Kokemukseni kehokartoituksesta

tiistai 5. marraskuuta 2019

Kehokartoitus ja fysioterapia-jakso toteutettu yhteistyössä Hieroksen kanssa
Lopussa tarjous kehokartoitukseen!

Olen treenannut aktiivisesti vuosia, mutta edelleen huono tapani on laiminlyödä kehonhuolto ja olla tarttumatta kehon pieniin kiputiloihin. Ei ole niin vakavaa, jos polvea hieman vihloo juostessa, niskoja särkee tai selässä tuntuu pistävä kipu. Jostain syystä näitä pieniä, ei arkea haittaavia, kiputiloja ei vain jotenkin jaksa tsekata, vaan odottelee niiden menevän ohitse. Ja se odotus voi vielä kestää vuosia ja siitäkään huolimatta ei tee asialle mitään. Kehohan ilmoittaa meille herkästi, jos kaikki ei ole kunnossa - voi nousta kuume, väsyttää, vilustumme tai päätä särkee. Näihin merkkeihin reagoimme herkästi ja olisi aivan yhtä tärkeää tarttua myös niihin pieniin, ei toimintakykyämme sinänsä rajoittaviin kiputiloihin, kuten siihen satunnaisesti vihlovaan polveen tai oikkuilevaan olkapäähän. Mitä aikaisemmassa vaiheessa tsekkaamme kaiken olevan kunnossa, eikä vasta sitten, kun tilanne on oikeasti paha, ylläpidämme toimintakykyämme ja oikeasti välitämme kehostamme.

Yhteistyössä Hieroksen kanssa lähdimme kurkkaamaan kehoni tilaa kehokartoituksen avulla. Kehokartoitus on fysioterapeutin suorittama tutkimus, jolla saa tärkeää tietoa oman tuki- ja liikuntaelimistösi toiminnasta. Jokainen kehokartoitus on ihan aina yksilöllinen ja rakentuu asiakkaan tilanteen mukaan. Kehokartoituksen jälkeen saa neuvot ja ohjeet ongelmasi korjaamiseksi. Kehokartoitus on älyttömän hyvä keino saada arviota kehon heikkouksista, mikäli kehossa tuntuu epämääräisiä kipuja tai tuntemuksia, mutta se on todella hyödyllinen myös silloin, kun itse ei huomaa mitään kriittistä omassa kehossa. Liikuntakyvyn rajoittumisen ennaltaehkäisyä ei vain voi liikaa painottaa ja meille jokaiselle tekisi ihan hyvää käydä silloin tällöin kurkkaamassa ammattilaisen avustuksella miten kroppamme toimii.

"Tuki- ja liikuntaelimistön kunto, laadukas liike ja suorituskyky rakentuvat eri ominaisuuksista. Ryhti, liikkuvuus, liikehallinta sekä lihastasapaino ovat jokainen osaltaan tärkeitä liikkeen tuottamisessa. Ominaisuuksien keskinäinen tasapaino ennaltaehkäisee tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja ja saa liikkumisen tuntumaan hyvältä."


hieros fysioterapia helsinki kehokartoitus
hieros fysioterapia helsinki kehokartoitus
Hieroksen fysioterapeutti Tuomas Paavola suorittaa kehokartoituksen ja siihen kuuluu liikkuvuustestaus, lihastasapainon arviointi, ryhdin ja liikehallinnan tutkiminen ja lopuksi palaute kartoituksesta sekä yksilölliset harjoitusohjeet suullisesti ja sähköpostiin. Minulle tehdyssä kehokartoituksessa sain hyvää palautetta ryhdistäni sekä lihastasapainosta. Liikkuvuudessani taas on hieman rajoitteita, muun muassa vasemman lonkkani ja oikean olkapääni "pikkukivun" takia. Hävettää myöntää, että nuo kivut ovat molemmat vaivanneet minua jo useamman vuoden. Silti olen ollut todella välinpitämätön niihin liittyen ja vasta tänä vuonna olen alkanut oikeasti tekemään jotain niiden parantumisen eteen.

Kehokartoituksessa sain vahvistukset, että juuri nämä paikat tarvitsevat huomiota ja lähes molemmissa oli sama vaiva: heikko etuosa ja takaosan rajoittunut liikkuvuus. Tämä on ilmennyt toispuoleisella liikkuvuudella, naksumisella, raajojen puolierolla ja vihlaisevalla kivulla erityisesti treenatessa. Lisäksi nämä kehon osat selkeästi aina väsyvät ja hieman kipeytyvät liiasta rasituksesta. Kehokartoitus oli niin hyvä muistutus siitä, että näihin niin sanottuihin pikkujuttuihinkin tulee tarttua, jotta tilanne ei mene pahemmaksi.


hieros fysioterapia helsinki kehokartoitus
hieros fysioterapia helsinki kehokartoitus
Kehokartoituksen pohjalta Tuomas suunnitteli minulle toimenpiteet lonkan ja olkapään vahvistamiseksi. Näihin kuuluu itsenäisesti tehtävät, lonkan ja olkapään etuosaa vahvistavien liikkeiden tekeminen sekä fysioterapiakäynnit, joihin kuuluu manuaaliset käsittelyt, kuten nivelmobilisaatio sekä lihaskalvotekniikat. Itsenäisestä harjoittelusta ja vahvistavien liikkeiden tekemisestä yhdistettynä Tuomaksen tekemään manuaaliseen käsittelyyn fysioterapiassa on ollut todella suurta apua. Jo nyt, kolmen kerran jälkeen olemme saaneet huomattavaa parannusta liikkuvuuteen, etuosan vahvuuteen sekä itse olen saanut todella arvokasta tietoa siitä, miten minun tulee harjoitella, jotta vaivat eivät pahene entisestään ja ne saavat aikaa vahvistua.

Pakko sanoa, että oli ihan mielettömän hyvä, että minulle tehtiin kehokartoitus, vaikka koenkin olevani terve, liikuntakykyinen eikä mitään (minun mielestä) suurempaa vaivaa ole. Kehokartoitus onkin niin liikkuville, kuin ihan vain esimerkiksi toimistotyötä tekeville erinomainen tapa kurkata, että kehossa on fyysisesti kaikki kohdallaan, saada neuvoa itsenäiseen harjoitteluun sekä samalla suositukset mahdolliseen fysioterapiaan tai muuhun tutkimiseen tai hoitoon.

Normaalisti 60 minuutin kehokartoitus on 50€, mutta sain teille tarjouksen, jolla kehokartoituksen saa Hierokselta 40 eurolla marraskuun loppuun, 30.11. asti. Tarjouksen saa hyödynnettyä mainitsemalla blogitarjouksesta maksaessa. Tämähän on muuten todella hyvä aineeton lahjaidea isänpäiväksikin, koska tarjous on mahdollista hyödyntää kehokartoitus-lahjakorttiin!

Kehokartoituksesta voitte kurkata vielä lisää tietoa Hieroksen sivuilta, josta löytyy muutkin heidän tarjoamat palvelut sekä nettiajanvaraus. Hieros sijaitsee Helsingin Punavuoressa Albertinkadulla.

1 kommentti:

  1. Kiitos tästä kirjoituksesta. Itse olen aloittanut kuntoilun noin vuosi sitten, ja huomaan että tietyt liikeradat tuottavat hankaluuksia juurikin vihlomisen takia. Olen miettinytkin että etsin fysioterapeutin täältä Joensuun alueelta. Treenistäkin saa enemmän irti, kun on paikat kunnossa eikä tarvitse kokoajan pelätä että jokin paikka poksahtaa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela