Asumani maat vastakkain: Suomi vs Hollanti vs Viro

sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Sunnuntaihin sopivaksi ajattelin kirjoittaa jotain kevyempää. Olen asunut muutamat kerrat ulkomailla ja halusin lähteä vertaamaan viimeisimpiä kotipaikkojani, Suomea, Hollantia ja Viroa keskenään. Tämä ei ole mikään tosikkobattle kolmen maan välillä, vaan oli hauska lähteä muistelemaan näitä kolmea maata ja ottamaan selvää mikä maa vie voiton missäkin kategoriassa.

Sitten kysymyksiin!

Paras ruokakulttuuri
Pakko vastata Viro. Virossa on todella monipuolinen ravintolatarjonta, jonka hinta-laatusuhde on erinomainen. Ylipäätänsäkin virolaisilla on tapana käydä paljon ulkona syömässä ihan pitkin viikkoa ja lähes aina, meni syömään mikä viikonpäivä tahansa, on pöytävaraus ehdoton. Toisena tulee ehdottomasti Hollanti. Hollannissa on ihana borrel-kulttuuri, eli after workeilla ja "yksillä" käydään ahkerasti ja muutenkin ulkona käydään paljon syömässä.

Parhaat nähtävyydet
Hollanti vie voiton! Maa on todella kaunis ja lähes jokainen kaupunki on jo itsessään yhtä nähtävyyttä. Esimerkiksi Rotterdam ja Den Haag ovat kaupunkeina ihania, unohtamatta jokakeväistä Keukenhofin puutarhaa.

Paras yöelämä
Äh, tämä on paha, koska en käy hirveästi ulkona. Ehkä kuitenkin Hollanti, koska en pidä suurista klubeista ja suurin osa Hollannin baareista ovat todella pieniä!

Parhaat perinneruoat
No Suomessa totta kai! Kuten suomalainen joulupöytä, karjalanpiirakat, leipäjuusto, hernekeitto, korvapuustit, salmiakki, mämmi... Nam!

Paras ruokakauppavalikoima
SUOMI! Taitaa olla aika yleistä, että ulkomailla asuvat alkavat kaipaamaan suomalaista ruokakauppavalikoimaa. Meillä on oikeasti ihan kaikkea. Onneksi nykyään ruokakauppojen valikoima alkaa olla todella hyvä maassa, kuin maassa, jopa erityisruokavaliota noudattavien kannalta, mutta onhan hei Suomi ihan best! Esimerkiksi karkkivalikoimamme on ylivoimainen. Hollannissa en tainnut ostaa kuin pari kertaa karkkia, koska valikoima on surkea. Paitsi Ikeassa, jossa myytiin irtokarkkeja!

Paras asiakaspalvelu
Suomi ja Hollanti ovat tässä aika tasaväkisiä. Toki molemmissa riippuu millaiseen myymälään menee, mutta todella hyvään asiakaspalvelua olen saanut molemmissa maissa. Viro taas on vähän omanlaisensa, eikä siellä ole vielä samanlaista asiakaspalvelukulttuuria, kuten esimerkiksi Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa.

Parhaat arjen pienet helpottajat
Siis meillähän on Suomessa monia pieniä asioita, jotka tekevät arjestamme helpompaa! Kuten reiälliset pussilakanat, tiskiharjat ja astiankuivauskaapit. Toisaalta taas Virosta kaipaan ihanan edullisia takseja (varsinkin nyt syksyllä). Hollannista ei ole jäänyt mitään erikoista mieleen.

Parhaat juhlapyhät
Rakastan suomalaista juhlakulttuuria ja esimerkiksi juhannus on juhla, joka ihastuttaa (ja ihmetyttää) ulkomaalaisia. Mutta pakko myöntää, että hollantilaiset osaavat bilettää! Esimerkiksi Suomen Vappuun verrattava kuninkaan syntymäpäivä Koningsdag on päivä, jota juhlii koko Hollanti turisteja myöten. Kanaalit täyttyvät veneistä, ihmiset pukeutuvat oranssiin ja joka kulmassa on bileet. Suomessa vappu on saanut hieman negatiivisen sävyn, mutta Hollannissa Koningsdag on yksi vuoden odotetuimmasta päivästä. Lisäksi Hollannissa Joulu on todella erilainen. Hollannissa joulupukin sijaan käy Sinterklaas, joka saapuu veneellä Espanjasta Hollantiin marraskuun puolen välin tienoilla yhdessä Zwarte Pietin kanssa. Aina 5. joulukuuta asti on yleistä, että lapset saavat pieniä lahjoja ja tärkein juhlapäivä on tuo 5. joulukuuta, joka on verrattavissa meidän jouluaattoon. Mutta nykyään on yleistä, että joulua vietetään myös 24. joulukuuta. Hollannissa myös pääsiäisen aika ja uusi vuosi ovat näyttävästi juhlittuja pyhiä.

Mukavimmat ihmiset
Hollantilaiset ovat todella sosiaalisia ja avoimia - välillä vähän liiankin. Mutta sellaisessa yleisessä ystävällisyydessä ja huomaavaisuudessa hollantilaiset vievät ehdottomasti voiton.

Kaunein arkkitehtuuri
Hollannissa ehdottomasti!

Oudoimmat tavat
Apuaaa, pakko taas vastata, että hollantilaiset ovat aika omituisia! Muun muassa leipä, jonka päällä on voita ja strösseleitä, on jotain niin kuvottavaa. Lisäksi hollantilaisilla on niitä hemmetin perunamuuseja joku miljoona. Hutspot, Stamppot, Zuurkoosstamppot, andijviestamppot, boerenkoolstamppoot... Ja jokainen siis on vain muussattua perunaa, jossa on seassa esimerkiksi porkkanaa tai hapankaalia, mutta silti on tarkkaa, onko kyseessä nyt hutspot (joka on aina vain perunaa, porkkanaa ja sipulia) vai stamppot ja mitä laatua. Hollannissa syödään paljon välipalana kuivakakkua (ontbijtkoek), joka on ei oikein miltään maistuvaa "terveellistä" kuivakakkua. Tuosta ei todellakaan tullut suosikkini. Näitä outoja hollantilaisia juttuja olisi varmaan aika paljonkin, jos oikein alkaisi miettimään!

***

Hollanti vei voiton aika monessa asiassa ja osa minusta kaipaa edelleen Hollantiin. Vaikka Hollannissa on paljon positiivista, koen sydämeni kuitenkin olevan täällä Suomessa. Onhan meillä ihan hemmetisti hienoja asioita, jotka eivät ole itsestäänselvyyksiä muualla, kuten ilmainen koulutus. Vaikkakin taksit ovat kalliimpia, kuin Virossa ja arkkitehtuuri ei kaikissa kaupungeissa vedä vertoja Hollannille!

Ihanaa sunnuntaita!

4 kommenttia:

 1. Täähän oli mielenkiintoista! En tiennytkään noita kaikkia Hollannista. Se on jännä että kaipaa jonnekin maahan mutta tietää kuitenkin että ei siellä kuitenkaan halua asua silleen vakituisesti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hollanti on aika omituinen maa :D Siellä saa muun muassa ajaa 40km/h menevää skootteria ilman kypärää, koska "polkupyörälläkin saa ja pyörä voi mennä yhtä kovaa". Muutenkaan pyöräilykypärää ei pahemmin käytetä, edes todella pienillä lapsilla...

   Poista
 2. Mielenkiintoinen juttu! 😊

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela