Marraskuun melankoliaa ja epƤvarmuuksia

torstai 21. marraskuuta 2019

TƤnƤ vuonna marraskuu on ollut todella omituinen. Jotenkin todella vaikea ja ristiriitainen. Marraskuun aikana on ollut todella siistejƤ juttuja ja olen ollut onnellinen. Ihan huippu onnellinen johtuen muun muassa ihmisistƤ, joihin olen tutustunut viimeisen vajaan puolen vuoden aikana. Samalla kuitenkin olalla on painanut huoli ja epƤvarmuus ja pieni pelko. Viime vuonna olin marraskuun alussa hetken sairaslomalla masennuksen vuoksi ja alkuviikosta mietin, mitƤ edes tein viime vuonna marraskuussa? En muista. Ihan oikeasti, en muista yhtƤkƤƤn asiaa viime vuoden marraskuusta. Ainoastaan alkukuun sairasloman, ahdistuksen ja masentuneisuuden, mutten mitƤƤn muuta.

Nyt marraskuu on ollut erilainen. En ole samaan tapaan masentunut, vaan ennemmin melankolinen, vƤsynyt ja tosi tƤynnƤ koko hemmetin marraskuuta. En tiedƤ pitƤisikƶ itkeƤ vai nauraa, mutta viimeiset neljƤ vuotta marraskuuni ovat olleet kamalia. YhtenƤ vuonna voin todella huonosti Hollannissa, toissavuonna isoisƤni menehtyi, viime vuonna masennusdiagnoosi ja tƤnƤ vuonna muuten vain raskas marraskuu. Taidan ihan tosissani harkita lƤhtevƤni ensi vuonna koko marraskuuksi johonkin, jossa pƤivƤnvaloa nƤkee paria tuntia enemmƤn ja aurinko paistaa useammin, kuin parina pƤivƤnƤ 30 pƤivƤn aikana. Olen ehkƤ tavanomaista herkempi tuntemaan melankoliaa ja vƤsymystƤ, joten ehkƤ tuollainen kaamosta pakeneminen voisi auttaa? TƤytyy kokeilla. EnsihƤtƤƤn kokeilen miten tƤllƤ viikolla saapuva kirkasvalolamppu auttaisi tƤhƤn jatkuvaan vƤsymykseen ja yli 10 tunnin yƶunien tarpeeseen.

Viime viikkoina olen myƶs kokenut todella paljon epƤvarmuutta ulkonƤƶstƤni. Olen jo vuosia kerƤnnyt jonkin verran lisƤƤ painoa aina marraskuussa ja pimeys tekee minulle todella vaikeaksi pitƤƤ kiinni liikunnasta, terveellisestƤ ruoasta ja ylipƤƤtƤnsƤ en ole tƤhƤn vuodenaikaan hyvƤ pitƤmƤƤn itsestƤni huolta - hiukset pestƤƤn vasta kun on ihan pakko, pukeudun mieluiten mukaviin, lƶysiin vaatteisiin, eikƤ olo ole mitenkƤƤn pƤin itsevarma. Huonovointisuus nƤkyy myƶs ihossa ja yleisessƤ jaksamisessa. Noh, faktahan on, ettei kukaan kƤy pelkƤllƤ sokerilla ja sipsien rasvalla, joten ei ihme, ettƤ vƤsyttƤƤ. Miksei vaan ikinƤ voi oppia ja pitƤƤ kiinni edes suurimmaksi osaksi fiksusta ruokavaliosta ja sƤƤnnƶllisemmƤstƤ liikkumisesta? Lohduttavaa tƤssƤ onneksi on se, ettƤ marraskuu on kohta paketissa ja parempi fiilis palaa hiljalleen. NƤin on tapahtunut aina ja varmasti tapahtuu myƶs tƤnƤ vuonna. Luotan siiten.

Suurimmaksi osaksi tƤmƤn hetken epƤvarmuus omasta ulkonƤƶstƤ johtuu siitƤ, ettƤ sƤƤnnƶllisen treenin puuttuminen ja huonompi ruokavalio nƤkyy kehossa. Mutta vaikka pyyhkisin tuon seikan pois, olen alkanut tarkkailemaan omaa ulkonƤkƶƤni paljon kriittisemmin viime aikoina. JƤin jo miettimƤƤn viikonloppuna, ettƤ onko tƤmƤ jotain orastavaa kriisiƤ vanhenemisesta, mutta ei. Itse asiassa juuri viikonloppuna minua luultiin Kutosella iltaa viettƤessƤ noin 22-vuotiaaksi! EhkƤ olen jollain tapaa pudonnut siihen somen ulkonƤkƶkuplaan, jossa tottuu nƤkemƤƤn muita, mutta myƶs itsensƤ filttereiden lƤpi. Itse olen pyrkinyt siihen, etten aina kuvaa itseƤni esimerkiksi stooreihin jokin kasvojen muotoa muokkaavan filtterin kanssa, koska en halua lisƤtƤ paineita muille, mutten myƶskƤƤn rakentaa itsetuntoani sen varaan, ettƤ tarvitsen jotain muutosta ulkonƤkƶƶni voidakseni nƤyttƤƤ itseni muille.

TƤmƤ on jotenkin todella kinkkinen asia ja sitƤ mukaan, mitƤ Instagram tekee mielenterveyden eteen (mm. poistamalla tykkƤyksien numeraalisen nƤkymisen), jatkuvasti tulee lisƤƤ elementtejƤ, joilla paineita tehdƤƤn yhƤ enemmƤn (muokkaavat kasvofiltterit). MyƶnnƤn, ettƤ Instagramin filtterit ovat saaneet minut tarkastelemaan muun muassa kasvonpiirteitƤni todella kriittisesti, koska voin nƤhdƤ niin konkreettisesti miltƤ esimerkiksi nƤyttƤisin kapeammilla kasvoilla, suuremmilla silmillƤ tai korkeammilla poskipƤillƤ. Hitsit on niin pelottavaa millaisia ajatuksia yksi puhelimen sovellus voi saada aikaan!

TƤllaista kuuluu tƤnne. Koko teksti meni todella negatiiviseksi, mutta onneksi kaiken kaikkiaan asiat ovat mukavasti. VƤhƤn stressi ja vƤsymys painaa, mutta positiivista on, ettƤ tiedƤn mistƤ nƤmƤ tuntemukset johtuvat. Ja luotan siihen, ettƤ aivan pian fiilikset ovat tƤysin erilaiset. ❤️

Vaikuttaako marraskuu ja kaamos teidƤn mielialaan?


Kuvat Joanna Suomalainen
Kuvauspaikka Hotel F6

2 kommenttia:

  1. ElƤmƤni tƤrkein ja rakkain ihminen, mummini, kuoli tasan 5 vuotta sitten. Sen jƤlkeen olen joka vuosi tƤhƤn aikaan alkanut ahdistua, pƤƤnahkaan alkaa tulla kutisevaa stressi-ihottumaa (samaa joka oli tosi pahana mummin kuoleman aikaan) ja nukun huonosti. Monesti havahdun vasta siinƤ vaiheessa tajuamaan, mistƤ pahassa olossa olikaan kyse, kun alan raapimaan kutisevaa pƤƤtƤƤni. Marraskuu ja joulukuu on mulle muutenkin tuskaa, inhoan talvea ja varsinkin joulua. Tammikuussa toivo alkaa aina herƤtƤ eikƤ tammi- ja helmikuu tunnu enƤƤ niin ahdistavilta.

    Oma ulkonƤkƶkriiseily ajoittuu myƶs tƤhƤn aikaan, kesƤn rusketus on poissa ja vƤsymys ja ahdistus nƤkyy ihossa ja silmissƤ. Treenaan, vƤhƤn liikaakin, mutta en tunne itseƤni millƤƤn tapaa kauniiksi.

    TsemppiƤ, et ole asian kanssa yksin! <3

    VastaaPoista
  2. Etkƶ oo enƤƤ jutan kanssa tekemisissƤ?

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela