Onko nykypäivänä mahdollista valmistaa vaatteita vastuullisesti?

perjantai 16. lokakuuta 2020

Kaupallinen yhteistyö Globe Hope


Eetti teki hiljattain tutkimuksen Suomalaisten vaatebrändien vastuullisuudesta (kokonaisuudessaan Ränkkää brändi-tutkimuksen voit lukea täältä), jossa Globe Hope sijoittui ainoina kolmen muun brändin kanssa parhaaseen A-luokkaan. Ihan huippua ja tästä moni muukin kotimainen brändi voisi ottaa mallia!


Viime vuosina Globe Hope on keskittynyt asusteiden valmistukseen, mutta aivan äskettain Globe Hope palasi takaisin vaatteidenkin tuotantoon ja viime viikolla lanseerattiin 100% kierrätysmateriaaleista valmistettu vaatemallisto. Tällä hetkellä mallisto sisältää laadukkaita trikoo- ja neuletuotteita ja kankaan valmistuksessa käytetään 60% kierrätyspuuvillaa ja 40% kierrätyspolyesteriä. Vaatteisiin käytettävä puuvilla koostuu tekstiiliteollisuuden leikkuujätteestä ja polyesteri puolestaan valmistetaan kierrätyspulloista ja muusta muovijätteestä. Itse kankaat kudotaan kierrätyslangasta ja lanka valmistetaan Intiassa, suomalaisen Pure Waste Textiles Oy:n innovatiivisen ja kontrolloidun prosessin alaisena.


Globe Hope valmistaa asusteensa kotimaassa valmistettavia korvakoruja lukuunottamatta Virossa, mutta vaatetuotanto on Intiassa ja Bangladeshissa. Hetkinen. Voiko vaatteet todella olla vastuullisia, jos tuotanto on noin kaukana maissa, josta tulee valtaosa maailman pikamuodista ja joka on tunnettu muun muassa työntekijöiden huonoista työolosuhteista?


Globe Hope vaatteet
Globe Hope vaatteet vaatemallisto

Oli mieletöntä kuulla, että Bangladeshissa toimii suomalaisomisteinen Tuli Trading Ltd., joka kontrolloi Bangladeshissa GRS-sertifioitua tuotantoprosessia ja vaatteissa käytettävä kierrätyslanka valmistetaan Intiassa Pure Waste Textilesin valvonnan alla. Koko Globe Hopen vaatemalliston tuotantoprosessi on GRS-sertifioitu, joka tarkoittaa, että työskentelyolosuhteet tehtailla ovat hyvät ja Globe Hopen yhteistyötehtailla on kansainväliset sertifikaatit (mm BSCI), jotka kattavat lukuisia vaatimuksia sosiaaliseen vastuuseen liittyen (tehtailla mm. oma terveysasema työntekijöiden hoitoon) ja lapsityövoima on yksi valvotuimmista tekijöistä näissä maissa. Eli Globe Hope valmistaa vaatteensa hyvissä työolosuhteissa, ilman lapsityövoimaa ja täysin läpinäkyvästi, työntekijöiden hyvinvoinnista huolehtien. Ja mikä parasta, 100% jo ennestään olemassa olevista materiaaleista.

Miten ympäristöasiat on huomioitu?
Globe Hopen koko tuotannolla on GRS-sertifikaatti (Global Recycle Standard) ja se vaatii myös ympäristöasioiden huomioinnin. Kyseisellä sertifikaatilla varmistetaan koko tuotantoketjun läpinäkyvyys ja sen avulla voidaan varmistaa, ettei ketjussa pääse syntymään virheitä tai väärinkäytöksiä. Sertifiointi edellyttää ja valvoo auditoimiensa yritysten sosiaalista- ja ympäristövastuuta, sekä kemikaalien käyttöä ja sertifioiva taho valvoo läpinäkyvyyttä tuotantoeräkohtaisesti.

GRS-sertifioidussa prosessissa syntyy lähinnä materiaalin pesuun tai värjäykseen liittyvää jätevettä, joka puhdistetaan tehtaan omalla vedenpuhdistamolla. Puhdistamon toimintaa valvotaan kuukausittaisilla jäteveden laboratoriotestauksilla. Tämä tarkoittaa, että Globe Hopen tuotteiden ompeluun liittyvät ympäristöhaitat ovat hyvin pieniä. Sertifikaatti edellyttää myös turvallisen kemikaalien käytön.

Mitä muita sertifikatteja Globe Hopen käyttämillä tehtailla on?
GRS-sertifikaatin lisäksi Globe Hopen käyttämillä tehtailla on muita sosiaalisen vastuun tai ekologisuuden sertifikaatteja, kuten OCS (Organic Content Certificate), GOTS (Global Organic Textile Standard), OEKO-TEX, ja BSCI (Business Social Compliance Initiative) ja LEED Gold. Ja koska GRS -sertifikaattijärjestelmään ei ole vielä tarjolla kuluttajien saatavissa olevaa jäljitettävyystyökalua, on jokainen tuote koodattu numerolla, joka kertoo tehtaasta, jolla on osaaminen ja järjestelmät toteuttaa sertifioinnin vaatimaa läpinäkyvää prosessia. Tehtaan sertifikaattinumeron takaa on mahdollista seurata heidän toimittamiensa kierrätystuotteiden tuotantoeriä ja täten varmistetaan täysin läpinäkyvä tuotantoprosessi, jota on mahdollista seurata alusta loppuun.


Vastuullinen muoti
Tuotannon ollessa Euroopan ulkopuolella, pystytään vaatteiden jälleenmyyntihinta pitää maltillisena. Kaikki tuotteet asettuvat 19-69€ hintahaarukkaan, eli hinnat ovat todellakin kilpailukykyisiä suhteessa pikamuotiin. Samalla mahdollistetaan vastuullisten vaatteiden saatavuus yhtä useammalle. Tällä hetkellä mallisto koostuu monikäyttöisistä tuotteista, kuten huppareista, t-paidoista, trikoo alaosista sekä neuleista. Omat mallistot löytyvät miehille ja naisille.

Tuotteiden trikoo on todella laadukasta, napakkaa ja pehmeää. Neuleet taas tiiviisti kudottua, josta huomaa heti tuotteen hyvät laadun sekä kestävyyden. Mielestäni myös Globe Hopen vaatemallistosta käyttämä slogan "Ei mitään uutta" kuvastaa todella hyvin mallistoa. Sen lisäksi, ettei tuotanto ole vaatinut uusien materiaalien tuotantoa, kuvastaa slogan malliston klassisuutta, pitkäikäisyyttä ja monikäyttöisyyttä. Nämä ovat vaatteita, joita käyttää vuodesta toiseen ja ne pysyvät aina ajankohtaisina.


Kuvatessani kuvauslainassa olleita vaatteita fiilistelin jatkuvasti sitä, kuinka mukavilta ne tuntuivat päällä ja ehdottomat suosikkini naisten mallistosta ovat Aura collegehuppari (49€) sekä Culotte-mittaiset, S U P E R mukavat Pohja housut (39€). Tämä kombo oli sellainen, jossa voisin elää koko loppuelämäni!

Päällä minulla on hupparista koko XL, muista vaatteista koko M, mutta alaosista sopivampi käyttöön olisi ollut koko S.

Sain teille jaettavaksi alennuskoodin, joka on voimassa vain tämän viikonlopun, eli 18.10. asti. Koodilla MIKAELA15 saa 15% alennuksen kaikista Globe Hopen normaalihintaisista tuotteista. Mikäli kestomaski on vielä hankkimatta, suosittelen lämpimästi Globe Hopen kangasmaskeja, joista myös saa koodilla alennuksen. 😊


Mitä ajatuksia Globe Hopen lanseeraama vaatemallisto herätti?

Kuvat Otto Mellais

1 kommentti:

  1. Tosi hyviä pointteja hei, kiitti postauksesta!

    Kaikkee hyvää! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela