Mitä valitset tänään?

perjantai 31. toukokuuta 2019

Millaisella fiiliksellä heräsit aamulla? Oliko olo tyyni ja odottavainen vai ahdistiko päivän to do-lista samantien, kun räpäytit silmäsi ensimmäisen kerran auki? Valitsitko rauhallisen aamupalahetken vai joitko kahvin kiireessä matkalla töihin skipaten aamupalan kokonaan? Valitsitko onnistumisen vai epäonnistumisen? Suoritatko päivän, kuten eilen vai haastatko itseäsi jollain uudella?

Vuosi sitten kirjoitin affirmaatiosta ja siitä, kuinka olen alkanut harjoittamaan sitä elämässäni toteuttaakseni mielekkäämpää elämää. Olen se vähän ärsyttävä tyyppi, joka uskoo siihen, että kaikki tapahtuu, koska niin on tarkoitettu tapahtuvan ja joka totee muiden epävarmuuden olevan turhaa. "Höpö höpö, se menee hyvin.". Pyrin siihen, ettei elämässäni olisi isoa lokeroa negatiivisuudelle tai uskonpuutteelle. Toki on paljon tilanteita ja hetkiä, jolloin olen todella epävarma itsestäni ja menen tilanteeseen niin sanotusti takki auki, ilman minkäänlaisia odotuksia. Kuten ensitreffit. Siis apua, ei ole mitään kamalempaa! Toisaalta taas ehkä oma neutraalius ja hienoinen epävarmuus parisuhteita ja treffejä kohtaan johtuu siitä, että haluan suojella itseäni. En vain kykene menemään näihin tilanteisiin sillä asenteella, että annan itsestäni kaiken. En tiedä, onko toinen vielä sen arvoinen.

Tätä tekstiä kirjoittaessani pysähdyin miettimään sitä, kuinka suuri ero päivilläni on silloin, kun olen valinnut onnellisuuden. Päivinä, tai viikkoina, jolloin kalenterista ei löydy yhtäkään tyhjää spottia, työt kasaantuvat, stressaa tai henkilökohtaisessa elämässä on mutkia, unohtaa usein valita aamuisin päivän suunnan. Siinä vaiheessa, kun kiire, stressi ja murheet valtaavat mielen jo päivän ensiminuuteilla, on vaikea alkaa kääntämään päivän suuntaa kohti onnea. Helposti vain tyytyy siihen, että mieli valitsi paskan päivän ja mielialan. Tässä on se kompastuskivi, joka erottaa meidät siitä, että eläisimme hyvää ja onnellista elämää päivittäin. Onnellisuus ei tarkoita aina naurua ja hymyä, vaan välillä se voi vain olla toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Valinta siitä, että tämä päivä on parempi, kuin eilinen.

Today I choose life.
Every morning when I wake up I can choose joy, happiness, negativity, pain… To feel the freedom that comes from being able to continue to make mistakes and choices – today I choose to feel life, not to deny my humanity but embrace it.
– Kevyn Aucoin

Olin nuorempana paljon negatiivisempi ja ajauduin helposti suojelemaan itseäni vihalla. Nuorempana olin todella epävarma itsestäni ja käänsin surun ja pettymykset vihamielisyyteen. Olen kuitenkin antanut nuo vuodet itselleni anteeksi, koska tiedän, etten enää ole sitä. Ikä, tasapaino ja avoimuus elämää kohtaan ovat auttaneet minua löytämään tasapainon ja lähes 100% positiivisemman ja onnellisemman elämän. Myös se, etten vaadi ympäristöltä liikoja ollakseni onnellinen, on parantanut elämänlaatuani. Joulukuussahan kirjoitinkin pitkän pohdiskelevan tekstin onnellisuudesta ja sen tavoittelusta. "Olenkin sitä mieltä, että onnellisuus koostuu kokonaisuudesta. Kaikista niistä yksinkertaisista asioista, jotka tuottavat meille mielihyvää jossain määrin. Onnellisuudessa on aisteihin ja ärsykkeisiin liittyvää onnellisuutta ja osa onnellisuudesta tulee meidän sisältä ja osa ulkopuolisten asioiden tuottamana. Itse rakastan kaikista eniten sitä tunnetta, kun koen olevani onnellinen ilman mitään erityistä ulkopuolista ärsykettä.".

Vaikka ensiaskel onnellisuuteen ja mielekkääseen elämään on tehdä jokaisena aamuna valinta, joka ohjaa meitä kohti onnellisuutta, ei se yksinään riitä. Onnellisuuden eteen tulee tehdä työtä monimuotoisesti, joista ensimmäinen steppi on positiivinen asennoituminen ja lempeys itseä kohtaan. Ollaksemme onnellisia, meidän tulee sallia itsellemme onni ja onnistumiset. Jos hoemme päivästä toiseen olevamme epäonnistuneita, emme voi tulla onnellisiksi. Tällöin valitsemme väärin ja väärän elämänsuunnan joka ikisenä päivänä.

Vuosien myötä olen huomannut, että seuraavat neljä asiaa ovat parantaneet elämänlaatuani:
• Aloita viettämään aikaa oikeiden ihmisten kanssa.
• Priorisoi onnellisuutta päivittäin.
• Päästä irti käyttäytymistäsi rajoittavista tekijöistä.
• Tee elämästä yksinkertaista.

Tapani elää elämää on todella yksinkertainen. Joka aamu valitsen itseni muiden yli ja päätän olla paras mahdollinen itseni. Terveen itsekkyyden ja itsensä edelle laittamisen jälkeen valitsen muista välittämisen. Välitän läheisistäni, mutta välitän tuntemattomistakin. Hymyilen paljon, autan aina, kun voin ja kykenen epäitsekkyyteen laittaen muut edelleni. Vaikka pyrin olemaan kaikille hyvä, olen myös opetellut päästämään irti ihmisistä ja asioista, jos sisimpäni haluaa sitä. Jokainen negatiivinen taakka elämässämme vie tilaa onnellisuudelta ja hyvyydeltä. Tietenkään elämä ei voi aina olla ruusuista, mutta tämän pointtina on, että taakat, joita meidän ei ole pakko kantaa, kannattaa usein päästää menemään. Oli se sitten ystävyys- tai parisuhde, kesken oleva koulutus tai työpaikka.

Olen myös miettinyt paljon sitä, kuinka muiden mielipiteet voivat muuttua meidän todellisuudeksi. Jos kukaan ei koskaan usko meihin tai kannusta meitä, koemme sen todeksi emmekä voi kohdata itseämme hyvänä ihmisenä. Tämän takia olisi todella tärkeää pystyä määrittelemään omat rajamme ja sen, mistä onnellisuutemme koostuu. Loppupeleissä onnellisuutemme ja tyytyväisyys elämäämme on yksin ja ainoastaan meidän vastuullamme. Olemme vastuussa siitä, mitä valitsemme jokaisena uutena päivänä.

Älä kuitenkaan koskaan anna menestyksen nousta päähän äläkä koskaan anna epäonnistumisen iskeä sydämeesi. Jokainen päivä on uusi alku ja uusi loppu. Iloitse siitä, ota siitä kaikki irti, hymyile ja pidä katseesi tulevassa. Ja yritä hymyillä, vaikka tämä olisi elämäsi paskin päivä. Hymy on merkki siitä, että pystyt kohtaamaan ongelmasi ja negatiivisuuden, pitäen katseen tulevassa.

Ihanaa viikonloppua! ❤

2 kommenttia:

  1. Niin ihana kirjoitus, sai itsekin ajateltavaa! Tuli niin positiivinen mieli. Ja upeat kuvat!

    VastaaPoista
  2. Tosi hyvä kirjoitus. Olen ollut samanlainen nuorempana. Tosin yhä edelleen huomaan ajautuvani välillä liian negatiiviseksi, mutta onneksi vain välillä!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela