Onko kasvissyöjillä vaikeaa?

torstai 19. lokakuuta 2017

Takana on yli kaksi viikkoa kasvisruokavaliolla, joten nyt on hyvä hetki kertoa hieman välikuulumisia. Onko tullut retkahdettua? Onko ollut houkutuksia?

Olen ollut todella yllättynyt siitä, kuinka helppoa lihan ja kalan ruokavaliosta poisjättäminen on ollut.  Kasvisruoalla meno on sujunut todella helposti ja koska ruokavalio ei ole vegaaninen, en ole missään vaiheessa kokenut joutuneeni luopumaan mistään. Edes kaupan lihahyllylle ei ole tullut eksyttyä vanhasta tottumuksesta ja tofu sekä soija ovat korvanneet lihan aterioissa sen kummemmin mietittyä. Vaikka esimerkiksi härskistä tai nyhtökauraa ei Virossa ole tullut vastaan, on soija- ja tofutuotteita ihan mukavasti saatavilla. Asiaa on varmastikin helpottanut myös se, että asun yksin ja saan päättää kaikista ruoista, joilla jääkaappi täytetään.

Vaikka kasvisruokavaliolla oleminen on helppoa, ei minusta varmastikaan olisi vegaaniksi. Lihan ja kalan lisäksi kananmunien ja maitotuotteiden jättäminen kokonaan pois ruokavaliosta voisi vielä juuri ja juuri mennä (R.I.P. ihanat kermajäätelöt ja herkkusuklaat), mutta kaiken eläinperäisen eliminoiminen ruokavaliosta olisi itselle liikaa. Eläinperäisiä ainesosia on niin monissa elintarvikkeissa esimerkiksi liivatteen muodossa, joten kokisin omalla kohdallani epämiellyttväksi, jos jokaisen tuotteen kohdalla pitäisi todella tarkkaan käydä läpi ainesosaluettelo. Arvostan todella paljon vegaaneja, jotka pystyvät näkemään tuon vaivan.

Näiden viikkojen aikana aamupalanani on toiminut pitkäaikainen aamupalalempparini, eli bullet proof-kahvi proteiinijauheella ja välipalat ovat olleet usein chiavanukasta, hedelmiä, soija- tai luonnonjogurttia, vegaani- tai heraproteiinijauhetta ja avokadoja. Lounaana toimii lähes aina erilaiset keitot tofun tai soijavalmisteen kanssa ja lisukkeena saatan syödä vielä avokadoa riippuen kuinka tuhdin keiton olen tehnyt. Iltapala/illallinen on vaihdellut, mutta aina tulee syötyä jotain raskaampaa, sillä työpäivinä syön lounaan neljän ja viiden välissä, joten iltaisin on aina jättimäinen nälkä, vaikka olisin syönyt jotain pientä viimeisellä tauollani. Illalla tykkään napostella tv-sarjoja katsella, joten porkkana- tai lantturanskalaiset ja dippi, itse tehty hummus vihannesten kanssa tai nachot ja proteiini"jäätelö" ovat olleet kovassa huudossa tai sitten olen tehnyt jonkun veggie bowlin jääkaapin jämäruoista. Viime aikoina on ollut myös paha tapa syödä iltaisin ainoastaan herkkuja, kuten keksejä, karkkia ja jäätelöä, mutta kasvisruokaa sekin. 😉

IBS ja kasvisruokavalio?

Vatsani reagoi todella herkästi ruokavalion muutoksiin ja huomasin ensimmäisellä viikolla vatsani olevan huomattavasti turvonneempi verrattuna normaaliin eikä vatsa toiminut normaalisti. Tuolla ensimmäisellä viikolla en edes herkutellut lainkaan, joten sekään ei ollut syy ärtyvän suolen oireyhtymän oireiluun. Onneksi pikku hiljaa elimistö ja vatsa on alkanut tottumaan erilaiseen ruokavalioon, eikä kiusallinen turvotus ole enää samanlaista, kuin ensimmäisellä viikolla. Olen myös ollut entistä tarkempi FODMAP-hiilihydraattien kanssa, joka on selvästi auttanut. Vaikkakin myönnän, että söisin mielelläni päivittäin ison kulhollisen hummusta raakojen porkkanatikkujen kanssa, mutta jos haluan saada seuraavana päivänä farkkujen napin kiinni, en suosittele itselleni herkuttelemaan tuolla tavalla ihan joka ilta.

Toivotaan, että olotila tasottuu ja todella inhottavat ja kivuliaat turpoamiskohtaukset loppuvat kokonaan. Odottelin vielä ensimmäisen viikon maitohappobakteeritilaustani loppuneiden tilalle, joten niiden puuttuminen päivittäin syötynä oli ihan varmasti yksi tekijä siihen, että IBS oireili enemmän. Tämän vaivan kanssa vaan täytyy olla kärsivällinen ja vaikka tiesin, että ärtyvä suoli ja kasvisruokavalio saattavat olla hankala pari, olen ylpeä, että olen jatkanut tällä ruokavaliolla, vaikkei olotila olekaan ollut turvonneen pallomahan kanssa kovin itsevarma tai hyvä. Onneksi suunta on (yleensä) vain ylöspäin!

Vaikka tavallaan lähdin tähän kokeilumielessä ja Lihaton lokakuu-teeman innoittamana, ei minulle ole tullut mieleenkään lopettaa kasvisruokavaliolla oloa heti, kun kuukausi vaihtuu marraskuuksi. Kerroin jo toisessa postauksessa, että ensi kuun Italian lomalla saattaa tulla lipsuttua, mutta ei se maailmaa kaada. Ja Italiahan on oikeastaan kasvisruokailijan unelma, sillä tarjolla on täydellisiä Pizza Margheritoja, herkullisia pastoja ja risottoja sekä Antipastoja. Noista jokainen toimii ilman lihaakin, joten voi olla, ettei Roomassakaan tule sorruttua lihaan tai kalaan. Tosin joulun tiedän edelleenkin olevan se vihoviimeinen kompastuskivi, ellei sitten minuun tartu maailmanluokan mahatauti juuri joulun pyhiksi!

Oletteko te olleet mukana Lihattomassa lokakuussa?

2 kommenttia:

  1. Mä oon ollut punalihattomalla lokakuulla eli kalaa ja kanaa oon syönyt jonkin verran, mutta pääpaino on ollut kasvisruuassa :-) Itse kun en oo aiemmin juuri kasvisruokaa syönyt, niin tämä oli mulle hyvä tapa alkaa vähentää lihansyöntiä. Ja enkä aikonut jättää sitä vain tähän kuukauden tempaukseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on todella hyvä lähestymistapa kasvisruokaan ja kasvispainotteisempaan ruokavalioon :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela