Talvitakki voi olla iso ekoteko

maanantai 26. marraskuuta 2018

Yhteistyössä Partioaitta kanssa


Sain hiljattain isäni äidiltä kotimaisen untuvatakin, joka on yli 20 vuotta vanha. Onhan takki jo hieman haalistunut ja rakastetun näköinen, mutta se on täysin ehjä ja hoitaa tehtävänsä eli pitää lämpimänä pakkasella. Takkia oli käytetty ja säästetty vuosikymmeniä, koska hyvää takkia ei oltu viitsitty myydä eikä heittää pois. Takki oli aikoinaan kallis, mutta jos minulta kysytään, onko se lunastanut hintansa takaisin aikatalvea sitten, vastaus on todellakin.

Paljon puhutaan laatuun ja kestävyyteen panostamisesta, mutta miksi siitä huolimatta me pohjoisessa asuvat olemme usein niin nuukia panostamaan tuotteeseen, jota käytämme helposti puolet vuodesta. Ja toisinaan jopa kaivamme varastosta esille keskikesän aikaan. Jos johonkin haluaa panostaa, mielestäni panostus kannattaa tehdä untuvatakkiin. Tekemällä fiksun ja ajattoman valinnan, saa samasta untsasta kaverin helposti talvikymmeniksi. Ja ehkä joskus sen saman untuvatakin voi antaa lapsenlapselleen, kuten mummoni antoi omansa minulle. Ja vielä kun kiinnittää huomiota takkivalmistajan arvoihin, voi se oma untuvatakki olla iso ekoteko jo itsessään.

"Pyrimme aina varmistamaan, että tuotteemme kestävät ajan myötä – sekä fyysisesti että tunnetasolla. Iso osa vaatteiden elinkaarta on kuitenkin asiakkaan käsissä. Voit pienentää ympäristöjalanjälkeäsi käyttämällä uudelleen, korjaamalla ja kierrättämällä. Yhdessä voimme saada aikaan muutoksen."
-Fjällräven

Sain yhteistyössä Partioaitan kanssa valita itselleni takin ja valintani edusti juuri omia arvojani: ajaton, kestävä, eettinen ja valmistettu luonnon ehdoilla. Fjällräven Expedition Down Lite Jacket oli helppo valinta tulevaksi vuosikymmenien lämmittäjäkseni. Takki on kevyempi versio Fjällrävenin ikonisesta Expedition Down Jacketista ja Lite-versiossa on käytetty 35% vähemmän untuvaa, mutta takki pitää siitä huolimatta lämpimänä kovallakin pakkasella. Fjällräven on alusta lähtien käyttänyt laadukasta, eettisesti hankittua untuvaa ja vuonna 2014 Fjällräven lanseerasi untuvalupauksen, jossa yhtiö lupaa, että käytetty untuva on täysin jäljitettävissä ja ympäristöystävällistä, eikä lintuja koskaan kynitä elävinä.

Yhteistyöhön Partioaitan kanssa oli helppo lähteä, koska Partioaitta on hiljattain valittu alansa vastuullisimmaksi brändiksi. Sen lisäksi, että yritys kiinnittää toiminnassaan huomiota ympäristöön ja kestävän kehityksen tukemiseen, on kuluttajakin huomioitu siten, että Partioaitan ilmaiseen klubiin liittymällä ostoksesi kerryttävät ympäristöbonusta, jonka summasta 1% käytetään vuosittain vaihtuviin kohteisiin, jotka ovat ympäristökohteisen lisäksi mm. lapsiin ja vanhuksiin liittyviä kohteita. Esimerkiksi viime vuonna ympäristöbonusta kertyi lähes 95 000€. Tämän vuoden ympäristöbonuksella tullaan tukemaan vuoden 2019 alussa Virtavesien hoitoyhdistys ry:tä, Ikäinstituutin Vie vanhus ulos-kampanjaa sekä Pidä saaristo siistinä ry:n Siisti Biitsi-kampanjaa. Erityisesti Pidä Saaristo Siistinä ry:n tukeminen kosketti minua, koska mökkimme sijaitsee saaristossa ja elämäni aikana olen joutunut seuraamaan saariston saastumista ja muun muassa lintujen pesimisen vähentymistä. On shokeeraavaa, että alle 30 vuodessa saasteet näkyvät merissä ja luonnossa näin radikaalisti.

Partioaitalle kestävä kehitys ja luonto ovat sydämen asia. Kaikki tuotemerkin on valikoitu tarkoin ja yritys käy jatkuvaa keskustelua tavarantoimittajiensa kanssa tuotteiden tuotantomenetelmistä, pakkausmateriaaleista, ihmisoikeuksista sekä eläinsuojelusta. Sen  lisäksi, että tarjoamalla asiakkaille laadukkaita ja kestäviä tuotteita, otetaan muun muassa  verkkokaupan tilausten toimituksessa huomioon ympäristöystävällisyys uudelleenhyödyntämällä esimerkiksi valmistajien omat laatikot. Lisäksi myymälöissä asiakkailla on mahdollisuus tuoda vanhoja tekstiilejä, kenkiä ja reppuja kierrätykseen, josta Partioaitta lähettää ne eteenpäin kierrätettäväksi yhteistyössä I:CO:n kanssa. Laajemmin kestävästä kehityksestä Partioaitassa voit lukea täältä.

"Uskomme vahvasti, että Partioaitalle paras mahdollinen tapa turvata kestävää kehitystä maapallolla, on myydä laadukkaita, ajattomia ja pitkäkestoisia tuotteita."
-Partioaitta

Loppuun on vielä pakko sanoa, että rakastan untuvaa takkien materiaalina. Untuva pitää lämpimänä kylmällä, kuivana kostealla ja hengittää erinomaisesti. Takki on ollut käytössäni reilun viikon jokaisena päivänä ja vaikka viime aikoina lämpötilat ovat heitelleet rajusti, ei minulla ole yhtenäkään päivänä ollut liian kuuma tai lainkaan kylmä. Takin pinta on kyllästetty fluorivapaalla kyllästeellä vettähylkiväksi ja lantiomittainen pituus on lämmittänyt juuri sopivasti tuulisella säällä. Takin oversized-malli on muutenkin ihan täydellinen ja olenkin jo ajatellut saman takin käyttöä vuosien päähän. Esimerkkinä se, että ehkä joskus tämän takin alle mahtuu kätkeytymään pieni raskausvatsa...

Mitä mieltä te olette talvitakkiin panostamisesta? Typerää vai fiksua?

Kuvat Jutta

8 kommenttia:

 1. Voitko laittaa kuvan myös siitä mummosi takista, jäi kiinnostamaan :)

  VastaaPoista
 2. Kannattaa panostaa! Itse ole kaksi vuotta toiminut urheilumyyjänä ja vakuuttunut kuinka ulkoilu ja urheiluvälineisiin kannattaa satsata. Laadukas on vähän hintavampaa mutta jos tosiaan vuosikymmenen tai enemmänkin on tuote käyttökelpoinen niin rahaahan siinä säästää ja liikunta on kivaa, oli sitten juoksu tai perus ulkoilu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta! Juuri ulkoiluun ja liikuntaan tarkoitetuissa tuotteissa huomaa eron todella helposti, esimerkiksi kestävyydessä ja hengittävyydessä edullisen ja laadukkaan välillä :)

   Poista
 3. Ihana takki! Osaatko sanoa, oletko saamassa Partioaittaan alekoodia lukijoille? Iiris

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Valitettavasti Partioaitta ei käytä lainkaan alennuskoodeja :(

   Poista
 4. Yhtä asiaa en nyt ihan ymmärrä: jos sait siis untuvatakin sukulaiseltasi, mihin tarvitset toisen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takki, jonka sain, on lähes nilkkapituinen, minulle hieman suuri untuvatakki, jonka sain, koska se on aivan täydellinen kovilla pakkasilla ja tuulella esimerkiksi koiran ulkoilutukseen. Eli untuvatakki on täysin eri tarkoitukseen, kuin tämä :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela