Onko pahvimuki sittenkään paras valinta?

torstai 6. toukokuuta 2021

Kaupallinen yhteistyö Kamupak ja Kamukuppi


Take awayn ympäristökuormituksesta on puhuttu jo kauan, johon on puututtu hienosti.  Kertakäyttöiset muovituotteet, kuten aterimet, lusikat ja pillit, alkavat olemaan historiaa ja ravintolat sekä kahvilat ovat vastanneet muuttuvaan maailmantilanteeseen suosimalla take away:ssa pahvisia pakkauksia ja pahvikuppeja. Myös moni on omaksunut tavan napata take away-kahvin kahvilasta omaan kestokuppiin. Tämä on todella, todella, todella hieno muutos, joka on tapahtunut suhteellisen pienessä ajassa 🥰. Kuitenkin edelleen tarvitaan lisää muutoksia, etenkin kohti kestävämpiä ratkaisuja. Ja koska tällä hetkellä take away on suositumpaa, kuin koskaan vallitsevan tilanteen vuoksi, on tarve kestäville ratkaisuille suuri.


Todella iso osa take away-jätteestä syntyy kahviloiden take away-kupeista ja vaikka lähes kaikkialla käytössä on pahviset kupit mukaan otettaville tuotteille, on näissäkin kupeissa muovipinnoite kupin sisällä. Mukaan otettavia pahvisia kuppeja ei myöskään välttämättä kierrätetä oikein vaan ne päätyvät yleisiin roskiksiin sekajätteen joukkoon. Myös tuotteet toimitetaan kahviloille ja ravintoloille usein muoviin pakattuna. Ja ylipäänsä pahvimukeista kertyy jätettä kaupungille ja kahviloille. Edelleen yhtään paasaamatta sanon pahvimukin olevan muovista kertakäyttömukia parempi, mutta problematiikkaa on silti paljon.


Kamupak yhdessä Ympäristöministeriön ja useiden kahviloiden kanssa halusi löytää ratkaisun ympäristöystävällisempään take away:hin ja vähentää kertakäyttöisten tuotteiden tarvetta. Sen seurauksena tällä viikolla valoa näki KamuKuppi. Mistä KamuKupissa oikein on kyse?


Kamukuppi on Kamupakin pantillinen, kestomuovista valmistettu uudelleen käytettävä kuppi, jota pilotoidaan vähintään elokuun loppuun asti. Koska Kamupakin uudelleenkäytettävä kuppi on valmistettu kestomuovista, laskelmien mukaan jo 3-5 käyttökerran jälkeen sen hiilijalanjälki on pienempi, kuin kertakäyttöisellä kupilla. Pienen hiilijalanjäljen lisäksi Kamukupin käyttö vähentää pakkausjätteen ja roskan määrää. Kamukupin valmistajan mukaan Kamukuppi kestää jopa 500 käyttökertaa.


Kamukuppi-pilotti toteutetaan osittain Ympäristöministeriön rahoituksella ja tällä hetkellä Ympäristöministeriöllä on meneillään Muovitiekartta -hanke, jossa etsitään uusia keinoja vähentää kertakäyttöisen muovin määrää. Yksi hankkeen tavoitteista on vähentää ravintoloiden ja kahviloiden take away-myynnistä aiheutuvan jätteen, eli kertakäyttöpakkausten ja astioiden, määrää. Muovitiekartan taustalla taas on EU:n päätös kieltää kertakäyttöiset muovituotteet vuoden 2021 aikana. Saksa on tässä edelläkävijä ja uudelleenkäytettävien pakkausten tarjoaminen yhtenä vaihtoehtona take away-tuotteissa on tulossa pakolliseksi.


Tällä hetkellä pilotti on käynnissä 11 helsinkiläiskahvilassa, jotka toimivat niin Kamukupin myyntipisteinä, kuin kierrätyspaikkoinakin. Kamukuppi-pilotin tarkoitus on kokeilla, millainen kysyntä pantillisilla kupeilla on, miten hyvin asiakkaat palauttavat kuppeja takaisin kahviloihin ja miten uudelleenkäytettävät kupit sopivat take away-juomien myyntiin. Tavoitteena on myös vähentää take away myynnistä aiheutuvien kertakäyttöisten pakkausten ja astioiden kulutusta. Tähän ratkaisuna Kamupak on lanseerannut jo ennen Kamukuppia pantillisen KamuAstian take away-ruoalle.


Kamupak on aiemmin tuonut markkinoille panttijärjestelmän ja Kamupakin lounasrasiat, jotka ovat käytössä jo useassa ravintolassa. Pantilliset kupit käyttävät samaa panttijärjestelmää jossa rasiat jo ovat. Kamupakin luomaan panttijärjestelmään voidaan myöhemmin lisätä periaatteessa mikä tahansa uudelleenkäytettävä tuote, johon on mahdollista lisätä QR-koodi. Tällä tavoin Kamupakin innovaatiolla voidaan edistää kiertotalouden toteutumista eli mahdollistaa se, että tavarat pysyvät kierrossa roskiin päätymisen sijaan.

Kävin tällä viikolla testaamassa KamuKupin ja ensifiilikset olivat todella hyvät! Jokaisessa kupissa on QR-koodi, jonka avulla kuppien palauttaminen on helppoa. KamuKupille on myös oma sovellus, johon KamuKupin palauttaessasi saat digitaalisen KamuCreditin suoraan puhelimeesi, josta voit käyttää sen uuden KamuKupin lunastamiseen uudestaan ja uudestaan. KamuKupin pantti on 1€, joka maksetaan ensimmäisellä kerralla valitessasi take away-juoman KamuKuppiin. Jatkossa panttia ei tarvitse maksaa, koska voit hyödyntää KamuCredittejä. Halutessasi voit milloin tahansa lunastaa KamuCredittisi rahaksi sovelluksesta.


Tällä hetkellä KamuKupin pilottikahviloita ovat Unicafe Kaivopiha, Pauligin Kulma, HUS Biomedicum sekä Palmia henkilöstöravintolat ja -kahvilat. Pantillisen kupin voi palauttaa mihin tahansa pilottikahviloista, riippumatta siitä mistä kuppi on ostettu. Pilotin toteuttaa Kamupakin kanssa Verona Growthin kiertotalouskiihdyttämö LOOP.


Kannustan kaikkia KamuKupin pilottikahviloiden lähettyvillä olevia kokeilemaan KamuKuppia ja tekemään siitä tavan pahvivaihtoehdolle. Ja hei, KamuKupin voi ihan hyvin  pesaista kotona ja napata kahvin siihen muistakin kahviloista ja lopulta palauttaa sen pilottikahvilaan, kun sellainen sattuu kohdalle 😊


Tietoa Kamupakista ja KamuKupista löydät täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela