Sotkuisesta siistiksi - siivousvinkit siistimpään kotiin

sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Olen ollut nuorempana todella sotkuinen ja paikkojen pitäminen siistinä oli minulle suuri haaste. Aikoinaan omilleen muuttaessani alkuvuodet olivat katastrofaalisia mikä tulee siistiin kotiin. Puolet vaatteista sohvalla, tiskit tiskataan vasta kun puhtaita astioita ei enää ollut ja joka puolella vallitsi jatkuva epäsiisteys - paitsi siivouspäivän, joka pidettiin aivan liian harvoin. Viime vuosina olen tullut todella hyväksi pitämään kotini siistinä ja ennen kaikkea jopa pitämään siivoamisesta. Jos kodin tai oman huoneen pitäminen siistinä tuottaa vaikeuksia, kurkkaa alta vinkkini siihen, kuinka minä sain kotiini jatkuvan järjestyksen.

idnosto vinkis siistimpää kotiin miten pitää koti siistina vinkkejä siivous

1. Älä pidä siivouspäiviä
Kliseistä, mutta miksi lykätä jotain, jos sen voi tehdä jo tänään?

2. Siivoa jatkuvasti ja tavarat heti paikoilleen
Tiedän, kuulostaa todella tylsältä ja inhottavalta. Kuka jaksaa tai haluaa siivota koko ajan? Jatkuva pieni järjestely ja siivous on ikävä kyllä tehokkain keino siistiin kotiin. Kodin yleisilme pysyy siistinä, kun siivoaa heti näkyvät tahrat ja liat pois, laittaa kaikki käyttämänsä tavarat välittömästi omille paikoilleen ja pyyhkii pölyjä tai imuroi vaikka joka päivä. Tärkeää on ottaa rutiiniksi pitää hyvää järjestystä yllä ja tavarat sekä vaatteet omilla paikoillaan. Tällä tavalla koti pysyy aivan huomaamatta siistinä eikä yksittäisellä kerralla tarvitse käyttää tunteja siivoamiseen.

3. Tee tiskeistä kaveri
Tiskien tiskaaminen tai astianpesukoneeseen laitto tuntuu olevan monille suuri haaste ja asia, jota vihataan. Kokemuksesta tiedän, että likaisten astioiden laittaminen suoraan tiskikoneeseen tai niiden välitön tiskaaminen on asia, jonka jättää todella helposti tekemättä. Tiskien kanssa tulee helposti lumipalloefekti ja yksikin tiskipöydälle jätetty lasi aiheuttaa sen, että pian sen vieressä on täysi lavuaarillinen likaista tiskiä - varsinkin, jos kotitaloudessa asuu muitakin henkilöitä. Tiskaamalla tai laittamalla astianpesukoneeseen heti sen yhdenkin lusikan tai lasin, jota ei aioa käyttää uudestaan, saa vältettyä keittiön valtaavan tiskivuoren.

vinkis siistimpää kotiin miten pitää koti siistina vinkkejä siivous
vinkis siistimpää kotiin miten pitää koti siistina vinkkejä siivous

4. Petaa sänky joka aamu
Sängyn petaaminen kannattaa ottaa rutiiniksi vaikka omistaisi erillisen makuuhuoneen. Oma aamurutiinini on aina herätys, ison vesilasillisen juominen ja sängyn petaus. Koti näyttää heti siistimmältä ja illalla on mukavempi mennä nukkumaan houkuttelevan näköiseen sänkyyn. Myös petivaatteet pysyvät puhtaampina, kun ne suojataan päivän ajaksi.

5. Pidä eteisessä esillä vain ne kengät ja takit, joita käytät aktiivisesti 
Itse sorruin pitkään siihen, että eteisen lattialla oli helposti toistakymmentä kenkäparia. Nykyään pidän esillä vain sen verran kenkäpareja, jotka mahtuvat kaikki kenkäteliseeneen nätisti. Loppuja suht aktiivisessa käytössä olevia kenkiä säilytän sängynaluslaatikossa eteisen kaapistossa. Sama pätee takkeihin. Ylipursuava naulakko tai vaatetanko kuorrutettuna kenkäarmeijalla tekee eteisestä heti epäsiistin näköisen.

6. Pidä siivousvälineet helposti saatavilla 
Jos keittiön siivoussuihkeen tai peilin puhdistusaineen on jemmannut kaapin tai laatikon perimmäiseen nurkkaan, ei niihin tule tartuttua kovin helposti. Laita siivousvälineet imuria ja moppeja myöten paikkaan, josta ne saa käyttöön nopeasti.

7. Less is more
Yksinkertaisuus ja minimalistisuus sisustuksessa helpottaa kodin pitämistä siistinä eikä aivan jokaista vuosien aikana saamaasi koriste-esinettä ei tarvitse laittaa esille. Vaikka kaappien ovien takana vallitsisi epäjärjestys, kannattaa näkyvillä olevien esineiden määrään kiinnittää huomiota kodin jokaisessa huoneessa. Sen lisäksi, että ne keräävät pölyä, myös siivoaminen on vaikeampaa ja hitaampaa.

vinkis siistimpää kotiin miten pitää koti siistina vinkkejä siivous louis vuitton emilie lompakko

8. Hyvät säilytysjärjestelmät
Toimivat säilytysratkaisut ja ennen kaikkea niiden riittävyys ovat avain hyvään järjestykseen ja siistiin kotiin. Vaatteiden säilytys on monille se kaikista suurin haaste, joten niiden säilyttämiseen kannattaa panstaa ja kiinnittää huomiota. Itsellä auttoi siistimpään ja toimivampaan vaatteiden säilytykseen pystyviikkaus. Sen avulla löydän vaatteet lipastoista nopeammin, eikä koko vaatekaappia tarvitse kaivaa ulos laatikoista tai hyllyiltä, kun viikkaus on tehty fiksusti. Kuten tiskeihin, myös ympäriinsä lojuviin vaatteihin pätee se lumipalloefekti - yksi väärässä paikassa lojuva sukka muuttuu pian 30 kiloksi vaatteita.

9. Käy koko omaisuus säännöllisesti läpi
Muuttotilanteet ovat täydellinen hetki käydä koko omaisuus läpi ja luopua aivan kaikesta turhasta. "Roinalaatikot" ovat epäjärjestyksen alku ja juuri, joista on päästävä eroon. Niihin tulee helposti jemmattua kaikkea turhaa ja tarpeetonta, niistä ei löydä yhtään mitään ja samalla ne ovat hukattua säilytystilaa. Varastoon jemmauskaan ei ole mikään ratkaisu siistimpään kotiin, sillä sinne tavaroiden piilotus kostautuu jossain vaiheessa. Jos kaikkia tavaroita tai vaikka pelkkää varastoa ei ole tullut käytyä läpi vuosiin, on projektin aloitukseen suuri kynnys, mutta lopulta se on todella palkitsevaa. Samalla voi varailla kirpputoripöydän ja muuttaa tarpeeton tavara rahaksi tai lahjoittaa eteenpäin sitä tarvitseville.

10. Siivoaa jälkesi aina ennen kuin alkat tekemään jotain kivaa
Monien iltaan kuuluu rentoutuminen sohvalla selaillen nettiä, lukien tai katsellen telkkaria. Aamurutiiniini kuuluu sängyn petaus, iltarutiiniini taas se, että siivoan jälkeni joka ilta ja tavallaan palkitsen itseni rentoutumisella ennen nukkumaan menoa. Iltasiivoukseeni kuuluu aina tiskien tiskaus tai tiskattujen tiskien laittaminen takaisin kaappiin, pyykkien tyhjentäminen pois pyykkitelineeltä (okei, tässä välillä vähän huijaan ja järjestän vaatteet kaappiin vasta aamulla), meikkien ja muun kosmetiikan laittaminen paikoilleen ja tarvittaessa saatan pyyhkiä vähän pölyjä tai siivoa muuten esim kylpyhuonetta tai keittiötä, jos huomaan likatahroja. Illalla saa rentouduttuakin paremmin, kun koti on siisti eikä ympärillä ole ärsykkeitä turhista tavaroista.

11. Palkkaa siivooja
Jos siivous ja kodin siistinä pitäminen tuntuu todelliselta haasteelta, kannattaa harkita siivoojan palkkaamista. Apua saa varmasti siitä, kun ulkopuolinen tulee puunaamaan kodin katosta lattiaan kerralla kunnolla ja omaksi tehtäväksi jää vain siisteyden ja järjestyksen ylläpitäminen. Siivous- ja kotitaloustöistähän saa vielä verovähennystäkin kotitalousvähennyksen muodossa.

+ Älä ole kuitenkaan liian nipo ja tarkka.

vinkis siistimpää kotiin miten pitää koti siistina vinkkejä siivous

Mikä on sinun suurin haaste kodin siisteyden suhteen?

1 kommentti:

  1. Kiitos hyvistä siivousvinkeistä! Itsekin olen kokenut parhaaksi käytännöksi jatkuvan järjestelyn. Silloin kodin yleisilme on aina siisti. Olen myös perustamassa omaa yritystä täällä Lappeenrannassa ja pohtinut pitäisikö hoitaa pienen liiketilan siivous itse vaiko palkata siihen ammattilainen.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kaikki asialliset kommentit julkaistaan.

Theme Designed By Hello Manhattan

Copyright

Copyright Mikaela Koskela