Inspiraatiota arkipäivän kasvisruokiin

lauantai 7. huhtikuuta 2018

Olen ollut kasvissyöjä puoli vuotta. Kasvissyöntini lähti liikkeelle Lihaton lokakuu-haasteesta (postaus täällä) ja yhden lihattoman kuukauden myötä siirryin kokonaan kasvissyöjäksi. "Normaalissa" ruokavaliossani en käytä edes kalaa tai äyriäisiä, mutta kalan ja äyriäisten suhteen teen poikkeuksia spesiaalimmissa tapauksissa, kuten sushille mentäessä ja juhlissa, jolloin pääruoissa saattaa olla huono valikoima kasvisvaihtoehtoihin. Arkikokkailut rakennan kasvisten, kananmunien sekä maitotuotteiden ja niiden korvikkeiden ympärille. Maitotuotteita en hirveästi käytä, mutta en ole eliminoinut niitä kokonaan, sillä muun muassa heraproteeini sekä osa laktoosittomista tuotteista sopii minulle ihan hyvin. Esimerkiksi jogurtit, maidot ja kermat ostan kuitenkin aina maidottomina korvikkeina.

Rakastan hyvää ruokaa ja viihdyn keittiössä, mutta ainoastaan itselleni kokatessa olen aika laiska. Pidän muutenkin aika yksinkertaisista ruoista ja periaatteeni kokatessa on, ettei ohjeita ole tai jos on, niitä ei noudateta! Eli inspiraationi arkiruokiin lähtee siinä vaiheessa, kun alan availemaan jääkaapin, pakastimen ja kuiva-ainekaappin ovia. Harvemmin on muuten syntynyt ruokaa, joka ei olisi hyvää!

Arkiruokani eivät todellakaan ole kovin salonkikelpoisia, mutta halusin jakaa teille hieman inspiraatiota kasvisruokiin, joita on nopea toteuttaa arjessa. Samalla tulee hieman valotettua millaisia ruokia minä syön ja miten toteutan kasvisruokavaliota. Ateriat on napattu suoraan Instagram Storiesistani, jonne päivittelen aika usein ruokakuvia.


Keittorakkauteni ei ole varmaan keneltäkään jäänyt huomaamatta. Keitot ovat niin helppoja, nopeita ja edullisia tehdä sekä niistä voi soveltaa miljoonia eri variootioita. Töihin nappaan yleensä evääksi jotain valmistamaani keittoa, jota täydennän kasviproteiinilla, rasvanlähteillä ja niin edelleen. Yllä olevassa kuvassa on tomaatti-linssikeitto, johon on lisätty päälle tofua.

Kulhoruoat ovat ihan täydellisiä!  Usein koostan vegebowlini jääkaapin tähteistä ja tarvittaessa täydennän annosta jollain uudella raaka-aineella. Yllä olevassa kuvassa on riisiä, hapankaalia sekä soijakermaan tehtyä kastiketta, jossa on valmis-soijakuutioita, keltaisia papuja ja kesäkurpitsaa.

Tortilloja syön aika usein, erityisesti nyt, kun maissitortillojen saatavuus on helpottunut. Tammikussa herkuttelin maissitortilloilla, joissa oli täytteenä guacamolea, paistettua tofua, salsaa, vihanneksia ja soijajogurttiin tehtyä dippiä. Nam! Sivuhuomiona, että miksi, oi miksi, tortillat pitää aina ahtaa ihan täyteen, ettei syöminen varmasti onnistu ilman sotkua?

 Käytän vielä kananmunia ruokavaliossani ja usein täydennän keitetyillä kananmunilla lounasta tai sitten paistan erilaisia omeletteja tai munakokkeleita. Varsinkin kiireessä munaruoat ovat oikea pelastus. Muutamassa minuutissa saa lautaselle proteiinia, rasvoja ja täydentämällä ateriaa leivällä tai vaikka maissikakuilla, saa hiilihydraatitkin lisättyä nopeasti annokseen. Tuo parsakaalimunakas oli muuten silmänruoan lisäksi todella hyvää!

En ole oikein juustojen ystävä ja syön todella harvoin juustovalmisteita. Viime viikolla Cristiina oli luonani ja söimme vuohejuusto-päärynäsalaattia salaatti-lehtikaalipohjalla. Päärynät eivät esteettisyydellään oikein onnistuneet, mutta muuten makean päärynän ja vuohenjuuston yhdistelmä oli 5/5!

 Viimeisenä tämän päivän lounas. Salaattikerän loput, uunissa kypsennettyjä juureksia sekä soijabolognesea ja soijajogurttiin tehtyä dippiä. Bolognesesta tuli sen verran hyvää, että laitan reseptin alle:

Soijabolognese
(2-3 annosta)
200g paketti The Vegetarian Butcher Minceä (voi korvata soijarouheella)
Varsisellerin varsi
Pari isoa herkkusientä
1,5 dl kaurakermaa
1/2 tölkillistä (n. 200-250g) tomaattimurskaa
Suolaa, pippuria + maun mukaan muut mausteet
(sipulia)

Pilko kasvikset ja pehmennä varsiselleriä pannulla mausteiden kanssa. Lisää herkkusienet sekä jäinen mince (tai vaihtoehtoisesti ohjeen mukaan valmistettu soijarouhe) ja paista pannulla pari minuutia. Lisää tomaattimurska, tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Hauduta pienellä lämmöllä ainakin 5 minuutia ja lisää lopussa kaurakerma.

Toivottavasti saitte tästä postauksesta pientä inspiraatiota siihen, miten kasvisruokavaliota voi toteuttaa helposti vaikka sekaruokavalionkin ohessa. Koska kärsin ärtyvästä suolesta ja syön mahdollisimman FODMAP-painoitteisella ruokavaliolla, en käytä aterioissa oikeastaan ikinä papuja. Rakastaisin syödä erilaisia chili sin carne-ruokia, papukeittoja ja hummusta, mutta vatsan hyvinvoinnin vuoksi en rakenna ainakaan koko ateriaa papujen ympärille. Jos pavut vain sopivat, kannattaa niitä ihan ehdottomasti hyödyntää kasvisruoissa!

8 kommenttia:

  1. Kiitos! Tykkään kasvisruuasta ja arkiruoan kokkaamisen ja reseptien suhde taitaa kyllä olla sama täällä... Vähästä hyvää ja ohje on korkeintaan ohjeellinen, sanon minä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jep, korkeintaan ohjeellinen! Reseptit on taidottomile ;)

      Poista
  2. Onko sulla antaa reseptiä tohon tokan kuvan ruokaan? Miten oot sen soijakermaan tehdyn kastikkeen tehnyt? Näyttää herkulliselta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta on jo kauan, kun sen tein, mutta taisi mennä ihan siten, että pilkotut kesäkurpitsat ja pakastepavut pannulle mausteiden ja halutessa kuullotetun sipulin kanssa. Kun kasvikset on kypsiä, lisäsin joukkoon valmiit soijakuutiot (Suomessa vastaavia esim. SoFine Tofu a'la minute) sekä soijakermaa. Kerman määrä sen mukaan, kuinka juoksevaa kastikkeesta haluaa :) Lopuksi vielä tarkistelee maun ja maustaa muutenkin sen mukaan, millaisen fiiliksen kastikkeeseen haluaa (tulinen, curry, sipulinen, tomaattinen jne). Toivottavasti antoi vähän osviittaa!

      Poista
  3. Mää oon taas ihan päinvastanen, tykkään tehdä ohjeen kanssa ruokaa. :D Jotenki en osaa ajatella muuten mitkä sopii yhteen ja mitä raaka-aineita tarvii.

    -M-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah! Mulla ei jotenkin keskittyminen riitä kokkailuun SEKÄ reseptin seuraamiseen :D Saatan lukea reseptin läpi ja lähden kokkaamaan sen mukaan, mitä siitä muistan, eli useimmiten max ensimmäisen vaiheen.

      Poista
  4. En oo aiemmin lukenut sun blogia superaktiivisesti (aina silloin tällöin kurkkinut) mutta pakko sanoa että viime aikoina siitä on tullut jotenkin tosi mielenkiintoinen ja yksi mun suosikeista! <3

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela