Mitä on menestys ja mitä se tarkoittaa minulle

sunnuntai 17. marraskuuta 2019

Menestyksestä puhuttaessa on mielestäni mielenkiintoista se, kuinka eri tavalla kaikki määrittelevät ja kokevat menestyksen. Monille menestys varmasti tarkoittaa objektiivisia asioita ja kokemuksia, kuten unelmien opiskelupaikan saamista, uralla etenemistä tai mahdollisesti keskivertoa parempaa toimeentulotasoa. Millainen oli oma ensimmäinen mielikuva menestyneestä henkilöstä? Tuliko mieleesi kuva siististi pukeutuneesta henkilöstä, joka on saavuttanut paljon urallaan, jolla on kaunis perhe sekä kiva koti ja mahdolliset loma-asunnot. Tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi artisti tai näyttelijä, joka on saavuttanut paljon nimeä?

Objektiivisuuteen menestyksen mittarina on helppo nojata, koska tuolloin kaikki muuttujat ovat mitattavissa. Ehkä jopa jollain tapaa haluamme mitata menestyksen pääasiassa objektiivisuuden kautta, koska kaipaamme selkeää näyttöä siitä, onko joku menestynyt vai ei. Menestys on tuolloin suureksi osaksi sitä, että joku on omalla alallaan parempi kuin toinen. Jo pelkästään lööpeissä vilahtelee usein henkilön etuliitteenä "menestynyt" mikäli hän on selkeästi oman alansa huippuja - oli sitten näyttelijä, yrittäjä, muusikko tai poliitikko.

Nuorempana mielsin menestyksen hyvin objektiivisesti. Tavoitteeni oli olla tulevaisuudessa menestynyt ja luoda ura, joka mahdollistaa minulle etenemisen ja tämän myötä menestyksen. Viime vuosina en ole oikeastaan edes miettinyt menestystä enkä ainakaan sitä, olenko minä menestynyt? Koko tämä aihe sai inspiraation kuunnellessani Postpojat -podcastin jaksoa "Löydä oma juttusi elämässä tai syrjäydy", jossa Julius ja Eppu pohtivat menestystä ja muun muassa sitä, miten ennen pitkälti toivottiin vain, että menestyy tulevaisuudessa. Ja juuri sillä objektiivisella tasolla. Aloin pitkästä aikaa miettimään menestystä ja jakson monessa kohdassa pystyin samaistumaan heidän pohdintaan. Nykyisin menestystä mitataan paljolti objektiiviselta ja subjektiiviselta kannalta. Ei ole enää niinkään väliä, onko menestys mitattavissa, vaan riittää, että kokee itse olevansa menestynyt. Meillä jokaisella on niin henkilökohtainen näkemys siitä, mikä tekee ihmisestä menestyneen. Menestynyt kun voi olla niin monella eri tasolla.

Jos joku kertoo tavoittelevansa menestystä, on siinä usein lievästi negatiivinen viba. Menestys rinnastetaan usein oman edun tavoitteluun, vaurauteen ja valtaan vaikka todellisuudessa se voi olla täysin päinvastaista. Se, mitä menestys on, riippuu täysin siitä mitä henkilö pitää sillä hetkellä arvokkaana ja tärkeänä. Menestyminen elämässä on yhdelle suurperhe sekä se, että kykenee elättämään perheensä ja toiselle menestys on vapaus ja mahdollisuus käyttää vapaa-aikansa oman juttunsa tekemiseen. Jollekin taas unelmauransa eteen tehty työ. Eli yksinkertaisuudessaan menestys on itselle arvokkaiden ja tärkeiden asioiden tavoittelua ja lopulta niiden saavuttamista. Kaikki asiat elämässä ovat menestyksekkäitä, jos niitä on tavoiteltu ja ne lopulta saavutetaan.

Minulle menestys on subjektiivisia asioita ja rinnastan sen paljon onnistumiseen. Tai oikeastaanhan onnistumiset johtavat juuri siihen menestykseen. Esimerkiksi oman blogini suhteen koen olevani menestynyt, koska pystyn edelleen, yli kymmenen vuoden jälkeen, tuottamaan sisältöä, joka kiinnostaa muita. Lisäksi olen kehittynyt ja kehittänyt osaamistani menestyksekkäästi. En siis ajattele, että ollakseen tässä asiassa menestynyt, tulisi olla esimerkiksi +40 000 uniikkia blogikävijää kuukaudessa. Me olemme myös jokaisen silmissä uniikki versio itsestämme emmekä voi varmaksi tietää pitääkö joku muu meitä menestyksekkäänä jossakin asiassa, vaikka emme itse edes koe olevamme kovin hyviä.

Kokonaisvaltaisesti koen olevani menestynyt elämässä. Olen saavuttanut mitattavia, subjektiivisia menestystekijöitä, kuten saanut opiskelupaikan ja valmistunut määräajassa, saanut unelmatyöpaikkojani ja tulen taloudellisesti ihan kivasti toimeen. Subjektiivisesti taas koen olevani menestynyt, koska suurimman osan elämästäni olen käyttänyt tekemällä asioita, joista nautin. Lisäksi olen kasannut itseni kasaan kerta toisensa jälkeen epäonnistuttuani. Menestyminen tarkoittaa minulle paljolti sitä, kuinka onnellinen olen, olenko saavuttanut tavoitteitani, mitä tahansa ne silloin olivatkaan, sekä sitä, että teen asioita, joista pidän ja joissa voin kehittyä. Richard Branson kuvaa mielestäni menestystä todella hyvin: "Liian monet ihmiset mittaavat menestystä sillä, paljonko rahaa heillä on tai niillä ihmisillä, jotka he tuntevat. Minun mielestäni todellista menestystä pitäisi mitata sillä, miten onnellinen olet.". Tämä on niin totta.

Miten te koette menestyksen ja onko joku, tai oletko itse, menestynyt?

Kuvat Anton Varho

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela