Mihin panostan ja mistä pihistän

lauantai 3. marraskuuta 2018

Blogeissa on pyörinyt jo kauan postauksia, joissa listataan asioita, joissa pihistetään tai joihin panostetaan. Oma postaukseni on pyörinyt luonnoksissa todella pitkään, joten eiköhän viimein ole aika kertoa teillekin, mihin olen valmis laittamaan hieman ekstraa ja mistä taas nuukailen.

Mihin panostan: 

Vakuutukset. Minulla ei ole erillistä sairaskuluvakuutusta, mutta maksan mielelläni useamman satasen vuodessa auton laajasta vakuutuksesta, kattavasta vapaa- ajan tapaturmavakuutuksesta ja hyvästä kotivakuutuksesta. Joskus, kun oma perhe on ajankohtainen, aion ihan varmasti hankkia pariturvan, joka turvaa taloutta, jos jompi kumpi menehtyy.

Kamera ja tietokone. Käytän tietokonetta useita tunteja päivässä, joten haluan, että se toimii tarpeideni mukaisesti ja jaksaa muun muassa pyörittää kuvankäsittelyohjelmat mutkitta. Panostinkin viime tammikuussa uuteen, todella kevyeen ja tehokkaaseen läppäriin. Tämä kone oli ehdottomasti jokaisen euron arvoinen hankinta! Sama pätee kameraan ja tarvikkeisiin. Tänä vuonna olen laittanut kameraan kiinni noin 3 000 euroa päivittäessäni kuvauskalustoa (toki sain vanhoista hyvitystä, mutta silti). Kamera on harrastusvälineen lisäksi tärkein työkaluni, joten laitan siihen mielelläni rahaa. Ja nyt, kun kamera on kokonaan päivitetty uusimpaan malliin, kuvaan tällä kameralla heittämällä vähintään seuraavat 10 vuotta.

Ihon- ja hiustenhoitotuotteet. Tämä panostus ei tarkoita sitä, että käyttäisin kallista kosmetiikkaa, vaan sitä, että olen tarkka tuotteiden laadusta. Ihonhoitotuotteissa haluan käyttää laadukkaista ainesosista tehtyjä tuotteita ja suosin muun muassa paljon luonnonkosmetiikkaa. Hiuksissa taas käytän oikeastaan vain kampaamotuotteita tai luonnonkosmetiikan hiustenhoitotuotteita, koska olen huomannut niiden olevan kaikista parhaimpia omalle tukalleni.

Ruoka. Ostan paljon luomua ja kotimaisia tuotteita, esimerkiksi pastassa en valitse halvinta, vaan haluan ostaa laadukkaamman tuotteen, käytän ruoassa ja ruuanlaittoon laadukkaita öljyjä ja en tee tiukkaa budjettia ruokakuluihin muutamia syitä mainitakseni. Pihistän mieluummin muista ostoksista.

Kengät ja laukut. Mikään ei ole kamalampaa, kuin huonot kengät! Nykyisin tulee pihisteltyä tyylistä mukavuus edellä ja kenkähankintoa tehdessäni olen tarkka siitä, että kengät ovat todella mukavat jalassa, ne on valmistettu laadukkaasti ja lesti on hyvä. Muun muassa Toms, Tamaris, Vagabond ja Wonders ovat merkkejä, joiden kenkiin vannon. Toinen panostuksen kohde on laukut. Enää en haali kaappeihini kalliita laukkuja, vaan menen materiaali ja ajattomuus edellä. Muun muassa Rebecca Minkoff on noussut lempi laukkumerkikseni hinta-laatusuhteeltaan hyvien laukkujen takia. Eli kenkiin ja laukkuihin laitan mielelläni hieman ekstraa, jotta ne palvelevat minua käytössä pitkään.

Kodinkoneet. En ole mikään suuri kodinkonehifistelijä, mutta ne, jotka omistan, kuten blenderi ja kahvinkeitin, ovat laadukkaita. Ja molemmat ovat muuten kestäneet käytössä todella pitkään! Myös syy, miksi olen halunnut panostaa kalliimpaan blenderiin ja kahvinkeittimeen on, että niiden elinkaari on pidempi, koska usein näihin on varaosamahdollisuus. Minulla on molemmat Wilfalta ja esimerkiksi talvella rikoin blenderin lasikannun. Olisi harmittanut ostaa kokonaan uusi tehosekoitin vain tuosta syystä, mutta onneksi sain muutamalla kympillä tilattua uuden kannun!

Asuminen. Asun Punavuoressa ihan kivan kokoisessa asunnossa, josta maksan aika korkeaa vuokraa. Kuitenkaan kertaakaan vuokranmaksun koittaessa se ei ole harmittanut. Pidän asunnostani ja keskeinen sijainti on loistava, joten minulle jää muun muassa enemmän vapaa-aikaa, koska paikasta toiseen liikkumiseen ei kulu muutamaa minuuttia enempää. Tämä myös nostaa elämänlaatuani, joten en todellakaan lähde tinkimään tästä, vaikka säästöä tulisikin vuodessa muutama satanen.

Astiat. Kotoa pois muuttaessani käytin vuosia Ikeasta ostettuja tai vanhemmiltani saamiani astioita. Vasta muutama vuosi sitten aloin hankkimaan laadukkaampia astioita ja nykyään oikeastaan vain viinilaseja lukuunottamatta astiani ovat Arabiaa, Iittalaa tai isoäidiltäni saamia antiikkiastioita ja aterimeni ovat Hackmannin Linneaa. Aloin hankkimaan laadukkaita astioita ulkonäkösyistä, mutta myös siksi, että kauniit ja laadukkaat astiat pysyvät käytössäni vuosikymmeniä.

Kotivaatteet. Tällä tarkoitan lähinnä kylpytakkia, kotitohveleita ja parempaa oloasua. Minulla on ihana, muhkea Marimekon Räsymatto-kylpytakki, Shepherdin pari erilaiset tohvelit (olen aina kotona tohvelit jalassa ja näistä toiset ovat pari vuotta vanhat) ja pari parempaa kotihupparia. Kaikki nämä kestävät hyvin käyttöä sekä pesua.

Topsipuikot. Viimeisenä vähän kepeämpi panostus! Noin vuosi sitten halusin luopua muovivarrellisista topsipuikoista ja siirryin biohajoaviin, paperivarrellisiin topsareihin. Ne maksavat hieman enemmän, mutta nämä ovat niitä helposti toteutettavia arjen ekotekoja.

Mistä pihistän:

Majoitukset matkustaessa. Matkustaessa majoitun usein Airbnb:ssä, jotka ovat usein ok-hotellia edullisempia. Tietenkin Airbnb:ssä on mahdollisuus vuokrata vaikka kattohuoneisto, mutta itse majoitun usein asuntoon, joka on hyvällä sijainnilla, viihtyisä, eikä maksa maltaita.

Ulkona syöminen. Syön todella harvoin ulkona tai ylipäätänsä tilaan ruokaa kotiin. Rakastan kyllä hyvää ravintolaruokaa ja voisin woltata vaikka joka päivä, mutta piheys iskee helposti. Mutta hyvässä seurassa ja matkoilla laitan kyllä mielelläni rahaa syömiseen, mutta arjessa kokkailen itse ja kannan eväitä mukana.

Sisustus. Sisustukseni on suurimmaksi osaksi Ikeaa, kierrätettynä ostettuja sekä löytöjä isovanhempien ullakolta. Kalleimmat sisustusesineeni ja kalusteeni taitavat olla lahjaksi saamiani antiikkiesineitä ja huonekaluja. Jos asuntoni olisi isompi, silloin voisin esimerkiksi panostaa ajattomaan ruokailuryhmään, mutta muuten en oikein nää pointtia laittaa tuhansia design-sohvaan tai satasia torkkupeittoon.

Koiran tarvikkeet ja ruoka. Olen ollut onnekas, koska Lyyli ei vaadi mitään erityisruokavaliota. Ruoaksi kelpaa edulliset raksut ja jopa huvittaa, että koira syö kaikista mieluiten Lidlin halvinta koiranpateeta! Sadetakkiin laitoin hieman enemmän rahaa, mutta muuten olemme pärjänneet hyvin edullisemmilla vaihtoehdoilla juuri esimerkiksi ruoan suhteen.

Liikkuminen. Turvaudun todella harvoin ratikkaan tai bussiin, vaikka ulkona olisi todella huono sää. Asun niin keskeisellä paikalla, joten tuntuu rahan tuhlaukselta maksaa pari euroa siitä, että tihkusateessa on inhottava kävellä tai pyöräillä.

Hiusten värjäys. Useimmiten värjään hiukseni kampaajalla, mutta käyn hiustenvärjäyksessä noin puolen vuoden välein. Hiukseni ovat helpon väriset, joten pahimman tyvikasvun saan värjättyä kotona ja ylläpidettyä hiusten sävyä sävyttävillä naamioilla ja suoraväreillä. Olisihan se ihana värjätä hiukset aina kampaajalla ja käydä siellä parin kuukauden välein, mutta kun ei raaski!

Viherkasvit. Ostan harvoin kalliita floristin tekemiä kimppuja kotiini, mutta ruokakauppareissulla mukaan tarttuu leikokukkia tai ruusuja harva se kerta. Muutkin viherkasvini on ostettu edullisesti Lidlistä, Ikeasta ja Plantagenista.

Alusvaatteet ja sukkatuotteet. Ostan hävettävän harvoin uusia alusvaatteita ja kun ostan, nekin rintaliivejä lukuunottamatta milloin mistäkin. Näiden suhteen olen todellakin se, joka käyttää tuotteen elinkaarensa loppuun (ja vähän ylikin...)!

Päivittäiskosmetiikka. Kosteutan ja pesen ihoni edullisilla tuotteilla ja nykyään on kiva, kun luonnonkosmetiikastakin löytyy edullisia päivittäiskosmen tuotteita, kuten The  Organic Shop ja Natura Siberica. Poikkeuksia teen ainoastaan silloin, jos olen saanut PR-näytteenä jonkun tuotteen sekä silloin tällöin hankin Ritualsin reilu kahdeksan euron suihkuvaahdon, joka on ollut minun arjen "luksustuote" jo pitkään, vaikkei tuokaan mikään kallis ole!

Juhlavaatteet. Nykyään toivon löytäväni asukokonaisuuden suoraan vanhoista vaatteista, mutta jos pukukoodi vaatii jotain erityistä tai kaapista ei oikeasti löydy mitään sopivaa, suosin yleensä suht edullista, mutta samalla mahdollisimman monikäyttöistä vaihtoehtoa, ellen ole täysin varma, että juhlavaatteelle tulisi käyttökertoja oikeasti todella useita.


Löytyikö samaistuttavia kohtia? Olisi myös hauska kuulla muutamia juttuja, joihin juuri te panostatte ja mistä pihistätte.


Kuvat Jutta, edit minä

3 kommenttia:

  1. Olipa kiva postaus! Sai hyviä vinkkejä esim noi topsipuikot, en tienny et on olemassa biohajoaviakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä saa nykyään jo edullisestikin esimerkiksi Johnson'silta :) Tosin siinä miinus muovinen säilytysrasia, mutta se on toisaalta helppo kierrättää muovinkeräyksessä.

      Poista
  2. Hey very interesting blog!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela