Osta työtä Suomeen ja suomalaisen työn tärkeys

tiistai 3. joulukuuta 2019

Kaupallinen yhteistyö Suomalaisen Työn Liitto

osta työtä suomeen päivä
Mitä ajatuksia teissä herättää, jos kerron heti alkuun, että tämän tekstin tarkoitus on saada teidät ostamaan? Kyllä, ostamaan, vaikka nyt pitäisi kehottaa välttämään kuluttamista.

Alkuvuodesta olin todella ristiriitaisin mielin kulutusta kohtaan, koska kärjistettynä joka puolelta vain kehotettiin olemaan ostamatta tai jos ostaa, osta käytettyä. Uuden ostamisesta on tullut melkeinpä häpeällistä ja varmasti moni kamppailee nyt vuoden kulutuskeskeisimmän kuukauden kohdalla sen kanssa, että mitä "voi" ostaa. Voiko lahjoja ylipäätänsä ostaa, varsinkaan jos ne ovat materiaa. Nyt voit huokaista helpotuksesta, sillä kyllä voi. Ja haluankin kannustaa teitä kuluttamaan, mutta en ihan mihin tai miten tahansa.

Huomenna keskiviikkona, 4. joulukuuta, vietetään Osta työtä Suomeen -päivää, jolla on todella tärkeä sanoma. Miltä kuulostaisi, jos ostaisit joka kuukausi kympillä suomalaisia tuotteita ja palveluita? Kymppi ei ole paljon, mutta jos jokainen suomalainen ostaisi kympillä kuussa lisää suomalaisia tuotteita tai palveluita, syntyisi 10 000 vuosityöpaikkaa. Jos taas laittaisit viikoittain tuon saman kympin suomalaisiin tuotteisiin ja palveluihin, olisi vaikutus nelinkertainen. Pieni summa, mutta ihan mielettömän suuri vaikutus Suomen työllisyyteen.

osta työtä suomeen päivä
osta työtä suomeen päivä
osta työtä suomeen päivä
Varsinkin nyt yrittäjänä olen alkanut miettimään paljon enemmän kotimaisen työn tärkeyttä ja merkityksellisyyttä. Yksi merkittävä syy on vastuullisuus ja haluni tehdä enemmän vastuullisia valintoja, mutta yhteiskunnalliselta kantilta koen tärkeäksi suomalaisen työn tukemisen jo siksi, ettemme ruokkisi lamaa. Jos palveluita ei hankittaisi Suomesta, ei minullakaan olisi töitä. Ostaessasi suomalaisia tuotteita ja palveluita, jätät kiertävän rahan hyödyt Suomeen työpaikkoina, verotuloina, kotimaisen kulutuksen ja ostovoiman kasvuna sekä investointeina.

Monelle kotimaisuus tarkoittaa korkeampaa hintaa ja ostopäätöstä ohjaa suurimmaksi osaksi tuotteen hinta - edullinen hinta houkuttaa valitsemaan tuontituotteen. Kotimainen tuote ei kuitenkaan loppupeleissä ole välttämättä kalliimpi kuin esimerkiksi Aasiassa valmistettu tuote. Kotimaisuus on usein tae laadusta, jolloin tuotteen käyttöikä on moninkertainen tuotuun halpaversioon verrattuna. Olen nyt myös alkanut tiedostamaan sen, että ostaessani kotimaisia, hieman hinnakkaampia tuotteita, teen paljon tiedostavampia ja vastuullisempia ostopäätöksiä. Kulutus ei ole läheskään niin päätöntä ja harkitsematonta, kun satasella saakin esimerkiksi yhden vaatteen viiden sijaan.

Muutenkaan suomalaisen työn hinta ei voi kilpailla halpamaiden kanssa pelkästään jo siitä syystä, että Suomessa ihmisille maksetaan asiallista palkkaa ja meillä on todella kattava sosiaaliturva. Näin ei ole läheskään kaikissa maissa ja tämä on merkittävä syy, miksi itse ja varmasti moni teistäkin käyttää rahaa kotimaisiin tuotteisiin ja palveluihin - ja mahdollisesti maksamaan hieman korkeamman hinnan. Jos jatkamme ostopäätöksien tekemistä hinta edellä rokottaen kotimaisten tuotteiden ja palveluiden menekkiä, yksinkertaisesti meillä ei kohta ole enää varaa tähän hyvinvointiin.

osta työtä suomeen päivä
osta työtä suomeen päivä
Joulun kynnyksellä on todella hyvä hetki tehdä tiedostavampia ostopäätöksiä niin joulun tarjoilun, kuin lahjojenkin suhteen. Hankkimalla joulupöytään kotimaisia tuotteita ja panostamalla lahjoissa esimerkiksi aineettomiin, suomalaisiin palveluihin, ylläpidät suomalaisten työllisyyttä ja kannatat vastuullisia ja eettisiä arvoja. Vihreiden arvojen osalta kotimaassa valmistetut tuotteet taas ovat tuontituotteita huomattavasti ympäristö- ja ilmastoystävällisempiä sekä myös turvallisia. Vinkkaan Avainlippu-merkistä, joka on hyvä keino löytää yhdellä silmäyksellä suomalainen vaihtoehto. Avainlippu-merkki myönnetään ainoastaan Suomessa valmistetulle tuotteelle tai tuotetulle palvelulle.

Haluankin haastaa teidät kaikki ostamaan huomenna, Osta työtä Suomeen -päivänä, ainoastaan kotimaisia tuotteita. Tätä ei kuitenkaan kannata jättää ainoastaan tämän teemapäivän ympärille, vaan tehdä näitä tiedostavampia, suomalaista työtä tukevia, valintoja koko joulukuu. Ja sen jälkeenkin, pitäen mielessä kuinka iso merkitys sillä kuukausittaisella, suomalaiseen työhön tai palveluun laitetulla kympillä on.

Miten voit osallistua Osta työtä Suomeen -päivään? Yksinkertaisesti ostamalla ainoastaan kotimaisia tuotteita ja palveluita. Lisäksi päivälle on oma Facebook-tapahtuma, johon kannattaa osallistua ja voit jakaa omissa somekanavissasi 4.12. tekemistäsi ostoksista kuva käyttämällä hashtageja #ostatyötäsuomeen ja #ostatyötäsuomeenpäivä


Mitä suomalainen työ ja kotimaisuus merkitsee sinulle?


Kuvat Joanna Suomalainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela