Oman talon rakentaminen - haave, joka on pysynyt

torstai 30. huhtikuuta 2020

Kaupallinen yhteistyö Jukkatalo

Omat tulevaisuudenhaaveeni ovat muuttuneet vuosien myötä, mutta haave oman talon rakentamisesta on kulkenut mukana vuosikymmniä. Tällä hetkellä viihdyn todellakin kerrostalossa Helsingin kantakaupungissa, mutta aina on tuntunut itsestään selvältä, että haluan vielä joku päivä oman talon hieman keskustan tuntuman ulkopuolelta - kaupungista riippumatta. Juuri nyt ei ole talorakentamisen aika, mutta toivottavasti suhteellisen pian. Onneksi aina voi haaveilla ja unelmoida!

Uskon, että tämä haave ja ylipäätänsä ajatus, että tuntuu luonnollisesta asua vielä joskus omakotitalossa lähtee siitä, että perheemme on aina asunut omakotitalossa pois lukien ainoastaan ne väliaikaiset hetket, kun uutta taloamme on joko remontoitu, laajennettu tai rakennettu kokonaan alusta loppuun. Nyt jo kolmenkympin kynnyksellä ja miettiessäni toiveitani elämän suunnasta tulevan neljän-viiden vuoden sisällä, toivon siihen sisältyvän puoliso, oman talon suunnittelu ja ensimmäisen lapsen odotus. Haaveeni olisikin, että se ikioma talo olisi rakennettuna siinä vaiheessa, kun odotamme ensimmäistä lastamme. Hitsit, vaikka olen vasta saanut yhden remontin about pakettiin, arvatkaa nouseeko tämän unelmoinnin myötä talokuume entisestään! "Onneksi" pankki tulisi olemaan tällä hetkellä kanssani eri mieltä haaveestani omakotitalosta Espoossa mahdollisimman lähellä merta. 😁

Omakotitalon rakentaminen on iso ja monivaiheinen projekti ja ensikertalaisena kaikki apu, tuki ja tietämys kokeneilta rakentajilta on varmasti enemmän, kuin tarpeen. Olisi kiva ajatella, että talon rakentaminen menisi siten, että valitaan tontti ja unelmien talo rakentuu siihen. Kyllähän se talo jossain vaiheessa siihen tontille valmistuu, mutta sitä ennen on neuvottelut pankin kanssa, oma budjetointi, tulee huomioida tontin maaperä ja sen vaatimat toimenpiteet ennen perusteiden tekoa - tarvitaanko esimerkiksi räjähdystöitä, runsasta kaivuuta tai paalutusta. Myös tonttia koskevat määräykset rajoittavat suunnitteluvaiheessa esimerkiksi talon ulkomuotoa, väriä ja neliömääriä. Tässä on vasta kourallinen huomioitavia asioita ennen talon rakennuksen aloitusta, mutta itsellä ainakin alkaa jo nyt nousemaan hikikarpalot otsalle.

Omasta talosta haaveilevalle talopaketti voi kuulostaa tylsältä ja omia haaveita rajoittavalta. Niin itsekin ajattelin ennen Jukkatalon edustajan kanssa keskustelua. Jukkatalolla on oma mallisto ja mikäli sieltä suoraan löytyy se oma unelmatalo, voidaan rakentaminen toteuttaa suoraan sen mukaan. Talopaketti Jukkatalolla ei kuitenkaan tarkoita valitsemista katalogista ja sellainen talo rakennetaan, vaan jokaisen mallin pohjaa on mahdollista muokata oman mielen mukaan pienesti, vain esimerkiksi seinien paikkoja muuttamalla, tai suuremmin muokkaamalla esimerkiksi täysin katon mallin, huonejärjestystä tai -korkeuksia. On myös mahdollista suunnitella täysin oma talo, johon saa tuen ja avun jo suunnitteluvaiheessa Jukkatalon ammattilaisilta ja jonka suunnittelu toteutetaan täysin veloituksetta.

Kun tajusin, ettei talopaketti tarkoitakaan sitä, että päättyessään talopakettiin, omat mahdollisuudet unelmatalon rakentamiseen on rajoitetut, olisi erityisesti ensimmäisen oman talon rakennuksessa valintani valmis talopaketti, jonka sisällön ja laajuuden räätälöisin sopimaan sen hetkiseen elämäntilanteeseeni. Jukkatalolla on mahdollista valita oma talo joko täysin muuttovalmiina, sisusta itse-pakettina, jolloin mm. kodin kiinteät kalusteet, maalaukset ja laatoitukset jää itselle hoidettavaksi tai pelkkänä talopakettina, joista viimeisessä Jukkatalo hoitaa ainoastaan elementtien valmistuksen, talopaketin toimituksen ja pystyttämisen tontilla ennakkoon sovittuun vaiheeseen asti. Eli valinnanvaraa löytyy todella paljon sen mukaan, kuinka paljon haluaa tehdä itse ja mihin oma budjetti taipuu.

Talopaketin etuja on ehdottomasti se, että talontoimittajan avulla omassa budjetissa pysymisestä tehdään helppoa ja Jukkatalo antaa hyvän kustannusarvion, johon on huomioitu myös paketin ulkopuolelta tulevat palvelut ja tuotteet. Jukkatalolla onkin selkeä ja avoin hinnoittelu. Tästä syystä kustannusarviossa voikin olla jopa 130 riviä taulukoituna ja ne käydään aina kodinostajan kanssa rivi riviltä läpi. Näin saat selville kaiken, mikä kuuluu toimitussisältöön ja kaiken, mikä siihen ei kuulu ja varmistetaan, että talopaketin sisältö vastaa sitä, mitä olit ajatellut. Tuota eri kustannusten määrää miettiessä tuntuu mahdottomalta, että ilman talotoimittajaa osaisi huomioida kaikki mahdolliset kuluerät taloa rakentaessa. Myös aikaa säästyy niin alussa, kuin koko projektin aikana, koska kaikki stepit on selvillä jo ennen rakennusprojektiin ryhtymistä ja suunnitteluun on saanut ammattilaisilta apua. Ainakin omalla kohdalla arvostaisin sitä, että olen jo projektin alussa selvillä mahdollisimman tarkasti siitä, mitä unelman toteuttaminen tulisi kustantamaan, mikä on milloinkin valmiina ja parasta, milloin päästään muuttamaan uuteen kotiin. Toki aina voi tulla yllätyksiä ja viivästyksiä, mutta talopaketin kanssa niitäkään ei tarvitsisi pähkäillä yksin.

Jukkatalo talomallit
Jotta sain annettua haaveilulle kunnolla siivet, tutustuin Jukkatalon uusiin talomalleihin, joista löytyikin muutama talomalli, jotka ovat lähellä unelmiani. Selvää on ollut aina, että haluan talon olevan vähintään kaksikerroksinen, vaikka neliöitä olisikin alle sata, ja ulkomuodoltaan talo olisi mieluiten minimalistinen ja paljon tasaista pintaa. Tarkkoja toiveita talon pohjan suhteen on vielä vaikea sanoa, koska se mitä sinne tarvitsee, riippuu niin paljon esimerkiksi perheen koosta tai omista tulevaisuuden suunnitelmista - rakentaako talon ainoastaan nykyisten tarpeiden mukaan vai haluaako siinä ottaa huomioon esimerkiksi ylimääräiset huoneet mahdollista perheenlisäystä silmällä pitäen. Jukkatalon uusista talomalleista pidin sellaisenaan erityisesti malleista 135-11M, 145-11M ja 197-10M. Näistä kaikki toki ovat huoneistoalaltaan reippaasti yli 100m2 taloja, mutta ulkomuodoltaan ne vastasivat hyvin sitä, mitä haen.

Keskustellessa talon rakentamisesta Jukkatalon edustajan kanssa, tuli häneltä hauska vertaus, että taloprojektissa rakennusaika vastaa kuin vauvan odotusta. Useimmiten muuttovalmiin talon rakennusaika onkin juuri 9 kuukautta, ja Jukkatalolla rakentaminen on mahdollista aloittaa todella nopeastikin, mikäli rakennusluvat on jo saatu.

Vitsit oli ihana haaveilla ja unelmoida mahdollisesta, tulevasta talon rakentamisesta. Jukkataloon tutustumisen myötä näkisin todellakin hyvin todennäköisenä, että valitsisin talopaketin toimittajaksi Jukkatalon heidän talopakettien laajan muokkausmahdollisuuden, selkeän projektihallinnan ja kiireettömän, asiakaslähtöisen suunnittelun perusteella. Taloa rakentamaan lähtiessä en ainakaan itse haluaisi hätiköidä, vaan miettiä rauhassa yksityiskohdat ja varmistaa, että talo mahtuu budjettiimme.

Jos sieltä löytyy kokemusta talon rakentamisesta, olisi ihana kuulla kokemuksia sekä myös kaikilta muilta omista talohaaveista. 😊

4 kommenttia:

 1. Teimme tänä vuonna sopimuksen Jukkatalon kanssa! Isoin syy Jukkatalon valintaan oli heidän asiakaslähtöisyys eli erittäin hyvä palvelu ja se että talosta sai tehdä täysin oman näköisen♡ myös Jukkatalon luotettavuus tuli esille monissa asioissa, voin ehdottomasti suositella! Heinäkuussa pitäisi tulla toimitus tontille ja tämän jälkeen jatkamme itse sisätöissä:)

  VastaaPoista
 2. Mekin ollaan haaveiltu ja oltu sitä mieltä että annetaan rakennusfirman hoitaa koko paketti. Erityisen tärkeää on tehdä hyvät pohjatyöt ettei tule ongelmia talon painumisen kanssa myöhemmin. Meilläkin vielä pankki on eri mieltä talohaaveen kanssa!

  VastaaPoista
 3. Omakotitalon rakentaminen on monelle varmasti yksi elämän isoimmista haaveista. Itse en sellaista koskaan ole päätynyt rakentamaan, mutta tyttäreni perheineen on aloittelemassa oman talonsa maanrakennusurakkaa täällä Turussa. Heille tulee juurikin talopaketti. Mielenkiintoista seurata projektia sivusta.

  VastaaPoista
 4. Oman talon suunnittelu ja rakentaminen on kyllä varmasti monen haaveissa, niin myös meillä. Tuttavilla alkoi juuri heidän talonsa maanrakennus täällä Mustasaaressa ja hieman kateellisena, mutta myös innolla seurailen heidän projektiaan sivusta. Tuo talopaketti on sellainen mikä on itselläkin kyllä ollut mielessä sen helppouden ja kustannusten vuoksi.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela