Idyllinen joulu ei ole itsestäänselvyys

lauantai 23. joulukuuta 2017

Kuva viime vuoden jouluaatolta

Huomenna vietetään jouluaattoa, joka on monille se vuoden odotetuin päivä. Kokoonnutaan yhteen perheen tai muiden läheisten kanssa, syödään hyvin ja vaalitaan jokaisen perheen omia perinteitä. Jos minun pitäisi valita yksi sana, jolla kuvailisin joulua, olisi se ehdottomasti yhdessäolo. Ei jouluruoka, ei tunnelma, ei lumi tai lahjat. Tärkeintä minulle on, että minulla on mahdollisuus viettää jouluaatto ja joulupäivä perheen kesken ja nauttia siitä, että olemme kokoontuneet isolla porukalla joulunviettoon.

Joka vuosi odotan joulua, enkä voisi kuvitellakaan olevani joulun pyhien aikaan esimerkiksi lomamatkalla. Jouluuni ei liity ahdistusta, pelkoa, puutetta jouluruoasta tai niitä kaikista surullisimpia, perheväkivaltaa tai alkoholismia. Lapsena pieneen mieleeni ei edes tullut, ettei joulu ole kaikkilla samanlainen, kuin minun perheessäni. Joulunodotukseeni kuului tuolloin lahjalistan tekeminen Joulupukille, joulukalenterin luukkujen availua ja kuusen koristelua. Aattona sekä joulupäivänä jouluruoista nauttimista, malttamattomana Pukin odotusta ja lukuisien joululahjojen saamista. Sekä tietenkin naurua, iloa ja rakkautta. Eroperheestä huolimatta voisin sanoa viettäneeni koko elämäni niin sanottua ihannejoulua, joka on jatkunut aina aikuisiälle asti, vaikka tietenkin tietyt asiat ovat muuttaneen muotoaan iän karttuessa, eikä joulun odotetin juttu ole lahjat vaan perheen yhteinen aika sekä perinteiden vaaliminen.

Ehkä Pappani poismeno herätti minut tänä jouluna vahvemmin miettimään sitä, että monissa perheissä joulu on juhla, johon saattaa liittyä ainoastaan negatiivisia tunteita, kuten muistoja vanhempien alkoholismista, riidoista ja väkivallasta. Tai muistot, joissa vanhemmista huokui koko joulunajan stressi ja ahdistus siitä, ettei ole varaa jouluruokaan saatika lahjoihin. Aivan varmasti jokainen haluaisi tarjota perheelleen ja lapsilleen vain parasta ja toteuttaa mielikuvat jouluidyllistä. Jos mietin elämääni eteenpäin aikaan, jolloin minulla mahdollisesti on oma perhe, haluan ehdottomasti tuoda jouluun perinteitä, joita minun lapsuudessani on ollut, mutta samalla opettaa kohtuutta lahjojen suhteen sekä sen, ettei yltäkylläinen ja onnellinen joulu ole itsestäänselvyys. Myös yksinäisyys on monille iso taakka joulun aikana, joka ei koske ainoastaan vanhempaa väestöä, vaan yhtälailla myös nuorempia. Tiedän, että monet viettävät joulun mielellään töissä sen takia, ettei ole ketään, jonka kanssa viettää joulua tai mahdollisuutta matkustaa perheen luokse. Jos lähipiiriisi kuuluu joku, jonka tiedät viettävän joulun yksin, paras lahja on varmasti, jos annan hänelle edes hieman aikaasi tai kysyt, haluaisiko hän viettää joulun kanssanne.

Tiedän, että sosiaalinen media tulee täyttymään seuraavina päivinä joulun onnenhetkistä, lahjoista ja viimeisen päälle mietityistä kuvista. Tiedän, että tulen sortumaan itsekin somen päivitykseen yhdessäolon ohessa ja mielestäni on kiva itsekin katsella Snapchatista ja Instagramista ennen nukkumaanmenoa kuvia ja videoita muiden joulunvietosta. Haluan kuitenkin muistuttaa, että kuvat ja videot eivät kerro totuttaa siitä, mitä niiden taakse saatetaan piilotella. Myös koreimpien joulupöytien ympärille saattaa liittyä alkoholin liiallista juomista ja riitoja. Nuorempien keskuudessa korostuu varmasti enemmän joulun kiillottelu, kuten vaatimattomuuden piilottelu, ja oman joulun vertailua muiden jouluihin. Jos tuntee itsensä onnelliseksi ja saa viettää rauhallisen, väkivallattoman joulun, ei ole mitään väliä mitä joulupöytä tai lahjat sisältävät saatika viettääkö sen töissä, ulkomailla vai kotona. Jokaisen joulu on omannäköinen.

Nauttikaa joulunajasta ja älkää stressatko (varsinkaan niistä paljon kohutuista joulukiloista)!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela