Saako hyvinvointibloggaaja laihduttaa?

torstai 17. toukokuuta 2018

Aloitin maanantaina dieetin. Mietin pitkään mainitsenko koko asiasta täällä blogin puolella, koska koko asia ei tule sen kummemmin näkymään täällä. Tietenkin, jos teitä kiinnostaa enemmän dieettikuulumiset niin aivan hyvin voin niistä kirjoittaa! Syy, jonka takia epäröin laihduttamisen mainitsemisesta johtuu siitä, että jollain tapaa hävettää myöntää haluavansa laihtua, koska olen normaalipainoinen hyvinvointibloggaaja.

Toisinaan tuntuu, ettei oikein saisi kertoa olevansa dieetillä, jos sille ei ole merkittävää tarvetta. Omasta alkaneesta kiristelystäni huolimatta kannatan edelleen rentoa suhtautumista ruokaan, treenaamiseen ja omaan kroppaan, mutta siitä huolimatta minulla ei ole tällä hetkellä hyvä olo omassa kropassa. Mielestäni on mahtavaa, että esimerkiksi plus-kokoiset naiset kantavat itsevarmana itsensä eikä minua hetkauta muiden ihmisten paino - oli painoindeksi mikä tahansa. Peukutan täysin sitä, että nykyään ihanne ei ole vain se laiha ja rasvaton, vaan mediassakin näkyy yhä enemmän eri kokoisia ja mallisia ihmisiä. Itselläni vain sattuu olemaan niin ärsyttävä vartalomalli, joka kerryttää huomattavan osan kertyneiden kilojen rasvasta vatsaan, joten painonnousun huomaa herkemmin.

"Haluan takaisin siihen tilanteeseen, kun vaatteeni eivät tunnut kiristäviltä ja oman kropan katsominen peilistä tuntuu paremmalta."

Minun dieetin tavoite ei ole mikään kisakireä, rasvaton kunto, vaan pudotella syksyn ja talven aikana kertyneitä kiloja. Marraskuussa kirjoitin postauksen, jossa kerroin painoni nousseen noin viisi kiloa. Edelleen kannan kyseisiä kiloja, joista tosin pari sain pois vuoden vaihteessa, mutta kevään aikana tunnesyönti nosti päänsä ja vyötärölle kertyi reilu kilo silavaa. Tällä hetkellä painan noin saman verran, kuin marraskuussa, joten positiivista tilanteessa on ainakin se, ettei paino ole alkanut hiipimään salakavalasti tuon +5kg yli. Viisi kiloa alle vuodessa ei sinänsä ole paljon huomioiden kuinka hoikassa kunnossa olin esimerkiksi vuosi sitten. Lukema on kuitenkin sellainen, jonka minun kokoisessa, 166 senttisessä kropassa, huomaa.

Vaikka olen edelleen normaalipainoinen, en ole enkä halua olla tiukkis ruokien suhteen ja olen lempeämpi omaa kroppaani kohtaan, en viihdy tämän hetkisessä painossa. Tai ei kyse ole painosta, koska sillä ei ole väliä, vaan kroppani koolla. Vaatteet kyllä mahtuvat päälle, mutta erityisesti housut kiristävät vyötäröltä ja jotkut takeista kiristävät hieman selästä. Haluan takaisin siihen tilanteeseen, kun vaatteeni eivät tunnut kiristäviltä ja oman kropan katsominen peilistä tuntuu paremmalta. Muutenkin olen lipsunut liikaan herkutteluun, joten ruokavalion oman kodin seinien sisällä tekee oikein hyvää. Sosiaalisissa tilanteissa aion nauttia hyvästä ruoasta sekä käydä jäätelökioskilla puhtaalla omallatunnolla, mutta yksin herkuttelu saa nyt loppua. En ole ikinä osannut sitä, että herkuttelisin pienellä palalla jäätelöä tai yhdellä suklaapatukalla, vaan häpeäkseni olen vähän sellainen kaikki tai ei mitää -tyyppi. Se on koko paketti jäätelöä tai kokonainen suklaalevy tai sitten ei herkkuja lainkaan. Niin raivostuttavaa!

Olin lopputalven ja alkukevään täysin ilman vaakaa, mutta nyt ostin vaa'an kotiini, jotta saan seurattua painon putoamista paremmin. Haluan painottaa, että paino ei kerro kaikkea, mutta jotta dieetti on omassa tilanteessani onnistunut, pitäisi painon pudota ainakin pari kiloa vaikka se lihas  kuinka painaisi rasvaa enemmän. Painon seuraamisen lisäksi aion tarkkailla navan ympärystä mittanauhalla, joka on se paikka, josta senttejä saisi lähteä eniten ja jonne rasva minulla pääosin myös kertyy. Tavoite on pudottaa noin 4-5 kiloa riippuen tietenkin mihin suuntaan kroppa menee ja miltä se näyttää missäkin painossa. Mitään tiukkaa tavoiteaikataulua en aio ottaa, mutta maltillisella tahdilla ja ilman stressiä aion tämän pienen dieetin toteuttaa.

Ruokapuolella jatkuu edelleen kasvisruokavalio ja uutena juttuna ajattelin ainakin alkuun ottaa mukaan pari todella matalahiilihydraattista päivää viikossa. Tällä tavalla saisin pahimpia nestepöhöjä poistettua kropasta tehokkaasti. Minulle sopii muutenkin vähähiilihydraattinen ruokavalio, joten pari päivää todella pienillä hiilihydraateilla ei tule tekemään tiukkaa. Ajoittaa ne vain viikolle siten, etteivät ne vaikuta treeniin ja palautumiseen. Alussa jo sanoinkin, että laihdutus tulee tapahtumaan "neljän seinän sisällä", eli omassa keittiössäni olen tarkempi ja tiukempi, mutta muualla otan paljon rennommin ruokailujen suhteen.

Treenipuolella aion lisätä viikkoihin enemmän aerobista ja ottaa kaiken irti Suomen kesästä ja mahdollisuudesta tehdä treenit ulkona. Eli lenkkeilyä, porrastreeniä ja kumpparitreenejä ulkona on luvassa salitreenin ohelle. Kuntosali on itselle treenimuodoista kuitenkin kaikista rakkain, joten siellä aion myös käydä läpi kesän. Treeniviikot aion suunnitella fiiliksen mukaan ja jos säät hellivät, tulee varmasti treenattua mieluummin ulkona sisällä olon sijasta. Syksyllä ja talvella kyllä kerkiää treenaamaan taas kuntosalin puolella enemmän! Kuitenkin vähintään kaksi kuntosalikertaa aion pitää mukana koko ajan.

Saa nähdä miten tässä tulee käymään. Onneksi kesällä tulee ihan huomaamattakin oltua paljon aktiivisempi eikä raskasta ruokaa tee samalla tavalla mieli, kuin kylmillä säillä. Eikä niitä rasvaisia herkkuja! Tällä hetkellä motivaatiota löytyy todella paljon ja olen muun muassa löytänyt uudestaan innon juoksemiseen. Vielä juoksukunto on ihan lapsen kengissä, mutta koko ajan aerobinen kunto ja jaksaminen on parantunut, jonka myötä myös into lähteä lenkille on noussut. Pitäisi käydä hankkimassa uudet kunnon juoksulenkkarit, jotta askel tuntuisi vieläkin paremmalta!

Jos teillä on joitain postaustoiveita tähän pieneen projektiin liittyen niin saa laitella toiveita! Ja mitä mieltä te olette "julkisesta" laihduttamisesta. Pitäisikö dieetit tehdä salaa, jos kyseessä on normaalipainoinen henkilö?

12 kommenttia:

 1. Ihana kuulla että joku muu tuskailee samojen asioiden kanssa. Itse myös aloin vasta tiputtaa painoa, normaalipainon sisällä, ja sama 5kg pudotustavote täälläkin. Olis kiva jatkossaki lukea postauksia tästä, että miten sujuu. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että löytyy muitakin normaalipainon sisällä laihduttavia :) Koska kiinnostuneita löytyy, voisin alkaa pientä raportointia julkaisemaan säännöllisesti dieetin sujumisesta!

   Poista
 2. Itsekin olen sellainen, että lohduttaudun herkuilla ja taistelen jatkuvasti lihomista vastaan. Nyt on ollut stressaava kevät ja herkkuja on mennyt liikaa. Silloin kun asiat on hyvin, niin on helpompi syödä terveellisesti.
  Näytät nytkin hyvältä, mutta jos itse ei ole tyytyväinen niin miksipä ei tekisi jotain asialle. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo herkuilla lohduttautuminen on niin huono tapa. Ja vielä kun pääsee herkkujen makuun, niin niitä tulee herkemmin syötyä vaikkei harmittaisikaan tai väsyttäisi.

   Poista
 3. Moi! Todellakin dieettipostaukset ja vinkit kiinnostaa :) Itselläkin sama juttu, että normaalipainoinen olen. Mutta rasvaa löytyy etenkin vatsasta..

  VastaaPoista
 4. Hei! Dieettipostaukset kiinnostaa myös täällä, joten niitä saa tulla lisää! :)

  VastaaPoista
 5. Kuulostaa ihan mun elämältä muutamia vuosia sitten. Aina olin mielestäni sen viisi kiloa liian lihava vatsan kohdalta, vaikka olin hoikka normaalipainoinen kuten sinäkin. Taistelin sitä vatsamakkaraa vastaan liikkumalla paljon, rajoittamalla hiilareita ja sitten aina toisinaan sorruin syömään herkkuja kaksin käsin ja syyllistyin "huonosta itsekurista". Nyt vuosia myöhemmin ymmärrän, että mulla oli yksinkertaisesti nälkä. Luulin syöväni riittävästi, kiinnitin huomiota proteiiniin ja rasvojakin tuli jonkin verran, mutta en varmasti saanut normipäivänä kuin korkeintaan 1500-1800 kcal ja kulutus oli usein kaiken liikunnan ja arkiaktiivisuuden takia 2500 kcal kieppeillä. Ei se paino siitä mihinkään tippunut, kun välillä tuli niitä herkkumättöpäiviä ja opiskeluaikaa kun elin niin alkoholia tuli myös pari kertaa otettua ihan runsaastikin.

  En muista missä kohtaa valaistuin, mutta jotenkin vain meni jakeluun, että syyä pittää ja liikuntaa ei todellakaan tarvitse harrastamalla harrastaa kuutta kertaa viikossa. 3-4 kertaa ja arkiliikunnat päälle on aivan riittävästi. Liika liikunta aiheuttaa keholle vain stressiä. Neljä-viisi reilunkokoista ateriaa päivässä ja riittävästi unta kupoliin. Ei mitään pätkäpaastoja tai muita ihme kikkailuja.

  Tällä hetkellä mulla on ihan jäätävä PMS ja viime yö tuli nukuttua huonosti. Entinen minä olisi todellakin vetänyt kämppiksen suklaakeksipaketista puolet ja vielä ehkä puoli pussia sipsiä päälle ja sitten vielä jäätelöä kunnon köntti "kun läskiks meni jo muutenkin" ja sitten harmitellut pinkeää mahaa loppupäivän ja ehkä lähtenyt raivoisalle kalorinpolttolenkille jälkikäteen.

  En sano että sulla olisi näin villiä meno, toivottavasti ei, mutta jotenkin luin rivien välistä painon aiheuttavan kohtuuttoman paljon ahdistusta ja päädyin kirjoittamaan tätä megakommenttia. Olen itse testannut kaikkia mahdollisia dieettejä ja varsinkin hiilarit oli mulle pitkään ihan saatanasta, en syönyt moneen vuoteen leipää, pastaa tai perunaa. Nykyään syön kaikkea kohtuudella ja ennen kaikkea riittävästi enkä höylää järkyttävää määrää liikuntaa ja toivon, että kaikki löytäisi saman balanssin. Elämä on liian lyhyt turhaan murehtimiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitkästä kommentista!

   Tunnistan vanhan itseni kirjoituksesta ja ollessani hoikempi, koin jatkuvasti haluavani vielä vähän pois. Nyt tilanne on se, että todellakin vatsaa on kertynyt lisää, jolle haluaisin tehdä jotain. Ja kirjoitinkin, ettei se painoluku ole kriisin aiheuttaja vaan juuri se vaatteiden epäsopivuus.

   Allekirjoitan täysin tuon, ettei liikuntaa tarvitse 5-6 kertaa viikossa ja joskus vielä kahdesti päivässä saadakseen painon putoamaan. Olen jo pitkään liikkunut keskimäärin 3-5 kertaa viikossa, eikä se ole sisältänyt mitään aamulenkki+salikomboja vaan liikuntaa kerran päivässä. Minua hirvittää, kun monet lähtevät heti tykittämään liikunnan kanssa täysillä, ravataan jatkuvasti jumpissa, monta jumppaa putkeen päivässä, kytätään kalorikulutusta aktiivisuusrannekkeista ja liikuntaa määrittelee vain hien määrä sekä kalorit.

   Myönnän kyllä, että vatsa aiheuttaa minulle pieniä kriisejä ja se vaikuttaa paljon miten pukeudun, koska se on ollut ihan aina ongelmakohtani ja vaikuttanut itsetuntooni. Mutta muuten aion toteuttaa tämän todella tasapainoisesti :)

   Poista
 6. Minulla sama tilanne täälläkin ja samalla 5kg tavoitteella eli kiinnostaisi ehdottomasti! Saisi samalla tsempattua itseäkin kun seuraisi sun diettiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin paljon peukutettu, joten aion joitain toteuttaa :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela