Haluanko enää asua ulkomailla?

keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Vuosi sitten asuin Tallinnassa, tarkoituksena tehdä siitä mahdollisesti loppuelämäni koti. Nyt, vuosi siitä istun Helsingissä Goodio Cafessa kirjoittamassa tätä postausta. Elämää ei todellakaan voi käsikirjoittaa. Palattuani viime joulukuussa takaisin Suomeen olen tasaisin väliajoin saanut kyselyitä siitä, mihin aion suunnata seuraavaksi - lähdenkö ulkomaille tai kaipaanko pois Suomesta. Aina en ole osannut vastata enkä oikein tiedä mitä vastaisin. Nyt tuntuu ihanalta olla Suomessa ja tulevat elämänmuutokset tuovat perhosia vatsaan, mutta toisinaan löydän itseni unelmoimasta elämästä Suomen ulkopuolella. Molempia ei voi saada, mutta molemmat vaihtoehdoista ovat kuitenkin mahdollisia jos vain niin haluan. 


Vaikken ole koskaan asunut vuotta kauempaa poissa Suomesta, on paluu aina omanlaisensa shokki. Jokaisella kerralla syy paluuni on ollut kaipuu takaisin, mutta vaikka olen palannut vapaaehtoisesti, on paluu aina suuri muutos. Siitäkin huolimatta, että olen tavallaan palannut takaisin vanhaan. Jokaisen paluuni yhteydessä olen ollut tietämätön missä tulen työskentelemään tai ilman tarkkaa tietoa mitä tulen tekemään tai missä tulen olemaan seuraavana vuonna. Uteliaisuus ja uudenviehätys teki aina tulevaisuudestani epävarman.

No, haluanko enää asua ulkomailla? Voin helposti vastata, että haluan, mutta en nyt. Enkä välttämättä seuraavan kahdenkymmenenkään vuoden aikana. Nyt, juuri tällä hetkellä tunnen oloni todella hyväksi Suomessa ja haluan lähteä rakentamaan tulevaisuuttani täällä ja tänne. Vielä tammikuussa en olisi voinut sanoa ilman epävarmuutta haluavani jäädä Suomeen. Takaisin muutosta oli niin vähän aikaa, tein työtä, jossa en oikein viihtynyt ja elämässä oli todella paljon muutoksia. Liian pienessä ajassa oli tapahtunut monta asiaa, jotka tekivät minusta epävarman ja muutto takaisin ulkomaille tuntui pakokeinolta niitä kaikkia tunteita, joita jouduin käymään läpi. Tällä hetkellä nautin elämästäni todella paljon ja olo oman itseni kanssa on hyvä. Minun ei tarvitse pakoilla omaa elämääni enkä koe tarvitsevani uutta alkua Suomen ulkopuolella. Nyt ehkä näen selvemmin Suomen tuomat mahdollisuudet ja olen valmis asettumaan tänne.

Päivääkää en kadu ulkomailla asuttuja päiviä ja olen onnellinen, että minulla on ollut mahdollisuus nähdä maailmaa muutenkin, kuin lyhyiden matkojen muodossa. Omalla kohdallani ulkomailla asutut kuukaudet ovat varmasti hieman hidastaneet elämässä ja uralla etenemistä, mutta sillä ei ole mitään väliä. En halua elää elämääni minkään kaavan mukaan vaan teen spontaanejakin päätöksiä, jos ne tuntuvat hyviltä. Enemmän varmasti olisin katunut mahdollisuuksien väliin jättämistä. Monet kerrat olen sanonut luottavani intuitioon ja kyseisinäkin kertoina intuitioni käski minun lähteä. Tämän vuoden puolella ulkomaille kaipausta tuntiessani jokin on saanut minut epäröimään. Tunsin vahvasti, että minun on jäätävä. Olen esimerkiksi kaivannut todella paljon Hollantiin, mutta haluan jättää sen unelmaksi - ainakin toistaiseksi. Mistä sitä tietää, löydänkö itseni asumasta Hollannissa ensi vuonna juuri tänä kyseisenä päivänä. Ehkä istun jossain kanaalin varrella päivittämässä blogia, pohtimassa haluanko palata enää Suomeen. Sen näkee sitten ensi vuonna, mutta tällä hetkellä haluan jättää tämän unelman ainoastaan unelmaksi. Kuten senkin, että muuttaisin Etelä-Afrikkaan Kapkaupunkiin tai Durbaniin, opettelisin surfaaman ja viettäisin boheemia elämää päiväntasaajan toisella puolella.

Elämässä on mahtavaa se, että aina voi unelmoida ja haaveilla. Voi päättää itse lähteekö toteuttamaan unelmansa vai jättääkö ne haaveiden tasolle. Ja vaikka unelmiaan, olivat ne mitä tahansa, lähtisi tavoittelemaan, voi niiden toteuttamisessa epäonnistua. Tai unelman toteutuessa voi tuntea epäonnistuneensa. Elämälle ei ole käsikirjoitusta, sitä ei voi käsikirjoittaa eikä ennakoida. Mutta uskon siihen, että meillä kaikilla on tarkoitus ja päämäärä, joka toteutuu joskus, kun sen aika on. Sillä välin voi mennä määrätietoisesti kohti unelmaansa tai olla epävarma unelmistaan. Molemmat vaihtoehdot ovat yhtä hyviä, jos vain on onnellinen.

Kuva Jutta

7 kommenttia:

 1. Kaikella on aikansa...
  Itsekin ulkomailla asuneena viihdyn nykyisin hyvin Suomessa, tottakai kaipaan paljon asioita sieltä toisesta paikasta, mutta ehkä joskus...
  Itse ihmettelen välillä, kun joku kummastelee, että miksi muutin takaisin Suomeen. No, kuten aloitin, kaikella on aikansa ja paikkansa. Olen kyllä nauttinut kaikesta mitä Suomi voi tarjota; mm. hyvin toimivista asioista ja vuodenaikojen vaihtelusta. Ja matkustelu, se on ihanaa, kun sen voi ottaa lomana ja vaan nauttia. Ehkä löytyy vielä jokin uusi paikka, jota voin joskus kutsua kodikseni tai kakkoskodiksi :) Toki se tuttu paikka ulkomailla tuntuu aina kodilta ja niin ehkä sinullakin?
  Tervetuloa takaisin tälle kotikamaralle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietenkin kaipaa jotain entisestä kotipaikasta ja se on suurin syy, miksi alkaa kaipaamaan takaisin ulkomaille. Lisäksi se itsensä ja uuden maan kuherruskuukausi on jotain niin ihanaa!

   Tuo on muuten todella hassua, että ihmetellään miksi tulikin takaisin Suomeen. Jokaisessa maassa on epäkohtansa, mutta kyllä meillä Suomessa on todella hyvin asiat! En todellakaan poissulje vaihtoehtoa, että tulisin joskus löytämään maan, jonka tunnen täysin kodikseni. Ja viimeistään eläkeiässä sitten aion viettää suurimman osan ulkomailla, ellei sitä ennen ole tullut lopullisesti muutettua ulkomaille 😊

   Poista
 2. Olen jotenkin ajatellut, että löydät ulkomaalaisen miehen, en tiedä miksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, vielä ei ole mun kohtaloa sinetöity eikä tiedä löydänkö itseni perustamassa perhettä ulkomaalaisen miehen kanssa 😉

   Poista
 3. Heeei, saako udella miten koulupaikan kävi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa kysyä :) Ei tärpännyt, mutta ei harmita. Kaikki kääntyi paremmin, kuin hyvin kaiken suhteen, joten syksyksi tulikin aivan uusia tuulia muutenkin.

   Poista
  2. No mutta ihan mieletöntä kuulla että on jo uusia suunnitelmia! Oot ihanan rohkea :) tsemppiä tulevaan!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela