Suosikki lounas: Runsas ja ravintorikas vegaaninen salaatti

lauantai 28. huhtikuuta 2018

Jos on syönyt samaa lounasta neljä päivää putkeen (joinakin päivinä jopa kahdesti), on se ehdottomasti blogiin jakamisen arvoinen! Kevään ja kesän huomaan itsessäni aina siitä, että alan syömään enemmän salaatteja ja ylipäätänsä kylmiä ruokia. Talvisin kroppani oikein huutaa lounaaksi kuumia ja täyteläisiä keittoja, mutta nyt raikas ja runsas salaatti vie voiton. Jääkaappinikin on muuttanut muotonsa kunnon kasvihuoneeksi, kun olen hankkinut sen täyteen eri salaattilajeja, lehtikaalta, pinaattia, vihanneksia ja juureksia. Myös tuoreet yrtit ovat löytäneet jälleen tiensä keittiöön.

Mielestäni salaatti maistuu kaikista parhaimmalta sen ollessa mahdollisimman yksinkertainen. En ikinä vuoraa salaattia kastikkeilla ja ulkona syödessäkin pyydän aina salaattia tilatessani kastikkeen erillisessä kulhossa. Kotona maustan salaatit balsamicolla tai balsamikastikkeella, viinietikalla tai hyvällä oliiviöljyllä sekä suolalla ja pippurilla. Joskus harvoin saatan tehdä (soija)jogurttipohjaisen kastikkeen itse. Pakko muuten vinkata aivan tajuttoman hyvästä balsamikastikkeesta. Rajamaen Viikuna balsamikastike on aivan jumalaisen hyvää! Pidän välillä hieman omituisista makuyhdistelmistä ja vaikka tuossa maistuu viikuna aivan selvästi, sopii se mielestäni salaattiin kuin salaattiin. Esimerkiksi lehtikaali saattaa raakana olla monen makuun liian voimakkaan makuinen, mutta makea viikunan vivahde taittaaa voimakkuutta täydellisesti. Jos ette ole kokeilleet niin hankkikaa tuo! Ihan nappi kesää vasten raikkaisiin salaatteihin käytettynä.

Tämän hetken suosikki salaatti todellakin on yksinkertainen - ravinteikas ja monipuolinen salaattipohja (mitä tummemmat vihreät, sen parempi!), hummusta, pannulla sulatettua ja kevyesti paistettua vegaanista "jauhelihaa", viikuna balsamikastiketta, suolaa ja mustapippuria. Ai että on muuten hyvää! Ja salaati maistuu vieläkin paremmalta uusilta ihanilta Arabian Paratiisi-lautasilta syötynä. Isoäitini oli yllätyksenä hankkinut minulle näitä kaksi Stockmannin Hulluilta Päiviltä. Paratiisi on ehdottomasti kaunein tietämäni astiasarja.

Vegaaninen lounassalaatti
Salaattipohja:
lehtikaalia, pinaattia, lehtisalaatti, tammenlehtisalaattia, kurkkua, paprikaa, kirsikkatomaatteja
Valmista tai itse tehtyä hummusta
Vegaanista "jauhelihaa"
Viikuna balsamikastiketta

Salaattien lisäksi olen koukuttunut jälleen hummukseen. Viime syksynä tuli usein tehtyä hummusta itse, mutta nyt olen laiskuuksissani käyttänyt valmishummusta. Syy, miksi en ole pitkään aikaan ostanut tai tehnyt hummusta johtuu siitä, että joudun oikeasti taistelemaan itseäni vastaan, etten syö sitä kokonaan yhdellä istumalla. Terveellistähän se on, mutta herkkävatsaisena on pakko rajoittaa sen syömistä vaikka tekisi niin mieli syödä koko 200g rasia kerralla.

Hummuksen lisäksi olen löytänyt pakasteista todella hyvän vegaanisen "jauhelihan". The Vegetarian Butcher -merkkinen kasvisjauheliha on valmistettu soijaproteiinista ja maultaan se on super hyvää. Laitan pääni pantiksi, että vannoutuneinkin sekaani söisi sitä eikä välttämättä edes huomaisi kyseessä olevan vegaaninen tuote. Tätä sekä saman merkin muita tuotteita olen Hyvinkäältä löytänyt K-Citymarketista, joten suosittelen aloittamaan etsimisen sieltä, jos tämä alkoi kiinnostamaan.

Huomenna blogiin on tulossa asukuvat torstain YSL-bileistä. Ensi viikolla alkuviikosta tulee ainakin rahapäiväkirja tältä viikolta, meikkipostaus ja jokin syvällisempi postaus, jonka teemaa en ole vielä päättänyt. Perjantaina suuntaakin sitten Italiaan, joten ensi viikonloppuna ollaan ihan eri maisemissa. Tai toivottavasti, en meinaa typeränä raaskinut maksaa ekstraa pikapassista ja olin unohtanut kokonaan huomioida Vapun, joka sekoittaa hieman arkipäiviä. Onneksi laitoin passihakemuksen menemään viime viikon perjantaina ja oman asioinnin mukaan passin pitäisi olla jo tulossa. Toivon todellakin, että uusi passi tulee ajoissa, ettei tarvitse ensi torstaina tai perjantaina lentokentällä alkaa säätämään! Voisiko joskus muistaa hoitaa tällaiset asiat ajoissa...

Ihanaa lauantain jatkoa!

4 kommenttia:

  1. Niin sama, nyt keväällä voisin syödä vain pelkkiä salaatteja! Pitääkin testata tuota sun mainitsemaa "jauhelihaa", kuulostaa hyvälle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä miten kroppa elää vuodenaikojen mukaan varsinkin ruokamieltymysten suhteen. Tai sitten yksinkertaisesti altistumme ympärillä oleville vaikutuksille, kun kaupat heräävät vihannessesonkiin ja kaikki on paremmin ja nätimmin esillä vihanesosastolla :D Suosittelen testaamaan tuota "jauhista"!

      Poista
  2. "Jauheliha" meni minunkin ostoslistalle! BTW nämä sun ruokapostaukset ovat yksiä mun lemppareita sun blogissa. Kiva, että teet nykyään paljon kasvisruokaa. Syön itse pääsääntöisesti kasvis-/vegaaniruokaa vaikka olenkin sekasyöjä. Sun reseptit menevät lähes poikkeuksetta testaukseen heti seuraavana päivänä, koska ovat niin simppeleitä ja herkullisen näköisiä samaan aikaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että menee testiin! :) Kasvisruoat ovat ihan parhaita! Ennen kasvissyöjäksi ryhtymistä en edes ajatellut, että lihan poisjättö on näin helppoa vaikkakin syön edelleen jonkin verran maitotuotteita ja kananmunia, sekä kuukauden-parin välein kalaa tai muita mereneläviä.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela