Viisi syytä miksi jokaisen pitäisi matkustaa (edes joskus) yksin

keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Olen viime aikoina päässyt yksin matkustamisen makuun. Toukokuussa olin yksin Pariisissa ja viime viikonlopun Napolissa. Ensimmäisen kerran olin yksin reissussa noin kaksi vuotta sitten Espanjassa, mutta kyseessä oli meidän oma loma-asunto ja tuttu ympäristö. Tänä keväänä olen käynyt aivan uusissa paikoissa ja aivan yksin. Vain minä ja matkalaukku.

Ajatuksena yksin matkustaminen pelottaa monia ja joillekin jopa yksin lentäminen on ajatuksena pelottava. Asiaa pohdittuani olen tullut tulokseen, että monia varmaan jännittää se uusi ympäristö. Pärjääkö yksin, entä jos ei tiedäkään jotain, entä jos eksyy. Jos tuntuu, ettei pärjää yksin niin reissaaminen ilman tukea voi tehdä hyvää, jos et tiedä jotain niin kysy ja jos eksyt, käytä puhelimesta Google Mapsia tai toista edellinen eli kysy neuvoa. Sitä paitsi, ihan yhtä lailla voit olla hukassa Suomessakin. Itse esimerkiksi osaan käyttää paremmin julkista liikennettä Espanjassa, kuin pääkaupunkiseudulla Suomessa.

Viihdyn hyvin yksin ja eritoten tykkään puuhastella kaikkea itsekseni. Tästä syystä ehkä reissuun lähteminen ilman matkaseuraa ei ollut itselle iso kynnys. Vaikka hyvässä seurassa matkustelu on ihanaa niin aina ei valitettavasti aikataulut tai rahatilanne mene yksiin. Hollannista on Suomeen verrattuna aivan naurettavan halpa matkustaa, joten olisin ollut tyhmä, jos en olisi käyttänyt tilaisuutta hyväkseni. Minua itseasiassa harmitaa, etten käynyt yksin missään viime syksynä ja alkutalvena. Onneksi nyt on otettu tuota aikaa takaisin ja onhan kaupunkilomat paljon mukavempia lämpimällä säällä!

Tietenkin yksin matkustamiseen liittyy negatiivisiakin puolia, kuten pieni epävarmuus pimeällä liikkuessa, toisinaan olisi hauska jakaa satunnaisia tilanteita jonkun kanssa, lento-, juna- tai bussimatkalla ei ole seuraa ja pahin, eli joutuu pyytämään tuntemattomia ottamaan itsestä kuvia tai tyytyä selfieen heh! Jos matkan aikana iskee seuranpuute, löytyy Couchsurfing-sivustolta varmasti muita reissaajia tai paikallisia, jotka mielellään näyttävät paikkoja tai lähtevät viettämään päivää. Viikonloppuna reissussa aloin kuitenkin pohtimaan yksin matkalla olemisen hyviä puolia ja esiin nousi ehdottomasti alla olevat viisi syytä:

1. Budjetti
Matkaa varten voi tehdä niin suuren tai pienen budjetin kuin haluaa. Itse esimerkiksi panostan mielelläni majoitukseen ja valitsen sen hyvältä sijainnilta, mutta ruuan suhteen haluan päästä todella halvalla. Tästä syystä valmistan lomallakin mielelläni omat ruokani tai nappaan kaupasta jotain evästä sen sijaan, että jokainen suupala nautittaisiin kahvilassa tai ravintolassa. Yksin ollessa ei tarvitse esimerkiksi mennä matkaseuralaisen mieliksi juomaan Starbucksiin kalliita makukahveja tai kompromissina yöpyä karseassa hostellissa.

2. Itsekkyys
Voi pysähtyä jokaisessa kenkäkaupassa, jos haluaa. Voi nukkua vaikka kolmeen päivällä ja lähteä vasta sitten liikkeelle. Voi syödä aamupalaksi, lounaaksi ja illalliseksi jäätelöä, jos sattuu huvittamaan. Voi maata rannalla koko päivän tai shoppailla, jos haluaa. Ihanaa, kun voi aivan itse päättää mitä tekee.

3. Aikataulu
Edellisessä kohdassa jo sivuutinkin aihetta. Itse tykkään lähteä suhteellisen aikaisin liikenteeseen, tulla päivällä huilaamaan kämpille/hotellille hetkeksi ja sen jälkeen lähteä vielä pyörähtämään jossain. Sängyssä saatankin olla jo kymmeneltä. Ilman matkaseuraa vuorokausirytmi on juuri sellainen kuin haluat.

4. To do-lista
Kulttuuria, rentoutumista, bilettämistä vai shoppailua. Lomasuunnitelman pystyy rakentamaan täysin oman mielen mukaan ja siihen voi lennosta lisätä tai tehdä muutoksia.

5. Itsetunto kasvaa
Yksin matkalla ollessa olen oppinut itsestäni enemmä . Mistä pidän, mistä en pidä. Mitä asioita pidän tärkeänä ja mitä haluan tehdä. Tieto, että pärjää yksin kohottaa itsetuntoa ja tekee rohkeammaksi.

Oletteko te ikinä käyneet matkalla yksin?

10 kommenttia:

 1. En ole mutta kovasti haluan kokeilla nyt syksyllä! Ja ajattelin myös kokeilla talvella aupairin hommia eli siinä varmasti tulee matkistettua yksin. Miten olet saanut perheen kanssa aina nämä lomat sovittua? Ps kommentti aina katoaa jos laitan sen nimimerillä? Olen huomannut myös muissa blogger blogeissa saman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä Au pair-kokemukseen! Itsellä on satunnaisesti perjantait, maanantai-aamut jne vapaita, joten olen tuolloin hyödyntänyt päiviä matkustamiseen :) Lisäksi olen ajoittanut matkoja pyhien takia oleville pidennetyille viikonlopuille sekä Meksikon reissun lasten talvilomalle, jolloin olin kokonaisen viikon vapaana.

   Höh, en osaa sanoa tuosta kommentointiongelmasta. Oletko kokeillut onko ongelma myös jollain muulla selaimella?

   Poista
 2. Komppaan NIIIIIN paljon! Mulla tuli matkusteltua ympäriinsä yksinkseni erityisesti lukioiässä ja se oli ihan parasta; sai mennä minne halusi (ja milloin vaan itselle sopi), viettää päivän just miten mieli teki, syödä silloin kun huvitti ja mitä huvitti ja samalla itsenäistyä omassa rauhassa ja oppia olemaan sosiaalinen eri tavalla, uusien ihmisten kanssa. Nyt ei olekaan tullut hetkeen tehtyä mitään matkaan ihan täysin yksin, ja kieltämättä olisi sellainen kutina, että sen aika voisi taas pian olla :) Mahtava postaus, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep tuo vapaus on ihanaa yksin matkusteltaessa! Heh, eli eikun mies viikonlopuksi kotivahdiksi ja yksin reissuun ;-) X

   Poista
 3. Oon täysin samaa mieltä! Olin aupairina vuosi sitten heinäkuussa ja tein viikonloppureissub lontooseen. Oli ihan mieletöntä kun sai olla ja mennä juuri niin kuin halusi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupunkilomalla yksin matkustaminen tulee erityisesti oikeuksiinsa. Yleensä nähtävää on todella paljon, joten saa kaiken irti lomasta kun voi mennä oman aikataulun mukaan :)

   Poista
 4. Ihana postaus! Mä oon lähdössä keväällä vaihtoon Alankomaihin (Maastricht), enkä oo koskaan ennen varsinaisesti lähtenyt minnekään näin yksin. Iso tekijä Hollannin valinnassa vaihtomaaksi oli just se, että se on sen verran lähellä kaikkea, että sieltä on halpa matkustella. Tarkoitus on siis muutamassa kuukaudessa matkustella enemmän kun varmaan koko mun elämän aikana, ja pääasiassa yksin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maastricht on niin etelässä, joten sieltä pääsee näppärästi kaikkialle :) Lisäksi Eindhovenin lentokenttä on lähellä, joten hyödynnä sitä sekä Brysselistä lentämistä. Lisäksi kannattaa kurkkia Flixbussin sivuja, sillä bussilla pääsee kätevästi ja edullisesti Keski-Eurooppaan! Ihanaa au pair-kokemusta!

   Poista
 5. Hei Haluutko kertoa tosta couchsurffing jutusta vähän enemmän? Luulin että sieltä voi löytää majapaikan tms mut siis voiko siellä "etsiä seuraa" jos sen nyt näin voi ilmaista XD?

  VastaaPoista
 6. Upeaa, että joku uskaltaa matkustaa yksin! Mä olen itse käynyt sen verran vähän ulkomailla, että en todellakaan uskaltaisi lähteä yksin mihinkään. :D Mistä muuten nuo sun ihanat aurinkolasit ovat? :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela