8 x asia, jossa haluan kehittää itseäni

sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Olen todella huono tekemään minkäänlaisia uudenvuodenlupauksia ja ylipäätänsä asettamaan minulle joitain tavoitteita alkavalle vuodelle. Vuoden ensimmäisten viikkojen aikana mieleeni on kuitenkin tullut muutama asia ja teema, joissa kaipaisin paljon petraamista ja joiden saralla haluan kehittää itseäni. Tämän ja tulevien muidenkin vuosien kehityskohteita omassa itsessäni tulee olemaan:

1. Olla parempi ajankäyttäjä
Päivätyöpäivinä olen todellinen laiskimus ja töiden jälkeen olen tosi huono tekemään mitään blogiin liittyvää, tai oikeastaan yhtään mitään muutakaan kehittävää. Tästä syystä vapaapäiville kertyy aina pitkääkin pidempi To do-lista. Sorrun myös liian usein vapaapäivinäkin puuhailemaan kaikkea turhanpäiväistä enkä osaa olla tarpeeksi tehokas, jotta saisin kaikki hoidettua. Nyt talviaikaan haastetta bloggaukseen tuo luonnonvalon vähyys, joten valokuvaus on todella haastavaa työpäivinä.

Vaikka elämässä pitää olla hetkiä rentoutumisellekin, haluan oppia parempaa ajankäyttöä. Yksi suurimmista tekijöistä matkalla paremmaksi ajankäyttäjäksi tulee olemaan turhan somettelun ja kännykän käytön vähentäminen. Jodelin, Instagramin, Snapchatin ja Facebookin selaamiseen saa huomaamatta kulutettua todella paljon aikaa vaikka "vähän vaan vilkaisen".

2. Pitää rahapussin nyörit entistäkin tiukemmalla
Kuukausittainen säästäminen on ollut minulle itsestäänselvää jo kauan, mutta huono tapani on ostella pieni suhteellisen turhia juttuja - muutaman euron huulirasva kotiin jääneen tilalle, varastoon shampoota hyvästä alennuksesta ja niin edelleen. Ruoan suhteen olen todella tarkka ja teen kiltisti omat eväät töihin, en juo noutokahveja oikeastaan koskaan ja vältän juomien ostamista kaupasta, mutta materialistisempiin juttuihin saan vähän liiankin helposti kulutettua rahaa aivan huomaamatta. Tämän suhteen minun pitäisi ehdottomasti tulla vieläkin tarkemmaksi.

Minulla on säästämisen suhteen tavoitteita ja haaveissa olisi hankkia asunto omaksi tai sijoituskäyttöön lähivuosian. Luonnollisesti tuota varten pitäisi saada säästettyä hyvä määrä rahaa. Liian tiukaksi en kuitenkaan halua alkaa, mutta pieniin ostoksiin pitää alkaa kiinnittämään enemmän huomiota.

3. Kärsivälliseksi opettelu
Olen todella malttamaton ja kärsivällisyyttäni koetellaan etenkin sillon, kun joku toinen henkilö tekee jotain todella hitaasti. Olen se, joka vaihtaa kaupassa kassajonoa kymmenen kertaa ja välttelee turhaa small talkia. Joissain määrin malttamuuteni heijastuu tehokkuudeksi esimerkiksi työpaikalla, mutta kamalan usein joudun purra hammasta, etten kehottaisi tekemään asioita nopeammin, koska en jaksa odottaa. Kärsimättömyys heijastuu myös siihen, että olen todella huono odottamaan mitään ja kaiken pitäisi tapahtua välittömästi. Niin raivostuttava piirre!

4. Olla paremmin läsnä
Käsi ylös, joka sortuu puhelimen käyttämiseen viettäessään aikaa kavereiden tai läheisten kanssa. Liian usein tulee yhdessäolon ohessa tsekattua puhelinta tiuhaan tahtiin tai muuten vain ajatukset saattavat karkailla aivan muualle. Läsnöolo on yllättävän vaikeaa. Vaikka kuuntelisi toista, koen usein hankalaksi antaa aivan kaiken itsestäni siihen hetkeen ja vaikka pitäisin puhelimen käden ulottumattomissa, alkaa ajatus harhailemaan todella helposti. Läsnäolon puuttuminen on todella epäkohteliasta ja tästä syystä haluan ehdottomasti kehittyä tämän suhteen. Enhän ole ainoa, joka kokee tämän asian haastavaksi?

5. Oppia enemmän sijoittamisesta
Aloitin rahastosijoittamisen viime syksynä. Tällä hetkellä se on vielä aivan vauvanaskelissa, mutta kuukausi kuukaudelta yritän päästä siitä vielä enemmän jyvälle. Tällä hetkellä minulla menee kuukausittain rahastotilille rahaa, mutta asuntosijoittamisen sekä osakkeet ovat alkaneet kiinnostamaan rahastojen lisäksi. Täytyy tehdä visiitti kirjastoon ja lainata pino sijoittamiseen liittyvää kirjallisuutta.

6. Opetella paremmaksi valokuvaajaksi ja kuvankäsittelijäksi
Hallitsen perusjutut valokuvauksesta ja kuvankäsittelystä, mutta viime aikoina olen ollut laiska kehittymään todella hyväksi. Harjoitusta haluaisin erityisesti potretti- ja muotokuvauksessa. Kuvankäsittelyn saralla treeniä tarvitsisin erityisesti valotuksen muuntamiseen. Joku päivä pitää vain kärsivällisesti istua koneelle, laittaa Youtubesta tutoriaalit pyörimään ja treenata.

7. Maisterintutkinnon miettiminen
Siitä on kohta kaksi vuotta, kun valmistuin tradenomiksi Ammattikorkeakoulusta. Hollannissa asuessani maistenrintutkinto alkoi kiinnostamaan ja Virossa jäin jälleen pohtimaan sen suorittamista. Opiskelemalla ei voi koskaan kehittää itseään liikaa, joten nyt vain pitäisi suunnitella missä haluisin maisterin suorittaa ja millaisella aikataululla - lähitulevaisuudessa vai vasta aikuisemmalla iällä.

8. Rauhoittumisen opettelu
Olen kova puuhaamaan kaikkea ja usein tulee iltamyöhään saakka mentyä täydellä kapasiteetilla. Vaikka aivan postauksen alussa kerroin olevani laiska työpäivän jälkeen, ei puhelimen käyttö ole todellakaan rauhoittavaa tekemistä. Haasteenani on rauhoittaa hetki ennen nukahtamista ja huono tapani on laskea puhelin pois kädestä vasta juuri ennen nukahtamista - ja vasta sen jälkeen, kun se on jo muutaman kerran tipahtanut kädestä torkahtamisen vuoksi. Rakastan lukemista, joten yksi keino rauhoittaa illat olisi palauttaa lukuhetki osaksi iltarutiinia. Ehkä äänikirjatkin voisi olla hyvä keino rauhtoittaa mieli päivän päätteeksi.

Mindfulness ja joogaus ovat myöskin itseäni kiinnostavia asioita, mutta jostain syystä niiden harjoittaminen yksin ja oma-aloitteisesti tuntuu todella hankalalta. Lyhyt meditaatio- tai joogahetki aamuun tai iltaan ei todellakaan tekisi pahitteeksi. Tosin toistojen myötä siitäkin olisi mahdollista tehdä rutiini.

Missä asioissa te haluaisitte kehittää itseänne?

2 kommenttia:

  1. Apua nää on kaikki sellasia, mitä itekin aion opetella tän vuoden aikana! Ainoastaan kohta 7 ei vielä ole ajankohtainen. Mut oon huomannut mm. sen, että paremmin suunniteltu ajankäyttö jättää enemmän tilaa myöskin rentoilulle. Kun oikeat hommat on hoidettu alta pois, voi hyvällä omallatunnolla laiskotella vähän :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on ihan totta ajankäytössä. Silti sitä vaan tulee jumitettua puhelin kädessä sohvalle vaikka pitäisi hoitaa asioita alta pois :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela