Kohti kesän juhlia ilman turvotusta ja muita vatsavaivoja

keskiviikko 9. toukokuuta 2018

Kaupallinen yhteistyö, Sabora Pharma
Vuoden kiireisin juhlakausi on aluillaan. Äitienpäivä, valmistujaiset, häät, syntymäpäivät, polttarit, juhannus ja ystävien ja perheen kesken vietetyt mökki- ja pihajuhlat. Kesän kohokohtia, mutta monen herkkävatsaisen painajaisia.

Olen kertonut kärsineeni jo pitkään ärtyvän suolen oireyhtymästä ja vaikka kuinka rakastan juhlia, ei herkkävatsaisena juhlista nautita ihan tuosta vaan. Minun pitäisi noudattaa tiukkaa FODMAP -ruokavaliota, jotta säästyisin kaikista ikävimmiltä vatsavaivoilta, mutta kuinka tylsää elämä olisi, jos ikinä ei voisi nauttia ruoasta, sillä joka kerta pitäisi tivata sisältääkö ruoka sitä tai tuota. Vahvoista IBS -oireista kärsiville muodostuu pelkotila "tuntemattomiin" ruokiin, koska vatsan reagointi ja vatsavaivat voivat olla todellakin rajuja ja kivuliaita. Pahimpina kausina olen itsekin todella neuroottinen syömisten suhteen ja lähes mitään ei uskaltaisi syödä, koska suolen ollessa todella tulehtunut, kaikki turvaruoatkin tuntuvat aiheuttavan jotain oiretta. Fyysisten oireiden lisäksi ärtyvän suolen oireyhtymä vaikuttaa psyykkisesti mielialaan sekä yleiseen elämänlaatuun.

Ärtyvästä suolesta kärsivät joutuvat välttelemään muun muassa sipuleita, kivellisiä hedelmiä, palkokasveja, sieniä, laktoosia sisältäviä maitotuotteita, monia makeutus- ja keinomakeutusaineita, cashewpähkinöitä, friteerattuja ruokia, valkoista vehnää, ohraa, ruista ja jopa monia maustesekoituksia. Lisäksi on pitkä lista rajoitettavia ruoka-aineita, josta löytyy muun muassa soijajogurtit, pitkä lista eri vihanneksia, kuten kaalit ja bataatti, avokado ja monia marjoja ja hedelmiä, kuten kirsikat ja mango. Kaikille ei kaikki ruoka-aineet aiheuta oireita ja osalle myös Fodmap -ystävälliset ruoka-aineet saattavat aiheuttaa aina tai ajoittain oireita. Oireita aiheuttavat ruoka-aineet ja itse oireilukin on todella henkilökohtaista.

Oireista yleisin on kivulias turvotus, joka paisuttaa vatsan moninkertaiseksi. Turvotus on itsellenikin se kaikista yleisin ja ikävin oire, jonka lähes jokainen Fodmap -hiilihydraatteja sisältävä ateria aiheuttaa. Erityisesti juhlissa haluaisi näyttää parhaimmaltaan, eikä kaveriksi todellakaan toivo monin kertaiseksi turpoavaa vatsaa ja tukalaa oloa kiristävissä juhlavaatteissa. Tarjottavista haluaisi kuitenkin nauttia ilman stressiä vatsan kapinoinnista. Sabora Pharmalta löytyy erityisesti turvotukseen ja sen aiheuttamaan kipuun tarkoitettu täsmälääke i say, jonka kapseleiden sisältämä simetikoni ja piparminttuöljy ovat tutkittuja apuja turvotukseen ja sen ennaltaehkäisyyn. Kotioloissa juon usein piparminttuteetä vatsan rauhoittamiseen, mutta juhliin ei ihan viitsi omaa tee termospulloa kantaa mukaan, joten kapseliin pakattuna piparmintun hyödyntäminen vatsan oireiluun on paljon kätevämpää. Lisää piparmintun hyödyistä ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa voitte lukea täältä. Lisäksi i say -kapselin sisältämä simetikoni vähentää ja pienentää suolistoon kertyvien kaasukuplien pintajännitystä, helpottaa kaasukuplien poistumista suolistosta vähentäen ja ennaltaehkäisten turvotusta sekä ilmavaivoja.

Omakohtaisesti olen löytänyt simetikonista sekä piparmintusta suuren avun vatsan ikävään turpoiluun ja erityistilanteisiin, kuten juhliin ja ravintolaillallisiin, nappaan aina laukkuuni mukaan simetikonia sisältävän valmisteen voidakseni nauttia ruoista ilman pelkoa foodbabyn ilmestymisestä. Sabora Pharman i say:n olen todennut siitä todella hyväksi, koska se ei sisällä ainoastaan simetikonia, jota monet vastaavat tuotteet ainoastaan sisältävät. Olen satunnaisesti hankkinut erillisiä piparminttuöljyä sisältäviä kapseleita, koska niistä on ollut suuri apu vatsan kiputiloihin. On paljon helpompaa, kun molemmat vaikuttavat aineet löytyvät yhdestä ja samasta kapselista, joita on helppo kuljettaa mukana.

Toinen tuote, jonka nimeen vannon erityisesti pahimpina kausina, on piihappogeeli. Sabora Pharman Silicolgel on piioksidia vesiseoksena, joka käytössä muodostaa suojaavan kerroksen ruoansulatuskanavaan sekä suolen seinämään. Piihappogeelistä saa apua vatsakipujen lisäksi närästykseen, refluksiin sekä ilmavaivoihin. Piihappogeeli sitoo itseensä haitallisia, ruoansulatuskanavaa ärsyttäviä toksisia aineita ja kuljettaa ne pois elimistöstä ja samalla sitoo itseensä myös liikahappamuutta ja kaasuja. Kaikista suurin hyöty vatsakipuihin on itsellä ollut piihappogeelin ruoansulatuskanavaan rakentama suojaava seinämä, joka suojaa ruoansulatuskanavan limakalvoja. Suolen ollessa todella tulehtunut, piioksidi on nopeuttanut ja auttanut sen normalisoitumista todella nopeasti. Olen saanut apua piioksidista pahimpiin vatsaoireisiin jo yhdessä päivässä nautittuani tuotetta ruokailujen välissä ruokalusikallisen kolme kertaa päivässä.

Itse en käytä piihappogeeliä jatkuvasti, vaan juuri suolen ollessa todella huonossa jamassa ja kun kaikki ruoka-aineet tuntuvat aiheuttavan oireita. Lisäksi ennen erikoistilaisuuksia, kuten juhlia tai lomamatkoja, olen yleensä käyttänyt valmistetta kuuriluontoisesti noin viikon, jotta vatsa ei lähde reagoimaan muuttuneeseen ruokavalioon tai normaalista poikkeaviin ruokiin niin herkästi. Olin muinoin hieman skeptinen siitä, voiko tällainen tuote oikeasti tuoda apua vatsaoireisiin, mutta niin se vain toi ja olen käyttänyt valmistetta tarvittaessa jo toista vuotta. Silicolgel on koostumukseltaan suht juoksevaa geeliä, joka ei maistu lähes miltään. Sen saa nautittua helposti sekoitettuna vesilasilliseen, mutta sellaisenaankaan nautittuna koostumus tai maku ei ole liian paha.

piihappogeeli-ibs-ärtyvä-suoli-apu-turvotus-vatsakivut-kokemuksia-4
Kivun lisäksi ärtyvän suolen oireyhtymä on iso kolaus itsetunnolle ja mielialalle. Ikinä ei voi olla varma millä tuulella vatsa on sinä päivänä ja alkaako oireilu kesken tärkeän päivän tarkastakin ruokavaliosta huolimatta. Esimerkiksi parin vuoden takaisissa omissa valmistujaisissani en uskaltanut nauttia kaikista juhlieni tarjottavista, koska pelkäsin vatsan alkavan oireilemaan enkä halunnut kärsiä pahasta turvotuksesta istuvassa mekossani. Vuosien myötä on onneksi alkanut tottumaan siihen, että joudun osittain elämään vatsan ehdoilla ja kapinointi sitä vatsaan aiheuttaa turvotusta ja inhottavaa oloa. Joskus vaan on pakko syödä rennosti ja juuri sitä, mitä tekee mieli! Onneksi pahimman vahingon saa paikattua käyttämällä ärtyvän suolen oireyhtymään tarkoitetuilla valmisteilla sekä luontaisilla hoitokeinoilla, kuten piparminttuteellä.

Mihin valmisteisiin te muut vatsavaivaiset luotatte?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela