Maidoton lohikeitto twistillä

tiistai 4. syyskuuta 2018

Rakastan keittoja ja niitä tulee kokattua omassa keittiössä todella ahkerasti. Bravuureja ovat erilaiset lempeät sosekeitot sekä tulisemmat keitokset, joihin haen vivahteita Meksikosta sekä Aasiasta. Esimerkiksi tämä tulinen meksikolainen keitto on huippu hyvää!

Jostain syystä ne klassikot, keitoista parhaimmat, meinaavat unohtua. Kesäkeitto, hernekeitto, pinaattikeitto sekä lohikeitto - nelikko, joka maistuu aina. Viime viikolla sairaana ollessani mieleni teki täyteläistä keittoa ja perinteisestihän kanakeitto olisi flunssaruokien ykkönen, mutta jätin lähes vuosi sitten lihan pois ruokavaliosta, joten kanakeitto sai unohtua. Sen sijaan päätin tehdä rehdin lohikeiton alusta loppuun itse. Tosin ihan pienellä twistillä!

Syön kasvisruoan lisäksi edelleen maitotuotteita sekä kananmunia ja satunnaisesti myös kalaa ja äyriäisiä. Kalaa tulee harvemmin kotona syötyä, mutta kodin ulkopuolella saatan valita kalaa (esimerkiksi susheista, joissa on mereneläviä, en pystyisi luopumaan!). Ihan perinteinen kermainen lohikeitto on taivaallista, mutta päätin valmistaa vaihtelun vuoksi keiton maidottomana, sekä lisätä hieman lehtikaalia tuomaan väriä. Tuore lohi, kaurakerma, suomalaiset porkkanat ja perunat sekä lehtikaali oli älyttömän maistuva kombo ja keittoa tuli ahnehdittua heti kaksi isoa lautasellista. Tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla! Ja tietenkin kaurakerman voi korvata tavallisella ruokakermalla tai kuohukermalla, jos maidottomuus ei kiinnosta. 

 Maidoton Lohi-lehtikaalikeitto
4 annosta

n. 500g perunaa
3-4 porkkanaa
1 iso sipuli
1rkl öljyä
1l vettä
1-2 kasvisliemikuutio
(tai kalaliemikuutio, mutta saattaa sisältää maitoa)
2 laakerinlehteä
400g lohifilee
2-2,5dl kaurakermaa
100g lehtikaalia
Suolaa ja pippuria
(tuoretta tilliä)

Kuori ja pilko porkkanat ja perunat, hienonna sipuli. Lisää öljy kattilan pohjalle ja kuullota hienonnettu sipuli. Lisää perunat ja porkkanat ja pyörittele hetki.

Lisää vesi, laakerinlehdet ja liemikuutiot kattilaan. Anna kiehua niin kauan, että perunat ja porkkanat ovat lähes kypsiä. Irrota sillä välin nahka lohiflieestä ja kuutio sopiviksi paloiksi. Poista paksu lehtiruoti lehtikaalista ja revi pienemmäksi.

Lisää keiton joukkoon kaurakerma, lohipalat sekä lehtikaali. Kuumenna keitto nopeasti ja keitä niin kauan, että kala on kypsää (noin 2-3 min riittää). Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Lisää halutessa tuoretta tilliä keiton pinnalle.

Maistuvaa tiistaita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela