Paras lahja on koulutus

maanantai 2. joulukuuta 2019

Kaupallinen yhteistyö Plan Suomi

Muistatko, miltä sinusta tuntui ensimmäisenä koulupäivänäsi? Kaiken sen jännityksen, joka liittyi ensimmäiseen koulumatkaan. Tunteen, kun ensimmäisen kerran koskaan nostit koulutarvikkeilla pakatun koulurepun selkääsi. Kohdallani tuosta päivästä on jo yli 20 vuotta, mutta muistan sen päivän edelleen. Jännitti, mutta äidin käsi kädessäni lievensi jännitystä ja aloitin innolla koulutaipaleeni. Olinhan odottanut tuota päivää jo viikkoja.

En ole koskaan joutunut miettimään sitä, ettei minulla olisi mahdollisuutta kouluttautua saatikka aloittaa koulutietä. En ole myöskään joutunut pelkäämään, että minulla olisi erilaiset oikeudet veljiini nähden. Enkä ole joutunut miettimään sitä, etten saisi käydä koulujani loppuun tai päättämään itse tulevaisuudestani.

Maailmassa on yli sata miljoonaa tyttöä ja lasta, jotka eivät saa koskaan tuntea tuota jännitystä ja odotusta ennen ensimmäistä koulupäivää. Tai mikäli he ovat päässeet aloittamaan koulutiensä, joutuvat he pelkäämään, että minä päivänä tahansa heidän koulunkäynti keskeytyy. Köyhien maiden tytöillä muun muassa kuukautiset ovat syy, jonka vuoksi he eivät välttämättä voi käydä koulussa.

Plan aineeton joululahja
Plan aineeton joululahja
Plan avasi 29.11. Helsinkiin jouluikkunan, joka pysäyttää kauneudellaan - on valoja, värejä ja paketteja. Jouluikkunalla on kuitenkin paljon tärkeämpi sanoma ja merkitys, kuin luoda ainoastaan joulutunnelmaa katukuvaan. Nykypäivänä aineettomien lahjojen merkitys korostuu ja on erityisen tärkeää miettiä mitä itse, tai mitä muut tarvitsevat - vai tarvitsevatko mitään? Vastapainona kulutushysteriaan Plan halusi muistuttaa jouluikkunallaan tyttöjen koulutuksen tärkeydestä ja pohtimaan omia valintoja ja aineettomien lahjojen merkitystä. Aineettomalla lahjalla ilahdutat sen saajaa, mutta samalla autat monia muita. Ikkunaan on kerätty tarvikkeita, jotka mahdollistavat köyhien maiden tyttöjen koulutuksen.

Plan aineeton joululahja
Plan aineeton joululahja
Köyhissä maissa tyttöjen koulutuksen esteenä ovat muun muassa epätasa-arvo ja se, että usein tyttölapset pidetään yhteisön ulkopuolella, omassa kotipiirissään. Tyttöjen koulutuksen toteutumista heikentää on myös vallitseva ilmastonmuutos. Ilmastonmuutoksen seurauksena syntyvät luonnonkatastrofit edistävät entisestään sitä, että perheen tyttö joutuu keskeyttämään koulunsa tai ei pääse aloittamaan lainkaan koulutietä. Köyhien maiden tyttöjen huonot oikeudet johtavat siihen, että perheen tyttö on usein se, joka joutuu jäämään kotiin auttamaan kotitöissä, tai mikäli perheen elinkeino on vaarassa esimerkiksi kuivuuden takia.

Ilmastonmuutoksen suurentuneiden vaikutusten myötä myös tyttöjen ihmisoikeusloukkaukset lisääntyvät ja on todennäköisempää, että katastrofin satuttua tai perheen elinkeinon heikennyttyä tyttö voi joutua pakon edestä lapsiavioliittoon. Myös luonnonkatastrofien aiheuttama pakolaisuus tekee todennäköisempää siitä, että tyttö joutuu ihmiskaupan uhriksi, hyväksikäytön kohteeksi tai kohtaa seksuaalista väkivaltaa. Ja ylipäänsä kouluttautumattomuus heikentää tyttöjen keinoja selviytyä katastrofin keskellä muun muassa puuttuvan uimataidon takia tai siksi, ettei heillä ole tietoa kuinka kriisitilanteessa tulee toimia.

Plan aineeton joululahja
Plan aineeton joululahja
Globaalilla tasolla tyttöjen kouluttautuminen on tärkeää niin tasa-arvon, mutta myös siitä syystä, että olisi tärkeää saada enemmän naisia tekemään päätöksentekoa erityisesti köyhissä maissa. Naisten poliittinen osallistuminen johtaa demokratian konkreettisempaan toteutumiseen, mukaan lukien parempaan reagointiin kansalaisten tarpeisiin, lisääntyneeseen yhteistyöhön puolueiden ja etnisten ryhmien välillä ja keskittymiseen kestävämpään ja vastuullisempaan tulevaisuuteen. Mikäli tytöillä on mahdollista kouluttautua, sitä suuremmalla todennäköisyydellä tulevaisuudessa maailmalla asioista on päättämässä yhä enemmän naisia. Tästä syystä paras lahja tytölle on koulutus. ❤️

Tyttöjen koulutusta voi tukea Planin aineettomilla lahjoilla tai lähettämällä tekstiviestin KOULU numeroon 16155 (lahjoitus 15€). Suosittelen myös käymään katsomassa Helsingin Keskuskadulla olevan Planin jouluikkunan, joka on esillä 3.1.2020 asti.

Mitä ajatuksia Planin jouluikkuna ja aineettomien lahjojen merkitys ja antaminen herättää teissä?


Kuvat Joanna Suomalainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela