Miksi rahasta on niin vaikea puhua?

torstai 11. maaliskuuta 2021

Kaupallinen yhteistyö Anyfin


Puhutteko te rahasta tai taloudesta kavereidenne kanssa? Itse voin myöntää, ettei minulla ole mitään hajua ystävieni tulotasoista, palkoista tai muustakaan rahaan liittyvästä, kuten luottotiedoista. Kaikki, mitä tiedän heidän rahankäytöstä tai rahatilanteesta on hyvin marginaalista ja liittyy ainoastaan tilanteisiin, joissa olemme yhdessä ja jolloin käytämme rahaa. Kaikkea muuta, todella intiimiäkin, kyllä tiedän ystävieni elämästä, mutten rahasta tai tulotasosta satunnaista sijoittamiseen tai säästämiseen liittyviä keskusteluita enempää.


Sillä ei ole mitään väliä mitä kukin tienaa tai millainen rahatilanne on, mutta tämä vain korostaa sitä, kuinka vähän rahasta puhutaan. Rahapuhetta ei oikein edes uskalla ottaa puheeksi muiden kanssa, vaikka vastaan tulisi tilanteita, jolloin se olisi hyvä ottaa puheeksi. Rahapuhe on edelleen iso tabu ja erityisesti vaikeista raha-asioista, kuten talousvaikeuksista, tuntuu helpommalta vaieta. Onneksi sentään jotain muutosta on havaittavissa ja nykyisin nuoriso puhuu enemmän rahasta läheistensä kanssa.


Meillä ei ole perheessä koskaan oikein puhuttu rahasta paitsi siinä vaiheessa, kun pyysin rahaa omasta mielestä tarpeellisiin hankintoihin. Tiedän, että perheelläni on ollut hyvä rahatilanne, sen kulutukseen on suhtauduttu fiksusti ja olen saanut nuorempana perustella hyvin tarpeitani rahalle. Erityisesti isäni on todella realistinen ja tarkka rahankäytöstä, kun taas äitini on selkeästi huolettomampi ja nautinnonhakuinen. Itse olen ehdottomasti perinyt tuon huolettomuuden eikä rahan säästäminen ole koskaan ollut minulle ensisijaisen tärkeää. Toivon, että olisi, mutta kantapään kautta varmaankin sitten oppii. Olen ollut todella optimistinen rahankäyttäjä, enkä ole koskaan stressannut turhia. Olen matkustellut ja tehnyt impulsiivisia hankintoja, joihin ei olisi ollut varaa. Hävettää sanoa tämä ääneen, mutta me teemme virheitä, eikä siitä tulisi tuntea häpeää. Siitä juuri avoimessa rahapuheessa on kyse - luoda avoimuutta talousasioista puhumiseen.


Raha hävettää silloin, kun sitä ei ole ja silloinkin kun sitä on liikaa. Rahasta puhumine hävettää silloin, jos palkka on pienempi kuin kaverin, ja varsinkin silloin, kun se on suurempi. Jos esimerkiksi ravintolassa ei ole viinien hinnat näkyvissä, ei kehdata kysyä hintaa, koska pelkäämme tarjoilijan luulevan ettei meillä ole varaa. Rahahäpeä on läsnä monissa tilanteissa, vaikka ei todellakaan pitäisi. Todellisuudessa raha liittyy ihan kaikkeen: asumiseen, elämiseen ja jakamiseen. Varsinkin talousongelmista kärsiessä rahalla on iso merkitys sille, miten me voimme henkisesti.


Uskon, että lähes kuka tahansa voi jonkin yllättävän syyn vuoksi joutua jossakin elämänvaiheeessa taloudellisiin hankaluuksiin. Sitä ei pitäisi hävetä tai varsinkaan salata. Usein tilanne vain pahenee, jos asioista ei puhu esimerkiksi kertomalla ystävälle, ettei juuri nyt ole varaa ravintola illalliseen tai äkkilähtöön. Se vaatii rohkeutta, sillä moni kokee rahan puutteen ja rahaongelmien tekevän heistä huonompia muiden silmissä. Nyky-yhteiskunnassa raha edustaa ihmisen arvoa omissa ja muiden silmissä. Aina voi kuitenkin sattua jotain yllättävää, joka käynnistää velkaantumisen ketjureaktion.


Rahasta vaikeneminen ja rahapuheen puute johtaa myös siihen, että ihmiset eivät opi käyttämään sitä. Kun tieto ei siirry, ei esimerkiksi säästäminen tai sijoittaminen tule mieleen tai se koetaan hankalaksi. Myös tärkeä vertaistuki erityisesti rahahuolien kanssa jää saamatta.

Nuorille aikuisille velkaantumisen syy on usein kulutusluotot ja erityisesti nettishoppailusta saa tehtyä helposti kierteen, joka voi pahimmassa tapauksessa ajaa todella pahaan taloudelliseen ahdinkoon. Summathan ei näissä ole usein kerralla suuria, puhutaan enimmäkseen kympeistä ja satasista, mutta kun näitä kulutusluottoja alkaa olemaan suuntaan ja toiseen eri luotonantajille ja päälle mahdollisesti luottokortteja, tulee kulutusluottojen kokonaissummasta nopeasti aika iso potti. Osamaksuissa ja luottokorteussahan todellinen vuosikorko voi olla jopa 20 %.

Mikäli sinulta löytyy kulutusluottoja, kuten nettishoppailusta syntyneitä osamaksuja, suosittelen ehdottomasti kilpailuttamaan niiden koron, jos et pysty maksamaan laskua yhdellä kertaa pois. Tähän suosittelen todella lämpimästi Anyfiniä, josta on jo ollut paljon hyötyä monille seuraajilleni!

Anyfin on ruotsalainen fintech-yritys, jolta voi hakea matalampaa korkoa* nykyiselle luotolle. Anyfinille voi tehdä hakemuksen esimerkiksi luottokortti- tai osamaksulaskustasi ja katsoa, kuinka paljon säästäisit siirtämällä luottosi Anyfinille. Anyfin EI siis tarjoa uusia lainoja, vaan ainoastaan pyrkii madaltamaan jo olemassa olevien lainojen korkoa uudelleenrahoittamalla ne sekä haluaa auttaa kuluttajia säästämään liian korkeissa koroissa ja edistä taloudellista hyvinvointia. Anyfin ei myöskään koskaan tee tarjousta, jos se ei voi oikeasti laskea sinun lainan todellista vuosikorkoa. Eli hakemuksen lähettämisellä ei voi hävitä yhtään mitään ja Anyfin ei myöskään pidennä luoton takaisinmaksuaikaa. 😊

Anyfin tarjoaa myös maksuttoman neljän viikon Budget bootcampin, joka on kehitetty psykologi Maarit Lassanderin kanssa. Anyfinin Budget bootcampin tarkoituksena on auttaa ihmisiä kohti parempaa taloudellista hyvinvointia. Neljän viikon aikana saat vinkkejä, jotka auttavat sinua saamaan taloutesi ja lompakkosi parempaan kuntoon.

Jos sinulta löytyy kulutusluottoja, kannattaa tehdä hakemus Anyfinille netissä tai lataamalla Anyfin-sovellus puhelimeen sekä käyttää postauksen lopussa oleva alennuskoodi, jolla uudet käyttäjät saa 20€ alennuksen ensimmäisestä laskusta. Hakemuksen teko Anyfinille on todella nopeaa ja tarvitset vain nettipankkitunnukset sekä kuvan laskustasi. Tarjouksen saatuasi voit rauhassa päättää, haluatko hyväksyä Anyfinin antaman tarjouksen.

Käyttämällä hakemusvaiheessa koodin MIKAELA20 saat 20€ alennuksen ensimmäiseltä laskultasi. Hakemuksen voi tehdä Anyfin.fi tai lataamalla Anyfin-sovelluksen sovelluskaupasta. Koodi koskee ainoastaan uusia asiakkaita.


*Anyfin tarjoaa aina yksilöllisiä korkoja. Esimerkiksi: Kun nimelliskorko 24 kuukauden laina-ajalla olevalle 2000 euron suuruiselle luotolle on 9,88 % ja käsittelykulu on 2 euroa, todellinen vuosikorko on 12,72%. Luoton arvioitu kokonaiskustannus on 2260,30 euroa, kun asiakas maksaa lainan takaisin 24 kuukaudessa. Anyfin ei koskaan anna tarjousta jos he eivät voi madaltaa luoton todellista vuosikorkoa. Anyfin ei myöskään pidennä lainan takaisinmaksuaikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela