Repost: Viisi syytä miksi jokaisen pitäisi matkustaa (edes joskus) yksin

maanantai 9. huhtikuuta 2018

Kirjoitin vajaa pari vuotta sitten tämän tekstin yksin matkustamisesta ja listasin viisi syytä. joiden takia kannattaa edes harkita yksin maksustamista. Tällä hetkellä minulla on ihan hirveä matkakuume ja ensi kuussa haluaisin päästä tekemään edes lyhyen matkan. Ajatuksissa on lähteä vihdoin käymään Hollannissa, koska en ole käynyt siellä Hollannista Suomeen paluun jälkeen. Eilen tosin innostuin kurkkimaan edullisia lentoja toukokuulle ja Kroatian Pulaan olisi halpoja lentoja tarjolla, eikä majoituskaan maksaisi paljon mitään. Matka-aika vaan taitaa olla liian pitkä, enkä usko, että saisin kikkailtua itselleni töistä kahdeksan päivän vapaata toukokuun loppupuolelle. Harmi!

Halusin jakaa uudestaan kirjoittamani tekstin yksin matkustamisesta ja siitä, miksi sitä kannattaa edes harkita. Jos kärsii kovasta matkakuumeesta ja loma-ajat menevät ristiin matkaseuralaisten kanssa, ihan oikeasti, lähtekää reissuun yksin! Vakuutan, että siihen jää koukkuun. Postauksen kuvat ovat matkoiltani Italian Roomasta ja Napolista, Espanjasta Malagasta, Mijasista ja Rondasta sekä Ranskan Pariisista.

Alla oleva teksti julkaistiin blogissani ensimmäisen kerran 23.6.2016
***
Olen viime aikoina päässyt yksin matkustamisen makuun. Toukokuussa olin yksin Pariisissa ja viime viikonlopun Napolissa. Ensimmäisen kerran olin yksin reissussa noin kaksi vuotta sitten Espanjassa, mutta kyseessä oli meidän oma loma-asunto ja tuttu ympäristö. Tänä keväänä olen käynyt aivan uusissa paikoissa ja aivan yksin. Vain minä ja matkalaukku.

Ajatuksena yksin matkustaminen pelottaa monia ja joillekin jopa yksin lentäminen on ajatuksena pelottava. Asiaa pohdittuani olen tullut tulokseen, että monia varmaan jännittää se uusi ympäristö. Pärjääkö yksin, entä jos ei tiedäkään jotain, entä jos eksyy. Jos tuntuu, ettei pärjää yksin niin reissaaminen ilman tukea voi tehdä hyvää, jos et tiedä jotain niin kysy ja jos eksyt, käytä puhelimesta Google Mapsia tai toista edellinen eli kysy neuvoa. Sitä paitsi, ihan yhtä lailla voit olla hukassa Suomessakin. Itse esimerkiksi osaan käyttää paremmin julkista liikennettä Espanjassa, kuin pääkaupunkiseudulla Suomessa.

Viihdyn hyvin yksin ja eritoten tykkään puuhastella kaikkea itsekseni. Tästä syystä ehkä reissuun lähteminen ilman matkaseuraa ei ollut itselle iso kynnys. Vaikka hyvässä seurassa matkustelu on ihanaa niin aina ei valitettavasti aikataulut tai rahatilanne mene yksiin. Hollannista on Suomeen verrattuna aivan naurettavan halpa matkustaa, joten olisin ollut tyhmä, jos en olisi käyttänyt tilaisuutta hyväkseni. Minua itse asiassa harmittaa, etten käynyt yksin missään viime syksynä ja alkutalvena. Onneksi nyt on otettu tuota aikaa takaisin ja onhan kaupunkilomat paljon mukavampia lämpimällä säällä!

Tietenkin yksin matkustamiseen liittyy negatiivisiakin puolia, kuten pieni epävarmuus pimeällä liikkuessa, toisinaan olisi hauska jakaa satunnaisia tilanteita jonkun kanssa, lento-, juna- tai bussimatkalla ei ole seuraa ja pahin, eli joutuu pyytämään tuntemattomia ottamaan itsestä kuvia tai tyytyä selfieen heh! Jos matkan aikana iskee seuranpuute, löytyy Couchsurfing-sivustolta varmasti muita reissaajia tai paikallisia, jotka mielellään näyttävät paikkoja tai lähtevät viettämään päivää. Viikonloppuna reissussa aloin kuitenkin pohtimaan yksin matkalla olemisen hyviä puolia ja esiin nousi ehdottomasti alla olevat viisi syytä:

1. Budjetti
Matkaa varten voi tehdä niin suuren tai pienen budjetin kuin haluaa. Itse esimerkiksi panostan mielelläni majoitukseen ja valitsen sen hyvältä sijainnilta, mutta ruuan suhteen haluan päästä todella halvalla. Tästä syystä valmistan lomallakin mielelläni omat ruokani tai nappaan kaupasta jotain evästä sen sijaan, että jokainen suupala nautittaisiin kahvilassa tai ravintolassa. Yksin ollessa ei tarvitse esimerkiksi mennä matkaseuralaisen mieliksi juomaan Starbucksiin kalliita makukahveja tai kompromissina yöpyä karseassa hostellissa.

2. Itsekkyys
Voi pysähtyä jokaisessa kenkäkaupassa, jos haluaa. Voi nukkua vaikka kolmeen päivällä ja lähteä vasta sitten liikkeelle. Voi syödä aamupalaksi, lounaaksi ja illalliseksi jäätelöä, jos sattuu huvittamaan. Voi maata rannalla koko päivän tai shoppailla, jos haluaa. Ihanaa, kun voi aivan itse päättää mitä tekee.


3. Aikataulu
Edellisessä kohdassa jo sivuutinkin aihetta. Itse tykkään lähteä suhteellisen aikaisin liikenteeseen, tulla päivällä huilaamaan kämpille/hotellille hetkeksi ja sen jälkeen lähteä vielä pyörähtämään jossain. Sängyssä saatankin olla jo kymmeneltä. Ilman matkaseuraa vuorokausirytmi on juuri sellainen kuin haluat.


4. To do-lista
Kulttuuria, rentoutumista, bilettämistä vai shoppailua. Lomasuunnitelman pystyy rakentamaan täysin oman mielen mukaan ja siihen voi lennosta lisätä tai tehdä muutoksia.

5. Itsetunto kasvaa
Yksin matkalla ollessa olen oppinut itsestäni enemmän. Mistä pidän, mistä en pidä. Mitä asioita pidän tärkeänä ja mitä haluan tehdä. Tieto, että pärjää yksin kohottaa itsetuntoa ja tekee rohkeammaksi.
***
Loppuun haluan vielä vinkata kattavasta postauksestani liittyen Airbnb-majoittumiseen. Minä liputan täysin Airbnb:ssä majoittumisen puolesta ja nykyään matkoja suunnittellessa suuntaan automaattisesti katsomaan Airbnb-majoitusvaihtoehtoja. Tietenkin, jos rakastaa hotelliaamupaloja tai sitä, että siivooja käy päivittäin, hotelli on parempi vaihtoehto. Tuohan se omaa luksustaan lomaan, mutta jos haluaa reissata pienellä budjetilla, mutta majoittua mukavasti, voi Airbnb:stä löytää hinta-laatusuhteelta paljon paremman majoitusvaihtoehdon.

Oppaani Airbnb-majoitukseen löydätte täältä sekä rekisteröitymällä palveluun henkilökohtaisen linkkini kautta, saatte majoitusrahaa, jonka voi hyödyntää ensimmäisellä majoituskerralla. Olen majoittunut Airbnb:n kautta viisi kertaa, eikä millään kerralla ole ollut lainkaan ongelmia. Päin vastoin, jokainen majoittuminen on ylittänyt odotukseni!

Oletteko te ikinä käyneet matkalla yksin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela