Paras vegaanijäätelö tulee läheltä

perjantai 19. huhtikuuta 2019

Kaupallinen yhteistyö Suomisen Maito ja Jymy
Jäätelöön liittyy todella monia muistoja ja se on kulkenut mukana elämässäni pienestä lähtien. Makuaistihan muuttuu todella paljon iän myötä, mutta jäätelö on maistunut minulle aina ja se on edelleenkin ykkösherkkuni. En edes kehtaa kertoa, kuinka paljon syön vuosittain jäätelöä. Yhden tutkimuksen mukaan keskiverto suomalainen syö jäätelöä 13 litraa vuodessa. Siis vuodessa! Tuo riittää kohdallani hädin tuskin pariksi kuukaudeksi! Voi kyllä, rakastan jäätelöä ja syön sitä melkeinpä viikoittain.

Lapsuuden jätskimuistot liittyvät pitkälti kesään ja irtojäätelöön. Vuoden parhaita hetkiä oli se, kun käytiin ostamassa vuoden ensimmäiset jäätelöpallot. Perinteenä oli myös aina mökkimatkoilla pysähtyä ostamaan jäätelöt yhdelle ja samalle kioskille. Miksi muuten pienempänä piti aina alkaa kinastelemaan, jos joku sisaruksista sai vahingossa isomman jäätelöpallon? Toisaalta kotonakin mitattiin sisarusten kanssa tarkasti viivoittimen avulla prikulleen samankokoiset jäätelösiivut jokaiselle litran pakkauksista ja tuli ihan kamala riita, jos joku sai millinkin isomman siivun.

Lapsena tilasin a i n a irtojäätelöistä mango-melonia, enkä välittänyt lainkaan perinteisistä mauista, kuten suklaasta, lakritsista tai esimerkiksi pistaasista. Nykyään taas jäätelömakuni on täysin päinvastainen. Juuri ne perinteiset maut, kuten suklaa ja sen eri variaatiot, täyteläinen vanilja, lakritsa, rommirusina ja nuoruuden inhokkini, pistaasi, ovat kaikista parhaita makuja. Nuorempana meni jäätelö, kuin jäätelö - ihan sama, oliko kyseessä parin litran paketissa oleva kasvirasvajäätelö vai laadukas erikoisjäätelö. Kaikki maistui, eikä edes tullut mietittyä oliko joku jäätelölaatu parempaa, kuin toinen.

Nykyään jäätelö on minulle nautintoa, eikä jotain, jota syön ainoastaan makeannälkään. Siinä missä moni hemmottelee itseään laadukkaalla suklaalla tai juustoilla, minä teen saman hyvällä premium-jäätelöllä vuodenajasta riippumatta. Ja ihan ehdotonta on se, että saan nauttia jäätelön rauhassa ja yksin. En halua jakaa jäätelöäni kenenkään kanssa, koska jäätelö on aina valittu tarkkaan ja harkiten, juuri sen hetkistä nautintohetkeä varten. Jos tiedän, ettei sillä hetkellä haluamaani jäätelöä saa lähikaupasta, en ole juttu tai mikään lähteä hakemaan sitä kauempaa. Eli kyllä vain, jäätelö on suuri intohimoni ja asia, jonka laadusta en suostu tinkimään!

Vaikka en ole vegaani, olen viime aikoina mieltynyt enemmän vegaanisiin jäätelöihin. Kasviperäiseen pohjaan valmistetuissa jäätelöissä tulee mielestäni maut paljon aidommin esille ja tuntuu, että vegaanisten jäätelöiden maku ja koostumus on hiottu loppuun asti, niin lähelle täydellisyyttä, kuin vain mahdollista. Ja Suomessahan valmistetaan aivan mielettömiä vegaanijäätelöitä! Jos Suomessa ollaan jossain edelläkävijöitä, niin vegaanisten jäätelöiden kehittämisessä ja valmistamisessa.

Kotimainen Jymy valmistaa tajuttoman hyviä luomujäätelöitä niin maito-, kuin kasvipohjaankin valmistettuna. Ainoastaan laadukkaita, aitoja, luomulaatuisia raaka-aineita käyttävä Suomisen Maito valmistaa kaikki jäätelönsä Aurassa ja maitopohjaisiin jäätelöihin käytetään ainoastaan jäätelötehtaalta parin kilometrin päässä sijaitsevan Suomisen maitotilan tuoretta maitoa. Eettisen valmistusmenetelmän ja luomu raaka-aineiden lisäksi Jymy panostaa jäätelöiden puhtauteen ja siihen, että jäätelö maistuu aidolta ja makuina käytetyt raaka-aineet ovat tunnistettavissa. Jymy ei lisää tuotteisiinsa lainkaan keinotekoisia väriaineita tai kemiallisia lisäaineita.

Olen maistanut ties kuinka montaa vegaanista jäätelöä ja yhtään huijaamatta, Jymy valmistaa parhaat kasvipohjaiset jäätelöt. Jymyn valikoimassa on neljä vegaanista jäätelöä: kaurapohjaan valmistetut kaksi marjaa, appelsiini-suklaa ja minttu-suklaa sekä tuoteperheen uutuus, härkäpapupohjaan valmistettu pistaasi, joka on härkäpapupohjan ansiosta koostumukseltaan todella kermajäätelömäinen. Varmasti arvaatte, mistä vegaanijäätelöstä on tullut uusi lempparini! Ah, pistaasijäde on niin parasta.

Jos ette ole vielä testanneet Jymyn vegaanisia jäätelöitä, suosittelen kipaisemaan purkin itsellesi pääsiäsherkuksi (näitä et edes halua jakaa kenenkään kanssa!). Rakastan Jymyn kaikkia jäätelöitä, mutta erityisesti annan suositukseni näille vegaanisille, jotka eivät häviä lainkaan maitopohjaisille jäätelöille täyteläisyydessä, maussa ja koostumuksessa. Arvosanani Jymylle 5+/5!

Mikä on sun lempi jäätelömaku ja valitsetko vegaanisen vai maitopohjaisen?

Kuvat minusta Maiju

1 kommentti:

  1. Nuo Jymyn jätskit on kyllä ihania! Mieluiten valitsen maidottoman, mutta eniten mun valintaani vaikuttaa kookosallergia. Kookosrasvaa on nykyisin suunnilleen kaikessa. :(

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela