Tytöistäkin voi tulla johtajia

tiistai 10. joulukuuta 2019

Tuskin keneltäkään on jäänyt huomaamatta, että uudeksi pääministeriksi valittu Sanna Marin on Euroopan nuorin istuva pääministeri. Tai sosiaalisessa mediassa leviävä kuva, jossa kerrotaan, että Suomen hallitusta johtaa viisi naista. Ja näistäkin neljä on kolmekymppisiä. Hitsit tämä on siistiä ja ihan mahtavaa, että tämä on huomattu muuallakin maailmassa!

Miksi tämä sitten on ihan mieletön juttu? Ensinnäkin sen vuoksi, että Suomen tasa-arvokehitys on ollut huikeaa ja tapahtunut nopeasti, eikä vastaavaa ole tapahtunut missään muualla maailmassa. Marin on Suomen kolmas naispuolinen pääministeri ja meillä on ollut Suomessa jo naispuolinen presidentti. Valtaosassa maailmaa ei ole vastaavaa naisjohtajuutta vielä saavutettu ja monessa maassa vastaava tilanne, että naisetkin voisivat olla johtajia, on edelleen kaukainen ajatus. Me olemme Suomessa edelläkävijöitä siinä, ettei sukupolvi tai sukupuoli määrittele meitä. On väliä mitä me osaamme ja teemme ja se ratkaisee. Vielä on matkaa täydelliseen tasa-arvoisuuteen, mutta olemme menossa hyvää vauhtia suuntaan, joka on tulevaisuutta. Maailmaan, jossa meitä ei lokeroida värin, sukupuolen tai sukupolven perusteella.

Marinin ikä ja tausta sateenkaariperheessä kasvamisesta yhdistettynä vasemmistolaiseen ja vihreään arvomaailmaan on luonut odotuksia nuorten kiinnostuksen kasvamiseen politiikkaa kohtaan, joka heijastuu positiivisesti nuorten äänestystilastoihin. Olen itsekin kasvanut siinä maailmassa, jossa koin päätöksenteon olevan itseäni huomattavasti vanhempien miesten käsissä ja jos perheeni ei olisi painostanut minua äänestämisen tärkeydestä nuoresta lähtien, olisin nuorempana voinut hyvinkin olla passiivinen äänestäjä. Olisin ihan varmasti ajatellut, ettei minun yhdellä äänellä ole mitään merkitystä. Todellisuudessa jokaisella äänellä on merkitystä. Ihan aina. Eli seuraavissa vaaleissa, oli ne sitten mitkä tahansa, käyttäkää äänioikeutenne.

Muistan edelleen, kun isoäitini sanoi minulle yli kymmen vuotta sitten, että pidä omat rahat erillään myös avioliitossa. Minun suvustani olen ensimmäinen, joka on saanut elää maailmassa, jossa tytöistäkin voi tulla ihan mitä tahansa. Tämä on näkynyt siinä, että minua on aina kannustettu taloudelliseen riippumattomuuteen, tekemään itse uravalintani, kannustettu kouluttautumaan enkä ole kokenut painostavaa kyselyä perheen perustamisesta. Minua on ymmärretty jopa silloin, kun olen puhunut mahdollisesta vapaaehtoisesta lapsettomuudesta. Aika mahtavaa, että tämän hetken ja kaikki tulevatkin tytöt saavat yhä maailmanlaajuisemmin kasvaa ja syntyä tasa-arvoisempaan maailmaan, eikä heidän tarvitse todistella, että tytötkin voivat olla johtajia. Tai mitä tahansa muutakin, mistä vain uskaltaa unelmoida. Naiset voivat ja pystyvät siinä missä miehetkin.

Mielenkiinnolla odotan millaista politiikkaa Marinin johdolla saadaan aikaiseksi. Jo se, että hallituksessa on johtajina ja ylipäätänsä nuoria naisia, tuo päätöksentekoon monimuotoisuutta ja moniäänisyyttä. Sillä on merkitystä, että ministereitä ja johtajia nousee erilaisista sosioekonomisista taustoista ja, että näistä taustoista kerrotaan mediassa. On tärkeää, että päättäjät ovat samaistuttavia ja samalla luomme voimakasta esimerkkiä muualle maailmaa siitä, millaista politiikka voi olla. On mahdollista johtaa myös siten, ettei päätökset ole keski-ikäisten miesten käsissä.  Korkeimman poliittisen päätösvallan ollessa nuorilla naisilla, olen varma, että tulevaisuudessa Suomessa päätöksenteko tulee olemaan entistä vastuullisempaa ja tasa-arvoisempaa, joka samalla heijastuu puolueiden omiin poliittisiin linjauksiin.

Millaisia ajatuksia viimeisen viikon politiikka on herättänyt teissä?

3 kommenttia:

 1. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta! Musta on hienoa, että uskallat kirjoittaa blogissasi myös poliittisista asioista.

  Olen osittain sun kanssa samaa mieltä: mahtavaa, että Suomessa otetaan harppauksia eteenpäin tasa-arvon puolesta. Samaan aikaan minun on kuitenkin pakko myöntää, että olen hieman huolissani. Voi olla, että ajatusmaailmani on turhan kaavoihin kangistunut ja vanhanaikainen. Voi olla, että minun olisi syytä olla avoimempi muutoksille, joita Suomen johdossa nyt tapahtuu. Haluaisin olla muutoksista yhtä innoissani kuin sinä!

  Miksi olen huolestunut, johtuu siitä, että nouseminen pääministeriksi noin nuorena voi olla turhankin kova koulu, kun miettii millaisia kovan luokan konkareita esimerkiksi oppositiossa istuu.

  En haluaisi suhtautua ikään ennakkoluuloisesti, mutta valitettavasti alalla vain vähän aikaa olleilta poliitikoilta usein puuttuu iän ja kokemuksen tuoma varmuus, syvällinen ymmärrys ja ongelmanratkaisukyky. Pelkään, että konkarit eduskunnassa syövät kokemattomat johtajat elävältä.

  Olen itse myös työskennellyt nuorien johtajien alaisuudessa, ja vallitseva teema on valitettavasti oman kokemukseni mukaan ollut tietynlainen joustamattomuus. Nuoret johtajat eivät useinkaan osaa tulkita tilanteita niiden vaatimalla tavalla, vaan ongelmat ratkaistaan saatujen ohjeiden mukaan jäykästi ja toimimattomasti, sillä kokemus ei ole auttamassa.

  Jos miettii Marinin CV:tä, hän on ymmärtääkseni ollut puoluetoiminnassa mukana ainoastaan yhden vaalikauden ajan. Oma oloni olisi turvallisempi sellaisen johtajan kanssa, jonka tiedän pärjäävän varmasti ja joka on todistanut osaamisensa haastavissa tilanteissa jo ennen pääministeriksi nousemista. Itse en ole nähnyt Marinilta vielä tämäntyyppistä osaamista.

  Toivon todella, että huoleni on turhaa. Voi tietysti olla, että Marinin valinta liittyy jollain tavalla esimerkiksi siihen, että Rinne on edelleen puoluejohtaja, ja Marin toimisi ehkä tavallaan vielä Rinteen välikätenä? Tämä on kyllä ainoastaan spekulointia. Mielenkiintoista olisi tietää, mitä kulisseissa todella tapahtuu.

  VastaaPoista
 2. On toki hienoa että johtoon eivät pääse vain yhdenlaiset ihmiset. Olen varmaan jotenkin kasvanut kieroon viime vuosina, mutta mielestäni todellinen tasa-arvo on saavutettu vasta sitten, valitun ikä, sukupuoli tai muukaan ominaisuus ei herätä ajatuksia, vaan ainoastaan hänen osaamisensa. En pidä naisvaltaisuutta sen tasa-arvoisempana kuin miesvaltaisuuttakaan. Joskus mietin, että vaalit saisi järjestää niin, ettei ehdokkaan sukupuoli tai ikä ole nähtävissä ennen valituksi tulemista. Silloin hänet valittaisiin ihmisenä, joista hallituksenkin pitäisi koostua. Ei miehistä tai naisista.

  VastaaPoista
 3. Tämä kysymys sivuaa hiukkasen kysymystäsi koskien ylläolevaa kirjoitustasi mutta on ihan pakko kysyä, aivan ihana takki sinulla kuvassa. Mistä, minkä merkkinen ja saakohan kyseistä takkia vielä, haluaisin niin omakseni samanlaisen <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela