Syitä, miksi käytän kurkumaa päivittäin

sunnuntai 10. helmikuuta 2019

Olen aina pitänyt mausteisista ja täyteläisistä mauista. Kurkuma on ollut jo pitkään yksi lempi mausteistani, koska se antaa ruoalle ihanan värin ja se sopii täydellisesti muun muassa erilaisiin keittoihin. Olin pitkään Matchan ystävä (postaus täällä), mutta viime kesän alussa kurkuma syrjäytti Matchan hyvinvointini tukemisessa. Tietenkin kurkumalla ja Matchalla on eri käyttötarkoitukset, mutta siinä missä ennen join paljon Matcha teetä ja Matcha lattea, valitsen nykyään ennemmin kurkumalaten. Se on niin hyvää! Mitenkään postauksen aiheeseen kuulumattomana vinkkinä suosittelen myös maistamaan punajuurilattea, joka on myös yksi lempparini!

Kurkuman maku jakaa mielipiteitä, mutta vaikka sitä ei haluaisi käyttää ruoanlaitossa, suosittelen kokeilemaan kurkumaa terveyttä edistävistä syistä. Kurkuman ja erityisesti kurkumajuuren, teho perustuu pitkälti sen sisältämiin kurkuminoideihin, erityisesti kurkumajuuresta uutettuun kurkumiiniin. Kurkuma toimii luonnollisena tulehdus- ja kipulääkkeenä, joten kurkuma kannattaa viimeistään siinä vaiheessa napata käyttöön, kun kehossa jyllää ikävä tulehdus - vaikka vain lihassärky, joka on aina tulehdusperäistä. Kurkuma on todella antioksidanttinen ja antimikrobinen (pieneliöitä tuhoava tai niiden kasvua ja lisääntymistä estävä), jolloin kurkuma estää muun muassa elimistön vanhenemista, estää ja ennaltaehkäisee monien sairauksien syntymistä sekä taistelee matala-asteisia tulehdustiloja vastaan. Yleisimmät sairaudet, joihin kurkuman on tutkittu tehoavan, ovat reuma, muistisairaudet, masennus ja diabetes. Ja meille herkkävatsaisille kurkuma on myös ihan super, koska se tuo apua ruoansulatusongelmiin!

Jotta kurkumasta ja kurkumiinista olisi oikeasti terveydellistä hyötyä, tulee se saada mahdollisimman vesiliukoiseen muotoon. Kurkuman imeytymistä voi tehostaa nauttimalla sen kanssa samaan aikaan rasvoja, kuten kookosöljyä, sekä ripauksen mustapippuria, jotka molemmat tehostavat imeytymistä. Toinen vaihtoehto on valita valmiste, joka on jo valmiiksi käsitelty hyvin imeytyvään muotoon esimerkiksi fermentoimalla.

Marraskuussa kirjoitin Ayurvedisesta kehotyypistäni ja kurkuma on intialaisen Ayurveda-lääketieteen yksi tärkeimmistä lääkekasveista. Ayurvedisista kehotyypeistä erityisesti Kapha hyötyy kurkumasta. Ayurveda olikin ensimmäisiä lääketieteitä, jotka alkoivat hyödyntämään kurkumaa laajemmin esimerkiksi kehon puhdistamisessa, kuumetilojen hoidossa, ruoansulatuksen parantamisessa, maksan hoidossa ja kehon tulehdusten lievittämisessä.

Kurkuma kulkee arjessani useimmiten aamuisin, jolloin lisää sitä aamukahvini joukkoon sekä iltaisin ennen nukkumaan menoa. Voi kuulostaa aika hullulta, mutta kahvi ja kurkuma on todella hyvä yhdistelmä! Ja vielä parempaa, jos juo kurkumakahvin kunnollisella määrällä kauramaitoa ja ehkä jopa lisää joukkoon hieman kookosöljyä. Kodin ulkopuolella olen alkanut yhä useammin valitsemaan kahvilassa jonkin kahvittoman erikoislaten, kuten juurikin kurkumalaten, jota saa koko ajan useammasta paikasta. Kuvissa on Kalliossa olevan Ravintola Tannerin kurkumalatte eli kansainvälisesti tunnettu Golden Milk, joka ei petä koskaan. Tannerista saa myös kehumaani, ihanan pinkkiä punajuurilattea, jota suosittelen myös maistamaan, jos menette tuonne.

Helpoiten kurkumaa voi nauttia valmiina kapseleina, joissa kurkuma on valmiiksi hyvin imeytyvässä muodossa. Esimerkiksi Terranovalla on laadukas, tuorepakastekuivattu Kurkumajuuri-valmiste*. Kurkumaa kannattaa myös lisäillä ennakkoluulottomasti eri ruokiin, kuten makeisiin smoothieihin ja tuorepuuron joukkoon. Tällöin kannattaa kuitenkin muistaa kurkuman vaikutuksen tehostaminen lisätä joukkoon myös hyviä rasvoja ja ihan pieni ripajus mustapippuria. Kurkumalattea on helppo valmistaa kotona ja minulla on ollut jo parin purkin verran käytössä Viridian Organic Curcumin Latte, joka on valmis sekoitus kurkumalaten valmistukseen. Viridianin kurkumalatte-jauheessa on kurkumajuuren lisäksi luomulaatuista inkivääriä, kardemummaa, kanelia, chiliä ja vaniljaa. Kurkumalatte on varsinkin iltaisin todella hyvä nautittava, koska se ei sisällä kofeiinia ja kurkumalla on myös rauhoittava, unta parantava vaikutus. Kurkumaa voi myös lisätä esimerkiksi kamomillateen joukkoon ja nauttia se juuri ennen nukkumaan menoa.

Kuinka tuttu kurkuma ja sen terveyshyödyt olivat teille ennestään?

*mainoslinkki

2 kommenttia:

  1. Mä rakastan kurkumaa! Välillä kyllä vältän sen lisäämistä keittoihin ym, sillä olen kova sotkemaan ja kurkumatahra valkoisessa puserossa on aika hirveetä.. :E Mielenkiintoista että Terranovalla on tollainen lisävalmiste! itse kaipaisin tuoretta kurkumaa lähikauppaani, ehkä pitää lähettää toivomus. Mun uusin suosikki on "misolatte" missä voi myös olla kurkumaa ja mustapippuria, sekä inkivääriä. Nam!

    xx Laura / Laura Loukola Beauty Blog

    VastaaPoista
  2. Ma olen kans kova kayttamaan kurkumaa ja juurikin samasta syysta kuin sina :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela