenen antamaan itsestäni yhtään mitään. Toisinaan taas pystyn rentoutumaan ja olemaa oma itseni hyvinkin pian. Kemiat kohtaamani henkilön kanssa vaikuttaa todella vahvasti siihen, kuinka nopeasti jään murtuminen kohdallani tapahtuu - joidenkin kanssa sitä ei tapahdu koskaan, suhde jää pinnalliseksi ja päättyy kokonaan.

Viime kerrasta, kun tein persoonallisuustestin, on vuosia enkä muista yhtään millaisia tuloksia olen silloin saanut. Olen ihmisenä muuttunut todella paljon, joten veikkaan, että tulos on saattanut olla todella poikkeava. Tietenkin jotkut piirteet meidän persoonallisuuksissamme kulkevat mukanamme läpi elämän, mutta uskon siihen, että ikä, elämäntilanne ja viisi lähintä ihmistä elämässämme määrittelevät sen, mitkä piirteet dominoivat persoonallisuudessamme juuri sillä hetkellä. Jos ympärilläni olisi runsaasti myrkyllisiä ihmisiä tai terveyteni olisi koetuksella, olisi tulos varmasti ollut jokseenkin erilainen. Tästä syystä kyseenalaistan hieman persoonallisuustestien tuloksia, mutta tämänkertainen tulos oli hyvin lähellä sitä Mikaelaa, mikä olen nyt ja jollainen haluan olla.

Oletteko te tehneet persoonallisuustestejä? Mitä tuloksia ne ovat antaneet ja mitä ajatuksia ne ovat herättäneet?

5 kommenttia:

 1. En ole tehnyt persoonallisuus tekstejä, mut vaikuttaa mielenkiintoiselta!
  Olet huikean kaunis ja tyylikäs noissa kuvissa. Kadehdin sun jalkoja! Voisitko tehdä treebivinkkejä "reisirääkki", mikä ei vaadi salilla käytettäviä laitteita ja välineitä? :-)
  -Ann

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tekemään! :) Voisin nyt kesällä toteuttaa jonkin postauksen jalkojen treenaamisesta ilman välineitä. Mutta jos salilla ei halua/voi käydä, suosittelen plyometrisen treenin tekemistä, sprinttejä ja rappusten hyödyntämistä. Ne rasittavat kaikista parhaiten kokonaisvaltaisesti reisiä.

   Poista
  2. Kiitos vastauksestasi. Salilla käyminen on nyt vauvan hoidon takia "mahdotonta" :-)
   (ja silloinkin, kun salilla kävin niin reidet olivat ikuinen ongelma-alue)
   P.s. Ihanaa, että päivität blogiasi nykyään usein! Ikävän harvoin tulee kommentoitua, vaikka paljon herää ajatuksia.

   -Ann

   Poista
 2. Kävin tekemässä myös tuon testin ja tulos oli hätkähdyttävän tarkka kuvaus itsestäni tai ainakin siitä miten itseni näen ja kuvailen! Jännä, miten niin hyvin voi osua kuvaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä! Eivät nuo ihan pötyä voi olla ja ovathan ne vuosien tutkimusten tulosta, koska niitä käytetään terveydenhoidossakin.

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela