Joulufaktoja minusta

torstai 13. joulukuuta 2018

Riisipuuro ei ole kuulunut ikinä jouluperinteisiin perheessäni. Ennen se ei harmittanut minua lainkaan, koska en edes ajatellut sen olevan jonkinlainen jouluperinne, koska ei meillä sitä syötyä aattoaamuna. Nykyisin vähän harmittaa, koska uunissa pitkään haudutettu riisipuuro on IHANAA. Voisihan sitä tehdä itsekin, mutta ei se ole sama asia! Tai maistu yhtä hyvältä, kuin muiden tekemänä.

Saimme pari jouluaattoa sitten äitini kanssa aikaiseksi kamalan riidan joulukuusen koristelusta. Kyllä vain, tästäkin voi saada ison riidan aikaiseksi. Minä olen äidistäni poiketen hieman minimalistisempi koristelujen määrän suhteen, kun taas äitini on aina ollut luokkaa All In ja laitetaan muutama ekstrapallo lisää.

Pienenä olin innoissani, kun sain tavallaan aina kaksi jouluaattoa. Aaton vietin äidilläni ja joulupäivän isälläni, jossa vietettiin "jouluaatto" uusiksi. Ehkä suurin syy iloon oli joululahjat tuplana, nykyisin iloitsen siitä, että pääsen kahtena päivänä peräkkäin valmiiseen joulupöytään, koska jouluruoka best!

Meillä oli vuosiakymmeniä perinteenä kokoontua äidin vanhemmille syömään Tapaninpäivänä. Viime jouluna tämä perinne ei toteutunut ja epäilen, ettei tänä joulunakaan enää kokoonnuta yhteen uudestaan tapanina. Minua tuo vähän harmittaa, koska rakastan joulua, mutta toisaalta me lapset alamme olemaan jo niin vanhoja, että omiin oloihin rauhoittuminen parin päivän jälkeen tuntuu ihan kivalta. Vaikkakin äidin äitini tekemää luumucharlottaa voi tulla vähän ikävä.

Vietämme aina jouluaaton isolla porukalla äidilläni ja isäpuolellani. Tänä vuonna joulupöydän ympärille taitaa kokoontua 13 tai 14 henkeä. Onneksi löytyy iso ruokasali, koska toistaiseksi lukuun ei edes kuulu veljentyttöäni lukuun ottamatta muita pieniä lapsia. Jouluatto on ehdottomasti yksiä vuoden parhaimpia päiviä.

Olin yhden joulun Espanjassa isälläni ja koko joulu tuntui tuolloin todella omituiselta. Tuo on tapahtunut jo viisi tai kuusi vuotta sitten, mutta edelleen olen sitä mieltä, että haluan viettää tästä lähin jokaisen jouluaaton Suomessa. Ihan sama, onko lunta vai ei.

Jos minulta kysytään, tulee joulukuusen olla aito. Hollannissa asuessani olin super innoissani halvoista, ihan täydellisista joulukuusista ja olin todella lähellä tuoda sieltä lentokoneella joulukuusen Suomeen. Ikävä kyllä perheessäni on siirrytty muovikuuseen, mutta heti kun vain hankin oman kuusen kotiini, tulee se olemaan ihan jokaisena jouluna aito kuusi.

Joulusauna ei ole kuuluunut perheemme perinteisiin ja siitäkin perinteestä suurin piirtein kuulin vasta muutama vuosi sitten. Etenkin aamulla saunominen on jotenkin niin omituista.

Olen aina ollut huono muistamaan muita joulutoivotuksin, enkä rehellisesti ole oikein koskaan pitänyt joulukorttien saamisesta. Tämä johtuu sitä, etten tiedä, pitäisikö ne säilyttää ikuisesti vai olenko kamala ihminen, kun heitän ne joulun jälkeen paperinkeräykseen. Onneksi nykyään hyvän joulun toivottaminen on niin helppoa Whatsappissa, Facebookissa ja Instagramissa!

 Minulla ei ole olut suklaakalenteria vuosiin ja viime vuonna en omistanut lainkaan joulukalenteria. Tänä vuonna minulla on teekalenteri ja kuvakalenteri, mutta niidenkin luukut muistan avata vain muutaman päivän välein. Suklaakalenterista tuli mieleen, että pienenä joulukuu oli ihan parasta aikaa, koska kävin kahden viikon välein isälläni, jolloin sain avata jokaisella vierailulla hurjan monta luukkua omasta joulukalenterista, joka oli vielä usein esimerkiksi Mars-suklaakalenteri. Hello suklaaöverit ja sokerihumala!

Lempi jouluruokani on ehdottomasti joululimppu, saaristolaisleipä, perunalaatikko (tämä on vasta suht uusi lemppari), rosolli (minun ja isäpuoleni herkkua!), äitipuoleni tekemä kotijuusto ja graavilohet sekä kaikki luumujälkkärit. Pakko myös mainita joulukinkku, jota rakastin ennen kasvissyöjäksi ryhtymistä. Joulupäivän aamuna oli ihan pakko saada pari viipaletta joululimppua, joiden päällä on reilusti voita, paksu siivu joulukinkkua sekä vähän sinappia. Hävettää myöntää, että tuota muistelen hieman haikeasti, mutta viettäessäni viime vuonna ensimmäisen joulun ilman lihaa, meni lihattomuus kaikesta huolimatta ihan helposti.

Perinteeseeni jouluisin ei kuulu mikään jouluelokuva tai ohjelma, joka olisi pakko katsoa. Monet joululeffat ovat ihan hauskoja, mutta mitään must see-leffaa ei ole.

Olisi todella hauska kuulla mitä teidän jouluunne kuuluu!

6 kommenttia:

  1. Kiva postaus ja nostatti mukavasti joulumieltä! Oletko tekemässä kodistasi postausta? Kaikissa postauksissa, mistä siitä saa pienen pilkahduksen, niin näyttää kivalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäsit! On tulossa postaus ja nyt pitäisi saada se vihdoin toteutettua, koska sain viimein puuttuneen kattolampunkin kotiin :D Eli tulossa aivan varmasti viimeistään alkuvuodesta!

      Poista
  2. Itse täytän ensi viikolla 34 ja silti tää on eka joulu jota en vietä kokonaan vanhempieni kanssa. Olen aina viettänyt koko joulunajan porukoilla mut nyt todennäköisesti suurin osa joulun ajasta menee rakkaan kanssa kahdestaan. Tavallaan haikeaa mut toisaalta en välitä isoista kokoontumisista(ja meillä kaikki 5 sisarusta+lapset ja lapsenlapset tulee jouluaattona vanhemmille joten aika tungosta se on:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti itselläkin saattaa tulla hetki, kun kaipaa vähän rauhallisempaa. Tuo meinaan kuulostaa ihan meidän tulevaisuudelta, koska meitäkin tosiaan on viisi sirarusta aina joulun vietossa :D

      Poista
  3. Ihanan näköiset pöksyt, ovatko ne mistä hankittu? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyseessä on nämä Gina Tricotin housut https://www.ginatricot.com/fi/vaatteet/housut/kuviollisethousut/checked-trousers-832323710 :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela