Kesän paras pizza speltistä

tiistai 16. kesäkuuta 2020

Kaupallinen yhteistyö SunSpelt
speltti pizzapohja sunspelt
pizzapohja resepti
Kesää ei ole ilman hyvää ruokaa ja kesäisin kotona tehty ruoka on melkeinpä parasta. On ihan huippua grillata, syödä tuoreita kotimaisia kasviksia ja kaloja ja muutenkin panostaa ruoanlaittoon ihan jo vain kattamalla nätisti, syömällä terassilla tai parvekkeella tai lähtemällä piknikille. Ruoka todellakin yhdistää ihmisiä ja kesällä minulla on tapana pitää usein puistolounaita ystävieni kanssa, kutsua heitä syömään tai tehdä yhdessä ruokaa.

Nyt kun juhannus ja kuumin kesälomakuukausi heinäkuu on ihan ovella, jaan teille ehkä yhden parhaista pizzapohja resepteistä. Tavallisesti käytetyn durumvehnäjauhon sijasta pohjassa on käytetty ravintoarvoltaan parempaa spelttijauhoa, joka on myös salaisuus rapeaan ja maukkaaseen pizzapohjaan. Jos juhannuksen kauppalista on vielä kesken, kannattaa siihen lisätä ihan ehdottomasti SunSpeltin spelttijauho!

spelttipizza resepti pizzapohja
kasvispizza resepti
pizza margarita resepti

Spelttipizza

Pizzapohja
(2 pizzaa)

3/4 pussi kuivahiivaa
0,5 tl suolaa
1,5 dl 40-asteista vettä
1 rkl oliiviöljyä

1. Sekoita kulhossa jauhot, hiiva ja suola. Lisää lämmin vesi. Vaivaa taikinaa kunnolla käsin tai yleiskoneella pienellä teholla noin 5-10 min. Lisääöljy ja vaivaa vielä hetki, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja öljy on kunnolla taikinan joukossa. Peitä kulho liinalla ja siirrä taikina kohoamaan vedottomaan paikkaan vähintään puoleksi tunniksi.

2. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli se mahdollisimman ohueksi. Lisää tomaattikastike ja muut aineet. Kuumenna uunipellit/pizzakivi uunissa ennen pizzojen paistoa.

3. Paista pizzaa 5-10 minuuttia vähintään 250-asteisessa uunissa. Huom! Tarkkaile paistoaikaa oman uunisi tehosta riippuen (kiertoilmalla lyhyempi, ylä-alalämmöllä pidempi).

Huom! Reseptin jauhot voi korvata kokonaan joko spelttitäysjyväjauholla tai spelttialkuvehnäjauholla.

Tomaattikastike

800ml (2 purkkia) tomaattimurskaa
2-3 kynttä valkosipulia
Pieni sipuli
Oliiviöljyä
Nippu tuoretta basilikaa
Ripaus sokeria
Suolaa ja pippuria

1. Kuullota valkosipulia ja sipulia öljyssä noin 10 minuuttia.

2. Lisää puolet tomaattimurskasta ja sokeri. Hauduta noin 10 minuuttia.

3. Lisää loput tomaattimurskasta ja basilika. Hauduta toiset 10 minuuttia.

4. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan.

5. Ota pannu liedeltä ja lisää pieni loraus oliiviöljyä. Anna vetäytyä.

Täytteet

Kasvispizza
Kesäkurpitsaa suikaloituna, paprikaa, pieniä tomaatteja, kalamata oliiveja, vihreää pestoa, parmesan-raastetta (vegaanisessa jätä pois/vaihda vuustoon) Huom! Kesäkurpitsaa, paprikaa ja tomaatteja kannattaa paahtaa hetki uunissa ennen varsinaista paistoa.

Margarita
Pallo mozzarellaa tai buffalo mozzarellaa, kevyesti parmesan-raastetta


Speltistä valmistettu pizza on vehnäpohjaista pizzaa maukkaampi, rapeampi eikä pohja hajoa, kuten monesti itse tehdyssä pizzassa. Myös taikinaan saa nopeammin paremman sitkon ja taikinan nostatusaika on lyhyempi, kuin monesti durumvehnäjauhoon valmistetuissa pizzoissa. Tein ensimmäisen kerran pizzapohjan spelttiin monia vuosia sitten ja siitä lähtien kotona tehty pizza on valmistettu juurikin spelttipohjaan. SunSpeltillä on valikoimassa Spelt Alkuvehnäjauho, Sämpyläjauho ja Spelt-täysjyväjauho, jotka kaikki sopivat korvaamaan vehnäjauhot leivonnassa.

Speltti on viljana ihan mieletön muutenkin, kuin vain erinomaisen pizzapohjan valmistukseen. Speltissä on runsaasti B-vitamiineja, kaikki tarvittavat aminohapot sekä paljon proteiinia (n. 13g/100g), joten se on ravintoarvoiltaan monia muita viljoja parempi. Speltti on myös helposti sulavaa ja tekee hyvää suolistolle. Yksi hyvä juttu Speltissä on, että se sopii usein ärtyvästä suolesta kärsiville (kuten minulle!), eikä aiheuta samanlaisia vatsaoireita, kun muut vehnät. On kuitenkin muistettava, ettei speltti ole gluteeniton, joten se ei sovellu keliaakikoille.

Jauhojen lisäksi kotimainen SunSpelt valmistaa muun muassa spelttimuroja (näitä ehdinkin jo hehkuttaa Instagramin puolella), spelttikuitulisiä, spelttinäkkäriä- ja lakua sekä spelttipastaa ja -puurohiutaleita. Eli speltistä on todellakin moneksi! Kaikki SunSpeltin tuotteet valmistetaan Suomessa ja niillä kaikilla on luomusertifikaatti. Lisäksi tuotteissa käytetty speltti on Suomessa viljeltyä. 😊

Meneehän tämä pizzaresepti ja SunSpeltin spelttituotteet testiin? 😍

1 kommentti:

  1. Hei, ei liity pizza aiheeseen, mutta mistä tuo sinun erittäin ihana kukkamekko (Musta mekko, missä valkoisia kukkia) mikä on vilahdellut instass?:) etsinnässä kiva kukkamekko kesäksi!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela