DIY Kaakelipöytä

lauantai 16. lokakuuta 2021

Olin todella pitkään haaveillut kaakeleilla päällystetystä pöydästä nähtyäni niistä kuvia Pinterestissä. Monissa ohjeissa kaakelointi oli toteutettu valmiin pöydän päälle (mm. IKEA Lack-pöydät olivat todella suosittuja). Omaa silmää miellytti kuitenkin enemmän yksinkertainen kuutio, jollaista ei tuntunut löytyvän edullisesti valmiina.

Sain ajatuksen tehdä kuution alusta loppuun itse ja isäni konsultoinnilla sopivat materiaalit ja muut neuvot tulivat helposti ja sain pienoista omaa mittavirhettä poislukien unelmieni kaakelipöydän 😊 Pöytä sai niin paljon kyselyjä ja kommentteja Instagramissa, että päätin jaksaa ohjeet sen tekoon tänne. Ohjetta on mahdollista soveltaa myös valmiin huonekalun päällystämiseen.

Rohkaisuna voin sanoa, etten ollut koskaan aikaisemmin laatoittanut, mutta homma oli yllättävän helppoa varsinkin, jos ei ihan ammattilaistasoa vaadi! Eli rohkeasti vain projektin kimppuun.

DIY Kuutio-kaakelipöytä

Kuutioon tarvitset:
- 11mm paksuista lastulevyä, mitat 40x40cm x 2 ja 50x40cm x 2 (saa esimerkiksi Bauhausista mittojen mukaan valmiina paloina sahapalvelusta. Samasta paikasta saa myös apua mm. mittoihin)
- Nauloja
- Vasara

Kaakelointi:
- Kaakeleita (parhaat 30x30cm arkeissa myytävät mosaiikkikaakelit)
- Laattaliimaa ja lasta sen levittämiseen
- Saumauslaastia ja lasta sen levittämiseen
- Pesusieni ja puhdas rätti
(+hiekkapaperia, jos päällystät valmiin huonekalun)
(+väripigmenttiä, jos haluat värilliset saumat)

Tarvitset mahdollisesti myös:
- Laattaleikkuri, jos kaakelit eivät sovi sellaisinaan. Siitä syystä varsinkin itse kuution valmistaessa kannattaa mitata kuutio sellaiseksi, ettei kaakeleita/laattoja tarvitse leikata. Ohjeissa olevien mittojen mukaan kuution tehdessä 30x30 mosaiikkilaatta-arkit sopivat kaakelointiin ilman laattaleikkurin käyttöä.
- Silikonia ja puristin levittämiseen, jos haluat haluast siistiä ulkosaumat.


1. Rakenna kuutio ja naulaa palat hyvin yhteen. Halutessa palat voi liimata yhteen ennen naulausta, mikäli kuutio on suurempi.

2. Sommittele laatat pöydän pääll ja leikkaa tarvittaessa laatat sopimaan kuution/pöydän mittoihin.

3. Levitä laattaliima kuution pintaan ja asettele laatat/mosaiikki-arkit huolellisesti paikoilleen. Tämä kannattaa tehdä vaiheittain, jotta voit käännellä kuutiota ja laatoittaa eri sivuja. Kun kaikki laatat ovat paikoillaan, anna kuivua 24h ennen saumausta.

4. 24h jälken, kun laattaliima on kuivunut, sekoita saumauslaasti (+pigmentti. Sävyä saa säädettyä sekoitusvaiheessa), ja levitä se lastalla 45 asteen kulmassa laattojen väleihin. Mm. Youtubesta löytyy tähän hyvä ohjevideo.

5. Anna saumauslaastin kuivua pakkauksen ohjeiden mukainen aika (yleensä noin 15-30min) ennen ylijäämien ja reunojen siistimistä kostealla sienellä.

6. Anna laastin kuivua loppuun ja putsaa pöytä vielä siistiksi kostealla rätillä.


Jos haluat tehdä minun pöytää vastaavan, alla ostoslista sitä varten. Hain kaikki Bauhausista, joten siksi linkitin tuotteet sinne. Huom! Ohjeessa pöydän mitat on korjattu sellaisiksi, ettei sivuihin tarvitse mittavirheestäni johtuvaa kapeaa laattaraitaa! Kuution voi kaakeloida näillä mitoilla kokonaan joko pienellä tai isommalla mosaiikkikaakelilla 😊

Ostoslista:
- 1mm paksuista lastulevyä seuraavilla mitoilla: 40x40cm x 2 ja 50x40cm x 2 (hae nämä Sahapalvelusta, maksoin noin 20€)
- Naulat, näihin kannattaa kysyä apua.
- Mosaiikkilaattaa (isompi/pienempi), en muista tarkkaan monta arkkia ostin, kannattaa laskea tavittava määrä etukäteen
Pigmenttiä (käytin vihreää)

Toivottavasti näistä ohjeista on iloa kaakelipöydästä haaveileville ❤️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela